«Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν που προβλέπει τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Αφγανών μεταναστών, οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, ένα από τα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από μεταναστευτικές ροές καθώς θα διευκολύνει την επιστροφή των μεταναστών αφγανικής ιθαγένειας, που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα», δηλώνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό. 

«Πρόκειται για μια συμφωνία που βάζει το πλαίσιο για την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό την επιστροφή, την επανεισδοχή και την επανένταξη των μεταναστών, καθώς και για την καταπολέμηση της εμπορίας και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», προσθέτει η εκπρόσωπος της Κομισιόν. 

Η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής προσπάθειας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με σειρά συμφωνιών και έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ και Αφγανιστάν, από το οποίο προέρχονται οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, μετά τη Συρία. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2015 εισήλθαν στην Ευρώπη 180.000 Αφγανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζητούν άσυλο στη Γερμανία.

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ και το Αφγανιστάν συνδιοργάνωσαν διεθνή διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή 75 κρατών, στην οποία δεσμεύτηκαν να δώσουν την προσεχή τριετία 15,2 δις δολάρια, εκ των οποίων τα 5,6 θα δοθούν από την ΕΕ. Η εν λόγω διάσκεψη συνδέθηκε άτυπα με τη συμφωνία για τον επαναπατρισμό.

Μια ειδικότερη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και της Καμπούλ προβλέπει την ανοικοδόμηση του κρατικού μηχανισμού της χώρας, που πάσχει από βαθιά διαφθορά, με ευρωπαϊκή δέσμευση για 200 εκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια.

Πηγή:skai.gr