Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα του προσφυγικού ζητήματος, καθώς αναδεικνύεται μία ανησυχητική τάση αύξησης στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της από 18 Μαρτίου 2016 Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ώστε να περιλαμβάνει και επιστροφές όσων φθάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων ή δια θαλάσσης.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της, ότι η ανωτέρω Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αναφέρεται μόνο σε επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων, που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν επίσημα καταγραφεί συγκεκριμένες αλλαγές στις διαδρομές των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από διάφορες περιοχές.

Ειδικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, οι διακινητές δείχνουν να προτιμούν την περιοχή του Έβρου, όπου παρατηρούνται αυξημένες ροές τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών, τον τελευταίο καιρό – ιδίως μετά την απόφαση για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη δημιουργία hotspots στα ελληνικά νησιά – οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών αναζητούν συνεχώς νέους δρόμους προς την Ευρώπη. Διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς παρακολουθούν το φαινόμενο και έχουν καταγράψει συγκεκριμένες αλλαγές στις διαδρομές των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων από διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτός από τις προσφυγικές ροές προς τους συνήθεις νησιωτικούς προορισμούς στο Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως), παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένη πίεση και αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από την Ευρωπαϊκή Τουρκία, είτε μέσω του διασυνοριακού ποταμού, είτε ακόμα και δια θαλάσσης, στα παράλια του νομού Έβρου.
Δεδομένου ότι η από 18 Μαρτίου 2016 Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες αναφέρεται μόνο σε επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ερωτάται η Επιτροπή:

– Συμφωνεί ότι η ανωτέρω κοινή δήλωση πρέπει να συμπεριλάβει και επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων που φθάνουν στην περιοχή του Έβρου;

– Θεωρεί ότι η εν λόγω Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό χρήζει συμπληρώσεως με βάση τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει; Εάν ναι, πώς εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο στην πράξη;».

Πηγή:alexpoli.gr