Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι 60.400 πρόσφυγες και μετανάστες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων βιώνει μία ασφυκτική κατάσταση. Το σφράγισμα των συνόρων, την Άνοιξη του 2016, έσβησε το όνειρο των περισσότερων να φθάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

Οι πιο πολλοί ζουν σε Κέντρα Φιλοξενίας, καθώς περιμένουν επί μήνες να ολοκληρωθεί η αργή διαδικασία ασύλου. Κάποιοι άλλοι ωστόσο φεύγουν από τα καμπ και μένουν προσωρινά σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, όπως γύρω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.

Αναζητούν διακινητές για να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ευρώπη, όμως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι μπροστά στο μεγάλο αδιέξοδο έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν παράνομα στην Τουρκία.

Το καλοκαίρι που πέρασε η Αστυνομία εντόπιζε κατά μέσο όρο 30 άτομα την ημέρα, τα οποία προσπαθούσαν να περάσουν μέσω του ποταμού Έβρου πίσω στο τουρκικό έδαφος.

Ξεκινούσαν συνήθως από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, μετακινούνταν με τρένα και λεωφορεία μέσω Αλεξανδρούπολης στο Διδυμότειχο και από εκεί επιχειρούσαν να περάσουν με τα πόδια στην Τουρκία. Σκοπός κάποιων που αποφασίζουν να κάνουν την αντίστροφη πορεία είναι να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους που είχαν μείνει πίσω. Άλλοι αναζητούν νέα διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας. Ενώ οι περισσότεροι επιστρέφουν απλώς απογοητευμένοι από την κατάσταση στην Ελλάδα.

Τόσο η είσοδος των μεταναστών χωρίς χαρτιά στην χώρα μας, όσο και η επιστροφή τους προς την Τουρκία, θεωρείται παράνομη. Η Νομοθεσία προβλέπει ότι πύλες εισόδου και εξόδου είναι μόνο τα μεθοριακά τελωνεία κι επιπλέον ειδικά για τους πρόσφυγες πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Στο πρώτο μέρος αυτής της έρευνας, ταξιδέψαμε στο Διδυμότειχο για να ερευνήσουμε εάν υπάρχει αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα προς την αντίθετη πλευρά. Παρόλο που οι περισσότεροι μας είπαν ότι η επιστροφή των προσφύγων έχει κοπάσει μετά το καλοκαίρι,τις τρεις μέρες που βρεθήκαμε στον Έβρο, συναντήσαμε τουλάχιστον τρεις ομάδες μεταναστών που έφταναν εδώ με σκοπό να περάσουν στη γειτονική χώρα καιπροσπαθήσαμε να καταλάβουμε γιατί κάνουν τώρα αυτό το ταξίδι αντίστροφα.

 

Πηγή:e-evros.gr