Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Από καθαρή τύχη ζει ο αστυνομικός στη Νέα Καβάλα

Οι φωνές των συναδέλφων του και μία κίνηση από ένστικτο φαίνεται ότι έσωσε τον αστυνομικό, τον οποίο τραυμάτισε με μαχαίρι μετανάστης στον καταυλισμό της Νέας Καβάλας. Πληροφορίες του bloko.gr αναφέρουν ότι αστυνομικοί μετέφεραν μετανάστες στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποβάλουν εκεί αίτημα ασύλου. 

Κατά την επιστροφή τους μία γυναίκα-μετανάστης δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και οι αστυνομικοί της πρότειναν να περάσει σε έναν οικίσκο μέχρι να φωνάξουν κάποιον να την εξετάσει.
Οι συγγενείς της, όμως, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν τί ακριβώς συμβαίνει και μη θέλοντας να αφήσουν τη γυναίκα μόνη, άρχισαν να φωνάζουν.
Ξαφνικά ένας από αυτούς έβγαλε μαχαίρι και επιχείρησε να χτυπήσει τον αστυνομικό στον λαιμό. 
Συνάδελφοί του, μόλις είδαν τη σκηνή, ξεκίνησαν να φωνάζουν "μαχαίρι-μαχαίρι" και ο αστυνομικός-στόχος έκανε μία κίνηση την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην δεχθεί το χτύπημα στον λαιμό, αλλά στο σαγόνι.
Ο μετανάστης συνελήφθη, ενώ πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αστυνομικός δεν διατρέχει κίνδυνο ζωής.
πηγη bloko.gr

Στους 56.729 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Στα στοιχεία υπολογίζονται και 5.910 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Στους 56.729 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Στα στοιχεία υπολογίζονται και 5.910 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι διαμένοντες σε μη οργανωμένες δομές (4.900), ενώ εκτός δομών εκτιμάται πως βρίσκονται 1.500 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κατεγράφησαν 8.610 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 70 αποτελούν νέες αφίξεις κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 10.010 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 1.878 και στη νότια 240. Στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας παραμένουν 23.681 πρόσφυγες.  πηγη protothema.gr

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν οι συνοριοφύλακες

Συνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβαλά, τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της ΑΜΘ, Νίκο Μενεξίδη και τον Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Μιχάλη Καραμαλάκη είχαν στην Κομοτηνή, οι συνοριοφύλακες του Έβρου, της Καβάλας και της Δράμας, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Ο Πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, εξήγησε ότι τα προβλήματα αφορούν κυρίως σε έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως οι θερμικές κάμερες, και οχήματα τύπου βαν. Μάλιστα ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας διαβεβαίωσε τους συνοριοφύλακες, ότι θα εξετάσει ενδελεχώς τα αιτήματα τους, προκειμένου να βρεθούνε λύσεις.
Όσον αφορά στην κατάσταση στον νομό Έβρου με τους πρόσφυγες και μετανάστες, ο Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, έκανε λόγο για αύξηση των μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο καιρό, ωστόσο τόσο με τις προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, όσο και με την ενισχυτική δύναμη που προστέθηκε πρόσφατα, γίνεται μία καλή προσπάθεια ώστε ο Έβρος να μη γίνει μία νέα Ειδομένη, μία ακόμα αποθήκη ψυχών.  πηγη Θρακη ΝΕΤ.gr

Τούρκοι ψαράδες πυροβόλησαν πρόσφυγα στον Έβρο!

Ένας 16χρονος Σύριος πρόσφυγας ήταν το «θύμα» του ανήκουστου περιστατικού που συνέβη χθες στο ποτάμι του Έβρου.

Ο λόγος για τους γείτονες Τούκους οι οποίοι φέρονται να τράβηξαν τη σκανδάλη πυροβολώντας πρόσφυγες που περνούσαν εκείνη τη στιγμή από το σημείο.

Με τραύματα στην πλάτη διακομίσθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου  ο 16χρονος πρόσφυγας με την κατάστασή του να είναι εκτός κινδύνου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο 16χρονος πέρασε στην Ελλάδα πριν από καιρό όμως αποφάσισε να πάρει το δρόμο της επιστοφής με πρώτο του σταθμό την Τουρκία, μέσω του Έβρου. Έτσι με έναν ακόμα πρόσφυγα πήραν το δρόμο της επιστροφής με «πέρασμα» την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο Βιολογικός Καθαρισμός του Διδυμοτείχου, δυστυχώς όμως όταν έφτασαν στο ποτάμι και σύμφωνα πάντα με τα όσα είπαν οι ίδιοι,  2 Τούρκοι ψαράδες τους πυροβόλησαν με καραμπίνα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 16χρονου ενώ ο ομοεθνής του δε τραυματίστηκε.

Τον μικρό Σύριο τον βρήκαν συνοριοφύλακες της περιοχής  και μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Διδυμοτείχου.

πηγη e-evros.gr

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Απελάσεις-εξπρές για πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά

Πρόκειται για 22 άτομα τα οποία έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο νησί, στους χώρους φιλοξενίας της ΒΙΑΛ, της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ

Σε απελάσεις-εξπρές προσφύγων και μεταναστών προχωρούν πλέον οι αρχές σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα astraparis.gr, το βράδυ της Τρίτης αναχώρησαν από το λιμάνι της Χίου 22 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων με το πλοίο «Νήσος Μύκονος» για την Καβάλα. Οι μετανάστες, οι οποίοι ήταν δεμένοι με χειροπέδες ανά δύο ή τρεις, θα μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο και εν συνεχεία θα απελαθούν στην Τουρκία.

Η εντολή που έχει δοθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις αστυνομικές διευθύνσεις είναι να αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα κάθε είδους παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους προσφύγων και μεταναστών και να στέλνονται σε προαναχωρησιακά κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, απ' όπου και θα απελαύνονται με την πάγια διαδικασία. Σε ό,τι αφορά στους 22 που έφυγαν από τη Χίο για την Καβάλα πρόκειται -όπως εξήγησε στέλεχος της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου- για πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά στο νησί, στους χώρους φιλοξενίας της ΒΙΑΛ, της Σούδας και του ΔΗΠΕΘΕ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, με την ίδια διαδικασία θα αντιμετωπίζονται στο εξής όσοι εμπλέκονται σε κάθε είδους επεισόδια μέσα στους καταυλισμούς και στις περιπτώσεις αυτές, τυχόν αιτήματα ασύλου που έχουν υποβληθεί δεν θα λαμβάνονται υπόψη και στην ουσία θα ακυρώνονται με έκτακτη διοικητική διαδικασία.  πηγη protothema.gr

Μουζάλας: Το 50% στα νησιά είναι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα

Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του Γιάννη Μουζάλα, ότι το 50% από τα 8.000 άτομα που βρίσκονται στα Hotspot των νησιών του Αιγαίου είναι «μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας». Η παραδοχή του μεταφράστηκε σε 4.000 παράτυπους μετανάστες πρόκειται για την πρώτη φορά αρθρώνεται δια στόματος υπουργού της κυβέρνησης και ιδίως του αρμόδιου.

Αν και σε διευκρινίσεις του στους δημοσιογράφους ο ίδιος υποστήριξε ότι ήταν σχήμα λόγου για να καταγράψει το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και τη διαφορά δικαιωμάτων τους, η συγκεκριμένη αναφορά του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκάλεσε πλήθος σχολίων.

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, παρότι οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου επιταχύνονται σταδιακά με αποτέλεσμα από τις 30 ημερησίως να έχουν φτάσει τις 70, η ολοκλήρωση των διαδικασιών φαντάζει πολύ μακριά. Στόχος είναι να εξετάζονται 150 αιτήσεις την ημέρα.

Βάσει του σχεδίου, όπως υποστήριξε ο υπουργός, είναι όσοι αποδειχτεί ότι δικαιούνται άσυλο να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και οι υπόλοιποι είτε να επιστρέψουν στην Τουρκία είτε μέσω εθελοντικού προγράμματος να επιστρέψουν στις χώρες τους.Αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία 500 θέσεων φιλοξενίας σε όλη της χώρα εντός του Ιουλίου.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου που επέκρινε την κυβέρνηση για «άθλιες συνθήκες φιλοξενίας στα hot spot» συνθήκες οι οποίες εντείνουν όπως ισχυρίστηκε την απελπισία προσφύγων/μεταναστών με συνέπεια τις συνεχείς εντάσεις και συγκρούσεις, ο Γιάννης Μουζάλας, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία διαχειρίζονται την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την αξιοπρέπειά τους και των προσφύγων.

Ο ίδιος χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχουν και κακοποιά στοιχεία ανάμεσα στους χιλιάδες των προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι σημασία έχει πώς διαχειρίζεται κανείς την κατάσταση.

«Έχουμε έναν κόσμο που έχει πια διαφορετική ψυχοσύνθεση. Έφτασε στη βρύση να πιει νερό – για να πάει Ευρώπη – και στέρεψε η πηγή. Τελειώνουν τα λεφτά του, οι προσδοκίες του έχουν ματαιωθεί και γίνεται επιθετικός δικαιούται να είναι και διεκδικητικός. Γενικά το χειριζόμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή δική μας αξιοπρέπεια και σεβόμενοι της δική τους. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί και μικρομαφίες. Άνθρωποι που πίνουν, άλλοι που πάνε να βάλουν ναρκωτικά στα Hotspot. Υπάρχουν αψιμαχίες. Δεν ισχύει όμως ότι υπάρχουν συχνές επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Φαίνομαι από άλλο κόσμο όταν λέω ότι είναι φυσιολογικό. Είναι όμως θέμα χειρισμού πώς θα ‘χτυπήσεις’ το κακοποιό στοιχείο και θα σεβαστείς την αξιοπρέπεια των καλών», σημείωσε ο κ. Μουζάλας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα φαινόμενα «μαφίας» στους χώρους φιλοξενίας αλλά και τα κρούσματα βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: http://www.skai.gr

Ανθρωποκτονία σε καταυλισμό προσφύγων στη Χίο

Τραγική κατάληξη είχε η διαμάχη δύο ατόμων στον καταυλισμό φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στον χώρο της Σούδας στη Χίο. 

Λίγο μετά τις 09.30 το πρωί, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ένας 31χρονος Αιγύπτιος διαπληκτίστηκε λεκτικά με έναν 32χρονο ομοεθνή του, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή.


Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής ο 31χρονος τραυμάτισε με τη χρήση αιχμηρού αντικειμένου τον 32χρονο, ο οποίος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. 

Παρότι το θύμα διακομίστηκε άμεσα στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο Χίου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, εξέπνευσε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και οι δύο βρίσκονταν στη Χίο από τις αρχές Μαΐου.

Ο δράστης έχει συλληφθεί, ενώ προανάκριση, με τη βοήθεια μεταφραστών, διενεργεί η Ασφάλεια Χίου. 
πηγη zougla.gr

Έρχεται ο «διάδοχος» της Frontex

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το δικό του «πράσινο φως» στην πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (European Border and Coast Guard – EBCG), του διαδόχου του Frontex που σκοπό θα έχει να ενισχύσει την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και να αποτρέψει ένα χάος ανάλογο αυτού που έλαβε χώρα εξαιτίας των μαζικών ροών προσφύγων του περασμένου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα μπορεί πλέον να πραγματοποιεί, έπειτα από απόφαση των κρατών – μελών της ΕΕ δηλαδή του Συμβουλίου, επεμβάσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης. Η λήψη της σχετικής απόφασης από τα κράτη – μέλη ήταν η σπουδαιότερη αλλαγή στην αρχική πρόταση της Κομισιόν πριν από ένα εξάμηνο. Η νέα πρόνοια ικανοποιεί εμφανώς και την Αθήνα, που είχε εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο απώλειας κυριαρχίας.
Η Επιτροπή ήθελε να μπορεί εκείνη να αποφασίζει πότε θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μία τέτοια επέμβαση. Σημειώνεται ότι τη σημασία του ρόλου των κρατών – μελών ανέδειξε, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όχι μόνο το Συμβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
πηγη  thrakinea.gr

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Σέρρες: Αλγερινός λαθρομετανάστης απέδρασε από όχημα της αστυνομίας

Στη διάρκεια της διαδρομής το αστυνομικό βαν σταμάτησε σε σηματοδότη και εκείνη τη στιγμή ο 27χρονος κατόρθωσε να αποδράσει, διαφεύγοντας σε αγροτική περιοχή

Σε εξέλιξη είναι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό κρατούμενου που απέδρασε μέσα από όχημα της Αστυνομίας στις Σέρρες. Πρόκειται για 27χρονό Αλγερινό, ο οποίος κρατείτο, διότι δεν βρισκόταν νόμιμα στη χώρα μας και επρόκειτο να απελαθεί διοικητικά.

Η απόδραση σημειώθηκε γύρω στις 10.30 το πρωί, κατά τη μεταγωγή του από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κεκρίνης προς το Αστυνομικό Τμήμα Σερρών. Εκτός από τον 27χρονο στο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν άλλοι τέσσερις αλλοδαποί που κι αυτοί βρίσκονται υπό διοικητική απέλαση.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της διαδρομής το αστυνομικό βαν σταμάτησε σε σηματοδότη και εκείνη τη στιγμή ο 27χρονος κατόρθωσε -υπό συνθήκες που ερευνώνται- να αποδράσει, διαφεύγοντας σε αγροτική περιοχή.  πηγη protothema.gr

Σε «σεξ επιβίωσης» υποχρεώνονται γυναίκες σε προσφυγικούς καταυλισμούς

Να ανέχονται τη σεξουαλική βία σε βάρος τους για λόγους επιβίωσης (survival sex) υποχρεώνονται πολλές γυναίκες- πρόσφυγες στους καταυλισμούς, όπως καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα καταγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οπως περιγράφεται σε ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η κατάσταση σε άτυπους καταυλισμούς. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ πολλές γυναίκες- πρόσφυγες υποχρεώνονται στο λεγόμενο «survival sex»- να ανέχονται δηλαδή τη σεξουαλική βία σε βάρος τους για λόγους επιβίωσης. 
Οι μαρτυρίες που περιλαμβάνονται στο ρεπορτάζ είναι χαρακτηριστικές. Για παράδειγμα, στον καταυλισμό που είχε στηθεί έξω από το ξενοδοχείο «Χαρά» στους Ευζώνους είχε εγκατασταθεί και η Ζάρα από το Αφγανιστάν, μαζί με την αδερφή και τα δυο ανίψια της. Προηγουμένως διέμεναν στην Ειδομένη από όπου είχαν επιχειρήσει συνολικά 8 φορές να περάσουν τα σύνορα προς τα Σκόπια με τη βοήθεια διακινητών, ωστόσο ανεπιτυχώς.

«Ο καταυλισμός δεν είναι καλός για γυναίκες. Είμαστε μόνες, δεν έχουμε άνδρες μαζί μας, σύζυγο, αδερφό και δεν έχουμε χρήματα. Μας παρενοχλούν», λέει η Ζάρα. Ακριβώς επειδή δεν διαθέτουν χρήματα, οι διακινητές ζητούν «άλλους τρόπους πληρωμής», όπως λέει: «Χρειαζόμαστε λεφτά για να περάσουμε τα σύνορα. Και δεν τα έχουμε. Και γι΄ αυτό…».

Η Κατερίνα Κιτίδη, μέλος του τομέα Ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δηλώνει στη Deutsche Welle:

«Συχνά καταφθάνουν αναφορές από όλη την Ελλάδα για απροστάτευτες και εκτεθειμένες σε σεξουαλική παρενόχληση γυναίκες. Αυτές οι αναφορές αφορούν και την ενδοοικογενειακή βία κατά γυναικών όπως επίσης το survival sex και τη παρενόχληση». Το survival sex περιγράφει την ανοχή της σεξουαλικής βίας για λόγους επιβίωσης.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Κιτίδη, πολλά εξαρτώνται από την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς:

«Όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, αυξάνεται ο κίνδυνος σεξουαλικής βίας. Τουαλέτες και ντουζιέρες πρέπει να έχουν καλό φωτισμό, απαιτούνται ξεχωριστοί χώροι για γυναίκες και παιδιά, ασφαλή μέρη με κοινωνικούς λειτουργούς όπου να μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να έχουν ψυχολογική στήριξη».

Η Ύπατη Αρμοστεία, μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία ότι πολλές γυναίκες δεν προχωρούν καν σε καταγγελία, φοβούμενες ενδεχόμενη απέλασή τους. Οπως σημειώνει η Κατερίνα Κιτίδη: «Πολλοί πρόσφυγες έχουν άδεια παραμονής 30 ημερών. Όταν αυτή εκπνεύσει, ενδεχομένως να επηρεάσει την απόφασή τους να καταγγείλουν ή όχι τέτοια περιστατικά».   πηγη protothema.gr

Οριστική συμφωνία για τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Σε συμφωνία για τη σύσταση της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής ήλθαν, μετά από μήνες διαβουλεύσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Κομισιόν, μολονότι τα κράτη-μέλη διατηρούν τον καθημερινό έλεγχο των συνόρων τους, η νέα υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που θα ταυτοποιεί κατά μήκος των μεθορίων.

Δεν αποσαφηνίζεται αν η παρέμβαση της νέας Συνοριοφυλακής θα προϋποθέτει την έγκριση του εκάστοτε κράτους-μέλους, ή εάν η σχετική απόφαση θα μπορεί να ληφθεί ερήμην, με κριτήριο την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για τη νέα υπηρεσία είχε δει το φως για πρώτη φορά την περίοδο των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Από αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη χειρίζεται την προστασία των συνόρων της ως μία κοινή αποστολή αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως η σύσταση της νέας υπηρεσίας θα διασφαλίσει την «ισχυρή και κοινή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων», στα οποία περιλαμβάνονται τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ.

Στη δική του ανακοίνωση, το Συμβούλιο σημειώνει πως πρώτος στόχος της νέας δύναμης θα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με κοινή ευθύνη όλων των εταίρων, κυρίως με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και για την προστασία της ελεύθερης μετακίνησης μέσα στην Ε.Ε.

Η νέα δύναμη αναμένεται να μπει σε υπηρεσία μέσα στο καλοκαίρι.

Θα οικοδομηθεί πάνω στις έως τώρα δυνατότητες της Frontex και θα έχει τη δυνατότητα να αντλεί προσωπικό και εξοπλισμό από ένα απόθεμα που θα παρέχουν συλλογικά τα κράτη-μέλη.

Πηγή: http://www.skai.gr

Στον Έβρο κλιμάκιο της υπηρεσίας ασύλου

Στον Έβρο θα βρεθεί το διάστημα από 26 ως 29 Ιουνίου κλιμάκιο της υπηρεσίας ασύλου από την Αθήνα. Το κλιμάκιο, με επικεφαλής την αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος συντονισμού στην Αθήνα, με παράλληλα καθήκοντα προϊσταμένης στο Περιφερειακό γραφείο Ασύλου Έβρου, θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη για έλεγχο και συντονισμό εργασιών, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση. Άγνωστο είναι για την ώρα αν θα υπάρξουν επαφές και με τοπικούς φορείς.  πηγη thrakinea.gr

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Πρόσφυγες απέκλεισαν την εθνική οδό, στο ύψος του Καλοχωρίου - Κυκλοφοριακό κομφούζιο

Την εθνική Θεσσαλονικης Αθηνων, στο υψος του Καλοχωριου με κατευθυνση προς Θεσσαλνικη εχουν αποκλεισει αυτην την ωρα προσφυγες, που φιλοξενούνται στο κτίριο Καραμανλής ,στο παλιό βυροσδεψείο.
Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, 50 -100 διαμαρτυρονται με πλακατ στα χερια, άγνωστο μέχρι στιγμής για ποιο λόγο.
Στο σημείο έχει προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.  πηγη focus 103,6.gr

Μικρή αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Εν τω μεταξύ, αυξημένη παραβατικότητα διαπιστώνεται τον τελευταίο καιρό από εγκλωβισμένους στα νησιά του βορείου Αιγαίου μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είτε ψάχνουν, αγωνιωδώς, τρόπο να φύγουν προς την Αθήνα είτε τους έχουν τελειώσει τα χρήματα και κλέβουν για να επιβιώσουν.
Περίπου 120 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο τριήμερο με τον αριθμό των μεταναστών στην επικράτεια να ξεπερνά τους 56.900, σύμφωνα με τη σημερινή συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών. 

Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι σήμερα Τρίτη στις 9.00 το πρωί, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 29 άτομα, στη Χίο 51 και στη Σάμο 41.

Σήμερα το πρωί στη Λέσβο βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2.904 πρόσφυγες και μετανάστες -σε εφαρμογή της συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Στη Χίο βρίσκονται 2.596 και στη Σάμο 1.182 ενώ συνολικά στα νησιά βρισκόταν 6.682 άτομα.

Εν τω μεταξύ, αυξημένη παραβατικότητα διαπιστώνεται τον τελευταίο καιρό από εγκλωβισμένους στα νησιά του βορείου Αιγαίου μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είτε ψάχνουν, αγωνιωδώς, τρόπο να φύγουν προς την Αθήνα είτε τους έχουν τελειώσει τα χρήματα και κλέβουν για να επιβιώσουν.

Στο αεροδρόμιο της Χίου, 
συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, δύο υπήκοοι Συρίας. Κατά τον καθιερωμένο από τους αστυνομικούς έλεγχο των επιβατών πτήσης με προορισμό την Αθήνα, οι δύο αλλοδαποί επέδειξαν ταυτότητες ρουμανικών αρχών, οι οποίες όπως διακριβώθηκε, ήταν πλαστές.

Στη Σάμο,
 συνελήφθησαν από αστυνομικούς, δύο υπήκοοι Συρίας ηλικίας 43 και 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. 

Όπως διαπιστώθηκε, τρεις ανήλικοι υπήκοοι Συρίας, παιδιά των συλληφθέντων, προσπάθησαν να αφαιρέσουν διάφορα αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Βαθύ της Σάμου, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν καθώς έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

Τέλος και πάλι στη Σάμο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, τρείς υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 20, 31 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Όπως διαπιστώθηκε αφαίρεσαν από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά.


Πηγή: skai.gr

Πίσω στις οικογένειές τους άλλα 4 ασυνόδευτα παιδιά που φιλοξένησε η ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη

Φίλοι, φιλοξενούμενοι, δάσκαλοι, προσωπικό και εθελοντές της Δομής Φιλοξενίας και Φροντίδας Ασυνόδευτων Παιδιών της ΑΡΣΙΣ στην Αλεξανδρούπολη, αποχαιρέτισαν την Πέμπτη ακόμη 4 παιδιά, τα οποία πλέον απολαμβάνουν την ασφάλεια των οικογενειών τους. Οι στιγμές του αποχωρισμού ήταν συγκινητικές, αφού το ‘δέσιμο’ μεταξύ των φιλοξενούμενων και των ανθρώπων της Άρσις είναι δυνατό και αλησμόνητο.
Και μπορεί η περιπέτεια για άλλα 4 παιδιά που φιλοξενήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη να έλαβε αίσιο τέλος, ωστόσο, σύμφωνα με τα κεντρικά της Άρσις, περίπου 700 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκονται πανελλαδικά σε αναμονή για να τοποθετηθούν σε εξειδικευμένη δομή φιλοξενίας. Η ΜΚΟ, διαχρονικά, εκφράζει την αγωνία της για την επόμενη ημέρα της ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. πηγη alexpoli.gr

Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Είναι τελικά η αστυνομία μόνο μία; Πως σχολιάζουν οι συνοριακοί τη συνέντευξη της Τσιριγώτη

Με αφορμή τη συνέντευξη της κ. Τσιριγώτη στον Ελεύθερο Τύπο για το μεταναστευτικό, οι συνοριακοί θέτουν ένα ομολογουμένως κεφαλαιώδες ζήτημα για τη
συνεκτική λειτουργία του σώματος. Διαβάστε τι ακριβώς γράφουν.


Νίκος Μπαλούρδος, μέλος ένωσης συνοριακών Αττικής: Λέει η στρατηγός σε κάποιο σημείο ότι ξέρουμε ότι η Τουρκια έχει 3 επίπεδα ασφαλείας αστυνομία -λιμενικο- συνοριοφυλακή. Η Ελλάδα έχει μόνο 2 αστυνομία κ λιμενικό κ είναι η πρώτη χώρα υποδοχής μεταναστών στην Ευρώπη! Σε άλλο σημείο λέει μετά από ερώτηση του δημοσιογράφου ότι εκτιμά το προσφυγικό να μας απασχολήσει κ την επόμενη δεκαετία, ρωταω λοιπόν ευθέως αν περιμένουμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές για την επόμενη δεκαετία ποιες μόνιμες κινήσεις θα κάνουμε? Θα συνεχίζονται οι αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται οι Υπηρεσίες τους ή θα προβουμε στο λογικό να προσλαβουμε συνοριοφυλακες? 


- Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος ΠΟΣΥΦΥ: Γνωριζουμε πολυ καλά πως και η ηγεσία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει γνώση για το τι πρεπει να γινει με την συνοριοφυλακή. Πρωτίστως όμως τον πρώτο λόγο έχει η πολιτική ηγεσία η οποια όμως όλα τα προηγούμενα χρόνια επηρεάζεται απο συνδικαλιστικές προτροπές και συμβουλές του τυπου πως "η αστυνομία είναι μία ". Και όλα αυτά για συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Όποιος δεν καταλαβαίνει, να το αναλύσουμε παραπάνω και με ονόματα. Εμεις πάντως τα καταλαβαίνουνε. Για αυτο δεν παμε μπροστά και θα εχουμε ένα επίπεδο ή δυο επίπεδα ασφαλείας και θα μας λείπει το βασικότερο : η Ελληνική Συνοριοφυλακή.

-  Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, πρόεδρος συνοριακών Έβρου: Βεβαίως έχει τον πρώτο λόγο η Πολιτική ηγεσία για προσλήψεις Συνοριακων Φυλακων και κυρίως στον Έβρο και στα νησιά του Βορείου Ανατολικου Αιγαίου. Δεν γίνεται οι συνάδελφοι να είναι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι.. Εδώ στον Έβρο αν κάποια στιγμή τελειώσει το πρόγραμμα της Ασπίδας με τους αδαπανως συναδέλφους η φύλαξη των συνόρων μας θα είναι μηδενική.. Για αυτό εσείς εκεί στην Πολιτική Ηγεσία ακούστε μας ακούστε την κοινωνία που θέλει την Ελληνική Συνοριοφυλακη..

συνοριακόςΠροσληψεις συνοριακων φυλακων,κλαδος προστασιας συνορων και διωξης λαθρομεταναστευσης,συνεργασια και σε διεθνες επιπεδο καθως και ενταξη στην ευρωπα'ι'κη συνοριοφυλακη....αυτο επιτασει η Ε.Ε. στην οποια ανηκουμε,αυτο επιβαλουν οι συνθηκες,ελεγχος και συνεργασια μονο με πιστοποιημενους οργανισμους οπως ερυθρος σταυρος και γιατροι χωρις συνορα...ετσι δεν χρειαζεται ουτε το Νατο στο Αιγαιο και ειμαστε κυριαρχοι του πελαγους μας!!   πηγη bloko.gr

Plan B από την ΕΛΑΣ για νέο κύμα προσφύγων, Τι λέει η αντιστράτηγος Τσιριγώτη

Την επεξεργασία Plan B από τη χώρα μας σε περίπτωση που αθετηθεί η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό αποκαλύπτει σε
συνέντευξή της στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η προϊσταμένη του Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος κ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
«Ηδη το σχεδιάζουμε. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε», λέει, χωρίς να θέλει να γίνει προάγγελος κακών εξελίξεων αλλά εμφορούμενη από αίσθημα ευθύνης. Η στρατηγός τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλο μεγάλο κύμα μετανάστευσης, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει και τα σύνορα είναι σφραγισμένα.Για τις τοπικές κοινωνίες στα νησιά της Μυτιλήνης, της Σάμου και της Χίου, που έχουν φτάσει στα όριά τους, διαμηνύει ότι θα ελαφρυνθούν άμεσα μέσω επιχείρησης μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών που έχουν κατηγορηθεί για εγκληματικές πράξεις σε προαναχωρησιακά κέντρα στην ενδοχώρα.
Η ευαισθησία της στα ανήλικα προσφυγόπουλα είναι γνωστή. Μιλάει γι' αυτά… κουμπωμένη. Σε ελληνικό έδαφος, όπως λέει, βρίσκονται περίπου 900 έως 1.200 ασυνόδευτα παιδάκια, με την Αστυνομία να προσπαθεί να βρει σε άλλες χώρες συγγενικά τους πρόσωπα για να τα πάρουν κοντά τους. Προβληματισμένη εμφανίζεται για το θέμα των ταυτοτήτων επισημαίνοντας ότι «ναι, είναι αλήθεια ότι πλαστογραφούνται εύκολα. Δεν μας επιβάλλει η Αμερική την αλλαγή τους αλλά η πραγματικότητα».

 

Θα ήθελα να μας κάνετε μια αποτίμηση για τη μέχρι στιγμής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.
Μετά τις 18 Μαρτίου 2016, που έγινε αποδεκτή η δήλωση μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας, όσοι εισέρχονται παράτυπα στη χώρα πρέπει να κρατούνται στα hot spot του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Από την ημερομηνία εφαρμογής μέχρι σήμερα εισήλθαν μόλις 8.500 παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Ενώ, όμως, ξεκινήσαμε με την προοπτική, όπως λέει και η συμφωνία, ότι όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα θα επιστρέφεται πίσω στην Τουρκία, στη συνέχεια αντιμετωπίστηκαν προβλήματα. Εγιναν αρχικά κάποιες επιστροφές αλλά, όπως ξέρετε, οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου είναι χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αναμονής. Από την άλλη, το παρήγορο είναι ότι οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο δεχόμασταν κάθε μέρα από 1.000 έως 1.500 άτομα, ενώ τον Ιούνιο δεχόμασταν 3.000-4.000 καθημερινά.
Υπάρχει Plan B σε περίπτωση που αθετηθεί η συμφωνία; Ποιο είναι αυτό;
Είναι μια απαίτησή μας να υπάρξει Plan B. Ηδη το σχεδιάζουμε. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε σε τίποτα. Σίγουρα οι δικές μας υπηρεσίες σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το επεξεργάζονται από κοινού. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα. Αρωγός στην όλη προσπάθεια πρέπει να είναι η Ε.Ε., γιατί η συμφωνία είναι μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Μην ξεχνάτε ότι εμείς είμαστε αστυνομικοί και είμαστε από τη φύση μας ανήσυχοι. Δεν επαναπαυόμαστε στις υποσχέσεις. Μέλημά μας είναι να είναι έτοιμες οι κρατικές υπηρεσίες, ιδίως αυτές που είναι στην πρώτη γραμμή, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει.
Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει ένα νέο μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών;
Με κλειστά τα σύνορα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο. Δεν μπορεί να το αντέξει η χώρα. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Τουρκία ελέγχει απόλυτα τις ροές. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι εντυπωσιακό το πώς ελέγχθηκαν. Ξέραμε ότι υπάρχουν τρία επίπεδα ασφάλειας ελέγχου στα τουρκικά παράλια. Ξέραμε ότι υπάρχουν Αστυνομία, Συνοριοφυλακή και Λιμενικό. Ξέρουμε επίσης ότι η τουρκική πλευρά έχει τους τελευταίους δύο μήνες άλλη μία ζώνη ασφαλείας που ελέγχεται από μία υπηρεσία μετανάστευσης.
Το ΝΑΤΟ έχει ουσιαστική παρουσία στο Αιγαίο; Ποιος ο ρόλος του;
Το ΝΑΤΟ παράγει έργο. Περιπολεί και συλλέγει πληροφορίες, τις διοχετεύει στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η δουλειά του δεν είναι να επιχειρήσει. Εχει αποτρεπτικό ρόλο η παρουσία του.
Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας έχουν μετατραπεί σε χώρους «μόνιμης» φιλοξενίας. Εχει αλλάξει ο σχεδιασμός;
Πράγματι, οι χώροι έπαψαν να είναι προσωρινής φιλοξενίας. Ο λόγος είναι οι ραγδαίες εξελίξεις. Υπάρχουν μετανάστες που βρίσκονται από τις 20 Μαρτίου 2016 σε κέντρα φιλοξενίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει βήματα προόδου. Στη Λέσβο έχουν εξεταστεί σε πρώτο βαθμό όλα τα αιτήματα ασύλου από Σύρους. Θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις άλλες υπηκοότητες. Πρόκειται για ανοιχτές δομές φιλοξενίας αλλά υπάρχουν περιορισμοί στις κινήσεις τους. Απαγορεύεται, για παράδειγμα, να φύγουν από το νησί.
Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πιστεύετε ότι απορρέουν από ακροδεξιούς κύκλους ή ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα;
Οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικές όταν μιλάμε για ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται με διαφορετική μορφή. Σαφώς, υπάρχουν πολλές φορές περιπτώσεις μικροκλοπών ή περιπτώσεις ληστειών για τις οποίες ο εισαγγελέας αποφάσισε προφυλακίσεις. Για να αποσυμφορηθούν τα νησιά προγραμματίζουμε ήδη να κάνουμε κάποιες μεταφορές στα προαναχωρησιακά κέντρα της ενδοχώρας υπηκόων στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για αδικήματα. Πρόκειται για ένα σχέδιο ελάφρυνσης από φαινόμενα παραβατικότητας σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Υπάρχει και ένα ποσοστό Σύρων πολιτών (800 άτομα) που τους χορηγήθηκε άσυλο (ευάλωτες ομάδες και περιπτώσεις οικογενειακών επανενώσεων), οι οποίοι θα μετακινηθούν από τη Λέσβο σε καταλύματα που νοικιάζει η Υπατη Αρμοστεία στην ενδοχώρα.
Για πόσο ακόμα εκτιμάτε ότι θα μας απασχολεί τόσο έντονα το προσφυγικό;
Εκτιμώ ότι το μεταναστευτικό θα μας απασχολεί για την επόμενη δεκαετία, τουλάχιστον. Οχι μόνο την Ελλάδα. Ολο τον κόσμο. Υπάρχουν 50 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Τα διεθνή ΜΜΕ επιμένουν ότι η Ελλάδα είναι αναδυόμενος κόμβος τζιχαντιστών. Ισχύει; Πιστεύεται ότι κινδυνεύουμε;
Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Ημασταν, όμως, η μόνη χώρα που είχε στοιχεία και συνεργάστηκε άριστα με Γαλλία και Βέλγιο. Είχαμε αποτυπώματα και ταξιδιωτικά έγγραφα. Δόθηκαν τα στοιχεία στις αρμόδιες Αρχές της Ε.Ε. Οι συνάδελφοί μας στο εξωτερικό δεν μας λένε ότι ανησυχούν για την ασφάλεια των συνόρων μας. Πρέπει να τονίσω ότι σε επίπεδο Ε.Ε. πρέπει να υπάρξει πιο ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Τα κράτη πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να μην τις κρατάει η κάθε χώρα για δική της χρήση. πηγη Ελευθερος Τυπος.

Ο Μπαν Κι - Μουν στη Λέσβο: Η θάλασσά σας είναι θάλασσα αλληλεγγύης

Η Λέσβος είναι το νησί της ειρήνης και η θάλασσά σας, θάλασσα αλληλεγγύης δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι -Μουν από την Λέσβο, την οποία επισκέφθηκε μετά την Αθήνα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προς τις ελληνικές αρχές, τις τοπικές αρχές της Λέσβου, τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τους πολίτες της Λέσβου.

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Μπαν Κι - Μουν τη συμβολή του για τη διατήρηση της «εξαιρετικά δύσκολης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών»Τον ΓΓ του ΟΗΕ συνοδεύει στη Λέσβο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ο οποίος ανέφερε πως ο κ. Μπαν Κι –Μουν συμφώνησε για τον δίκαιο επιμερισμό της φιλοξενίας προσφύγων στην Ευρώπη ένα θέμα που θα τεθεί στη σύνοδο για το μεταναστευτικό που θα πραγματοποιηθεί κατά την επόμενη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Κέντρο Κράτησης της Μόριας και τον προσφυγικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ.

Υποδεχόμενη το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου εξέφρεασε ευχήθηκε οι συνομιλίες να είναι παραγωγικές και να συμβάλλουν στη διαχείριση του «μεγάλου και πρωτόγνωρου προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος» και στην αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιβαρύνσεων που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Πηγή: http://www.skai.gr
Έβρος: 31 προσλήψεις στην Υπηρεσία Υποδοχής & Ταυτοποίησης προσφύγων

Η Υπηρεσία Υποδοχής και ταυτοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διακοσίων εξήντα πέντε (265) ατόμων για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εδρεύει στην Αθήνα.

Από αυτές τις θέσεις 31 αφορούν τον 'Εβρο.

Αναλυτικότερα:

ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ- ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ 4 άτομα

ΤΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ- ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 2 άτομα

ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ Ή ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (LOGISTICS) 2 άτομα

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ- ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ 17 άτομα

ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ 1 άτομο

ΔΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ 1 άτομο

ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ 4 άτομα

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν συνημμένη στην προκήρυξη που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας ή σε έντυπη μορφή στην έδρα της Υπηρεσία μας και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Λ. Συγγρού 83 Τ.Κ. 11745 Αθήνα και ώρες 9.00 με 17.00 απευθύνοντάς την στο Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού (τηλ. επικοινωνίας: 2109285151, 2109285106, 2109285129).

Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ, ΤΕ Ή ΔΕ). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ξεκινάει στις 14/06/2016 και λήγει στις 21/06/2016.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: στην έδρα της Υπηρεσίας μας στην Αθήνα (Συγγρού 83 Τ.Κ. 11745 Αθήνα) καθώς και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας www.firstreception.gov.gr  πηγη e-evros.gr