Περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται πλέον στα hotspots στα νησιά, ενώ χθες, ύστερα από μία περίοδο μικρών αφίξεων, καταγράφηκαν επιπλέον 156 άτομα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε φόβους για τις διαθέσεις των κατοίκων, που μέχρι στιγμής υποδέχονταν θετικά τους πρόσφυγες. «Σιγά σιγά όμως ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν το Ελις Αϊλαντ της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, σύμφωνα με τη «Stuttgarter Nachrichten».
Για τον σκοπό αυτό οι ελληνικές Αρχές έχουν πολλές φορές ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση, που καθυστερεί με δραματικούς ρυθμούς. Στις δυσκολίες που υπάρχουν στα hotspots και στους καταυλισμούς αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης. Η κατάσταση «αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη. Οι άνθρωποι ζουν χωρίς προοπτική.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο χειμώνας, που σε πολλά μέρη έχει ήδη φτάσει, θα προκαλέσει επιπλέον δυσχέρειες. Πάντως ο κ. Κανάκης αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατία, που στέκεται τροχοπέδη σε μια σειρά διαδικασιών. Οπως είπε, στον ξενώνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Παλλήνη, που διαθέτει χώρους για 100 προσφυγόπουλα, μόλις 28 έχουν εγκατασταθεί.
Οι δηλώσεις του κ. Κανάκη έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου των Γιατρών του Κόσμου με τη φιλανθρωπική οργάνωση Muslim Charity, που προσέφερε δωρεά 50.000 ευρώ για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες και την αγορά οχήματος για τη μεταφορά του προσωπικού των ΓτΚ στα κέντρα φιλοξενίας. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μαρούφ Πιρζάντα, επεσήμανε ότι σε κάποιους καταυλισμούς, όπως στα Οινόφυτα, οι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές και μέσα στις λάσπες.


Πηγη:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
ΕΘΝΟΣ