Αναστάτωση επικρατεί για μία ακόμη φορά στα hotspots στα νησιά του Αιγαίου, ενώ το τελευταίο 24ωρο έφθασαν ακόμα 71 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των
οποίων οι 24 στη Λέσβο, οι 43 στη Χίο και οι 4 στη Σάμο. Συνολικά στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 16.000 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Φήμες ότι πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα προκάλεσαν εκδηλώσεις χαράς στη Μόρια, οι οποίες ωστόσο γρήγορα σταμάτησαν. Ταυτόχρονα, πολλοί μετανάστες διαμαρτύρονται στις υπηρεσίες ασύλου εντός των κέντρων ταυτοποίησης για το γεγονός ότι η εξέταση των αιτημάτων που κατατίθενται καθυστερεί.

Την ίδια στιγμή, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή τον 32χρονο Σύρο που εντοπίστηκε να κακοποιεί τον τρίχρονο γιο του. Στον δράστη δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς όπως ανέφερε η εισαγγελέας άσκησε συνειδητά βία κατά του παιδιού και βιντεοσκοπούσε τις πράξεις του προκειμένου να πείσει τη μητέρα του ανηλίκου να έρθει από την Τουρκία στη Χίο.

Ημέρα του Μετανάστη αύριο (18 Δεκεμβρίου) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρει ότι κάθε μέρα εδώ και τρία χρόνια κατά μέσον όρο πεθαίνουν ημερησίως 12 μετανάστες, ακολουθώντας επικίνδυνες διαδρομές στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ασφαλές μέρος, να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή την ακραία φτώχεια.

«Δεν έχει πια κανένα νόημα να εκφράζουμε τη θλίψη ή τον αποτροπιασμό ή τις ενοχές μας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μετανάστευση είναι καθοριστική τάση των καιρών μας» τονίζει ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, William Lacy. Προσθέτει ότι «η αναταραχή που ζούμε παγκοσμίως πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για προετοιμασία και όχι για πανικό. Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον και όχι να το αγνοήσουμε» και καταλήγει ότι «με τη σωστή υποστήριξη, όσοι παραμείνουν θα συνεισφέρουν σε όποια κοινωνία και αν εγκατασταθούν είτε οικονομικά είτε πολιτιστικά».

Εμπιστευτική Εκθεση του Frontex διαπιστώνει ότι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Η εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι μετανάστες έχουν ακριβείς οδηγίες σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ (που βρίσκονται κυρίως στην Ιταλία), τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει ότι υπάρχει απευθείας επικοινωνία. Οι ΜΚΟ βέβαια θεωρούν το πέρασμα στην Ευρώπη αναγκαία λύση για τους πρόσφυγες των οποίων η ζωή βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο και συχνά αποφασίζουν να βοηθήσουν στη διαδικασία, βέβαια ανεπίσημα. Αντίθετα, η Ευρώπη και κατ’ επέκταση οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας που υπογράφηκε στις 20 Μαρτίου του 2016 και πραγματικά κατάφερε να περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.



Πηγη:Τάνια Γεωργιοπούλου
Καθημερινή