Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 στη Θεσσαλονίκη το έκτακτο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με την συμμετοχή εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων της. Το συμβούλιο τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάγκος Νικόλαος, ο βουλευτής β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου και εκπρόσωποι των κομμάτων ΑΝ.ΕΛ. και Ένωσης Κεντρώων. Την Φυσική Ηγεσία εκπροσώπησε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας ταξίαρχος κ. Σάνδρος Θωμάς. Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο νομικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας κος Μισαηλίδης Ιωάννης.

Η Ομοσπονδία δια του προέδρου, ενημέρωσε το Σώμα για την πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης και να συστήσει παράλληλα όπου τα καταργεί, γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης. Το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα που αναδιοργανώνει Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. με σκοπό κυρίως την εξοικονόμηση προσωπικού και την διάθεσή του σε άλλες δομές, βάζει « τίτλους τέλους» σε πολλές Υπηρεσίες τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα, μετατρέποντας αυτές σε γραφεία. Την ώρα που οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες και ελλοχεύει ο κίνδυνος για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, επιλέγεται από την ηγεσία η κατάργηση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα. Η σύσταση «γραφείων διαχείρισης μετανάστευσης» σε δομή γενικευμένη φαίνεται πως θα λειτουργήσει απλά ως γραφείο και το προσωπικό θα μετακινηθεί σε καθήκοντα αστυνόμευσης και μέτρων τάξης και όχι στη συνοριακή φύλαξη και τη δίωξη παράνομης μετανάστευσης.

Το Σώμα εξέφρασε σύσσωμο την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την υποβάθμιση του θεσμού της Συνοριακής Φύλαξης και της Δίωξης της Παράνομης Μετανάστευσης. Εκτίμησε τους κινδύνους που κρύβει μία τέτοια απόφαση προς την υλοποίησή της. Παράλληλα αναζήτησε τη σκοπιμότητα που επιχειρείται αυτή τη υποβάθμιση. Με δεδομένη την αναζήτηση κατά την ηγεσία για εξοικονόμηση προσωπικού, αυτή δεν μπορεί να ανευρεθεί τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα από μάχιμες Υπηρεσίες που ασχολούνται με τη φύλαξη των συνόρων, το διασυνοριακό έγκλημα και τη διαχείριση των hotspot.

Την ώρα που η Ε.Ε. συστήνει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή εξειδικεύοντας προσωπικό και Μέσα, η Ελλάδα σχεδιάζει την κατάργηση του εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και των αρμόδιων Υπηρεσιών που έχει δημιουργήσει από το 2000, τοποθετώντας τις αρμοδιότητες σε μια γενικευμένη δομή αστυνομικής φύσεως που θα απασχολεί προσωπικό σε μέτρα τάξης, γήπεδα, κ.α.

Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των φορέων που διαμορφώνουν απόψεις και λαμβάνουν θέσεις για τόσο σοβαρά ζητήματα. Παράλληλα θα επιδιώξει - για ακόμη μια φορά - συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Πρόθεση μας, στα πλαίσια των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων και ορίων να θέσουμε κάθε προβληματισμό μας για τις εκπτώσεις που θεωρούμε πως επέρχονται με τις νέες αλλαγές στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη θέση μας αλλά και τα όρια δράσης μας. Είμαστε όμως πεπεισμένοι πως ότι γκρεμίζεται δεν ξαναφτιάχνεται εύκολα. Τέτοιες αλλαγές προϋποθέτουν διάλογο με επιχειρήματα. Σαφέστατα ένας συνδικαλιστικός φορέας δεν είναι ούτε ικανός αλλά και ούτε εκ της φύσεως να λαμβάνει αποφάσεις. Είναι όμως υποχρέωση του να προβάλει τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του. Να αναζητεί λύσεις μέσα από διάλογο και διαβούλευση.

Ευελπιστούμε πως μέχρι και την τελευταία στιγμή η ηγεσία θα αναθεωρήσει και να αφουγκραστεί τους προβληματισμούς μας. Είναι ανάγκη αναδόμησης της Συνοριακής Φύλαξης με τη ενίσχυσή της και όχι με καταργήσεις, την ώρα που όλες οι χώρες δημιουργούν ξεχωριστές και εξειδικευμένες δομές συνοριοφυλακής.

Για το Δ.Σ

πηγη:posyfy.gr