Σκληροί και ..ευαίσθητοι !
    
    Αφορμή δυστυχώς για να μάθει ο κόσμος ότι οι συνοριακοί δεν είναι απάνθρωποι και σκληροί απέναντι σε προσφυγικές ροές και κυρίως στα παιδιά, στάθηκε η ανάρτηση του αστυνομικού Κωνσταντίνου Βαγγελή από τα Γιάννενα. Ένας ευσυνείδητος αστυνομικός, που ως συνοριακός φύλακας υπηρέτησε για χρόνια στην Ήπειρο, στην ελληνοαλβανική μεθόριο με την σκληρότητα που απαιτείται να έχει απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών αλλά και εμπόρων ναρκωτικών. Η παρουσία του για αρκετά χρόνια στην περιοχή του Έβρου, του δίδαξε πως όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες πρέπει να αλλάζουμε  και εμείς. Η φύλαξη των συνόρων εκεί  σε συνδυασμό με το δράμα πολλών μεταναστών και προσφύγων αφήνει περιθώρια να προσφέρεις και την ανθρωπιά σου όπου χρειάζεται. Η παρουσία του στη Λέσβο έτυχε να συνοδευτεί με την γνωριμία του  με τον μικρό Bares. Σχέση φιλίας και ανθρωπιάς που έδεσαν τον αστυνομικό με τον μικρό. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε στη σκηνή του μικρού στη Μόρια, έμελλε να βάλει τέλος στη ζωή του μικρού και στη φιλία του με τον αστυνομικό.  
    Δεν είναι μόνο ο Κωνσταντίνος που αισθάνεται έτσι. Πολλοί αστυνομικοί- συνοριακοί που έρχονται σε επαφή με πρόσφυγες και μετανάστες είτε σε κλειστά κέντρα είτε σε ανοιχτές δομές, προσφέρουν ανθρωπιά και κατανόηση όπου χρειάζεται, αψηφώντας πολλές φορές το σκληρό πρόσωπο που είναι αναγκασμένοι να δείξουν. Οι ευαισθησίες αυτές των συνοριοφυλάκων δεν είναι τυχαίες. Χτίστηκαν και καλλιεργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον Έβρο και σήμερα στα νησιά του Αιγαίου. Δεν μπορεί να μείνει κάποιος ανεπηρέαστος από το δράμα αυτών και κυρίως των μικρών παιδιών. Πριν ένα χρόνο ακριβώς κατάφεραν και συγκέντρωσαν πάνω από δέκα τόνους σε ρουχισμό για τα προσφυγόπουλα  και τον μετέφεραν στα νησιά σε όλες τις δομές. 
   Η συνοριακή φύλαξη απαιτείται να έχει σκληρό πρόσωπο. Αυτοί όμως που την υπηρετούν, είτε στη Ήπειρο είτε στον Έβρο είτε στα νησιά έχουν και άλλο πρόσωπο. Αυτό της ανθρωπιάς που με κάθε ευκαιρία την προσφέρουν απλόχερα όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Η ανάρτηση του αστυνομικού για τον μικρό bares : 
BARES
Δυο λόγια για τον Bares…έναν μικρό Άγγελο από το Ιράκ που δεν πρόλαβε τη Ζωή…
Ήρθες αγγελάκι μου και τύλιξες αυτά τα δυο χεράκια γύρω μου στη δεύτερη υπηρεσία που έκανα στο νησί. Κι από τότε σε είχα σε κάθε βάρδια μαζί μου…Σε είχα συντροφιά δυο μήνες με περίμενες είχα δεν είχα κάτι να σου φέρω, τρύπωνες στην αγκαλιά μου και έμενες εκεί……
Και σήμερα με πήραν οι συνάδελφοι και μου είπαν ότι εσύ ήσουν η ψυχούλα που κάηκε προχτές στη φωτιά της Μόριας, το Ψυχοπαίδι…..
Πλήρωσες ακριβά το Ευρωπαικό όνειρο των γονιών σου, τον πόλεμο, την προσφυγιά…..
Έγινες εσύ το Θύμα και που είναι οι Θύτες;
Καλό Ταξίδι Αγγελάκι μου, μακάρι να μπορούσα να σε ξανακούσω να τρέχεις στην κατηφόρα και να φωνάζεις Police ή μάλλον όπως το έλεγες Pulice……



www.bordernews.gr