ο ενδεχόμενο να ζητήσει από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα «εξαίρεση» από τον επόμενο ανασχηματισμό φαίνεται να εξετάζει, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας. Μάλιστα δεν μπορεί να αποκλεισθεί συνάντηση του κ. Τόσκα με τον κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την επιστροφή του πρώτου από ταξίδι στη Βουλγαρία, όπου ίσως συζητηθούν οι σχετικοί προβληματισμοί του και τα θέματα της ΕΛ.ΑΣ.

Τυχόν τέτοια κίνηση από τον κ. Τόσκα δεν σχετίζεται μόνο από την αναστάτωση που έχει προκληθεί για τη ρίψη δακρυγόνων σε συνταξιούχους κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σχετίζεται και με την «κόπωσή» του από τις διαρκείς επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα θέματα καταλήψεων και κινητοποιήσεων αντιεξουσιαστών. Πάντως, όπως λένε και συνεργάτες του, «έχει αποκλεισθεί η περίπτωση υποβολής παραίτησης και για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον Πρωθυπουργό, με τον οποίο εξακολουθούν να έχουν καλές σχέσεις. Προκειμένου να μην προκληθεί εσωκυβερνητική κρίση και πριν από το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ».

Τι έγινε στην πορεία

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει δεχθεί και εισηγήσεις να προχωρήσει σε καρατομήσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ που κατηύθυνε τις αστυνομικές δυνάμεις. Σύμφωνα πάντως με μαρτυρίες -στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας-, δεν υπήρξε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να ριφθούν χημικά και ήταν πρωτοβουλία αστυνομικών των ΜΑΤ που έχουν και δική τους συχνότητα επικοινωνίας.

Εκείνη την ώρα γινόταν συζήτηση των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων με εκπροσώπους των συνταξιούχων, υπήρξε η προσπάθεια ανατροπής του αστυνομικού λεωφορείου και η ρίψη «βομβιδίου» που προκάλεσε την αναστάτωση.

Ο κ. Τόσκας σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι «δεν έπρεπε να γίνει η χρήση δακρυγόνων. Ήταν ίσως υπερβολική. Η χρήση αυτή γίνεται μόνο σε ακραίες περιπτώσεις». Για να συμπληρώσει: «Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, όπως είμαι για όλα υπεύθυνος και για ό,τι συμβαίνει στο υπουργείο· και για τα καλά και για τα κακά».

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε σαφή απάντηση σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παραίτησής του. Με το δεδομένο ωστόσο ότι άλλαξε και η ροή της συζήτησης μετά τη σχετική ερώτηση..

Πάντως στη λεωφόρο Κατεχάκη φαίνεται το θέμα να μην έχει κλείσει και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά…




Βασιλης Λαμπρόπουλος
ΒΗΜΑ