Την τακτική του «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» συνεχίζει να ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας όσον αφορά στη στάση της χώρας του απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ακούστε καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν, βάλτε το καλά στο κεφάλι σας» δήλωσε ο Ερντογάν

Χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης το προσφυγικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε τις Βρυξέλλες ότι το ευρωπαϊκό έδαφος θα πλημμυρίσει με πρόσφυγες σε περίπτωση που σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το «πάγωμα» της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

«Όταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα), φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: "Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;". Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.


Στη μη δεσμευτική απόφαση που εγκρίθηκε την Πέμπτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία υπέρ «μίας προσωρινής αναστολής» της ενταξιακής διαδικασίας που ξεκίνησε το 2005, εξαιτίας της «δυσανάλογης» καταστολής που εφαρμόζεται στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.


Προβληματισμός στις Βρυξέλλες

Οι σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας εκ μέρους της Άγκυρας και της απελευθέρωσης της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Η Τουρκία «φιλοξενεί» στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ψήφιση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή ΈνωσηΜία ημέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι χωρίς τη βοήθεια της Άγκυρας η Ευρώπη μπορεί να «πλημμυρίσει» με κύματα μεταναστών, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε. θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για τη γηραιά ήπειρο.

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν τα εδάφη της, και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

Η ψήφιση της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου εντάσσεται σε μία συγκυρία υψηλών εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, των οποίων οι ήδη τεταμένες σχέσεις έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που συνοδεύτηκε από πογκρόμ τεραστίων διαστάσεων τον περασμένο Ιούλιο.

Η Τουρκία, η οποία ζητεί στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη του Σένγκεν, έχει απειλήσει πολλές φορές με κατάρρευση των συμφωνηθέντων. ΠΗΓΗ:zougla.gr