Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Δήμαρχοι από Ελλάδα και Ιταλία μιλούν για το προσφυγικό

«Σήμερα, ο τουρισμός μας, το μόνο αειφόρο “προϊόν” του νησιού μας, πέφτει κατά 40%. Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, μπορεί να προστεθούν και νέες κατηγορίες προσφύγων. Είμαστε στο εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, μην το ξεχνάμε!». Με αυτά τα λόγια ο Μιχάλης Αγγελόπουλος, δήμαρχος Σάμου, περιέγραψε την κατάσταση στα νησιά που υποδέχτηκαν και συνεχίζουν να υποδέχονται πρόσφυγες, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο δημάρχων N-O-W που πραγματοποιείται από χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Τεχνόπολη στην Αθήνα. Δήμαρχοι και άλλοι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι σημαντικού αριθμού πόλεων –συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αθήνας, του Dikili, της Ειδομένης, της Σάμου, του Pozzallo– συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τον αντίκτυπο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό στις κοινότητές τους.

«Είναι φορές που νιώθουμε μόνοι, η Ρώμη είναι μακριά, οι Βρυξέλλες πάρα πολύ μακριά. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να κάνουμε το χρέος μας και να δεχόμαστε αυτούς τους ανθρώπους. Οι πολίτες του Pozzalo έχουν παραμείνει ίδιοι, είναι φιλόξενοι», προσέθεσε ο Luigi Ammatuna, δήμαρχος του Pozzallo, απευθυνόμενους στους συνέδρους. Οι εξελίξεις στην Τουρκία και ο πιθανός αντίκτυπος που αυτές μπορεί να έχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας αποτέλεσαν, φυσικά, κεντρικό θέμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλειονότητα των Τούρκων δημάρχων, που είχαν προσκληθεί, τελευταία στιγμή ακύρωσαν τη συμμετοχή τους.

Την ανάγκη να στηριχθεί η εφαρμογή της συμφωνίας επεσήμανε ο Hannes Swoboda, οικοδεσπότης του συνεδρίου και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να αποτύχει η Συμφωνία και να εφαρμοστεί το plan b, που είναι ένα συνονθύλευμα χάους και ακροδεξιών απόψεων, τόνισε. «Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, για να υπάρξει ειρήνη. Δεν είναι λύση να πούμε ότι επειδή καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία δεν θέλουμε να έχουμε σχέση», τόνισε.

Οσον αφορά στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό, ο Hannes Swoboda απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» τόνισε ότι θα έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στους δήμους για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, με αυστηρό όμως έλεγχο για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κονδύλια.

Ενας από τους κύριους στόχους, άλλωστε, του συνεδρίου είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με την υποστήριξη που απαιτείται προς τους δήμους στις συνοριακές γραμμές, οι οποίοι σηκώνουν αναλογικά τεράστιο βάρος από τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, όπως τόνισε η Patricia Kahane, πρόεδρος του Karl Kahane Foundation και συν-ιδρύτρια της Act.Now, του ιδιωτικού οργανισμού που έχει ως βάση του την Αυστρία και που διοργανώνει το συνέδριο.

Συνεχίζονται οι ροές

Και χθες, πάντως, συνεχίστηκαν οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο. Ενώ το προηγούμενο 24ωρο μόνο 17 άτομα έφθασαν στην Κάλυμνο και 3 στην Κω, χθες το πρωί, δύο βάρκες στις οποίες επέβαιναν πάνω από 100 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στις ακτές της Λέσβου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση των ροών αποδίδεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς η ακτοφυλακή έχει αποδυναμωθεί μετά τις συλλήψεις χιλιάδων ανθρώπων.    Πηγη  kathimerini.gr

Το κοντέινερ έκρυβε ιστορίες απαγωγών

Βρισκόταν σε σημείο που κανείς δεν θα πρόσεχε: ένα λευκό κοντέινερ τοποθετημένο δίπλα σε ποιμνιοστάσιο, στο έκτο χιλιόμετρο της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Το πρωί της 12ης Ιουλίου, όμως, σε έφοδο της αστυνομίας εντοπίστηκαν μέσα σε αυτό δύο υποσιτισμένοι άντρες. Τα σεντόνια, οι παντόφλες και τα παπούτσια πλάι τους μαρτυρούσαν ότι δεν ήταν οι μόνοι που είχαν κρατηθεί όμηροι στον ίδιο χώρο.

Η πρώτη πληροφορία για κύκλωμα διακινητών που απάγει παράτυπους μετανάστες, αφού τους βοηθά να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, έφτασε στην αστυνομία στις αρχές Ιουνίου. Ο H.N. κατήγγειλε τότε στις αρχές ότι δύο ομοεθνείς του, που είχαν περάσει πρόσφατα στην Ελλάδα από την Τουρκία, απήχθησαν στις 28 Μαΐου και κρατούνταν αρχικά στην Αλεξανδρούπολη και έπειτα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες ζητούσαν από τις οικογένειες των θυμάτων 4.400 ευρώ για την απελευθέρωσή τους.

Η πληρωμή έγινε τελικά μέσω του εθιμοτυπικού συστήματος χρηματικών συναλλαγών «Hundi», που έχει τις ρίζες του στην Ινδία και χρησιμοποιείται ευρέως στο Πακιστάν. Πρόκειται για παραλλαγή της «Hawala», παράτυπης μεθόδου μεταφοράς εμβασμάτων με μυστικούς κωδικούς και μεσάζοντες-εγγυητές, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αραβικό κόσμο και εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από τους διακινητές για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Οι αστυνομικοί γνωρίζοντας ότι τα λύτρα κατεβλήθησαν, εντόπισαν τους δύο απαχθέντες στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας που είναι σε γνώση της «Κ», στις καταθέσεις τους ανέφεραν ότι κρατούνταν με τη βία σε αγροτική περιοχή μαζί με άλλους 18 Πακιστανούς.

Είχαν περάσει παράνομα σε ελληνικό έδαφος πριν από μία εβδομάδα υπό την καθοδήγηση Τούρκου διακινητή. Τους παρέλαβαν στον Εβρο ομοεθνείς τους και με ένα φορτηγάκι τούς μετέφεραν στο λευκό κοντέινερ. Στη διαδρομή, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, το όχημά τους συνοδευόταν από τουλάχιστον δύο αυτοκίνητα που θα τους ενημέρωναν για αστυνομικούς ελέγχους.

Κατά την κράτησή τους στο κοντέινερ λένε ότι δέχονταν απειλές για τη ζωή τους. Οι απαγωγείς τούς χτυπούσαν με χέρια και με ξύλα και τους επέτρεπαν την έξοδο υπό επιτήρηση για λίγα λεπτά της ημέρας. Η σίτισή τους περιελάμβανε μόνο νερό και ψωμί.

Η έρευνα

Εχοντας συγκεντρώσει αυτές τις πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. προσπάθησε να ανασυνθέσει την πορεία των απαχθέντων μετά την απελευθέρωσή τους και να φτάσει στο λευκό κοντέινερ. Ξεκίνησαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και ακολούθησαν τη διαδρομή του λεωφορείου της γραμμής «54», στο οποίο είχαν εντοπίσει στις 3 Ιουνίου τους δύο ομήρους μετά την απελευθέρωσή τους. Σταμάτησαν στη στάση «Εκκλησάκι» στην περιοχή των Διαβατών και συνέχισαν στην παλιά Εθνική Οδό ώσπου βρέθηκαν στο ποιμνιοστάσιο με το κοντέινερ.

Ξεκίνησαν καθημερινή παρακολούθηση της περιοχής και προχώρησαν σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους αριθμούς που χρησιμοποιούσαν οι δράστες όποτε ζητούσαν λύτρα. Τα δύο κινητά ήταν ενεργοποιημένα σε στοιχεία αγνώστων υπηκόων Αλβανίας και Μπανγκλαντές, οι οποίοι δεν ταυτίζονται με τους πραγματικούς κατόχους των τηλεφώνων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, στις συνομιλίες που καταγράφηκαν, ένας από τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης αποκαλούσε τον συνομιλητή του «αρχηγό» και τον ενημέρωνε ποιοι είχαν πληρώσει λύτρα και μπορούσαν να απελευθερωθούν.

Κατά την έφοδό τους, στις 12 Ιουλίου, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Ελληνα ιδιοκτήτη του ποιμνιοστασίου. Στην απολογία του, ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις απαγωγές. Είπε ότι απασχολεί στο ποιμνιοστάσιο έναν εκ των συλληφθέντων και συμπλήρωσε ότι δεν είχε αντιληφθεί κάποια παράνομη δραστηριότητα. Στις 11 Ιουλίου επισκέφτηκε τον χώρο και είδε τους απαχθέντες. Οπως ισχυρίστηκε, όμως, ο υπάλληλός του είπε ότι ήταν συγγενείς του από το Πακιστάν. Αλλος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι οι παθόντες έμεναν εκεί με τη θέλησή τους και ότι ουδέποτε ασκήθηκε βία εναντίον τους.

Στα κρατητήρια της αστυνομίας, πάντως, οδηγήθηκαν και οι απαχθέντες για να απελαθούν, καθώς είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

   πηγή kathimerini.gr

Οι πρόσφυγες σε νέες δοκιμασίες

Διεθνές συνέδριο δημάρχων: Ζοφερές προοπτικές μετά το πραξικόπημα.

Κατ' αρχάς η καλή είδηση: Ο αριθμός των πνιγμένων προσφύγων μειώθηκε τελευταία δραστικά.

Η κακή είδηση: Οι πρόσφυγες πεθαίνουν τώρα αλλού, σε φράχτες τύπου Έβρου, συρματοπλέγματα, στα ναρκοπέδια, σε βουνά ή έρημους. Ίσως όχι τόσο πολλοί - αλλά κανείς δεν ξέρει. Οι Αρχές δεν τους μετράνε, μόνο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν πρόχειρες στατιστικές.

Αυτή την αντιφατική εικόνα για την κατάσταση των προσφύγων έδωσε την Παρασκευή στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου Αϊτόρ Ζαμπαλγκοτσάσκοα. Η δήλωσή του, που έγινε στο διήμερο Διεθνές Συνέδριο Δημάρχων Now 2016, στην Αθήνα, έδειξε ανάγλυφα το αδιέξοδο της τρέχουσας ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό. Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 15 δήμαρχοι από τις τρεις χώρες που σηκώνουν το κύριο βάρος των προσφυγικών κυμάτων (Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία), ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και την Αυστρία, εκπρόσωποι διάφορων ΜΚΟ, καθώς και ειδικοί επιστήμονες.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον βάσκο γιατρό, προκύπτει από μια λανθασμένη εκτίμηση των πολιτικών: Εκείνη που λέει ότι το κυρίαρχο στοιχείο της εποχής μας είναι η προσφυγική κρίση. Στην πραγματικότητα όμως η μεγάλη κρίση είναι η πολεμική - η προσφυγιά είναι μόνο ένα από τα θλιβερά παράγωγά της. Το ζητούμενο είναι λοιπόν η καταπολέμηση του πολέμου. Όσο αυτός διαρκεί, θα συνεχίζονται και θα πολλαπλασιάζονται τα προσφυγικά κύματα. Έλεος δεν υπάρχει - ο πόλεμος λειτουργεί σαν αχόρταγος Μινώταυρος.

«Χωρίς ειρήνη δεν θα σταματήσει η προσφυγιά»

Παρόμοια άποψη, μόνο πιο συγκεκριμένα, διατύπωσε και ο Μουσταφά Τόσουν, δήμαρχος της τουρκικής κοινότητας Ντικιλί, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Σάμο. «Χωρίς ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να σταματήσει η προσφυγιά» είπε. Αυτό το αισθάνονται καθημερινά οι 17.000 κάτοικοι της κοινότητας, που τον περασμένο χειμώνα έπρεπε να συντηρήσουν 25.000 πρόσφυγες. «Τους δώσαμε ρούχα και φαγητό»είπε - αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήξερε ήδη από το 2014 για το τι πρόκειται να επέλθει, εθελοτυφλούσε και δεν προνόησε για τίποτε. Αλλά και η συμφωνία της με την Τουρκία, που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο, αγνοεί στην ουσία το πρόβλημα - και πριν από όλα τους πρόσφυγες. «Η συμφωνία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως αντικείμενα» είπε, όχι ως υποκείμενα.

Οι αποφάσεις γι' αυτούς λαμβάνονται πάντα πίσω από τις πλάτες τους, ποτέ με τη συμμετοχή εκπροσώπων τους. «Αυτό πρέπει επιτέλους να αλλάξει» πρόσθεσε και επαύξησε ο ακτιβιστής Βασίλης Τσαρτσάνης«Οι πρόσφυγες πρέπει να πάψουν να είναι έρμαια ξένων αποφάσεων και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της μοίρας τους». Το πώς θα μεθοδευτεί αυτό οργανωτικά παραμένει ωστόσο ακόμη ανοικτό θέμα.

Οι αριθμοί και οι άνθρωποι

Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι εξαφανίζονται πίσω από αυτούς: Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συμφωνίας Βρυξελλών - Άγκυρας για τους πρόσφυγες. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπως είπε, είχαν βρεθεί στο νησί 28.167 άτομα «χωρίς χαρτιά», τον Ιούλιο του 2016 μόνο 36. Οι διακινητές έβγαζαν στις τότε «χρυσές» εποχές τους 3 εκατ. δολάρια την ημέρα από τη μεταφορά προσφύγων στα ελληνικά νησιά - τώρα το κέρδος τους έχει σχεδόν ελαχιστοποιηθεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτεται από τη μαγεία τέτοιων αριθμών» είπε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει «μαγικά» την κατάσταση. Σήμερα οι προκλήσεις της είναι διαφορετικές, αλλά παραμένουν τεράστιες: «Πρέπει πλέον να στραφούμε στα ήπια μέτρα: εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απασχόληση» σημείωσε.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ζώα, αριθμοί, έχουν ανάγκες» συνόψισε η κοινοτάρχης της Ειδομένης Ξανθούλα Σουπλή (διαβάστε όλη την εισήγησή της) η οποία επαίνεσε τους συγκατοίκους της για την αλληλεγγύη που έδειξαν στους πρόσφυγες.

Μηδενική κρατική παρουσία, συκοφαντία των ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις Αρχές, άδηλο μέλλον. Η Ειδομένη είχε και από άλλη άποψη την τιμητική της. Στη μέχρι πρότινος «μαύρη» αυτή τρύπα είχε συμπυκνωθεί για δύο χρόνια όλη η αποτυχία της προσφυγικής πολιτικής.

Πρακτικές προτάσεις

Οι καλές πρακτικές προτάσεις δεν έλειψαν. Παράδειγμα εκείνη του Λουίτζι Αματούρα, δημάρχου του Ποτσόλα, μιας μικρής παραλιακής πόλης στην Κάτω Ιταλία. Τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε, να πηγαίνουν κατευθείαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει και την κύρια φροντίδα τους. Το κράτος είτε καθυστερεί είτε «ξεχνά» να τα προωθήσει στους δικαιούχους τους.

Οι επιπτώσεις από τις εξελίεξεις στην Τουρκία

Στο συνέδριο ήταν διάχυτη η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εις βάρος των προσφύγων το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία. Πολλοί ομιλητές παραπονέθηκαν ότι δεν υπάρχει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την περίπτωση που η Άγκυρα καταγγείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διακόψει τον έλεγχο των συνόρων της.

«Το αποτέλεσμα θα είναι η επιστροφή στα παλιά, με δυο και τρεις χιλιάδες νέους πρόσφυγες καθημερινά στα νησιά» είπε ένας από αυτούς. Σε αυτούς θα μπορούσαν τώρα να προστεθούν και Τούρκοι που διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. «Έτσι θα διαλυθεί πάλι κάθε ισορροπία στο εσωτερικό τους».

«Ένα πλάνο Β΄ υπάρχει ήδη και βρίσκεται σε εφαρμογή» αντέτεινε ο πρώην επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών και συνδιοργανωτής του συνεδρίουΧάνες Σβόμποντα«Είναι το πλάνο των ξενοφοβικών που με την εκδίωξη των ξένων επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εν όψει της νέας μεγάλης αβεβαιότητας δεν μπορούσαν να μπουν φυσικά στο τραπέζι μακρόχρονα σχέδια με «οραματικό» ή τουλάχιστον επιχειρησιακό χαρακτήρα. «Αυτός δεν ήταν εξάλλου ποτέ στην ατζέντα μας» διευκρινίζει ο γνωστός δημοσιολόγος Ρόμπερτ Μίσικ«Ο στόχος μας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και ο κοινός προβληματισμός για τις εξελίξεις. Στη βάση τους μπορούμε να διαφωτίζουμε κατόπιν καλύτερα τη δημοσιότητα».

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ.GR

Στις Καστανιές του Έβρου μέλη του «Νo border camp»

Πορεία διαμαρτυρίας για τον φράχτη

Αναχώρησαν γύρω στις 11:00 το πρωί από τη Θεσσαλονίκη για τις Καστανιές Έβρου συμμετέχοντες στην κατασκήνωση «No border Camp», που έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες στο ΑΠΘ.

Περίπου 200 άτομα επιβιβάστηκαν σε πέντε λεωφορεία και κατευθύνονται προς τις Καστανιές όπου το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν πορεία κατά του φράχτη του Έβρου.

Το μεσημέρι της Πέμπτης μια ομάδα 150 αναρχικών του «No Border Camp» εισέβαλε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκηςκαι προξένησε σοβαρές ζημιές στo γραφείο εργασίας, το κέντρο πληροφόρησης νέων Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης καθώς και τα γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, τα οποία στεγάζονται στο κτίριο.

Aφού έριξαν στο πάτωμα υπολογιστές και μηχανήματα, οι αναρχικοί έγραψαν συνθήματα στους τοίχους όπως, «Νo Border, Open the borders, blood on your hands», ενώ πέταξαν και μπουκάλια με μπογιές. πηγή protothema.gr

Σύλληψη αλλοδαπών που χτύπησαν και λήστεψαν ομοεθνή τους

Συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής, σε χωριό του δήμου Ευρώτα, δύο Ρουμάνοι, 21 και 45 ετών, για ληστεία σε βάρος 27χρονου ομοεθνή τους.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που διεξήχθη από το Αστυνομικό Τμήμα Βλαχιώτη, προέκυψε ότι ο 24χρονος και ο 45χρονος, τα ξημερώματα, χτύπησαν και λήστεψαν τον 27χρονο ομοεθνή τους, παίρνοντας όσα χρήματα είχε μαζί του και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν.


Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Οι ισχυροί άνεμοι «μπλόκαραν» τις προσφυγικές ροές

Όλη μέρα χθες και έως σήμερα το πρωί, κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν πέρασε στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τις απέναντι ακτές

Οι ισχυροί άνεμοι σταμάτησαν τους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς, όλη μέρα χθες και έως σήμερα το πρωί, κανένας δεν πέρασε στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τις απέναντι ακτές.

Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3.060 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.480 και στη Σάμο 1.080.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονταν 6.620 άτομα τα οποία στο σύνολό τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου. Πηγή protothema.gr

Μας δίνουν 82,6 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες

Η έκτακτη χρηματοδότηση για το προσφυγικό έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020

Τη χορήγηση στην Ελλάδα επιπλέον έκτακτης χρηματοδότησης 82,6 εκατ. στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF), ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας θα λάβει 24,2 εκατ. έκτακτης χρηματοδότησης από το AMIF, για την ενίσχυση της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και συγκεκριμένα για την παροχή ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, καθώς και την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας και των δομών επιδημιολογικής παρακολούθησης.

Επιπλέον, 58,4 εκατ. ευρώ θα λάβει το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη φιλοξενία, την εστίαση, την υγειονομική περίθαλψη και τη μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, με αυτή την επιπλέον χρηματοδότηση, η βοήθεια έκτακτης ανάγκης που έχει χορηγήσει στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού από τις αρχές του 2015, φτάνει τα 345 εκατ. ευρώ. Τα εν λόγω κεφάλαια έχουν διατεθεί στις ελληνικές αρχές, σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. (294,5 εκατ. ευρώ από AMIF και 214,7 εκατ. ευρώ από το ISF) ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.   Πηγη protothema.gr

Δύο βάρκες με 100 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη Λέσβο


Δύο βάρκες, με περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες, έφτασαν σήμερα, πριν λίγα λεπτά στη Λέσβο. Οι επιβαίνοντες περισυλλέχθηκαν από σκάφη του Λιμενικού Σώματος μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτιανατολικά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Το σημερινό γεγονός, σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση προσφύγων προς τη Λέσβο -430 άτομα έφθασαν στο νησί το τελευταίο 10ήμερο- δείχνει, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι οι έλεγχοι στα απέναντι παράλια έχουν ατονήσει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλές συλλήψεις στελεχών της Τουρκικής Ακτοφυλακής στα πλαίσια των όσων ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής.

Χθες Πέμπτη πάντως και έως σήμερα νωρίς το πρωί, εξαιτίας των ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή, σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου δεν πέρασαν μετανάστες και πρόσφυγες.
Σήμερα, στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3084 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2477 και στη Σάμο 1067. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6628 άτομα, τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Πηγή: skai.grΟΗΕ: 20 μετανάστες χάνουν κάθε μέρα την ζωή τους στην Μεσόγειο

Σχεδόν 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, ενώ περίπου 250.000 έχουν φθάσει στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

Ο εκπρόσωπος του IOM Τζόελ Μίλμαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο απολογισμός των νεκρών εκτιμάται ότι έχει φθάσει τους 2.977, προσθέτοντας πως οι φετινές απώλειες έφτασαν τις 3.000 νωρίτερα απ' ό,τι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. 

Τους τέσσερις τελευταίους μήνες από τα τέλη Μαρτίου, 20 μετανάστες πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε μέρα, κυρίως Αφρικανοί από χώρες κάτω από τη Σαχάρα στη διαδρομή από τη Λιβύη στην Ιταλία, πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Πηγή: skai.gr

Τουλάχιστον 2.900 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο

Τουλάχιστον 2.900 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο φέτος, ενώ σχεδόν 250.000 έχουν φθάσει στην Ευρώπη, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

Ο εκπρόσωπος του IOM Τζόελ Μίλμαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο απολογισμός των νεκρών εκτιμάται ότι έχει φθάσει τους 2.977, προσθέτοντας πως το όριο των 3.000 έφθασε φέτος νωρίτερα απ' ό,τι τα προηγούμενα χρόνια στη διάρκεια μιας τετραετούς περιόδου.


Τους τέσσερις τελευταίους μήνες από τα τέλη Μαρτίου, 20 μετανάστες πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε μέρα, κυρίως Αφρικανοί από χώρες κάτω από τη Σαχάρα στη διαδρομή από τη Λιβύη στην Ιταλία, πρόσθεσε ο Μίλμαν.

Πηγή: ΑΠΕ

Περισσότεροι από 57.000 οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα

Σε 57.103 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ήταν 20 και συνολικά ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά ανέρχεται σε 8.663. Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 23.163 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.022, στις οργανωμένες δομές της Αττικής 10.255, στο Ελληνικό και στον Πειραιά 4.391, στη νότια Ελλάδα 252 και στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ 6.857. ΠΗΓΗ ZOUGLA.GR

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Επαφές αντιπροσωπείας της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. στη Λέσβο.

        Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο

Αντιπροσωπεία της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. πραγματοποίησε επαφές στη Λέσβο με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Στεφάνου Ανδρέα και τέθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και ειδικότερα με το ΚΥΤΑ Μόριας. Οι ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό αλλά και η διάθεση της ενισχυτικής δύναμης σε καθήκοντα αλλότρια σε σχέση με το μεταναστευτικό ετέθησαν από την Ομοσπονδία στη τοπική Διοίκηση.
Παράλληλα το κλιμάκιο της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Διοικητή του ΚΥΤΑ Μόριας Λέσβου Αστυνόμο Β' Εσκιντζή Γεώργιο για ζητήματα εξειδικευμένα του προσωπικού που απασχολείται στο κέντρο.
Ενημερώσαμε για τις ελλείψεις και τις αδυναμίες που παρατηρήσαμε, επιπροσθέτως ζητήσαμε την υποστήριξη της διοίκησης σε κάθε πρόβλημα εργασιακό που δημιουργείται. Είναι ανάγκη η Ηγεσία και ειδικότερα η Διοίκηση να σταθεί δίπλα στα προβλήματα του προσωπικού καθώς οι ελλείψεις πολλές και σοβαρές.
Συνομιλήσαμε με συναδέλφους και δεσμευτήκαμε για την αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα που μας μετέφεραν.
Ο αστυνομικός  και ειδικότερα το κατώτερο προσωπικό διατάσσεται πολλές φορές με τρόπο που πάντα σε κάθε περιστατικό θα έχει άδικο και το λάθος θα ναι πάντα δικό του.
Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε όσα κεκτημένα έχουν απομείνει, προπάντων όμως την εργασιακή  αξιοπρέπεια που βάλλεται καθημερινά αλλά και την ίδια μας την εργασία μέσα από ιδιαίτερες καθημερινές καταστάσεις που βιώνουμε.

Είχε στοιβάξει στο αυτοκίνητό του 9 μετανάστες

Συνελήφθη χθες (19-7-2016) το βράδυ, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 51χρονος ημεδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες. Οκτώ (8) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και ένας (1) υπήκοος Μπανγκλαντές.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, εννέα (9) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Σημειώνεται ότι ο δράστης έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για το ίδιο αδίκημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.


Ιταλία: Εντοπίστηκαν 22 σοροί σε λέμβο

Τα πτώματα 21 γυναικών και ενός άνδρα βρέθηκαν την Τετάρτη πάνω σε μια λέμβο στην οποία επέβαιναν μετανάστες, στην Μεσόγειο, ανακοίνωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF)

Η οργάνωση τόνισε πως περισσότεροι από 200 άνθρωποι που επέβαιναν από την φουσκωτή λέμβο διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ένα από τα σκάφη των MSF. 


Όπως επισημαίνεται, οι σοροί βρίσκονταν «για ώρες» στην λέμβο.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), μέχρι την Δευτέρα, 79.861 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν δια θαλάσσης στην Ιταλία μέσα στο 2016, ενώ περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους ή θεωρούνται αγνοούμενοι στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΒΡΟΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΣΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΓΙΑΛΑΜΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗ.

Και στους συνοριοφύλακες του Έβρου επικρατεί προβληματισμός σχετικά με ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών μετά και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η ανησυχία τους εντείνεται και από το γεγονός ότι αν κληθούν να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, υστερούν πολύ σε εξοπλισμό. https://youtu.be/NJkC5XYd_to Πηγή ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΥπουργική παρέμβαση υπέρ της απέλασης Σύρου πρόσφυγα

Με κινήσεις που βρίσκονται έξω από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο όριο της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ της εκτελεστικής και της δικαστικής εξουσίας, αν δεν το υπερβαίνουν, το υπουργείο
Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχείρησε να παρέμβει στη δίκη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της απέλασης του Σύρου πρόσφυγα αρμενικής καταγωγής, του οποίου το αίτημα ασύλου είχε κριθεί απαράδεκτο από τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών.
Μετά την απόρριψη του αιτήματος και από το δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε, απόρριψη την οποία το υπουργείο έκανε σαφές με κάθε τρόπο στους δικαστές πως αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, ο Σύρος κινδυνεύει άμεσα με απέλαση στην Τουρκία και μάλιστα σε μια στιγμή που υποχωρεί δραματικά το κράτος δικαίου στη γειτονική χώρα, αφήνοντας χώρο στη βία και την ανασφάλεια.
Στη δίκη, σε μια κλειστή διαδικασία χωρίς ακροατήριο, όπως προβλέπει η διαδικασία της συζήτησης των προσωρινών διαταγών, οι δικηγόροι του Σύρου είδαν με έκπληξη τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Βασίλη Ζήση να παρευρίσκεται, ενώ δεν προβλέπεται η παρουσία νομικών συμβούλων υπουργείων.
Η διαδικασία διεξάγεται μεταξύ των συνηγόρων αυτού που προσφεύγει στο διοικητικό δικαστήριο και από την άλλη πλευρά μεταξύ των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκπροσωπεί την ελληνική διοίκηση.

Εκτός διαδικασιών...

Αν και οι δικαστές δέχτηκαν την παρουσία του κ. Ζήση «για τη διευκόλυνση της διαδικασίας», όπως είπαν, παραμένει το ερώτημα πώς ακριβώς διευκόλυνε τη διαδικασία ο νομικός σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος πήρε τον λόγο και αγόρευσε σαν να ήταν διάδικος, χωρίς όμως να προσθέσει κάτι διαφορετικό στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν, όπως όφειλαν, οι δικηγόροι του Νομικού Συμβουλίου.
Αλλωστε, αν ήθελε το υπουργείο να συνεισφέρει με τη δική του οπτική και τις δικές του γνώσεις στην υπόθεση, μπορούσε να απευθυνθεί πριν από τη δίκη στους δικηγόρους του Νομικού Συμβουλίου, συνδιαμορφώνοντας την επιχειρηματολογία τους, όπως είναι η συνήθης διαδικασία.
Φυσικά, ο στόχος του νομικού συμβούλου δεν ήταν να διευκολύνει με τις γνώσεις του τη διαδικασία, αλλά να υπενθυμίσει στους δικαστές με την παρουσία του τη θέση της πολιτικής ηγεσίας, διευκολύνοντάς τους έτσι να πάρουν τη σωστή για την πολιτική ηγεσία απόφαση.
  Πηγή efsyn.gr

Συγγνώμη από τον Μουζάλα στον Δένδια

Συγγνώμη από τον Νίκο Δένδια ζήτησε ο Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Βήμα FM. O αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρέπεμψε σε παλαιότερη
συνέντευξή του όπου αναγνώρισε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική απ’ ό,τι νόμιζε και είπε:
«Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Δένδια διότι κάποτε διαδήλωνα εναντίον του για τις συνθήκες στα προαναχωρησιακά κέντρα και χρειάσθηκε να γίνω υπουργός για να μάθω ότι υπήρχε εμπλοκή με το Ελεγκτικό συνέδριο και με τα οικονομικά και δεν έφταιγε ο κ. Δένδιας, δεν υπήρχαν λεφτά για να καλυτερέψουν οι συνθήκες εκεί. Είναι πιο πολύπλοκα τα πράγματα…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μουζάλας.

  Πηγή  aixmi.gr

Η Ελλάδα, χώρα transit για τζιχαντιστές

Η Ελλάδα, μαζί με την Τουρκία και την Ιταλία, υπήρξε το 2015 χώρα transit για τους Eυρωπαίους «μαχητές του Ισλαμικού Κράτους» που ταξίδεψαν από και προς τη Συρία και το Ιράκ. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της ετήσιας απολογιστικής έκθεσης της Europol για την τρομοκρατία στην Ευρώπη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Υπολογίζεται ότι 5.000 Eυρωπαίοι πολίτες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών «μαχητών». Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν προς τις περιοχές που ελέγχει το «χαλιφάτο» μέσω Τουρκίας, καθώς επίσης μέσω του «βαλκανικού άξονα» και της θαλάσσιας οδού Ελλάδας - Ιταλίας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, το διάστημα από την ανακήρυξη του «χαλιφάτου» (Ιούνιος 2014) μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 το Ι.Κ. πραγματοποίησε ή ενέπνευσε 50 επιθέσεις σε 18 χώρες, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 1.100 άτομα και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 1.700. Οι περισσότερες ενέργειες καταγράφηκαν στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ταυτόχρονα, ενεργοί παραμένουν, σύμφωνα με τη Europol, και πυρήνες της Αλ Κάιντα σε Συρία, Ιράκ και αλλού.

Στην Ε.Ε., το 2015 έγιναν 17 επιθέσεις που αποδόθηκαν σε ισλαμιστές τρομοκράτες αντί τεσσάρων το 2014. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι από υποστηρικτές του Ι.Κ., η επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo (Ιανουάριος 2015) από μέλη «παραρτήματος» της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο - AQAP» και η δολοφονία με μαχαίρι (Φεβρουάριος 2015) τριών Γάλλων στρατιωτών έξω από κτίριο της εβραϊκής κοινότητας στη Νίκαια.

Από το σύνολο των 1.077 ατόμων που κατηγορήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο για τρομοκρατική δράση, οι 687 συσχετίστηκαν με ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, οι περισσότερες συλλήψεις (424) έγιναν στη Γαλλία. Η Europol διαπιστώνει συμμετοχή γυναικών στις τάξεις του Ι.Κ. και αναφέρει ως παράδειγμα ότι το 40% των «μαχητών» από την Ολλανδία είναι γυναίκες. Σε ό,τι αφορά τη σχέση ισλαμικής τρομοκρατίας και μετανάστευσης, η ευρωπαϊκή υπηρεσία τονίζει στην έκθεσή της ότι «δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν συστηματικά τις προσφυγικές ροές για να μπουν στην Ευρώπη». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δύο από τους καμικάζι της 13ης Νοεμβρίου μπήκαν στην Ε.Ε. μέσω Ελλάδας, καθώς και ότι έχουν καταγραφεί αρκετές υποθέσεις υπόπτων για τρομοκρατία που επιχείρησαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, το 2015 παρατηρήθηκε ενίσχυση της δράσης ακροδεξιών ομάδων στην Ε.Ε. Καταγράφηκαν εννέα επιθέσεις, οι περισσότερες στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι, αμέσως μετά τα αιματηρά χτυπήματα στα γραφεία του Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο, σημειώθηκαν επιθέσεις σε έξι εβραϊκές συναγωγές και σε ένα εστιατόριο στη Γαλλία, ενώ για την Ελλάδα η Europol αναφέρει τις συλλήψεις μελών της επονομαζόμενης «Ομάδας Εψιλον», που τοποθέτησε βόμβα σε τράπεζα στην Καλαμάτα και σχεδίαζε παρόμοιες επιθέσεις σε στόχους στην Πελοπόννησο.


  Πηγή  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Γιάννης Σουλιώτης

Αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα στον Έβρο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Σε μια προσπάθεια να σταματήσει τυχόν πραξικοπηματίες που θα θελήσουν να περάσουν την Ελλάδα από τα σύνορα μαζί με πρόσφυγες, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε επιφυλακή. Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Alpha υπάρχουν αυξημένες περιπολίες ειδικά στην περιοχή του Έβρου, αλλά και στα νησιά του βορείου Αιγαίου, και αναλυτική καταγραφή των στοιχείων εκείνων που περνούν στη χώρα μας. Οι ελληνικές αρχές είναι πεπεισμένες πως αν κάποιοι Τούρκοι πραξικοπηματίες επιχειρούσαν να μπουν στη χώρα μας, αυτό θα το έκαναν χωρίς τις στρατιωτικές στολές τους, πιθανότατα μαζί με πρόσφυγες που καθημερινά μπαίνουν στην Ελλάδα τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορα.  Πηγή  alexpoli.gr Alpha Τηλεόραση https://youtu.be/0tlijGVFCvE

youtu.be
Facebook: https://www.facebook.com/pages/NewsIt/170069547711 Twitter: https://twitter.com/NewsItFeed


Βάρκα με 51 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στη Λέσβο

Μια βάρκα με 51 μετανάστες και πρόσφυγες, έφθασε χθες Τετάρτη έως και σήμερα Πέμπτη, το πρωί στη Μυτιλήνη. Άλλοι δυο μετανάστες εμφανίστηκαν και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ στη Χίο. Αντιθέτως, στη Σάμο δεν πέρασε κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης.

Σήμερα το πρωί, στη Λέσβο σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρισκόταν εγκλωβισμένοι 3094 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2478 και στη Σάμο 1079.

Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6651 άτομα τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.

Πηγή: skai.gr

Οριστικά θετικοί στη φυματίωση στρατιωτικοί που υπηρετούν σε κέντρο μεταναστών στα Γιάννενα

Τουλάχιστον σε 15 στρατιωτικούς τα αποτελέσματα των δεύτερων εξετάσεων ήταν θετικά - Φόβοι ότι πως ο αριθμός θα αυξηθεί ραγδαία όσο περνάει ο καιρός -Συνεχίζουν να εργάζονται άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί

Αυτό που έβλεπαν ως εφιάλτη μονάχα στα όνειρα τους, φαίνεται πως ζωντάνεψε και έγινε πραγματικότητα για δεκάδες στρατιωτικούς οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στο βακτήριο της φυματίωσης και  υπηρετούσαν σε κέντρο μεταναστών, στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με όσα είπαν στο protothema.gr στρατιωτικοί που έχουν προσβληθεί, τα αποτελέσματα και των δεύτερων εξετάσεων βγήκαν θετικά. 

«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Ο εφιάλτης μας ζωντάνεψε, όταν χτύπησε το τηλέφωνο και ο γιατρός απο την άλλη γραμμή μας ανακοίνωσε πως έχουμε το μικρόβιο της φυματίωσης. Οι γυναίκες και τα παιδιά μας είναι τρομοκρατημένα και μας αποφεύγουν ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Είμαστε παρά πολύ προβληματισμένοι και τρομοκρατημένοι», είπαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τουλάχιστον σε 15 στρατιωτικούς τα αποτελέσματα των δεύτερων εξετάσεων ήταν θετικά, ωστόσο η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου εκφράζει φόβους πως ο αριθμός θα αυξηθεί ραγδαία όσο περνάει ο καιρός . Μάλιστα σε επιστολή τους προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προς το Υπουργείο Υγείας διατυπώνουν αυτούς τους φόβους και παράλληλα θέτουν σημαντικά ερωτήματα προς τη πολιτική ηγεσία για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που έχει φέρει σε απόγνωση δεκάδες οικογένειες στρατιωτικών.

Συγκεκριμένα ερωτούν:

«Οι συνάδελφοι που έχουν κριθεί ως θετικοί γιατί συνεχίζουν να εργάζονται και δεν βρίσκονται σε χώρους ανάρρωσης;

-Ποια μέριμνα θα ληφθεί για αυτούς και τις οικογένειες τους που ταλανίζονται από αγωνία και άγχος;

-Οι στρατιωτικοί θα συνεχίσουν να εκτελούν υπηρεσίες στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Τσεπέλοβο;

-Οι συνάδελφοι που εκτελούν υπηρεσίες -εργασίες στα λοιπά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που έχουν αναπτυχθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου θα τύχουν ιατρικών εξετάσεων προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση και της ιατρικής κατάστασης αυτών;»

Όπως είπαν στο protothema.gr στρατιωτικοί που βρέθηκαν θετικοί στη φυματίωση, εκτός από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην οικογένεια τους, μεγάλα είναι και τα προβλήματα στην εργασία τους αφού πολλοί συνάδελφοί τους, τους κοιτούν με καχυποψία.

«Πολλοί συνάδελφοι μας, όταν περνάμε από τα γραφεία τους, μας κοιτούν καχύποπτα γιατί φοβούνται μήπως κολλήσουν και οι ίδιοι. Είμαστε παρά πολύ προβληματισμένοι και τρομοκρατημένοι. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το ποια θεραπευτική αγωγή θα ακολουθήσουμε, με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε από μόνοι μας σε ιδιωτικά ιατρεία για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας».

Να υπενθυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν αρχές Ιουλίου όταν οχτώ στρατιωτικοί που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο προσφύγων στο Τσεπέλοβο Ηπείρου έκαναν εξετάσεις και βρέθηκαν θετικοί στο τεστ μαντού. Τότε ο ένας από τους οχτώ είχε δηλώσει στο protothema.gr ότι :
«Είμαι παρά πολύ εκνευρισμένος και οργισμένος με την πολιτική ηγεσία γιατί μας έστειλαν ως πρόβατα επι σφαγή. Η πολιτική ηγεσία δεν έκανε τίποτα. Έπρεπε να μας είχαν εμβολιάσει πριν μας στείλουν στο καταυλισμό. Όταν ήρθε το πρώτο λεωφορείο με τους πρόσφυγες εγώ βοήθησα τον άντρα και την οικογένεια του που είχαν φυματίωση χωρίς να το γνωρίζω».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι στρατιωτικοί που βρέθηκαν θετικοί στη  φυματίωση σκέφτονται να κινηθούν νομικά απέναντι στην Πολιτεία, για το γεγονός πως δεν τους προστάτεψε. Πηγη   protothema.gr