ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

«Συναγερμός» στην Europol για ενδεχόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι πιθανό να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, προειδοποίησε την Παρασκευή η Europol, τονίζοντας πως δεκάδες τζιχαντιστές ενδεχομένως να φθάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τις ήττες που υφίσταται το ΙSIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε έκθεσή της για την απειλή της ισλαμιστικής οργάνωσης στην 28μελή Ένωση, η Europol ανέφερε πως οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από μαζικούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως αυτές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, έως επιθέσεις με μαχαίρια και άλλους τρόπους από ριζοσπάστες που δρουν μεμονωμένα.


Σύμφωνα με την Europol, παγιδευμένα αυτοκίνητα και απαγωγές, που είναι κοινή πρακτική στη Συρία, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ως τακτικές και στην Ευρώπη, ενώ προστατευόμενες εγκαταστάσεις, όπως ηλεκτρικοί σταθμοί ενέργειας και πυρηνικοί σταθμοί, δεν θεωρούνται ύψιστοι στόχοι.

Ουσιαστικά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό απειλή, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό στη Συρία, σημείωσε η Europol, προειδοποιώντας ότι το ΙSIS μπορεί να εισχωρήσει στις κοινότητες των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη στην προσπάθεια να προκαλέσει εχθρότητα στις τάξεις των μεταναστών.

«Αν το Ισλαμικό Χαλιφάτο ηττηθεί ή εξασθενήσει σημαντικά στη Συρία/στο Ιράκ από τις δυνάμεις του συνασπισμού, μπορεί να υπάρξει ένας αυξανόμενος ρυθμός στην επιστροφή ξένων μαχητών και των οικογενειών τους από την περιοχή στην Ε.Ε. ή σε άλλες περιοχές συγκρούσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Europol.

Η αστυνομική υπηρεσία της Ε.Ε. τόνισε πως το ΙSIS είναι πιθανό επίσης να αρχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις και να στέλνει μαχητές στην Ευρώπη από τη Λιβύη και πως και άλλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα και των παραφυάδων της, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ήπειρο.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ δήλωσε πως οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ενέτειναν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του ΙSIS, με αποτέλεσμα να αποτραπούν περισσότερες συνωμοσίες.

«Ωστόσο, η σημερινή έκθεση δείχνει πως η απειλή εξακολουθεί να είναι υψηλή και περιλαμβάνει διάφορα συστατικά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία» επεσήμανε. Πηγή:zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου