Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Δημιουργούνται 12.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται χώροι στην Αττική, τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, την Καρδίτσα και την Πελοπόνησσο.

Δώδεκα
νέες δομές προσωρινής φιλοξενίας αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, για να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης προσφύγων και μεταναστών. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να διαλυθούν οι άτυποι καταυλισμοί σε Πειραιά και Ελληνικό μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ πηγές του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης εκτιμούν ότι οι χώροι γύρω από την Ειδομένη, που βρίσκονται ακόμη ομάδες προφύγων, θα αδειάσουν τις επόμενες ημέρες. 

Με βάση το σχεδιασμό, το αμέσως προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν 12.000 νέες θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται χώροι στην Αττική, τη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, την Καρδίτσα και την Πελοπόνησσο. “Στην περιοχή της ευρύτερης Θεσσαλονίκης ήδη κατασκευάζονται περίπου 2.500-3.000 θέσεις. Οι υπόλοιπες θα αναζητηθούν σε άλλες περιοχές, αφού η Βόρεια Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ”, δηλώνουν αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε και ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας “θα ανακατασκευάσουμε το Κουτσόχερο, τον Κατσικά, τη Ριτσώνα και θα κάνουμε σοβαρές επεμβάσεις σε εκείνα τα κέντρα που απαιτείται” (Star).  Πρόκειται για δομές από τις οποίες απεχώρησαν πολλοί πρόσφυγες, λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης. Στα συγκεκριμένα κέντρα, οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν προσωρινά, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους.  Μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες, θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδιασμού, που αφορά στην υποδοχή.

“Παράλληλα, τρέχει η διαδικασία της προκαταγραφής όσων βρίσκονται στους καταυλισμούς. Αμέσως μετά, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε πιο στοχευμένες δράσεις για την καλύτερη διαχείριση του προσφυγικού πληθυσμού, ενώ θα πρέπει να δούμε πού θα δημιουργηθούν οι μόνιμες  δομές”, αναφέρουν πηγές του Συντονιστικού. “Στην πρώτη φάση, έπρεπε να διαχειριστούμε άμεσα το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που προέκυψε, μετά τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Δεν υπήρχε κανενός είδους διαχωρισμός. Τώρα, θα υπάρξει λεπτομερής σχεδιασμός και πιο στοχευμένες δράσεις. Ουσιαστικά, θέλουμε να υπάρξει πιο αποτελεσματική διαχείριση, με τρόπο που να έχει ωφέλη για τις τοπικές κοινωνίες”, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

πηγή Εθνος.gr

Μόλις οκτώ μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η αναγνώριση των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά hot-spot, παρ' ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ανοίγει το δρόμο για την επαναπροώθηση όσων ατόμων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο, ή εισήλθαν στην χώρα παρανόμως και δεν έχουν υποβάλει αίτημα. Την Τετάρτη, επαναπροωθήθηκαν μόλις 8 μετανάστες στην Τουρκία, γεγονός που αναδεικνύει την αργοπορία στις διαδικασίες αναγνώρισης.

Πιο συγκεκριμένα, επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στα παράλια της Τουρκίας εφτά άνδρες και μία γυναίκα. Οι πέντε ήταν από το Αφγανιστάν, οι δύο από το Ιράν και ένας από την Αλγερία.

Η επιστροφή τους έγινε με πλοίο ναυλωμένο από τον FRONTEX το οποίο απέπλευσε από τη Χίο με προορισμό το τουρκικό λιμάνι της Κρήνης (Τσεσμέ), στην επαρχία της Σμύρνης. Οι οκτώ μετανάστες δεν είχαν καταθέσει αίτημα για άσυλο. Πηγή Πρώτο Θέμα.gr

Πάνω από 13.500 προσφυγόπουλα βρίσκονται σε κέντρα φιλοξενίας

Αθήνα 

Στις 13.677 ανέρχεται ο αριθμός των ανήλικων προσφύγων (0 - 18 ετών) που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή των παιδαγωγικών - εκπαιδευτικών δράσεων που οργανώνονται στα Κέντρα, η οποία δόθηκε σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με την καταγραφή, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που φιλοξενούνται στα Κέντρα είναι 36.890 άτομα. Η απόκλιση από τον συνολικό αριθμό των προσφύγων (περίπου 52.000 αυτή τη στιγμή) οφείλεται στο ότι δεν συμπεριλαμβάνονται καταυλισμοί όπως η Ειδομένη (όπου λειτουργούσε ακόμη ο άτυπος καταυλισμός την περίοδο της καταγραφής), η Μόρια της Λέσβου, το Λιμάνι του Πειραιά, ο καταυλισμός ΠΑΘΕ Πολυκάστρου - Plaza. Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο συνολικός αριθμός των ανήλικων προσφύγων είναι περίπου 37% του συνολικού πληθυσμού.

Πιο αναλυτικά, 5.581 έχουν καταγραφεί στην Κεντρική Μακεδονία, 4.628 στην Αττική, 1.253 στο Βόρειο Αιγαίο, 178 στην Πελοπόννησο, 824 στην Ήπειρο, 950 στην Κεντρική Ελλάδα και 263 στην Ανατολική Μακεδονία.

Σχετικά με την κατανομή σε ομάδες ηλικιών, δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει συνολική εικόνα. Παρόλο που στις περισσότερες δομές φιλοξενίας υπάρχουν στοιχεία ως προς την ηλικιακή κατανομή των ανηλίκων προσφύγων, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ακολουθούν παντού την ίδια κατηγοριοποίηση. Εκτιμάται πάντως ότι στο συγκεκριμένο πληθυσμό των Κέντρων που καταγράφηκαν, τα παιδιά ηλικίας 3 - 15 (οι ηλικίες που αφορούν την προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση) θα πρέπει να είναι περίπου 8.000 - 8.500.

Σημειώνεται ότι η αποτύπωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και η καταγραφή τους, σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από τα μέλη στης αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής που συστάθηκε από τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, κ.κ. Ν.Ασκούνη, Σ.Δημητριάδη και Ν.Ναγόπουλο. 

Η καταγραφή πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευτικούς ανά κέντρο φιλοξενίας και αποτύπωσε αφενός τον αριθμό των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στα Κέντρα, αφετέρου τη συνολική εικόνα των παρεμβάσεων, αλλά και των κενών, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό των δράσεων από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή  Το Βήμα.gr 

Λέσβος: Διαμαρτυρίες προσφύγων για καθυστερήσεις στη χορήγηση ασύλου

Επτά πρόσφυγες παλαιστινιακής καταγωγής διαμαρτυρήθηκαν την Παρασκευή για την καθυστέρηση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει, ανεβαίνοντας στην οροφή του hot spot της Χίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι κατέβηκαν τελικά από τη στέγη με παρέμβαση της υπηρεσίας ασύλου, η οποία τους διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώνονται κατά τακτά διαστήματα για την πορεία των υποθέσεων που τους αφορούν.

Εν τω μεταξύ, 24χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που διαμένει στο hot spot της Χίου προσπάθησε σήμερα το μεσημέρι να αυτοκτονήσει λαμβάνοντας μεγάλη ποσότητα παυσίπονων χαπιών. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Πριν 10 μέρες άλλος ένας Σύρος είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στο hot spot της Χίου με τη μέθοδο του απαγχονισμού. Και αυτός διασώθηκε την τελευταία στιγμή από αστυνομικούς και άλλους πρόσφυγες.

Πηγή: skai.gr

Σταδιακή αύξηση του ποσοστού της παράνομης εισόδου στη χώρα από τον Έβρο

Για σταδιακή αύξηση του ποσοστού της παράνομης εισόδου στη χώρα από τον Έβρο, κατά το τελευταίο διάστημα, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. 
Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας επέφερε νέο «ρεύμα» του οποίου η διέλευση σταμάτησε από τα νησιά και μετατοπίστηκε βορειότερα στον Έβρο. 

Καλούμαστε να επιτηρούμε να σύνορα όμως ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός παραμένει ανεπαρκείς και υποβαθμισμένος, τόνισε ο κ. Γιαλαμάς υποστηρίζοντας ότι τα περί ενίσχυσης της συνοριακής φύλαξης του νομού , με σύγχρονο ηλεκτρονικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, περιορίζονται μόνο σε δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ.

 

https://youtu.be/B8TF-L4u5vQ ΠΗΓΗ ΕΝΑ CHANNEL.GR

Ιταλό κακοποιό έπιασαν οι αστυνομικοί στους Κήπους

Συνελήφθη  στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 68χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιταλίας, ο οποίος διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, από τις Αρχές της Ιταλίας, για σύσταση – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, «ξέπλυμα» χρήματος και εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, ο 68χρονος, την Πέμπτη 9/6,  μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, προκειμένου να πραγματοποιήσει έξοδο από τη χώρα μας, όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του έχει εκδοθεί το παραπάνω Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης. πηγη alexpoli.gr


Σέρρες: Χειροπέδες σε υπήκοο της ΠΓΔΜ για εμπλοκή σε σπείρα διακίνησης μεταναστών

Για συμμετοχή σε δίκτυο διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών κατηγορείται 30χρονος, υπήκοος ΠΓΔΜ, ο οποίος συνελήφθη στα Κάτω Πορόια Σερρών. Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του είχε εκδοθεί σήμα διεθνών αναζητήσεων της Ιντερπόλ της πατρίδας του.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, ο 30χρονος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμμετοχής σε κύκλωμα που μετέφερε μη νόμιμους μετανάστες από τη Γευγελή, στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, προς τη Σερβία, κατά το διάστημα από τις αρχές του 2014 έως τον Οκτώβριο του ίδιους έτους.


Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έκδοσης στην χώρα του. πηγη zougla.gr

Μαθήματα τουρκικών και βουλγαρικών σε αστυνομικούς της Θράκης

Γνώστες της τουρκικής και της βουλγαρικής γλώσσας θα είναι ακόμη 65 αστυνομικοί οι οποίοι ασχολούνται με τη διενέργεια διαβατηριακών ελέγχων στα συνοριακά σημεία διέλευσης της Νυμφαίας Ροδόπης και των Κήπων Έβρου.

Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της γενικής περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Κομοτηνή.


Στόχος των σεμιναρίων ήταν η απόκτηση βασικών γνώσεων της βουλγάρικης και της τούρκικης γλώσσας από τους αστυνομικούς, οι οποίες θα τους βοηθήσουν κατά τη διενέργεια των αστυνομικών - διαβατηριακών ελέγχων.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κομοτηνή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου, ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιος Καραμπίνης και ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ταξίαρχος Νικόλαος Μενεξίδης, μίλησαν για την σημασία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης, ενώ παράλληλα, εξέφρασαν την επιθυμία τους για συνέχιση της συνεργασίας με ανάλογες μελλοντικές πρωτοβουλίες. πηγη zougla.gr

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΕΒΡΟΣ : Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης στο Status Radio 94,2 και στον Σταύρο Αποστολίδη
ΕΒΡΟΣ : Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΥΦΥ Χαρέλας Παναγιώτης στο Status Radio 94,2 και στον Σταύρο Αποστολίδη

Δεκάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην παρέβρια περιοχή, επιθυμώντας να βγουν από την Ελλάδα αφού απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειές τους να προωθηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες που αρχικά επιθυμούσαν. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, οι μετανάστες επιδιώκουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω Βουλγαρίας ή να ξαναμπούν στην Ελλάδα, να προκαλέσουν νέα διαδικασία ταυτοποίησης και να διεκδικήσουν άλλη εθνικότητα απ’ αυτήν που τους απέδωσαν οι ελληνικές αρχές την προηγούμενη φορά, ώστε ευκολότερα να κερδίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για την Ευρώπη.  

Πηγη Status Radio 94,2.gr

Στους 58.367 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στους 58.367 ανέρχονται οι πρόσφυγες στην επικράτεια, την Πέμπτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα στοιχεία υπολογίζονται και 6.385 άτομα, που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Στα νησιά διαμένουν 8.286 πρόσφυγες, από τους οποίους οι οκτώ είναι νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο. 


Στην Αττική φιλοξενούνται 14.674 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.238 και στη νότια Ελλάδα 283. Στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται 26.501 πρόσφυγες. πηγή zougla.gr

Άρχισε το πρόγραμμα προ-καταγραφής 49.000 αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα Τετάρτη το πρόγραμμα προ-καταγραφής των αιτούντων άσυλο για τους περίπου 49.000 πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται σε κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διαδικασία αφορά όσους έφτασαν στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και τις 19 Μαρτίου 2016, δηλαδή έως το σημείο οπότε άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για επαναπροώθηση των νέων αφίξεων στα τουρκικά παράλια.

Όλες οι εθνικότητες μπορούν να πάρουν μέρος στη διαδικασία. Μετά την προ-καταγραφή, οι συμμετέχοντες θα λάβουν δελτίο αιτούντος διεθνούς προστασίας, που θα τους δίνει το δικαίωμα νόμιμης προσωρινής παραμονής στη χώρα μας και πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, οι προ-καταγραφές θα γίνουν σε έξι προσωρινά κέντρα που θα στηθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει «αρκετές εβδομάδες», χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Η επιχείρηση προ-καταγραφής διεξάγεται με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τεχνική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Πηγή: http://www.skai.gr


Προσφυγικό: Ξυλοδαρμούς αλλά και βιασμούς επιφυλάσσει το ταξίδι προς την Ευρώπη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Οδύσσεια διπλά επικίνδυνη για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες σκιαγραφεί μελέτη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), που δίνει μία μικρή εικόνα του τι υφίσταται η πιο αδύναμη ομάδα μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών κάνοντας το ταξίδι στην Ευρώπη: Ξυλοδαρμοί, σεξουαλική εκμετάλλευση, ακόμη και απαγωγές από τζιχαντιστές συμπληρώνουν τα ψυχικά τραύματα από την απώλεια συγγενών και θανάτου μπροστά στα μάτια τους κατά τη μετάβαση προς το άγνωστο.

Η υπόθεση των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι όχι μόνο μία από τις τραγικότερες διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης, αλλά και μία από τις δυσκολότερες να ερευνηθούν. Ψάχνοντας στοιχεία, η HRW πήρε συνεντεύξεις από 50 ανηλίκους που είχαν καταφέρει να φτάσουν στη Σουηδία, περιγράφοντας τι είχαν περάσει ξεκινώντας από τις χώρες καταγωγής τους.

H μελέτη της HRW μπορεί να φαίνεται σχετικά περιορισμένη, όμως αρκεί για να δώσει μία ένδειξη των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένοι ασυνόδευτοι ανήλικοι -που είτε ξεκίνησαν μόνοι τους είτε έχασαν τους συγγενείς τους κατά το ταξίδι. 

Οι κίνδυνοι ξεκινούν ήδη πριν τη φυγή: Ο 16χρονος σήμερα Αμπέντ Ντ. από το Αφγανιστάν, όπως αναφέρει η μελέτη της HRW, πήγε στην αστυνομία αφού ο θείος του προσπάθησε να τον βάλει στους Ταλιμπάν μετά το θάνατο των γονιών του -και κατέληξε στο κρατητήριο. Έφυγε από τη χώρα για να μην «καταταγεί» στην οργάνωση.

Η μετάβαση δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη, σε κανέναν από τους «διαδρόμους» προς την Ευρώπη. 

Ο 13χρονος Αμπρούν Ν. από Σομαλία αφηγήθηκε στους ερευνητές πώς φυλακίστηκε στη Λιβύη και οι φύλακες τον χτυπούσαν με μεταλλικές ράβδους, ενώ ο εννιάχρονος Ρασούλ Ντ. από το Αφγανιστάν είδε άλλους να πνίγονται στη Μεσόγειο. 

Ο 16χρονος Καράμ Μπ. από τη Συρία έμεινε για πέντε μήνες στα χέρια της ISIS και τον ανάγκαζαν να παρακολουθεί εκτελέσεις κρατουμένων. Η 16χρονη Νάντια Τζ. από το Αφγανιστάν κατέληξε μόνη της στην Τουρκία θέλοντας να περάσει το Αιγαίο και υπέστη αρκετές φορές βιασμό, για ημέρες, από τον διακινητή που θα την περνούσε απέναντι. 

Ακόμη περισσότερο από ό,τι οτιδήποτε άπτεται αριθμητικών στοιχείων στο προσφυγικό, ο συνολικός αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί. Ενδεικτικά, από όσους καταλήγουν στη Σουηδία και ζητούν άσυλο ως ανήλικοι -μόνο αυτή η ομάδα ξεπερνά τις 35.000, σύμφωνα με την HRW- οι μισοί περίπου είναι κάτω των 15 ετών. Οι περισσότεροι προέρχονται από Αφγανιστάν, Συρία, Σομαλία, Ερυθραία, Ιράκ και Αιθιοπία.

πηγή Το Βήμα.fr

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Να μην κρατούνται μετανάστες επειδή εισήλθαν παράνομα στη Σένγκεν

Να επιστρέφουν στη χώρα από την οποία εισήλθαν, έκρινε το ευρωπαικό δικαστήριο.Μετανάστες από μη χώρα-μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να τίθενται υπό κράτηση απλά και μόνο επειδή εισήλθαν παράνομα στη ζώνη Σένγκεν, έκρινε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα σε μία χώρα θα πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα από την οποία εισήλθαν. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορα χωρών εντός της ζώνης Σένγκεν, καθώς και όταν φεύγουν από αυτή. 

Ωστόσο, το δικαστήριο ορίζει ότι οι μετανάστες μπορούν να τεθούν υπό κράτηση εάν δεν τηρήσουν τους κανόνες της απέλασής τους, εάν με το να αφεθούν ελεύθεροι θεωρείται ότι υπονομεύεται η διαδικασία της απέλασης (δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος να διαφύγουν), ή εάν καταδικαστούν για κάποιο άλλο αδίκημα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, η απόφαση μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία που προσπαθούν να αποτρέψουν πρόσφυγες να διασχίσουν τη Σήραγγα της Μάγχης. 

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αφορά την υπόθεση μιας γυναίκας από την Γκάνα, την οποία γάλλοι αστυνομικοί έπιασαν να προσπαθεί να εισέλθει στη Σήραγγα, χρησιμοποιώντας ψεύτικο βελγικό διαβατήριο. Η Σελίνα Άφουμ τέθηκε υπό κράτηση επειδή εισήλθε παράνομα σε γαλλικό έδαφος. Η ίδια προσέφυγε στο δικαστήριο, καταγγέλλοντας την κράτησή της ως παράνομη.

Με την απόφασή της, το Δικαστήριο τη δικαιώνει.

Σύμφωνα με την Οδηγία Επαναπροώθησης, μετανάστης από μη χώρα της ΕΕ που εισέρχεται παράνομα στη ζώνη Σένγκεν θα λαμβάνει προειδοποίηση να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών εθελοντικά. Μετά από αυτό το διάστημα, κατά την απέλαση δεν θα πρέπει να γίνεται υπερβολική χρήση βίας ή να θέτει τη ζωή του πρόσφυγα ή μετανάστη σε κίνδυνο.

Το δικαστήριο ανέφερε ότι η Οδηγία «εμποδίζει πολίτη μη κράτους μέλους της ΕΕ, ο οποίος δεν έχει υποβληθεί στην διαδικασία επαναπροώθησης να φυλακίζεται μόνο επειδή εισήλθε παράνομα στο έδαφος ενός κράτους μέλους από εσωτερικό σύνορο της ζώνης Σένγκεν» ανέφερε το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο. πηγή Το Βήμα.gr

Επενδύσεις έναντι «συνεργασίας» στο προσφυγικό. Πρόταση της ΕΕ σε χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής

Η ΕΕ προτείνει συμφωνίες συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Μ. Ανατολής για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Το δέλεαρ: δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε «συνεργάσιμες» χώρες. Σε ένα πρώτο βήμα η Κομισιόν απευθύνεται σε επτά χώρες του Μαγκρέμπ και της υποσαχάριας Αφρικής, καθώς και στον Λίβανο και στην Ιορδανία. Κοινό στοιχείο με τη συμφωνία που είχε συνάψει η ΕΕ με την Τουρκία θα είναι η δέσμευση όσων «συνεργάζονται» ότι θα διαφυλάξουν τα σύνορά τους και θα συναινέσουν στην επιστροφή μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο. Υπάρχει όμως και μία διαφορά: Τα οικονομικά ανταλλάγματα των Ευρωπαίων δεν εξαντλούνται σε κονδύλια για την φιλοξενία, αλλά περιλαμβάνουν και υποσχέσεις για επενδύσεις, κυρίως στις ενδιαφερόμενες χώρες της Αφρικής. 

Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι υποστηρίζει μάλιστα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ότι πρόκειται για διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου με την Τουρκία. «Αυτό που βάζουμε στο τραπέζι είναι κάτι εντελώς διαφορετικό» επισημαίνει. «Είναι κάτι που αρχίζει από τη διαπίστωση ότι έχουμε κοινό συμφέρον με τις αφρικανικές χώρες να προωθήσουμε την ανάπτυξή τους με όρους συνεργασίας. Κάποιοι με ρωτούν πώς αντιδρούν οι αφρικανικές χώρες. Αντιδρούν πολυ θετικά. Μόλις χθες ήμουν στη Νέα Υόρκη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι αφρικανικές χώρες, αλλά και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, έλεγαν ότι αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε». 

Αβέβαιη η χρηματοδότηση 

Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρετίζει τις προτάσεις της Κομισιόν, παρά την κριτική από τις πολιτικές ομάδες των Πρασίνων, της Αριστεράς, αλλά και των Φιλελευθέρων, ότι αποκλειστικός σκοπός της ΕΕ είναι να κρατήσει μακριά από τη «γηραιά ήπειρο» τους οικονομικούς μετανάστες. Ιδιαίτερη ικανοποίηση εκφράζει από την πλευρά του ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. Άλλωστε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Άγκυρα για το προσφυγικό, ο Πιτέλα ήταν ένας από τους πρώτους που είχαν επισημάνει δημοσίως ότι δεν είναι σωστό να ενισχύεται η Τουρκία με ποσό υπερτριπλάσιο από εκείνο που αντιστοιχεί σε ολόκληρη την Αφρική. Το ζητούμενο είναι τώρα να διασφαλιστεί και η χρηματοδότηση της συμφωνίας, δηλώνει ο ιταλός πολιτικός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle. «Εμείς, η πολιτική μας ομάδα, πάντα λέγαμε ότι η Αφρική αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη» λέει ο ιταλός πολιτικός. «Και θα συμπληρώσω ότι το θεωρώ σχιζοφρένεια να δίνουμε 6 δισεκατομμύρια στην Τουρκία και 1,8 δισεκατομμύρια για την Αφρική. Νομίζω ότι μετά τις προτάσεις της δικές μας, αλλά και της ιταλικής κυβέρνησης, η Κομισιόν έχει κάνει σημαντικά βήματα. Τώρα όμως, πρέπει να συνεισφέρουν και τα κράτη-μέλη». 

Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς κυκλοφορούν πολλά νούμερα, τα οποία όμως δεν αντιστοιχούν, προς το παρόν τουλάχιστον, σε πραγματικά μεγέθη. Η Κομισιόν υπόσχεται 3,1 δισεκατομμύρια μέχρι το 2020, τα οποία θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν με «μόχλευση» άλλα 30 δισεκατομμύρια ιδιωτικών κεφαλαίων. Αν μάλιστα ανταποκριθούν περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προσφέρει εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση, το ποσό αυτό λέγεται ότι θα ανέβει στα 60 δις. Ωστόσο η εμπειρία του Αναπτυξιακού Ταμείου για την Αφρική που είχαν συμφωνήσει 50 ηγέτες από την Ευρώπη και την Αφρική στη σύνοδο της Μάλτας τον περασμένο Νοέμβριο δεν είναι ενθαρρυντική: 1,8 δις ευρώ προβλέπει ο αρχικός προϋπολογισμός του Ταμείου, αλλά μέχρι σήμερα τα κράτη-μέλη δεν έχουν συγκεντρώσει πάνω από 80 εκ. Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς δηλώνει αισιόδοξος: «Βραχυπρόθεσμα, το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε είναι 500 εκ. ευρώ από το αποθεματικό του Ταμείου Αναπτυξιακής Βοήθειας. Είναι λογικό να ζητούμε από τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν αντίστοιχο ποσό. Επομένως ξεκινάμε με 1 δισεκατομμύριο. Πιστεύουμε ότι αυτό το ποσό μπορεί να φτάσει τα 8 δις. Έχουμε αναλύσει σε βάθος τα δεδομένα και έχουμε τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας». 

«Υπόδειγμα» η συνεργασία με την Τουρκία; 

Η Φεντερίκα Μογκερίνι επισημαίνει ότι το 75% των προσφύγων ή μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική επιλέγει το πέρασμα του Αγκαντέζ στον βόρειο Νίγηρα για να φτάσει στη Λιβύη και στις ακτές της Μεσογείου. Γι αυτό, η πρώτη αποστολή της ΕΕ για βολιδοσκόπηση σχετικά με μία «συμφωνία συνεργασίας» θα γίνει την άλλη εβδομάδα στη Λιβύη, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής αρνείται να συνεργαστεί πλήρως. Πάντως οι Ευρωπαίοι θα επιμείνουν, καθώς θεωρούν ότι η επιμονή που έδειξαν στην αντίστοιχη συμφωνία με την Τουρκία έφερε ορατό αποτέλεσμα. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: «Έχουμε αποκαταστήσει και πάλι το δίκαιο και την τάξη στο Αιγαίο» υποστηρίζει ο γερμανός πολιτικός. «Οι διακινητές εξουδετερώνονται. Και το πιο σημαντικό: έχουμε πολύ λιγότερα θύματα στο Αιγαίο. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κοινή μας προσπάθεια μπορεί να έχει αποτελέσματα. Σιγά σιγά η οικονομική βοήθεια ρέει, τα πρώτα χρήματα προς την Τουρκία έχουν ήδη εκταμιευθεί, το σύστημα λειτουργεί». 
πηγη Το Βημα.gr

Κιλκίς: Οικειοθελείς αποχωρήσεις προσφύγων από τους Ευζώνους

Σύμφωνα με την καταγραφή του συντονιστικού οργάνου μεταναστευτικής πολιτικής, στους συνολικά τρεις άτυπους καταυλισμούς του Κιλκίς βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Οικειοθελείς αποχωρήσεις παρατηρούνται τα δύο τελευταία 24ωρα από τον άτυπο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών που βρίσκεται στο γνωστό ξενοδοχείο, στους Ευζώνους.

Την Τρίτη αναχώρησαν από εκεί δύο λεωφορεία με 80 πρόσφυγες, έχοντας ως κατεύθυνση το κέντρο φιλοξενίας του Κορδελιού (παλιό εργοστάσιο Σόφτεξ). Στο ίδιο κέντρο πήγαν χθες άλλα δύο λεωφορεία με 70 άτομα, ενώ ακόμη δύο, με 60 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την καταγραφή του συντονιστικού οργάνου μεταναστευτικής πολιτικής, στους συνολικά τρεις άτυπους καταυλισμούς του Κιλκίς βρίσκονται πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Περίπου 860 εξ αυτών στο ξενοδοχείο των Ευζώνων, άλλοι 970 σε βενζινάδικο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και 1550 στο βενζινάδικο, στον κόμβο του Πολυκάστρου.

Η εκκένωση των παραπάνω άτυπων καταυλισμών σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα.

Πηγή: http://www.skai.grΚυρίτσης: Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών ασύλου

«Από αυτή την εβδομάδα και μέχρι τέλος Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών ασύλου και στη Χίο και στη Σάμο που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν, με στόχο να εξετάζονται 200 υποθέσεις την ημέρα σε όλα τα hot spot από το τέλος Ιουνίου και μετά» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.Mέχρι τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση στοχεύει να έχει αναπτύξει πλήρως σε όλα τα νησιά τις υπηρεσίες ασύλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα hot spot.

Ο εκπρόσωπος τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, τόνισε, ότι, από αυτή την εβδομάδα και μέχρι τέλος Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των υπηρεσιών ασύλου και στη Χίο και στη Σάμο που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν, με στόχο να εξετάζονται 200 υποθέσεις την ημέρα σε όλα τα hot spot από το τέλος Ιουνίου και μετά.

Ο κ. Κυρίτσης αναγνώρισε ότι δημιουργούνται προβλήματα από την μεγάλη παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά αλλά όπως είπε πέραν της επίσπευσης της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων ασύλου, δεν υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για την αντιμετώπισή τους.

Πηγή: http://www.skai.gr
Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΜΠΑΙΝΟΥΝ 80% ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ! ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ … ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ!!!ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ ΓΙΑΛΑΜΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ.

Δεκάδες μετανάστες, οι περισσότεροι από την περιοχή της Ειδομένης, συνωστίζονται κυρίως στο Διδυμότειχο, επιχειρώντας να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Η έξοδός τους από την χώρα είναι παράνομη όταν δεν διαθέτουν υπηρεσιακά σημειώματα, με τα οποία τους εφοδιάζουν οι ελληνικές αρχές όταν συλλαμβάνονται για πρώτη φοράΟι μετανάστες όμως, ακολουθώντας οδηγίες, τα καταστρέφουν, επιδιώκοντας νέα διαδικασία ταυτοποίησης, ελπίζοντας ότι έτσι θα εξασφαλίσουν καλύτερους όρους προώθησής τους, στους αρχικούς τους προορισμούς.

Έτσι ο Έβρος αντιμετωπίζει εδώ και λίγες ημέρες μια νέα ροή αντίστροφης μετανάστευσης από το εσωτερικό της χώρας προς την έξοδο μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους Συνοριακούς φύλακες που επιχειρούν στο νομό. Όπως είπε σήμερα στον STATUS 94.2, ο Πρόεδρός τους Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, ταυτόχρονα, έχουν να διαχειριστούν και τις κλασικές ροές που το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκαν κατά 80%, κυρίως από το βόρειο τμήμα του Έβρου! ΠΗΓΗ Status Radio 94,2.gr


Στην Κατεχάκη προσκάλεσε την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ ο Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης

Πρόσκληση για την Αθήνα και το κτίριο τής λεωφόρου Κατεχάκη έλαβαν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Συνοριακών από το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να αναπτύξουν τα προβλήματά τους εκτενέστερα και να δωθούν λύσεις.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ:
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας μας, συναντήθηκε στις 2 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο.
     Στο πλαίσιο της περιοδείας του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου  κ. Δημ.  Αναγνωστάκη, συμπεριλήφθηκε και η συνάντηση του  με κλιμάκιο της Ομοσπονδίας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
    Η Ομοσπονδία έθεσε δέσμη θεσμικών αιτημάτων τα οποία και παρουσίασε και στο πρόσφατο γενικό Συμβούλιο της 19ηςΑπριλίου και είναι ήδη γνωστά στα μέλη αλλά και στην Φυσική Ηγεσία.  Παράλληλα εξέθεσε και ζητήματα υπηρεσιακής φύσεως που προκαλούνται στο πλαίσιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.
   Συνέχεια της καλής διάθεσης προς επίλυση αυτών από πλευράς του κ. γενικού Γραμματέα, η Ομοσπονδία κλήθηκε να τα αναπτύξει διεξοδικά το επόμενο διάστημα στην Αθήνα ώστε γρήγορα να ανευρεθούν λύσεις προς το συμφέρον των συναδέλφων και της Υπηρεσίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΕΛΑΣ                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΤΟΝΙΔΗΣ
πηγη bloko.gr

Κυβέρνηση: Σχεδόν 6.000 περισσότεροι οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες

Σχεδόν 6.000 περισσότεροι είναι ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, αριθμός σημαντικά αυξημένος συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.

Κι αυτό, γιατί στην κατάσταση που έδωσε στη δημοσιότητα το συντονιστικό περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και ενοικιαζόμενοι χώρα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) όπου φιλοξενούνται 5.692 άτομα.Έτσι, σύμφωνα με τη νέα καταμέτρηση του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, βρίσκονται συνολικά 57.458 πρόσφυγες, ενώ προηγουμένως είχαν καταμετρηθεί περίπου 52.000 μετανάστες. 

Σημειώνεται ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 18 νέες αφίξεις στη Λέσβο. 

Πηγή: http://www.skai.gr

Σύλληψη δύο Βουλγάρων με όπλα από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.

Συνελήφθησαν χθες (5-6-2016) το μεσημέρι, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Εξοχής Δράμας, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας, ηλικίας 23 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, χθες το μεσημέρι, οι παραπάνω αστυνομικοί συνέλαβαν τον 23χρονο, διότι σε έλεγχο που πραγματοποίησαν στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε, εντόπισαν, επιμελώς κρυμμένο, ένα (1) πιστόλι κρότου – λάμψης και μια (1) γεμιστήρα, τα οποία και κατέσχεσαν.

Στη δεύτερη περίπτωση, λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 25χρονο, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια (1) πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος (γκλοπ), ένα (1) σπρέι πιπεριού και μια (1) θήκη πιστολιού.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου. πηγή faros-24.gr


Τετράποδη ενίσχυση για την αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης!

Μία ξεχωριστή κυρία εντάσσεται στο δυναμικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης. Ο λόγος για την Τάμυ, μία σκυλίτσα ράτσας Golden Retriever, την οποία δώρισε στην αστυνομία ένας αρχιφύλακας. Μετά από τις απαραίτητες εξετάσεις και γνωματεύσεις, τόσο από εκπαιδευτή σκύλων, όσο και από κτηνίατρο, η Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, προχώρησε στην αποδοχή της ευγενούς αυτής δωρεάς, εντάσσοντας την Τάμυ στο δυναμικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτής εκρηκτικών υλών. Μετά από την εξέλιξη αυτή, θα βρει την ευκαιρία για … συνταξιοδότηση, ο παππούς πια, αστυνομικός σκύλος Ci-four, ο οποίος δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στα καθήκοντά του λόγω γήρατος.  πηγή alexpoli.gr

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες - Από πότε θα κυκλοφορήσουν

Από το 2017 θα αρχίσει η κυκλοφορία των νέων ταυτοτήτων, που θα περιλαμβάνουν μικροτσίπ, αλλά και βιομετρικά χαρακτηριστικά τα οποία δεν αντιγράφονται και δεν πλαστογραφούνται.

Παράλληλα, οι νέες ταυτότητες θα περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ, που θα αντικαταστήσουν πιστοποιητικά και δημόσια έγγραφα.

«Η επιτροπή του ΥΠΕΣ και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ολοκληρώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα ταυτότητα. 11 εκατομμύρια έγγραφα και πιστοποιητικά του Δημοσίου θα αποτελούν παρελθόν», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Όπως ενημέρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «από τον Οκτώβριο θα υπάρχει το μητρώο πολιτών και η χώρα θα έχει απαλλαγεί από όλο αυτό το μπέρδεμα. Έτσι, θα μπορούν να διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων του Δημοσίου».

Για την απόκτηση τω νέων ταυτοτήτων, εκτός από τη φωτογραφία υπάρχει και ένα κόστος των 10 ευρώ, όσο είναι δηλαδή το αντίτιμο του παραβόλου.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι νέες ταυτότητες θα κοστίσουν στο κράτος περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά.

Πηγή: iefimerida.gr

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Καμία άφιξη μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο 24ωρο

Καμία νέα άφιξη μεταναστών και προσφύγων δεν σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο και μέχρι τις 07:30 σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι διαμένοντες στα νησιά υπολογίζονται σε 8.430, ενώ στην Αττική φιλοξενούνται 14.568 πρόσφυγες. 

Στην κεντρική Ελλάδα οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 2.295 και στη νότια Ελλάδα σε 283. Το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων φιλοξενεί και πάλι η βόρεια Ελλάδα, με 27.002 άτομα στους 26 χώρους φιλοξενίας και τους τρεις άτυπους καταυλισμούς.

Συνολικά οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 52.578.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφερναν ναρκωτικά από την Βουλγαρία

Συνελήφθησαν την 5-6-2016 τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο (2) ημεδαποί, ένας 28χρονος και μία 23χρονη, διότι επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, μετέβησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν είσοδο στη χώρα, όπου κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος, μια (1) νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 2,4 γραμμαρίων και μία (1) νάιλον συσκευασία με άγνωστη ουσία, βάρους 5 γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν. πηγή faros-24.gr

«Κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των κρατών – μελών η νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Στα κράτη – μέλη θα παραμείνει η αρμοδιότητα ανάπτυξης και επέμβασης δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε περίπτωση κρίσης παρά τις αρχικές ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί από την Πρόταση της Κομισιόν ότι αυτό θα μπορούσε να το πράττει η ίδια.

Αυτό ήταν το βασικότερο αποτέλεσμα της υιοθέτησης από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν από μερικές ημέρες, στις 30 Μαϊου, της Πρότασης Κανονισμού της Κομισιόν για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (European Border and Coast Guard).

Η Πρόταση Κανονισμού είχε προετοιμαστεί επί μακρόν και ενδελεχώς από το επιτελείο του έλληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο κατέβαλε πολύ σημαντικές προσπάθειες να συμβιβάσει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων πλευρών. Ενδεικτικό της περίπλοκης διαδικασίας και των ισορροπιών που έπρεπε να τηρηθούν ήταν ότι στο αρχικό κείμενο της έκθεσης του Λετονού ευρωβουλευτή και εισηγητή (προερχόμενου από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα – ΕΛΚ) Άρτις Πάμπρικς κατετέθησαν περί τις 1.200 τροπολογίες!

Πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες και στη συνέχεια να μετατραπεί ο Frontex σε ένα νέο σώμα ως το τέλος του 2016.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο, κάτι που ακόμη και στελέχη της Κομισιόν δεν ανέμεναν, ήταν ότι η LIBE και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γενικότερα θα εκινείτο στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο σε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της αρχικής πρότασης. Αυτό δεν ήταν άλλο από το ποιος θα έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα, ώστε η EBCG να μπορεί να αναλαμβάνει έκτακτη δράση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περίπτωση που ένα κράτος – μέλος αντιμετωπίζει αυξημένες πιέσεις στα σύνορά του, όπως πχ δυσανάλογα υψηλές μεταναστευτικές ροές, χωρίς να μπορεί να τα προστατεύσει επαρκώς μόνο του.

Σε αυτό το σημείο η Ευρωβουλή συντάχθηκε με τα κράτη – μέλη. Δεν δέχθηκε την αρχική πρόβλεψη του άρθρου 18 της Πρότασης να έχει αυτή την αρμοδιότητα η Κομισιόν. Αντίθετα, η Ευρωβουλή και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι η απόφαση για ανάληψη επείγουσας δράσης και επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα θα λαμβάνεται αποκλειστικά από το Συμβούλιο, δηλαδή τα κράτη – μέλη, κατόπιν πρότασης της Κομισιόν και ενώ θα έχει προηγηθεί διαβούλευση της τελευταίας με τη νέα Ακτοφυλακή.

Πιο συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος ενός κράτους – μέλους, ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την EBCG, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει εντός τριών εργάσιμων ημερών να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό και να παράσχει τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό. Επιπλέον, σε περίπτωση που ένα κράτος – μέλος δεν λαμβάνει τα μέτρα που η EBCG προτείνει ή όταν η μεταναστευτική πίεση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του Χώρου Σένγκεν, τότε η Κομισιόν μπορεί να υποβάλει πρόταση με σχέδιο δράσης προς το Συμβούλιο. Αυτό μπορεί να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, αν χρειάζεται να αναπτυχθούν μονάδες ταχείας επέμβασης στα εξωτερικά σύνορα. Το σχέδιο δράσης όμως θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη τόσο της EBCG όσο και του ενδιαφερόμενου κράτους – μέλους.

Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι ο τελικός συμβιβασμός θα φέρει έντονη τη σφραγίδα των κρατών – μελών στα ευαίσθητα ζητήματα. Σύμφωνα με το κείμενο των βασικών αλλαγών στην αρχική πρόταση της Κομισιόν, έτσι όπως περιλαμβάνονται στο συμβιβαστικό κείμενο της ολλανδικής Προεδρίας που έχει περιέλθει σε γνώση του «Βήματος», σε περίπτωση μίας επιχείρησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ που θα περιλαμβάνει συνεργασία ή ακόμη και δράση στο έδαφος μίας τρίτης χώρας (πχ Τουρκία), τότε θα πρέπει να λαμβάνεται και η συγκατάθεση του συνορεύοντος κράτους – μέλους. Πρόκειται για μία θέση που ευνοεί και την Ελλάδα, καθώς η Αθήνα κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι στο κείμενο της ολλανδικής Προεδρία έχει σβηστεί η αναφορά σε «Ακτοφυλακή» και υπάρχει μόνο η αναφορά σε «Συνοριοφυλακή».

Ένα ζήτημα περί του οποίου υπάρχει διάσταση απόψεων αφορά στην έρευνα και διάσωση (Search and Rescue – SAR). Είναι ξεκάθαρο ότι πολλά κράτη – μέλη, μέσα στα οποία και η Ελλάδα, θέλουν αυτή η αρμοδιότητα να παραμείνει αποκλειστικά εθνική. Θα απαιτούνταν άλλωστε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε προσωπικό αλλά και σε τεχνικό εξοπλισμό προκειμένου η EBCG να μπορεί να ασκεί αυτή την αρμοδιότητα. Η Κομισιόν φαίνεται να συντάσσεται με τα κράτη – μέλη σε αυτό το αίτημα.                πηγή Βήμα.grΚυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ

1. Ολοκληρώνεται η κατάρτιση του Προεδρικού Διατάγματος για τη βελτίωση του
Κώδικα Μεταθέσεων, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του ΣτΕ και αναμένεται να υπογραφεί

και να δημοσιευθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τακτικών μεταθέσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

2. Με το νέο Π.Δ. περιορίζονται οι τόποι συμφερόντων και η δυνατότητα καταχρηστικής αλλαγής αυτών με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων μορίων, που «νόθευαν» την αντικειμενικότητα του συστήματος. Ειδικότερα:
α. Δεν μπορεί να δηλωθεί ως τόπος συμφερόντων:
(1) Ο τόπος πολιτογράφησης ή εγγραφής στα δημοτολόγια
(2) Ο τόπος εργασίας της συζύγου.
(3) Ο τόπος κατοικίας των γονέων.
Κατά συνέπεια ως τόπος συμφερόντων εφεξής μπορεί να δηλωθεί:
(1) Ο τόπος γέννησης του ιδίου ή της συζύγου ή ο πλησιέστερος προς αυτόν τόπος της αυτής περιοχής μετάθεσης.
(2) Ο τόπος στον οποίον υπηρετεί ο ίδιος.
(3) Ο τόπος στον οποίον έχει ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος, ο/η σύζυγός του και οι γονείς του ιδίου.
β. Επιπλέον σε περίπτωση δήλωσης αλλαγής τόπου συμφερόντων μεταβάλλεται ο αριθμός των μορίων και αυτά υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τόπο συμφερόντων.

3. Η μετάθεση προς φοίτηση στη Σ.Α.Ε.Α, θεωρείται ως υπηρεσία του τόπου συμφερόντων. Κατεξαίρεση οι μετακινούμενοι για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κ.λ.π. δεν θεωρείται ότι υπηρετούν στον τόπο συμφερόντων.

4. Στον καθορισμό της προτεραιότητας προηγούνται οι έχοντες τον τόπο συμφερόντων στην περιοχή μετάθεσης.

5 Οι νεοεξερχόμενοι Αστυφύλακες τοποθετούνται υποχρεωτικά για δύο χρόνια σε Α.Τ.και Α.Σ. Οι νεοεξερχόμενοι Υπαστυνόμοι τοποθετούνται υποχρεωτικά για δύο χρόνια σε Α.Τ. Οι νεοπροαγόμενοι Αρχιφύλακες μετατίθενται για ένα χρόνο σε Α.Τ. ή Α.Σ. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτούν την εμπειρία των μάχιμων υπηρεσιών.

6. Η μετακίνηση σε περίπτωση δικαστικής συμπαράστασης μετατρέπεται από μετάθεση σε απόσπαση κατ΄έτος, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις, χωρίς να εξετάζεται αν μπορεί άλλο μέλος να οριστεί ως δικαστικός συμπαραστάτης, πράγμα το οποίο οδηγούσε σε παρεμπίπτοντα έλεγχο της δικαστικής απόφασης διορισμού αυτού.

7. Για τα δυσίατα νοσήματα γίνεται αντί της μετάθεσης απόσπαση κατ΄έτος. Τα δυσίατα νοσήματα προσδιορίζονται συγκεκριμένα (περιοριστικά), με παραπομπή στη σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος της περιπτωσιολογικής κάθε φορά γνωμάτευσης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή του δυσίατου ή όχι χαρακτήρα αυτών και η διαφορετική μεταχείριση παρομοίων καταστάσεων.

8. Περιορίζονται οι αμοιβαίες μεταθέσεις. Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει αίτημα αμοιβαίας μετάθεσης με το πρώτο επιλαχόντα των πινάκων των τακτικών μεταθέσεων της αντίστοιχης περιοχής. Αν ο πρώτος επιλαχών δεν επιθυμεί με τον δεύτερο κ.ο.κ. Δε γίνεται δεκτή αίτηση μετάθεσης των νεοεξερχομένων από τις Σχολές και νεοπροαγομένων Αρχιφυλάκων πριν την παρέλευση τριετίας.

9. Σε περίπτωση συνυπηρέτησης με σύζυγο αστυνομικό δεν ισχύει ο κανόνας, ότι ο κατώτερος ακολουθεί τον ανώτερο, όταν πρόκειται για το βαθμό μέχρι του Ανθυπαστυνόμου. Για τη συνυπηρέτηση αστυνομικού με Ειδικό Φρουρό επιτρέπεται μετάθεση μέχρι και το βαθμό του Ανθυπαστυνόμου. Αν πριν την παρέλευση πενταετίας από την μετάθεση δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί από το γάμο αυτό τέκνο, επιστρέφει στην αρχική του Υπηρεσία.

10. Στις έκτακτες μεταθέσεις προστίθεται ως νέα περίπτωση ο θάνατος γονέα ή αδελφού που υπηρετούσε στην Αστυνομία και θανατώθηκε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

11. Για την επιμέλεια των τέκνων σε περίπτωση διάζευξης προβλέπεται, αντί της μετάθεσης, απόσπαση κατ΄έτος, εφόσον εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις. Ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως διανυθείς στον τόπο συμφερόντων του και δεν προσμετρείται για τη θεμελίωση δικαιώματος υποβολής αίτησης μετάθεσης.

12. Η προσωρινή μετακίνηση μπορεί να διαρκέσει για δύο ακόμη μήνες (επιπλέον του προβλεπόμενου σήμερα ενός μηνός), χωρίς τη συναίνεση του μετακινουμένου.

13. Η αναστολή και περιορισμός των μετακινήσεων ισχύει εκτός των εκλογών και στην περίπτωση διενέργειας δημοψηφίσματος.

14. Όσοι από τους μετατασσομένους σε υπηρεσία γραφείου επανέρχονται στην ενεργό υπηρεσία, τοποθετούνται στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούσαν πριν την μετάταξή τους σε υπηρεσία γραφείου.

15. ΄Οσοι ανήκουν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες υποβάλλουν αίτηση μετάθεσης για τον τόπο συμφερόντων τους, ακόμη και αν δεν έχουν προκηρυχθεί κενές θέσεις του βαθμού τους:
α. Πολύτεκνοι.
β. Έχοντες μέλος της ιδίας οικογένειας με αναπηρία 67% τουλάχιστον ή με αναπηρία Α.Μ.Ε.Α.
γ. Έχοντες τρία τέκνα.

16. Συμπερασματικά με τις νέες διατάξεις μπαίνει «κόφτης» στις καταχρήσεις και τα τεχνάσματα που αλλοίωναν την αντικειμενικότητα του συστήματος και προκαλούσαν αδικίες (συχνές αλλαγές του τόπου συμφερόντων και υπολογισμός μορίων, μάχιμη υπηρεσία, δικαστική συμπαράσταση, δυσίατα νοσήματα, διαζευκτήρια και επιμέλεια τέκνων, συνυπηρέτηση, αμοιβαίες μεταθέσεις, υπηρεσία γραφείου κ.λ.π.), χωρίς να παραγνωρίζονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των διοικουμένων και επιτυγχάνοντας έτσι την αναγκαία ισορροπία. Η εσωτερική δικαιοσύνη και αξιοκρατία αποτελεί σοβαρό κίνητρο για την απόδοση του προσωπικού. Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν το αναγκαίο εργαλείο στην άσκηση της διοίκησης, η οποία επιπλέον πρέπει να δίνει πρωτοβουλίες στους εργαζόμενους για να κάνει τον οργανισμό να «πετάξει». Ο «βούβαλος αρχηγός» μεταμορφώνεται σε «χήνα ηγέτη». Έτσι η νέα Ηγεσία ξεφεύγει από τη «νοοτροπία του κοπαδιού» στην «καινοτομία του πετάγματος», με αποτέλεσμα να έρχονται οι επιτυχίες.


κείμενο του αντιστράτηγου ε.α. Νίκου Μπλάνη

 

 

 

www.bloko.gr

www.bloko.gr
Άρθρα, ειδήσεις, ρεπορτάζ και αντικειμενικά σχόλια για τα Σώματα Ασφαλείας