Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Νέα διαταγή ανανέωσης μετακινήσεων στην Αν.Μακεδονία

Με νεότερη διαταγή το Αρχηγειο της ΕΛ.ΑΣ ανανεώνει την προσωρινή μετακίνηση των εθελοντών αστυνομικών για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στην Ανατ. Μακεδονια και Θρακη από 1/7 έως 30/9/2016.

Να σημειωθεί ότι η διαταγή αφορά στη μετακίνηση των εθελοντών με δικά τους έξοδα.

Παραθέτουμε παρακάτω σύνδεσμο με τους (επεξεργασμένους) πίνακες των μετακινούμενων αστυνομικών.

πηγή posyfy.gr

Mετανάστες μπήκαν σε ψυκτικό θάλαμο φορτηγού για να φτάσουν Πειραιά

Το φορτηγό είχε επιβιβαστεί στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά

Σε στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά παραδόθηκαν το πρωί τρεις παράτυποι μετανάστες, που χθες βράδυ μπήκαν σε ψυκτικό θάλαμο φορτηγού οχήματος που είχε επιβιβαστεί στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.

Οι τρεις αλλοδαποί που άρχισαν να αισθάνονται αδιαθεσία ειδοποίησαν μέσω κινητού τηλεφώνου εθελοντή Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη Μυτιλήνη, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε το κεντρικό λιμεναρχείο του νησιού.

'Αμεσα, ενημερώθηκε ο πλοίαρχος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου και μέλη του πληρώματος που μετέβησαν στο γκαράζ οχημάτων εντόπισαν τους ανωτέρω αλλοδαπούς κρυμμένους στον θάλαμο του φορτηγού οχήματος.

Τα τρία άτομα διαπιστώθηκε ότι ήταν καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε καμπίνα του πλοίου.  πηγη protothema.gr


Θέλουν κλειστό τον βαλκανικό "διάδρομο"

Αμετακίνητη στις αρχικές της θέσεις παραμένει η Αυστρία, καθώς πιστεύει ότι ο βαλκανικός διάδρομος πρέπει να μείνει κλειστός με απώτερο στόχο να συνεχιστεί η απαγόρευση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης. Το πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση του προβλήματος τέθηκε σε συνάντηση αρχηγών αστυνομίας βαλκανικών χωρών. 

Είχε προηγηθεί έντονη κινητικότητα στην Αυστρία. Πρόσφατα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είχε διαπραγματεύσεις με τον αυστριακό ομόλογό του Σομπότκα, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση στη Βουδαπέστη με τον Ούγγρο ομόλογό του. 


Πριν λίγες ημέρες ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών προσκάλεσε τους αρχηγούς αστυνομίας των Βαλκανικών χωρών. Λίγες ημέρες νωρίτερα συναντήθηκαν στη Βιέννηοι αρχηγοί των μεθοριακής αστυνομίας, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Αρχηγοί αστυνομίας από τα Βαλκάνια


"H Aυστρία λόγω της γεωγραφικής της θέσης πλήττεται τόσο από τη μετανάστευση τόσο από τη μετανάστευση μέσω του λεγόμενου δυτικού βαλκανικού διαδρόμου όσο και του μεσογειακού"Από τη συνάντηση των αρχηγών της αστυνομίας από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Τσεχία και την Ουγγαρία καθώς και εκπρόσωποι από την Europol και την Frontex, δεν διέρρευσε κάτι το σημαντικό. Μόνον ότι αποφασίστηκαν τα μέτρα για τη διαχείριση της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης.

«Η Αυστρία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πλήττεται τόσο από τη μετανάστευση μέσω του λεγόμενου δυτικού βαλκανικού διαδρόμου, όσο και του μεσογειακού», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Κόνραντ Κόγκλερ, γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας. «Θα βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση σε περίπτωση αλλαγής διαδρόμου μέσω Βουλγαρίας. Μόνο τότε μπορούμε να διαχειριστούμε την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όταν συνεργαζόμαστε στενά».

Η συνάντηση των αρχηγών αστυνομίας θεωρείται ως προπαρασκευαστική της επόμενης μεγάλης διάσκεψης των Βαλκανίων για το προσφυγικό που σχεδιάζει η Βιέννη στα μέσα Ιουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα ανακοίνωσε ότι στόχος της θα είναι να παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός δρόμος. 

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι ανησυχεί από την αύξηση του προσφυγικού κύματος κυρίως μέσω Ιταλίας από την Λιβύη. Υποστηρίζει μάλιστα ότι από αυτή τη διαδρομή έρχονται 13 με 14 φορές περισσότεροι πρόσφυγες σε σχέση με την Τουρκία μέσω Αιγαίου στην Ελλάδα.

«Χρυσές δουλειές οι διακινητές»

Λόγω του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου και της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγωνΜετά τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών της συνόρων και hotspot στην Ιταλία. Εμφανίστηκε πρόθυμος να αποστείλει ειδικούς για να βοηθήσουν ώστε αυτά να στηθούν κοντά στη θάλασσα. «Με αυτόν τον τρόπο» είπε «η καταγραφή θα γίνεται στα πλοία». 

«Είναι σημαντικό αυτοί που δεν δικαιούνται προστασία να επιστρέφουν και αυτοί που τη δικαιούνται να την παίρνουν στην Ιταλία» ανέφερε. Λόγω του κλεισίματος του βαλκανικού διαδρόμου και της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των προσφύγων. 

Ωστόσο, οι διακινητές κερδίζουν ακόμη περισσότερο, όπως διαπίστωσε ιδίοις όμμασι η ιστορικός Αρμίνα Γκάλιγιας, από το Κέντρο Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς, ευρισκόμενη στο Βελιγράδι. 

«Οι άνθρωποι δεν έχουν εξαφανιστεί, παραμένουν εκεί, μόνον η κατάσταση έχει γίνει δυσκολότερη. Δεν υπάρχει βοήθεια και οι διακινητές μεταναστών κάνουν χρυσές δουλειές, ζητούν μάλιστα περισσότερα χρήματα» λέει. 

Σε ό,τι αφορά τη στάση ορισμένων πολιτικών στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, η ιστορικός παρατηρεί περίσσευμα υποκρισίας. «Πολλοί πολιτικοί από τον βαλκανικό χώρο χαρακτηρίζονται από την ΕΕ ως αυταρχικοί και κατά συνέπεια εθνικιστές, αλλά όταν οι ίδιοι πολιτικοί στηρίζουν την ίδια ΕΕ στα μέτρα περιορισμού των προσφυγικών ροών, γίνονται σημαντικοί εταίροι».

Έτσι η Αυστρία έχει καταστρώσει σχέδια με εταίρους της στα Βαλκάνια που είναι, να παραμείνει κλειστός ο βαλκανικός δρόμος.

Πηγή: Deutsche Welle 
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Eπιστολή Καλογήρου σε Τόσκα για το μεταναστευτικό

Κατεπείγουσα επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη
κ. Νίκο Τόσκα, απέστειλε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό για τις πύλες εισόδου, ώστε να μην επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν επιβαρύνει το ήδη δυσμενές, λόγω των γνωστών προβλημάτων της νησιωτικότητας, επιχειρηματικό περιβάλλον και επιτείνουν τις άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην ασφάλεια, στην υγεία αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή είναι ήδη εμφανείς.
       Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βιώνουν σήμερα με έντονο τρόπο την πολύ μεγάλη μείωση των αφίξεων τουριστών από την Ευρώπη ως συνέπεια του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Σε μια τοπική οικονομία όπως η Σάμος όπου περισσότερο από 70%  του παραγόμενου προϊόντος προέρχεται από τον τουρισμό, οι συνέπειες της μεγάλης μείωσης είναι πολύπλευρες . Αυτοδιοίκηση και επαγγελματικοί φορείς παλεύουμε ουσιαστικά μόνοι μας με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε για να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το έσοδο που προέρχεται από τους Τούρκους επισκέπτες, το οποίο τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας είναι ιδιαιτέρα αυξημένο, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή μείωσης της συνολικής  ζημιάς. Από πολύ νωρίς επισημάναμε καταρχήν την ανάγκη έναρξης του ειδικού προγράμματος χορήγησης visa γεγονός που έγινε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη για επαρκή στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα σε όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή χωρίς προβλήματα στα νέα δεδομένα (λήψη βιομετρικών στοιχείων κτλ).
Σήμερα, που λόγω της θρησκευτικής γιορτής, αρκετοί Τούρκοι επισκέπτες έρχονται στα νησιά μας, δυστυχώς η εικόνα είναι απογοητευτική και έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας . Η έλλειψη προσωπικού και μέσων δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου παραμονής των αυθημερόν επισκεπτών, με συνεπακόλουθο τις διαμαρτυρίες και τις εντάσεις. Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε ότι η πύλη εισόδου του Καρλοβάσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία της σήμερα 1/7/16, δεν έχει δυνατότητα  έκδοσης visa, λόγω έλλειψης εκτυπωτή!
Σας καλούμε λαμβάνοντας υπόψη τον επικείμενο κίνδυνο, στη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό για όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να μην καταστραφεί μια μεγάλη και επίπονη προσπάθεια πολλών ετών και να μη στερηθεί η τοπική οικονομία ενός εσόδου, που δεδομένων των ειδικών δυσμενών συνθηκών, είναι κρίσιμης σημασίας.
Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου                                     Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου
                                           
    Χριστιάνα Καλογήρου                                                            Νικόλαος Κατρακάζος


ΠΗΓΗ: radiolesvosnews.gr

Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση σχετικά με την πρωτοφανή καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία αιτήσεων ασύλου.

Ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών
, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση σχετικά με την πρωτοφανή καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία αιτήσεων ασύλου.

Για το θέμα αυτό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου καταγράφεται, σε ποσοστά που φαντάζουν εξωπραγματικά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και τις μέχρι τώρα δυνατότητες διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει τον τριπλασιασμό του χρόνου ισχύος των χορηγούμενων δελτίων αίτησης ασύλου. Παραδέχεται, μάλιστα, ότι θα χρειαστεί μέχρι και ένας ολόκληρος χρόνος από την απλή μέχρι την επίσημη καταγραφή των αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι τα δελτία με τα οποία θα εφοδιάζονται οι αιτούντες θα έχουν στην καλύτερη των περιπτώσεων (εφόσον δηλαδή έχει πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων) διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών.

Όπως αναφέρει και σχετική απόφαση της Διευθύντριας Υπηρεσίας Ασύλου, η διάρκεια ισχύος των αιτούντων διεθνούς προστασίας αυξάνεται καθοριστικά, ενώ οι αριθμοί είναι άκρως απογοητευτικοί, με ποσοστά αύξησης των αιτήσεων που αγγίζουν ακόμη και το 1.000% σε σχέση με το 2015.

Είναι πλέον προφανές ότι ο όγκος των αιτούντων άσυλο προσφύγων, θα εγκλωβιστεί εντός των ελληνικών συνόρων για ένα διάστημα προφανέστατα μεγαλύτερο του επιθυμητού, την ίδια στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό τους, ούτε για τον προγραμματισμό της Πολιτείας για την εξέταση των αιτήσεών τους.

Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύει την ανεπάρκειά της στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ δεν λαμβάνει υπ' όψιν της και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας».

ΠΗΓΗ : radiolesvosnews.gr

«Απόβαση» 5.000 Τούρκων τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα -Ουρές χιλιομέτρων στους Κήπους

Ουρές χιλιομέτρων με Ι.Χ. αυτοκίνητα και φορτηγά έχουν σχηματιστεί από την πλευρά της Τουρκίας στο συνοριακό σταθμό Κήπων του Εβρου, καθώς χιλιάδες Τούρκοι εκδρομείς αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το πρωί πέρασαν περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι εκδρομείς, οι ουρές των οχημάτων ξεπερνούν τα πέντε χιλιόμετρα και ο χρόνος αναμονής για να περάσουν τα σύνορα ανέρχεται σε τέσσερις ώρες.
Η μαζική έξοδος των Τούρκων εκδρομέων οφείλεται στο τέλος του Ραμαζανιού και για τις διακοπές τους έχουν επιλέξει προορισμούς όπως η Χαλκιδική, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Θάσος και η Αλεξανδρούπολη.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο pontos-news.gr o Στέφανος Χατζημανώλης, αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τουριστικός πράκτορας που ειδικεύεται στον τουρισμό από την Τουρκία, μέχρι και την επόμενη Κυριακή στα δύο τουριστικότερα πόδια της Χαλκιδικής, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία, αναμένεται να βρεθούν συνολικά 5.000 Τούρκοι τουρίστες, γεγονός που μεταφράζεται σε τουλάχιστον 17.000-18.000 διανυκτερεύσεις.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό Τούρκων τουριστών που έχει καταγραφεί ποτέ στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας – υψηλότερος κατά περίπου 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Την αφορμή για την εξόρμηση των Τούρκων τουριστών στη Χαλκιδική δίνουν οι απανωτές αργίες –ολόκληρη η ερχόμενη εβδομάδα είναι αργία στη γειτονική χώρα– εξαιτίας της μεγάλης γιορτής του μπαϊραμιού που ολοκληρώνει το ραμαζάνι των μουσουλμάνων. Η νηστεία του ραμαζανιού ολοκληρώθηκε χθες, και από σήμερα ξεκινά η χαλαρή εορταστική περίοδος, με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι να επιλέγουν εκδρομές στην Ελλάδα για να ξεσκάσουν και να διασκεδάσουν.
Κάθε Τούρκος αναμένεται να παραμείνει στη Χαλκιδική από τρεις έως έξι μέρες, ενώ μερίδιο της «πίτας» αναμένεται να πάρει και η Θεσσαλονίκη. Οι Τούρκοι αναμένεται να επισκεφθούν και να μείνουν στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες μέρες της παραμονής τους στη χώρα μας, προκειμένου να δουν τα μνημεία της πόλης, αλλά και να βρεθούν στο σπίτι-μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Σύλληψη διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 4 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (1-7-2016) το πρωί, στην Εθνική Οδό Αρδανίου - Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 40χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες. Η σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του 40χρονου περιλαμβάνει επίσης το αδίκημα της κλοπής, καθόσον από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το παραπάνω όχημα, που οδηγούσε, είχε δηλωθεί κλοπή, την 19-6-2016, σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.
Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και δύο (2) κινητά τηλέφωνα. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.

ΠΗΓΗ: e-evros.gr


Ρεκόρ θανάτων μεταναστών το 1ο εξάμηνο του 2016

Το πιο πολύνεκρο εξάμηνο στα χρονικά ήταν από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2016 καθώς σχεδόν 2.900 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να
φθάσουν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) το συγκεκριμένο χρονικο διάστημα καταγράφηκαν 2.899 θάνατοι στη θάλασσα. Αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 50% συγκρινόμενος με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, όταν 1.838 μετανάστες χάθηκαν ή πνίγηκαν στη θάλασσα. Το 2014, στα μέσα της χρονιάς είχαν καταγραφεί 743 θάνατοι.

Καταγράφηκαν «σχεδόν 3.000 άνθρωποι νεκροί, κάτι που πραγματικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικό», τόνισε ο Τζόελ Μίλμαν, εκπρόσωπος του ΔΟΜ, σε δηλώσεις του στο Thomson Reuters Foundation, υπογραμμίζοντας ότι δεν περιμένει οι αφίξεις μεταναστών να μειωθούν, καθώς η έλλειψη ασφάλειας στη Συρία, στη Λιβύη και σε άλλες χώρες όπου μαίνονται πόλεμοι δημιουργεί μια κατάσταση που είναι απίθανο να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Τους πρώτους έξι μήνες του 2016 συνολικά 225.665 άνθρωποι έφθασαν στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία διά θαλάσσης. Η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου, προς την Ιταλία, ήταν αυτή όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι—σχεδόν 2.500 νεκροί. Την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2015, ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών διά θαλάσσης μόλις είχε ξεπεράσει τις 146.000, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

REUTERS/Darrin Zammit Lupi

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών στην ελληνική επικράτεια

Συνολικά 57.325 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής.

Αναλυτικά:


  ΠΗΓΗ:bloko.gr

Επαφές Μουζάλα στην Χίο για το μεταναστευτικό

Συναντήθηκε με τον δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη, την ηγεσία της αστυνομίας του νησιού και την ηγεσία του λιμενικού σώματος

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Χίο την Τετάρτη.

Ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού, τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, την ηγεσία της αστυνομίας του νησιού και την ηγεσία του λιμενικού σώματος, ενώ επισκέφθηκε επίσης το νοσοκομείο και τον χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ.

Ο αναπληρωτής υπουργός συζήτησε με τους αρμόδιους φορείς όλα τα ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του θέτοντας σε προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους κατοίκους του νησιού.

Κατά την συνάντηση με τον δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη, συζητήθηκαν προτάσεις για αποσυμφόρηση των χώρων φιλοξενίας, για τα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς και τρόποι βελτίωσης της αστυνόμευσης.  Παράλληλα ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε τους φορείς ότι προβλέπεται επιχορήγηση του Δήμου από την Πολιτεία.

Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με ζημιές που έχουν προκληθεί από την επιβάρυνση του προσφυγικού, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρόλο που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του, θα στηρίξει τα αιτήματα των κατοίκων προς τα αρμόδια υπουργεία. πηγη protothema.gr

Αλεξανδρούπολη: Επανασυνδέθηκαν με τις οικογένειές τους 4 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τέσσερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα«Άρσις» της Αλεξανδρούπολης, επανασυνδέθηκαν με τις οικογένειές τους τον μήνα Ιούνιο.

Από το 2013 που ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή έχουν επανενωθεί με το οικογενειακό τους περιβάλλον 76 παιδιά, ενώ αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η αναζήτηση της οικογένειας ή η διεκπεραίωση της διαδικασίας έκδοσης ασύλου για άλλα 24, που φιλοξενούνται στον ξενώνα της Αλεξανδρούπολης.

Σημειώνεται ότι τα 24 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ηλικίας από 3 έως 17 ετών, έχουν εγγραφεί ήδη στα σχολεία της πόλης και θα παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους από τον Σεπτέμβριο, αφού προηγουμένως παρακολουθήσουν τα ειδικά προγράμματα εκμάθησης ελληνικών που υλοποιούνται στις δομές της «Άρσις».

Παράλληλα γίνεται και η προετοιμασία τους για τη μετάβασή τους στη χώρα όπου βρίσκεται η οικογένειά τους. Εκτός από το τακτικό προσωπικό της δομής, τα παιδιά υποστηρίζονται και από πολλούς εθελοντές, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί.

πηγη e-evros.gr

Δανία: Πρώτη εφαρμογή του νόμου περί κατάσχεσης τιμαλφών από μετανάστες

Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη Δανία ο νόμος που προβλέπει την κατάσχεση τιμαλφών από μετανάστες.

Πέντε μήνες μετά την ψήφισή του, ο νόμος εφαρμόστηκε την Τρίτη σε πέντε ξένους, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Δανίας με πλαστά έγγραφα και έφεραν πάνω τους σχεδόν 80.000 δανικές κορώνες, δηλαδή περίπου 107.000 ευρώ.

Ο νόμος L87 ψηφίστηκε από το δανικό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο. Επιτρέπει την κατάσχεση τιμαλφών αξίας άνω των 10.000 κορωνών, δηλαδή 1345 ευρώ, από αιτούντες άσυλο, ώστε να καλυφθούν τα έξοδά τους.  πηγη alexpoli.gr


Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Επιμνημόσυνη δέηση και τελικός Τουρνουά "Ιωάννης Παμπουκίδης" στη Καστοριά

Ο Συνοριακός Φύλακας Ιωάννης Παμπουκίδης γεννήθηκε το 1970 στην Καστοριά.
Στις 28 Ιουνίου 2000 εκτελώντας με συναδέλφους υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας για
αναζήτηση και περισυλλογή λαθρομεταναστών σε αγροτική περιοχή του Άργους-Ορεστικού και μετά από καταδίωξη οχήματος τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά δραστών.
Στο συνοριακό φύλακα Ιωάννη Παμπουκίδη απονεμήθηκε αστυνομικός σταυρός μετά θάνατον.
Η Ενωση Συνοριακών Καστοριάς διοργάνωσε στη μνήμη του αδικοχαμένου συναδέλφου τουρνουά ποδοσφαίρου 5 Χ 5 με συμμετοχή ομάδων Σωμάτων Ασφαλείας απο όλη τη δυτική Μακεδονία.
Την Τρίτη 28/6/2016 θα τελεστεί η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αργος Ορεστικό ενώ το απόγευμα στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί ο μικρός και ο μεγάλος τελικός του τουρνουά στο δασάκι Μεσοποταμίας.
Θα είμαστε όλοι εκεί !   πηγη bloko.gr

Στις 20 Ιουλίου λέει τώρα ο Δρίτσας ότι θα εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά

Σημείωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι γύρω στις 25.000 από τα 55.000 άτομα

Την εκτίμηση ότι έως τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να έχει αποσυμφορηθεί πλήρως από μετανάστες και πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε χθες βράδυ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που οργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, τα μέλη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. 

Όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται συνεχώς από την πορεία εργασιών στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας.
   
Υπογράμμισε ότι χωρίς τις συνέργειες των τοπικών κοινωνικών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των επιχειρήσεων διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι από 150.000 μετανάστες και πρόσφυγες διασώθηκαν στη θάλασσα από το λιμενικό.
   
«Κοινωνία και πολιτεία μπόρεσαν να πάνε μαζί- ηγεμόνευσε ο ανθρωπισμός και ότι έκανε η ελληνική κυβέρνηση είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας παρά τον τεράστιο καταιγισμό κατηγοριών που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα» συμπλήρωσε ο κ.Δρίτσας, ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης τις χαρακτήρισε μια πολύ σημαντική διαδικασία και ένα προνόμιο που αποκτά μια χώρα όταν αποδεικνύεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί.
    
«Η έρευνα-διάσωση δεν είναι κυριαρχικό δικαίωμα είναι αναγνωρισμένη αρμοδιότητα στη διεθνή νομιμότητα την οποία υπερασπιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και δεν επιτρέψαμε σε κανέναν άλλον να την αμφισβητήσει, προκειμένου να δώσει το δικαίωμα σε κάποιους να θέσουν και άλλα θέματα» τόνισε.
   
Για την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία υπογράμμισε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων. «Μισή ώρα την εβδομάδα να διαθέσει ο καθένας δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πολύτιμο είναι, αρκεί αυτό να είναι ανιδιοτελές, στοχευμένο, συνεννοημένο και συνδυασμένο, ώστε οι συνέργειες να πιάνουν τόπο και να αποδίδουν» ανέφερε ο κ.Δρίτσας.
   
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι από την αρχή που η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα καλύφθηκαν άμεσα οι βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές.
   
«Δεν μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε τα πάντα, αλλά συνδυάσαμε τον ανθρωπισμό και τις ανάγκες της ασφάλειας των τοπικών πληθυσμών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτεί η πιο ακραία ακροδεξιά φωνή» ανέφερε ο κ.Τόσκας, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στις 19 Μαρτίου, τη χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.
   
Είπε ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι γύρω στις 25.000 από τα 55.000 άτομα, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά μια αόριστη αντίληψη για την ασφάλεια και την τάξη.
   
Αυτή τη στιγμή προσέθεσε γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους και υπάρχουν και οι ανάλογες πιέσεις από την ΕΕ. Ανέφερε ότι ένα μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας θέλει να γυρίσει πίσω εθελοντικά μέσω του οργανισμού μετανάστευσης και ένα άλλο να φύγει προς τη δυτική Ευρώπη.
   
Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα μας επισήμανε ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον, ενώ αναφερόμενος στην εκκένωση 12.000 μεταναστών και προσφύγων από την Ειδομένη σημείωσε ότι έγινε με τέτοιο τρόπο που σε αυτήν αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια διεθνείς οργανισμοί που συνήθως ασκούν έντονη κρητική.
   
«Μπορούμε να συνδυάσουμε στις περισσότερες περιπτώσεις την ασφάλεια, την τάξη που απαιτείται από τους νόμους μας αλλά και τον ανθρωπισμό με το σεβασμό στον άλλον άνθρωπο» υπογράμμισε ο υπουργός και τόνισε ότι όσο και αν προσπάθησαν οι ακροδεξιές αντιλήψεις να πουν ότι οι μετανάστες δημιουργούν πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα μας δεν το πέτυχαν, γιατί δεν υπήρξαν περιστατικά για να στηρίξουν τέτοιες απόψεις.
   
Ο κ.Τόσκας συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ο ελληνικό λαός απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα έδειξε μια παραδειγματική στάση με ελάχιστες περιπτώσεις αντίδρασης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έτρεχαν να σώσουν το κεφάλι τους ή να βρουν μια καλύτερη τύχη.
   
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η βουλευτής Α' Πειραιά και νήσων Γεωργία Γεννιά. «Η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιήσει μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και να αποτρέψει τον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού χώρου και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η βουλευτής.
   
Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία για την επαναπροώθηση ατόμων στην Τουρκία οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν σημαντικά, ενώ αναφερόμενη στη διαχείριση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε ότι το λιμενικό οι φορείς και η Εκκλησία δούλεψαν σκληρά για να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους. πηγη protothema.gr

Εκκενώθηκε ο καταυλισμός του Κουτσόχερου - Σε νεό καταυλισμό οι πρόσφυγες

Εκκενώθηκε σήμερα η ανοιχτή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κουτσόχερο, καθώς από το πρωί και σε ήρεμο κλίμα μεταφέρθηκαν σταδιακά 140 Σύροι πρόσφυγες, κατόπιν συμφωνίας με το τοπικό Συντονιστικό, στη νέα προσωρινή δομή φιλοξενίας που δημιουργήθηκε στο Κυψελοχώρι. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της δομής στο Κουτσόχερο, όπου θα τοποθετηθούν 200 κλιματιζόμενοι οικίσκοι.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που υπολογίζεται να διαρκέσουν δύο μήνες, οι Σύροι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στο Κουτσόχερο βάσει συμφωνίας που έχει επέλθει μεταξύ των ιδίων και του τοπικού Συντονιστικού, καθώς η συγκεκριμένη δομή προορίζεται για φιλοξενία αμιγώς Σύρων προσφύγων.

Όσον αφορά στους Αφγανούς μετανάστες που στην τελευταία καταμέτρηση λίγο πριν ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ανέρχονταν στους 420, εν τέλει μετά την άρνησή τους να μεταφερθούν στο Κυψελοχώρι ή να παραμείνουν αυτοί που είχαν αρχικώς μεταφερθεί, αποχώρησαν σταδιακά προς κατευθύνσεις της επιλογής τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει υπογραφεί τον Μάιο «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, βάσει του οποίου είχε συμφωνηθεί η κατασκευή αρχικά ενός χώρου φιλοξενίας προσφύγων (Σύρων) στον χώρο του «Στρατοπέδου Ευθυμιοπούλου», στην περιοχή Κουτσόχερου νομού Λάρισας, από την Ερυθρά Ημισέληνο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το ως άνω κέντρο φιλοξενίας θα δύναται με την ολοκλήρωση του να φιλοξενήσει σε προκατασκευασμένους οικίσκους έως 1.700 πρόσφυγες. Επίσης, θα διαθέτει χώρους ιατρικών εξετάσεων, παιδότοπους και χώρους για το διοικητικό προσωπικό.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να μπει εργολάβος στη δομή του Κουτσοχέρου και να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες εργασίες.

Πηγή: http://www.skai.gr


Τελωνείο Κήπων – Ακόμη 9 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία

Επιστράφηκαν σήμερα στην Τουρκία, μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Έβρου, επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Τουρκίας, με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, καθώς και δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Αλγερίας και Μαρόκο) με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8  Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί  θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • 055 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας,
  • 43 υπήκοοι Τουρκίας με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, και
  • 468 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.   πηγή faros-24.gr

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Πέντε συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών στη βόρεια Ελλάδα

Πέντε άτομα που ενέχονται σε παράνομη διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από την Ελλάδα συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένων επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν το Σάββατο συνολικά πέντε άτομα ηλικίας 48, 55, 32, 43 και 35 ετών, που αποσκοπούσαν να διευκολύνουν παράνομα την έξοδο δεκάδων αλλοδαπών από την Ελλάδα.

Παράλληλα, απετράπη η παράνομη μεταφορά 53 αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάσθηκαν δύο περιπτώσεις παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών και σχηματίσθηκαν σχετικές δικογραφίες σε βάρος των πέντε συλληφθέντων για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, σύστασης συμμορίας, μεταφοράς-προώθησης υπηκόων τρίτων χωρών από το εσωτερικό της χώρας προς έδαφος τρίτης χώρας, διευκόλυνσης εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών από την ημεδαπή προς τρίτες χώρες.Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης, εντόπισαν στην περιοχή της Ξηροκρήνης, τρία ΙΧ αυτοκίνητα, σε δύο εκ των οποίων μεταφέρονταν αλλοδαποί, έχοντας ως οδηγούς, δύο εκ των συλληφθέντων, ενώ το τρίτο όχημα, με οδηγό και συνοδηγό, επίσης συλληφθέντες, εκτελούσε χρέη προπομπού.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι αλλοδαποί θα μεταφέρονταν παράνομα σε παραμεθόρια περιοχή, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από την Ελλάδα και τελικό προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στη δεύτερη περίπτωση, αστυνομικοί της ίδιας Υπηρεσίας εντόπισαν σε περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης, Λεωφορείο Δημοσίας Χρήσης, με οδηγό έναν εκ των παραπάνω συλληφθέντων (48χρονο), εντός του οποίου επέβαιναν συνολικά, 35 αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Θέρμης, οι αλλοδαποί θα μεταφέρονταν έναντι χρηματικού ποσού, σε παραμεθόρια περιοχή των Ευζώνων, απ’ όπου θα εξέρχονταν παράνομα από την ελληνική επικράτεια.

Κατασχέθηκαν συνολικά τα τέσσερα οχήματα, ως μέσα παράνομης μεταφοράς, το συνολικό χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και κινητά τηλέφωνα.

Πηγή: skai.gr97 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις τελευταίες 24 ώρες


Συνολικά, 97 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάσθηκαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο, δηλαδή από χθες Κυριακή το πρωί έως σήμερα Δευτέρα το πρωί.


Ειδικότερα, στη Λέσβο αποβιβάσθηκαν 36 άτομα, στη Χίο 18 και στη Σάμο 43.Σημειώνεται, πάντως, ότι το 48ωρο που προηγήθηκε, δηλαδή από την Παρασκευή το πρωί έως χθες Κυριακή το πρωί, οι ροές ήταν πολύ μικρές με μόλις 27 άτομα να αποβιβάζονται και στα τρία νησιά.

Σήμερα το πρωί στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 2875 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο 2565 και στη Σάμο 1201. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονταν 6641 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.
Πηγή: skai.gr

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Αγρια συμπλοκή μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι της Χίου

Σύροι παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου όταν άρχισαν να πετάνε μπουκάλια και καρέκλες σε έναν Αιγύπτιο

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το βράδυ του Σαββάτου η Λεωφόρος Αιγαίου στη Χίο όταν ομάδα 25 Σύρων ξυλοκόπησε άγρια νεαρό Αιγύπτιο μετανάστη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι Σύροι παρακολουθούσαν αγώνα ποδοσφαίρου όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία άρχισαν να πετάνε μπουκάλια και καρέκλες στον Αιγύπτιο.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα politischios.gr, η ένταση ήταν τέτοια, που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες ακόμα και όταν ο νεαρός Αιγύπτιος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος συνέχισε να δέχεται κλωτσιές.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον τραυματία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Σκυλίτσειου» Νοσοκομείου της Χίου, ενώ στο σημείο παρενέβη το Λιμενικό Σώμα καθώς και η Ασφάλεια Χίου που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Την ίδια ώρα, φωνή αγανάκτησης υψώνουν επαγγελματίες του λιμανιού που κάνουν λόγο για συνεχείς συγκρούσεις αλλά και επεισόδια μεταξύ των μεταναστών κυρίως τις βραδινές ώρες.

«Από την ώρα που δένει το πλοίο μέχρι και να φύγει το λιμάνι γεμίζει με μετανάστες. Δεν μπορείς να περάσεις. Δεν είναι εικόνα λιμανιού αυτή για το καλοκαίρι», ανέφεραν οι ίδιοι στην ιστοσελίδα. πηγη politischios.gr

Αλληλέγγυοι κατέλαβαν και δεύτερο ξενοδοχείο για να βάλουν μετανάστες

Αδυναμία του κράτους να παρέμβει - Οπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», οι πρόσφυγες πληρώνουν για να φιλοξενηθούν

Σπάζουν πόρτες, παραβιάζουν λουκέτα, τραμπουκίζουν τους ιδιοκτήτες και το γαϊτανάκι των καταλήψεων καλά κρατεί στο κέντρο της Αθήνας, όπου ομάδες αλληλέγγυων ως άλλοι Ρομπέν των Δασών καταλαμβάνουν με το «έτσι θέλω» τα ξενοδοχεία προσφέροντας στο όνομα της αξιοπρέπειας αλλά και της ανομίας φιλοξενία πέντε αστέρων σε πρόσφυγες και μετανάστες. 

Η αρχή έγινε με το «City Plaza», με 400 περίπου τυχερούς πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων να απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια σε σχέση με χιλιάδες άλλους που φιλοξενούνται σε κοντέινερ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπό άθλιες συνθήκες. Για να ακολουθήσει πριν από λίγες ημέρες η κατάληψη του «Oniro Hotel» επί της οδού Σπυρίδωνος Τρικούπη, με τους αλληλέγγυους να παρουσιάζονται αρχικά στους περίοικους ως ιδιοκτήτες του ακινήτου και με ψαλίδια μπετόν να σπάζουν τα ατσάλινα λουκέτα στοιβάζοντας 120 ανθρώπινες ψυχές σε ξενοδοχείο που, βάσει της άδειας λειτουργίας του, παρέχει δυνατότητα φιλοξενίας μόλις σε 43 άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τόσο για την ασφάλεια και υγιεινή όσων παραμένουν μέσα στο κτίριο, όσο και γενικά για τη δημόσια υγεία.

Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι η κατάληψη στο «City Plaza» δημιουργεί προηγούμενο. Κι αυτό λόγω της μεγάλης προβολής της μέσα από τα ρεπορτάζ εγχώριων και ξένωΤους τελευταίες μήνες είναι γνωστό ότι ομάδες ατόμων ψάχνουν και εντοπίζουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που είναι σφραγισμένα και με ειδικά εργαλεία σπάνε τα λουκέτα. Μετά μεταφέρουν νύχτα τους πρόσφυγες, δημιουργούν ομάδες περιφρούρησης, μέχρι και γραφείο Τύπου στήνουν, όπως και στην περίπτωση του «City Plaza», για να εξετάζουν τα δεκάδες αιτήματα για αφιερώματα και συνεντεύξεις, ενώ σχεδόν παράλληλα ΜΚΟ-γίγαντες από το εξωτερικό αναλαμβάνουν την οικονομική ενίσχυση των καταλήψεων και ποιος ξέρει τι άλλο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση με την πανίσχυρη γερμανική ΜΚΟ Medico International που προσφάτως εγκαινίασε νέα γραφεία στη Φρανκφούρτη, κόστους 15 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια για την σίτιση των προσφύγων στο εν λόγω ξενοδοχείο «νοικιάζοντας» συμβολικά τα δωμάτιά του. ν μέσων ενημέρωσης, αλλά και της αδυναμίας του κράτους να παρέμβει προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτική περιουσία. «Αφού το κράτος δεν μπορεί να παρέχει στους πρόσφυγες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, θα το κάνουμε εμείς», είναι το σύνθημα των ομάδων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, που δεν δείχνουν να ιδρώνει το αυτί τους για τυχόν νομικές συνέπειες, αφού διαπιστωμένα καμία αρμόδια αρχή δεν τους αγγίζει. 

Τόσο στην περίπτωση του «City Plaza», όσο και σ' εκείνη του «Oniro Hotel», όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες του, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τους στην Ελληνική Αστυνομία δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση. Κάνουν λόγο μέχρι και για παράνομες χρηματικές συναλλαγές μεταξύ αλληλέγγυων και μεταναστών για ένα δωμάτιο, τροφή και λίγες ημέρες φιλοξενίας. 

«Την Πέμπτη 16/6/2016 μας ειδοποίησαν οι γείτονες ότι άγνωστοι έσπασαν τα λουκέτα, παραβίασαν την πόρτα του ακινήτου, εμφανίστηκαν ως ιδιοκτήτες του ακινήτου που μας ανήκει και άρχισαν να βάζουν μέσα άτομα αλλοδαπής προέλευσης, παίρνοντας χρήματα από τα άτομα αυτά», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» κ. Παναγιώτης Μαδεράκης, σύζυγος της ιδιοκτήτριας του «Oniro Hotel» και συνεχίζει: «Ηλεκτροδότησαν με άγνωστο σε εμένα τρόπο το ακίνητο, καθότι το ρεύμα είναι κομμένο από τη ΔΕΗ. Αμέσως προχωρήσαμε σε καταγγελία του γεγονότος στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων και παράλληλα καλέσαμε την Αμεση Δράση, η οποία, όμως, δεν εμφανίστηκε. Ζήτησα από τον αξιωματικό υπηρεσίας να ενημερώσει τον διοικητή του Α.Τ. και να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να εκδιωχθούν άμεσα από το ακίνητό μας οι εισβολείς, αλλά ο εισαγγελέας δεν ειδοποιήθηκε». 

Οπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, το ακίνητο δεν ήταν εγκαταλειμμένο. 
Βρέθηκαν μέχρι και μολότοφ 

«Το επισκεπτόμασταν 2-3 φορές τουλάχιστον κάθε εβδομάδα με ενδιαφερόμενους αγοραστές, φροντίζαμε για την καθαριότητά του, πληρώνουμε όλους τους φόρους που επιβαρύνουν το ακίνητο και έχουμε δώσει αρκετά χρήματα για να βάλουμε σίδερα και λουκέτα σε πόρτες και παράθυρα προκειμένου να μην παραβιάζεται», δηλώνουν. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους έχει βρεθεί επιχειρηματίας που ενδιαφέρεται για την αγορά του ακινήτου ενώ έχει συζητηθεί με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ η ενοικίαση του κτιρίου από μεγάλη επίσημη ΜΚΟ για την ελεγχόμενη στέγαση προσφύγων. 

«Την Παρασκευή 17 Ιουνίου θα το έβλεπε μηχανικός για να μας δώσει προσφορά για τη μελέτη στατικής καταλληλότητας και αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε στο κτίριο που μας ανήκει επειδή φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα», συμπληρώνει ο κ. Μαδεράκης. 
 Την περασμένη Τετάρτη οι ιδιοκτήτες του «Oniro Hotel» πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να προστατευτεί η ακίνητη περιουσία τους.Ενώπιόν του κατέθεσαν ότι το ξενοδοχείο πριν γίνει η κατάληψη ήταν πλήρως εξοπλισμένο (κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, αιρκοντίσιον, τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο και λοιπός ξενοδοχειακός εξοπλισμός), επισημαίνοντας ωστόσο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση του. 

Ανέφεραν την ύπαρξη ανελκυστήρα που δεν έχει συντηρηθεί, ψευδοροφές και πατώματα που χρειάζονται επισκευή, κιγκλιδώματα και εξωτερικούς χώρους που μπορεί να έχουν υποστεί φθορές, σύμφωνα και με τις υποδείξεις μηχανικών δύο μεγάλων ΜΚΟ που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ενοικίασή του. 

Και μία ακόμα μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: Πριν από δύο μήνες περίπου, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες του ακινήτου, έγινε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου. Η επέμβαση των Αρχών πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία των ιδιοκτητών ότι στο υπόγειο είχαν εντοπιστεί μερικές δεκάδες μολότοφ.  πηγη protothema.gr