Oι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ανέρχονται σε 5.511 ενώ 7.961 υποθέσεις βρίσκονται σε αναμονή διάθεσης νέων θέσεων μετεγκατάστασης από τα μετέχοντα στο πρόγραμμα κράτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, συνολικά 15.384 άνθρωποι που έχουν υποστεί δίωξη στη χώρα καταγωγής τους και έκτοτε βρίσκονται σε συνθήκες προσωρινότητας και ανασφάλειας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. 
Η χαρτογράφηση και προτεραιοποίηση των ευάλωτων και ευπαθών περιπτώσεων, με έμφαση στην διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων, έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές οι προκλήσεις και οι δυσχέρειες στην υλοποίηση του προγράμματος.

Κατά την Υπηρεσία Ασύλου, επιτακτική παραμένει η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας, καθώς παρά την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και τις επανειλημμένες προτροπές προς τα κράτη - μέλη για εντατικοποίηση των ρυθμών μετεγκατάστασης, η υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού στόχου φαντάζει μακρινή.

Πηγή: skai,gr