Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ακόμη 118 πρόσφυγες σήμερα στα νησιά-Στα όρια τους οι δομές διαμονής (πίνακας)

Συνεχίζονται οι αφίξεις των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, καθώς άλλα 118 άτομα έφτασαν σήμερα, συνολικά, σε Κω, Σάμο και Χίο.

Ολα αυτά, τη στιγμή που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ανοιχτά για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Κάτι που θα σημαίνει ότι θα αυξηθούν ξανά οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, στα νησιά του Αιγαίου παραμένουν 9.419 πρόσφυγες, ενώ συνολικά στην Ελλάδα βρίσκονται 57.077 άτομα.

Από αυτούς, 22.416 είναι στη Βόρεια Ελλάδα, 10.211 στην Αττική, ενώ σε μη οργανωμένες δομές διαμονής είναι 3.179 άτομα. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 2.050 πρόσφυγες είναι εκτός δομών. 

Πηγη:Pronews.gr

Κονδύλι 24 εκατ. ευρώ για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων

Κονδύλι μεγαλύτερο των 24 εκατ. ευρώ για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων εγκρίθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτροπή, αρμοδιότητας του Δ. Αβραμόπουλου, ικανοποίησε την αίτηση του υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα, το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Επείγουσας Υγειονομικής Διαχείρισης για την Προσφυγική Κρίση» το οποίο χρηματοδοτείται από το Έκτακτο Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης.

Δικαιούχος είναι το υπουργείο Υγείας και φορέας υλοποίησης το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από το πρόγραμμα δημιουργούνται 850 νέες θέσεις εργασίας 8μηνης διάρκειας και η περίοδος υλοποίησης ξεκινά από 1.9.2016.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α) Ενίσχυση των δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας στις πύλες εισόδου: Προσλήψεις 146 γιατρών, 264 νοσηλευτών, μαιών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, τεχνολόγων ακτινολόγων και τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων, 15 διοικητικών, 15 διαμεσολαβητών υγείας, 44 ατόμων βοηθητικού προσωπικού και 40 διασωστών ΕΚΑΒ.

β) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Κέντρα Φιλοξενίας: Υγειονομική κάλυψη και ψυχοκοινωνική στήριξη σε πληθυσμό 57.000 προσφύγων, με τοποθέτηση ομάδας υγείας αποτελούμενης από γενικό γιατρό ή παθολόγο, νοσηλευτή, μαία, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και διαπολιτισμικό διαμεσολαβητή.

γ) Ενίσχυση του Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Δημόσιας Υγείας: Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), και τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Διοικητικών Περιφερειών, θα συνεργαστούν με σκοπό την αυτοψία, την καταγραφή και παρέμβαση σε περιπτώσεις κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση, τους εμβολιασμούς κλπ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προβλέπεται ενίσχυση των παραπάνω φορέων με προσλήψεις 93 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων (γιατροί, επιδημιολόγοι, επισκέπτες υγείας, οδηγοί/ διασώστες κινητών μονάδων κ.α).

δ) Διαχείριση και Παρακολούθηση του Προγράμματος: Αφορά την ασφαλή υλοποίηση του έργου με διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό (32προσλήψεις επαγγελματιών υγείας, οικονομολόγων, διοικητικών κ.α)

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του «είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα κέντρα φιλοξενίας, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ, οι οποίες επίσης, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Διεθνείς Οργανισμούς, η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας με ανθρώπινο δυναμικό, με σκοπό τη βελτίωση της παροχής φροντίδας στους πρόσφυγες και η γενικότερη ανακούφιση του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς και η προάσπιση της δημόσιας υγείας με βάση τα διεθνή standards».


Πηγή: skai.gr

Γεμίζουν ξανά τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα

Στους 57.077 μετρήθηκαν οι πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας, η συνολική δυνατότητα των οποίων ανέρχεται σε 60.223 άτομα

Στο όριό τους βρίσκονται οι δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων στα ειδικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που έχουν προκληθεί εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία. Όπως ανακοινώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στις οργανωμένες δομές, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ανέρχονται συνολικά σε 57.077 άτομα, ενώ οι συνολικές δυνατότητες είναι 60.223 άτομα.

Την ίδια στιγμή, οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, αν και σαφώς μειωμένες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι το καλοκαίρι, συνεχίζονται, καθώς το πρωί διέσχισαν το Αιγαίο άλλοι 118 άνθρωποι. Πιο συγκεκριμένα, 60 διασώθηκαν στην Κω, 51 στη Χίο και 7 στη Σάμο.

Η μεγάλη πληγή του προσφυγικού παραμένει ανοικτή, ενώ η Ευρώπη απλά παρακολουθεί και επί της ουσίας δεν αντιδρά, θεωρώντας ότι αρκεί η συμφωνία με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Μία συμφωνία, η οποία ωστόσο, έχει αρχίσει να αμφισβητείται, με αποκορύφωμα τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εξέφρασε τους φόβους του για τη διάλυσή της, μετά το πραξικόπημα και τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε δε, πως αν «σπάσει» η συμφωνία, θα αυξηθούν απότομα οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, δεν εφαρμόζεται ούτε στο ελάχιστο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το οποίο είχε συμφωνηθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Ένα πρόγραμμα που αμφισβητήθηκε έντονα ευθύς εξ αρχής και που τελικά πέρασε ως προαιρετικό. Πηγή :protothema.gr

Συνελήφθησαν 2 διακινητές στον Έβρο

Συνελήφθησαν χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, σε δασική περιοχή της Κορνοφωλιάς Έβρου, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Φερών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Βουλγαρίας ηλικίας 38 και 25 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.

Η σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των δραστών περιλαμβάνει και το αδίκημα της κλοπής, καθόσον, όπως προέκυψε, το παραπάνω όχημα είχε κλαπεί την 28-7-2016, από χωριό της Καβάλας.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και ένα κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.

ΠΗΓΗ:ALEXPOLI.GR

Στον "αέρα" η συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε. για τους πρόσφυγες. Ο κίνδυνος στο Αιγαίο

Αναδημοσίευση απο ereportaz.gr

Τον  κώδωνα του κινδύνου για μαζική… επιστροφή των μεταναστών στην Ευρώπη, έκρουσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπό το φόβο ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί.


«Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.
Εάν αυτό συμβεί, «μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη» μαζικά, συνέχισε ο Γιούνκερ.
Η αμφιλεγόμενη (πάντως) συμφωνία, η οποία συνήφθη τον Μάρτιο ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, είχε αποτέλεσμα την ανάσχεση της ροής των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου εναντίον του Ερντογάν δημιούργησε φόβους στην ΕΕ ότι ενδέχεται να ακυρωθεί.
Οι εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους στα σημαντικότερα υπουργεία της τουρκικής κυβέρνησης.
Σε αυτό το σημείο, υπενθυμίζεται ότι τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε…
Παράλληλα, στη συνέντευξή του στην Κουρίρ, ο Γιούνκερ δήλωσε «πολύ ανήσυχος» για τις πρόσφατες εξελίξεις εντός ΕΕ, ειδικά στην Ουγγαρία και στην Πολωνία.
«Στην Πολωνία, οι ενέργειες της κυβέρνησης καταφέρνουν πλήγμα στο κράτος δικαίου», ενώ «παρατηρώ με ανησυχία τις προετοιμασίες για το δημοψήφισμα όσον αφορά (τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ συμφώνησε να ανακατανέμει) τους μετανάστες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Πολωνίας για την επανεξέταση της λειτουργίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, επικαλούμενη την προστασία του κράτους δικαίου.
Στο μεταξύ, αυτήν την εβδομάδα, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνέκρινε τη μετανάστευση με «δηλητήριο» για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι η χώρα του «δεν χρειάζεται ούτε έναν μετανάστη».
«Εάν οργανώνονται δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των συμβουλίων υπουργών (της ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε η ασφάλεια του δικαίου διατρέχει κίνδυνο», εκτίμησε ο Γιούνκερ.
«Η Κομισιόν θα έπρεπε πραγματικά — αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί — να κινήσει μια διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας για παραβίαση των (ευρωπαϊκών) συνθηκών. Αλλά ο κ. Όρμπαν θα δήλωνε σε αυτή την περίπτωση ότι η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή παραπέμπει τον ουγγρικό λαό σε δίκη», κατέληξε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ…


Ανακοίνωση του Υπ. Ναυτιλίας για την αποχώρηση των προσφύγων απο τον Πειραιά

Με μία ανακοίνωση ο Υπουργός ναυτιλίας ευχαρίστησε φορείς και πρόσφυγες για την αποχώρηση των τελευταίων απο το λιμάνι του Πειραιά. Δεν έλειψε να αφιερώσει και ..τραγούδι στους πρόσφυγες.

ΠΗΓΗ protothema.gr

Ευχαρίστησε από καρδιάς, όλους όσοι συνετέλεσαν στην ομαλή ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών

«Τους αφιερώνουμε για να τους συνοδεύουν, στίχους από το εξαιρετικό τραγούδι ''Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές'' σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, με ερμηνεύτρια τη Νατάσα Θεοδωρίδου:

«Πες μου τι ζητάς ,στους σταθμούς που αγάπησες,
ότι κι αν σου πουν οι πυξίδες δείχνουν πάντα το Βοριά

Αν δεν προδοθείς απ’ τα χνάρια που άφησες,
δε θα λυτρωθείς αν γυρίζεις στα λημέρια της πληγής

Τα ντουμάνια στου τρένου τις γραμμές, σου δείχνουνε το χθες, θες δε θες
Στα λιμάνια των φάρων οι ριπές ανάψανε φωτιές, αχ μην κλαις».

Στο καλό!...».

Με αυτό το τραγούδι αποχαιρετά ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας όλους τους πρόσφυγες που αποχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά. 


Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε η μετεγκατάσταση σε δομές φιλοξενίας, όλων των προσφύγων και μεταναστών, που εδώ και έξι μήνες φιλοξενήθηκαν προσωρινά στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, εξέδωσε σήμερα, την παρακάτω εκτενή ανακοίνωση:


«Αισθάνομαι την ανάγκη εκ μέρους της Κυβέρνησης, να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους όσοι συνετέλεσαν στην ομαλή ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών, από το λιμάνι του Πειραιά σε δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κυρίως, όμως, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω όλες και όλους, φορείς και πρόσωπα, που συνετέλεσαν με αυτοθυσία πολλές φορές, αλλά και με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στη νομιμότητα, αλλά και με πρόταγμα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, στην επίτευξη ενός πραγματικού άθλου. Τη διαμονή, τη σίτιση, την περίθαλψη, την παροχή ασφάλειας, την αρωγή επί έξι ολόκληρους μήνες, σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που όλο αυτό το διάστημα φιλοξενήθηκαν στο λιμάνι.

Ευχαριστώ θερμά τους συναρμόδιους Υπουργούς και Αναπληρωτές Υπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, τους Διευθυντές και τα στελέχη των γραφείων των Υπουργείων, ιδιαίτερα τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Την ηγεσία και τα στελέχη όλων των βαθμίδων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα των έξι μηνών. Ιδιαίτερα των πρώην και νυν Αρχηγών και Υπαρχηγών, των Διοικητών και στελεχών της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος (1η ΠΕΔΙΛΣ Πειραιά), του Λιμεναρχείου Πειραιά, της Λιμενικής Αστυνομίας, της Υπηρεσίας Ασφαλείας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ). Επίσης, τις ίδιες ευχαριστίες απευθύνω προς την ηγεσία και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και ιδιαίτερα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά. Επίσης προς τους Αξιωματικούς και τα στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Τον Γενικό Γραμματέα και τα στελέχη του ΕΣΚΕΣΜΑ, όπως και τον ειδικό Συντονιστή και όσους πλαισίωσαν και πλαισιώνουν το Συντονιστικό Διυπουργικό Όργανο.

Πολύτιμη και σημαντική ήταν η στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών, του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Βαθιά αναγνώριση και ευχαριστίες στις Αυτοδιοικητικές Αρχές Α΄ και Β΄ βαθμού. Προς τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, που και με τη χθεσινή του ανακοίνωση, μας θύμισε το συγκλονιστικό αριθμό 1.000.000. προσφύγων που πέρασαν από το λιμάνι από το 2015 μέχρι σήμερα, το Δήμαρχο Πειραιά και τον ειδικό αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καθώς και τις Δημοτικές Αρχές των παραλιμένιων Δήμων.

Προς τη Διοίκηση και τους εργαζόμενους του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά. Προς την Εκκλησία, τη Μητρόπολη Πειραιά, αλλά και ιδιαίτερα προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Προς τον Ερυθρό Σταυρό, τον Ιατρικό, το Φαρμακευτικό, το Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά και άλλες επαγγελματικές Ενώσεις της πόλης. Τους καταστηματάρχες του Πειραιά.

Την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. Το ΚΕΛΠΝΟ. Τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τα πληρώματα των πλοίων. Τον Ολυμπιακό. Τις Μ.Κ.Ο και τις Διεθνείς Αντιπροσωπείες. Τους δημότες των Δήμων του Πειραιά, αλλά και τους απλούς πολίτες απ’ όλη σχεδόν την Αττική, που προσέφεραν από το υστέρημά τους. Ιδιαίτερα τους ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και της επιστήμης. Την Οργάνωση «Καλώς τους». Τις Οργανώσεις Νεολαίας, τις Δημοτικές Κινήσεις, τα κόμματα και τις πολιτικές Οργανώσεις και Κινήσεις. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους διερμηνείς και τους μεταφραστές.

Ξεχωριστές ευχαριστίες στους Προέδρους και στους Εκπροσώπους των Σύρων και των Αφγανών, όπως και των άλλων εθνοτήτων που ζουν στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ, επίσης, τους δημοσιογράφους και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι συχνά η συνολικά θετική τους συνεισφορά στην ενημέρωση ή στην αναγκαία κριτική, υπονομεύθηκε από επιμέρους αδόκιμες και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και πρακτικές κατασκευής ψεύτικων ειδήσεων ή τρομολαγνικής διόγκωσης γεγονότων και επιλεκτικής πληροφόρησης.

Τη μέγιστη αναγνώριση οφείλουμε και τις πιο θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε, στους αλληλέγγυους πολίτες-εθελοντές και ιδιαίτερα στην Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία, γιατί χωρίς αυτούς, η δύσκολη αυτή προσπάθεια, δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ιδιαίτερα στις οικογένειές τους. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με εξαίρεση κάποιες εκτροπές, σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες που συχνά έφταναν γι’ αυτούς στα όρια της τραγικότητας, τίμησαν τους κανόνες φιλοξενίας και τη χώρα, την πόλη και το λιμάνι που τους υποδέχτηκε.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ, ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΑΠ’ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ.

Από την πρώτη στιγμή όταν έκλεισαν τα σύνορα, διακηρύξαμε ότι το λιμάνι του Πειραιά δεν προορίζεται να γίνει μόνιμη δομή, αλλά ως ιστορικό λιμάνι υποδοχής και κατευόδιου που ξέρει από προσφυγιά, θα επιτελέσει το ανθρωπιστικό του έργο και καθήκον. Αρκετές δύσκολες στιγμές έντασης και αβεβαιότητας, υπήρξαν, όντως. Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, με σύνεση, οξυδέρκεια και κατανόηση, αποκλείοντας συστηματικά τη χρήση βίας. Κέρδισε πανηγυρικά η συνεργασία, ο επαγγελματισμός, ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη. Ο Πειραιάς και το μεγάλο λιμάνι, έγραψαν μια νέα λαμπρή σελίδα στην ιστορία του πολιτισμού αυτής της πόλης. Απομόνωσαν, γελοιοποίησαν και περιθωριοποίησαν το ρατσισμό και κάθε νεοναζιστικής έμπνευσης εγκληματικές προθέσεις. Η Δημοκρατία, νίκησε!

Ευχόμαστε η χώρα μας, με πρωτοπορία τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, να μείνει όρθια, πρωτοπόρος και πρωταθλήτρια της Δημοκρατίας, της Ανθρωπιάς και του Πολιτισμού.

Σήμερα, αποχαιρετώντας την τελευταία προσφυγική οικογένεια, ευχόμαστε σε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους ικέτες, να βρουν το δρόμο τους ειρηνικά και δημιουργικά και όταν μπορέσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, απ’ όπου ξεριζώθηκαν χωρίς να το επιθυμούν οι ίδιοι. Είναι και αυτό ευθύνη όλων μας. Τους αφιερώνουμε για να τους συνοδεύουν, στίχους από το εξαιρετικό τραγούδι «Στα λιμάνια ανάψανε φωτιές» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους του Τάσου Μπουλμέτη, με ερμηνεύτρια τη Νατάσα Θεοδωρίδου:

«Πες μου τι ζητάς ,στους σταθμούς που αγάπησες,
ότι κι αν σου πουν οι πυξίδες δείχνουν πάντα το Βοριά

Αν δεν προδοθείς απ’ τα χνάρια που άφησες,
δε θα λυτρωθείς αν γυρίζεις στα λημέρια της πληγής

Τα ντουμάνια στου τρένου τις γραμμές, σου δείχνουνε το χθες, θες δε θες
Στα λιμάνια των φάρων οι ριπές ανάψανε φωτιές, αχ μην κλαις».

Στο καλό!...».

ΠΗΓΗ protothema.gr

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ζευγάρι Τούρκων κρατείται στον Έβρο

Σε κρατητήριο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης κρατείται ένα ζευγάρι Τούρκων, που μπήκαν προχθές παράτυπα στη χώρα από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, στις Φέρες Εβρου.

Πρόκειται για κουρδικής καταγωγής Τούρκους υπηκόους, 31 ετών, για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ότι συνδέονται με ακροαριστερές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δύο συλληφθέντες προτίθενται τις αμέσως επόμενες ώρες να υποβάλουν αιτήματα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα καθώς, όπως είπαν στους Ελληνες αστυνομικούς, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία διατρέχουν κίνδυνο να συλληφθούν και να φυλακιστούν κατηγορούμενοι για αντικαθεστωτική δράση.

Ο 31χρονος εργάζεται ως χημικός μηχανικός σε εργοστάσιο στη μεθοριακή πόλη Κεσσάνη της Τουρκίας.

Η σύζυγός του έχει συλληφθεί και φυλακισθεί στο παρελθόν στην Τουρκία κατηγορούμενη για σχέση με την εξτρεμιστική ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C.

Εξεταζόμενη υποστήριξε ότι εγκατέλειψε την Τουρκία μετά τις διώξεις που ακολούθησαν την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς φοβόταν ότι επίκειται σύλληψή της για συμμετοχή σε πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Στόχος του ζεύγους ήταν να φθάσουν στη Γαλλία.

Μετά τη σύλληψή τους στον Εβρο, ωστόσο προτίθενται να υποβάλουν αίτημα πολιτικού ασύλου. Εως ότου εξεταστεί θα παραμείνουν σε κέντρο κράτησης στη Θράκη.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Διακυβεύεται η συμφωνία της Τουρκίας με την ΕΕ για το προσφυγικό

Βήμα - βήμα φαίνεται ότι αποδομεί η Τουρκία τη συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό. Μετά την μικρή, αλλά σταθερή, αύξηση των ροών προσφύγων στην Ελλάδα, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους τούρκους παρατηρητές από τα νησιά του Αιγαίου. 

άντως, η Κομισιόν προσπαθεί να στηρίξει την εφαρμογή της συμφωνίας, με την καταβολή 1,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία ενώ ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν ζήτησε να πασασχθεί βοήθεια για να μπορέσει η Τουρκία να σηκώσει το βάρος των 3 εκατομμυρίων προσφύγων.  

Προηγήθηκε δήλωση Ερντογάν ότι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας και η κριτική των ευρωπαίων για τις εξελίξεις στη γείτονα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, οι μέχρι πρότινος μηδενικές προσφυγικές ροές από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά (κυρίως προς τη Λέσβο) δείχνουν πλέον να έχουν αυξηθεί, καθώς τουλάχιστον 100 πρόσφυγες φθάνουν πλέον καθημερινά στην Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Έθνος, οι τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονταν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συμμετέχοντας στη διεκπεραίωση των διαδικασιών επανεισδοχής μεταναστών, έχουν αποχωρήσει από τις 21 Ιουλίου με εντολή της τουρκικής κυβέρνησης.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι (υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας ασύλου οι περισσότεροι) πρόκειται να αντικατασταθούν, χωρίς ωστόσο να δίνει ημερομηνίες.

Διευκρινίζει, δε, ότι η ανάκλησή τους έγινε για λόγους γραφειοκρατικούς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προκειμένου αυτοί να αναφερθούν-ελεγχθούν πίσω στις βάσεις τους. Το αιτιολογικό δείχνει να έχει υπόσταση, καθώς ο τουρκικός κρατικός μηχανισμός όντως περνάει τα στελέχη του από «κόσκινο» με στόχο τον εντοπισμό και την εξάρθρωση «εσωτερικών εχθρών».

Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τηρώντας στάση αναμονής. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. ξεκαθαρίζουν ότι η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία είναι σε ισχύ, και ότι οι επαναπροωθήσεις μεταναστών συνεχίζονται κανονικά.

Κυβερνητικές πηγές από την άλλη εκφράζουν συγκρατημένο προβληματισμό ως προς το εάν η ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών αποτελεί απλώς μέρος των εσωτερικών διεργασιών στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα ή προμήνυμα διάθεσης ξηλώματος των συμφωνηθέντων με την ΕΕ για τους πρόσφυγες.

Πηγή:tovima.gr

Κομισιόν: Εκταμιεύει 11 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για την ενίσχυση των υπηρεσιών διάσωσης ναυαγών στην Ιταλία - 500.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τη βελτίωση της σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης του κέντρου υποδοχής στη Σάμο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την εκταμίευση ενός κονδυλίου ύψους 11 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και εγγραφής των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και για την ενίσχυση των υπηρεσιών διάσωσης ναυαγών στην Ιταλία.
 
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, μέρος των κονδυλίων θα διατεθεί για την ενίσχυση της ικανότητας υποδοχής και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου.
 
Ποσό ύψους 500.000 ευρώ θα διατεθεί για τη βελτίωση της σύνδεσης με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης του Κέντρου υποδοχής στη Σάμο.  Πηγη: protothema.gr

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Συνολικά 57.075 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής. Πηγή: zougla.grΠέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Νέες αφίξεις προσφύγων στη Λέσβο

Σήμερα στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονται εγκλωβισμένα 3464 άτομα, στη Χίο 2559 και στη Σάμο 1030

Άλλοι 104 πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελέγησαν, σήμερα Πέμπτη, από δύο βάρκες, με κατεύθυνση ακτές της Λέσβου. Μια ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και μια ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7053 πρόσφυγες ή μετανάστες ενώ ο συνολικός αριθμός στη χώρα μας φτάνει τους 57.027.


πηγή: ethnos.gr

Nεκρή 29χρονη σε κέντρο φιλοξενίας της Θεσσαλονίκης - Για αυτό τον λόγο έκλεισαν οι πρόσφυγες τον δρόμο στα Διαβατά

Mια νεαρή γυναίκα, έχασε την ζωή της μέσα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών στη Softex. Αυτός ήταν ο λόγος που διαμαρτύρονται οι πρόσφυγες, καθώς δεν υπάρχει κάποιος γιατρός, μέσα στις
εγκαταστάσεις, ώστε να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες. 
Η κοπέλα έπαθε ανακοπή καρδιάς και όταν στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και γιατρός, διαπιστώθηκε ο θάνατος της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 29χρονη ήταν επιληπτική και έπαθε επιληπτική κρίση. 
Μετά το περιστατικό, οι πρόσφυγες εξαγριώθηκαν, άρχισαν να σπάνε πράγματα και να κλείνουν τους δρόμους. Το αίτημα τους είναι να έχουν γιατρό στις εγκαταστάσεις.

 Πηγή : seleo.gr

Στα σχολεία τον Σεπτέμβριο χιλιάδες προσφυγόπουλα

«Παραγωγική» και «χρήσιμη» χαρακτήρισαν τόσο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο δημαρχιακό μέγαρο, με θέμα την συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της εκπαίδευσης, την κατάσταση των σχολείων στον Δήμο της Αθήνας και την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Προσβλέπουμε στη συνεργασία με την τοπική Aυτοδιοίκηση, προκειμένου να βελτιώνεται η λειτουργία των σχολείων, γιατί θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοικτά στη γειτονιά, στην κοινωνία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ευχαρίστησε στη συνέχεια τον δήμαρχο Αθηναίων για το πρόγραμμα των ανοικτών σχολείων που έχει υιοθετήσει ο Δήμος, ώστε να φιλοξενούνται στις κτηριακές υποδομές διάφορες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ως προς το θέμα της ένταξης των παιδιών των προσφύγων στο σχολικό δίκτυο, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα, με ευελιξία». Ο υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ακόμη ότι αρχικά τα παιδιά των προσφύγων θα φιλοξενηθούν σε πολλές σχολικές μονάδες για να ενταχθούν πλήρως στη συνέχεια, και με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, στα τυπικά σχολεία.

Στο υπουργείο Παιδείας έχει συσταθεί ήδη επιστημονική επιτροπή, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες πρόσληψης με δημόσιο διαγωνισμό, περίπου 800 αναπληρωτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν αραβικά, φαρσί και άλλες γλώσσες που μιλούν οι πρόσφυγες. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν σε σχολεία, ενώ νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της διανομής γευμάτων σε οικογένειες μαθητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, καθώς πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση έχει αναλάβει και ο Δήμος Αθηναίων.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της φοιτητικής στέγης και η πρόταση του Δήμου να δοθούν σε φοιτητές κενά διαμερίσματα και βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

«Το πρώτο κουδούνι πρέπει να μας βρει έτοιμους» τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ χαρακτήρισε το θέμα της στέγασης των φοιτητών σε κενά διαμερίσματα «πάρα πολύ σημαντικό για την Αθήνα». Όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης, το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα σε περιοχές του Δήμου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη και η πλατεία Βικτωρίας. «Πιθανόν, με μια επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές που χρειάζονται αναζωογόνηση» είπε. Πηγή : alexpoli.gr


Προσφυγικό: Η Άγκυρα ανακάλεσε τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά

Η «απόσυρση» έχει να κάνει με τον «έλεγχο» όλων των Τούρκων κρατικών υπαλλήλων ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν - «Από την πλευρά της Τουρκίας δεν υπάρχει αλλαγή στάσης στην εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ» λένε Τούρκοι διπλωμάτες

Δεν υπάρχει εμπλοκή στη συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία για τοπροσφυγικό  διαβεβαιώνουν Τούρκοι διπλωμάτες σχολιάζοντας την ανάκληση όλων των αξιωματούχων-συνδέσμων που είχε τοποθετήσει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά προκειμένου να ελέγχεται η διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν σε ελληνικό έδαφος από τα τουρκικά παράλια. 

Υπηρεσιακό στέλεχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την οποία επικοινώνησε το www.protothema.gr, επιβεβαίωσε ότι πράγματι όλοι οι Τούρκοι παρατηρητές που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Ε.Ε με την Τουρκία ανακλήθηκαν εσπευσμένα. Όπως όμως εξήγησε η Τουρκάλα διπλωμάτης, η «απόσυρση» των «συνδέσμων» έχει να κάνει με την ανάκληση στην Τουρκία όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων προκειμένου να «αναφερθούν» στις κρατικές υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά το πραξικόπημα και αφορά όλους τους Τούρκους κρατικούς υπαλλήλους χωρίς εξαιρέσεις.

Στις 21 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι οι Τούρκοι παρατηρητές θα έπρεπε να επιστρέψουν άμεσα στη βάση τους κάτι που έγινε την ίδια κιόλας ημέρα. Στην ενημέρωση που ζήτησε η ελληνική πλευρά έλαβε την απάντηση ότι σύντομα θα τοποθετηθούν νέοι παρατηρητές.

Απαντώντας στην ερώτηση γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί νέοι αξιωματούχοι «σύνδεσμοι», η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις δεν έχει σταματήσει με ευθύνη της τουρκικής πλευράς. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας» τόνισε η Τουρκάλα διπλωμάτης μιλώντας στο www.protothema.gr και πρόσθεσε: «Η ανάκληση των liaison officers δεν έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, αν η Ελλάδα ζητήσει να επιστρέψουν πρόσφυγες στην Τουρκία, αυτό θα γίνει. 

Επιχειρώντας να διαψεύσει ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Άγκυρας στο προσφυγικό η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα στέλνει το μήνυμα ότι ο λόγος που δεν λειτουργεί η ευρωτουρκική συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην τουρκική επικράτεια δεν έχει να κάνει με την Τουρκία.  


Προβληματισμός στην Αθήνα
Αν και η Ελλάδα δεν κάνει λόγο επίσημα για υπαναχώρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας, υπάρχει σίγουρα αγωνία για το κατά πόσο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το «πρωτόκολλο» που συνομολογήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η Ελληνική Αστυνομία έχει υποβάλει προς τις τουρκικές αρχές αρκετά αιτήματα για επανεισδοχή με το καθεστώς που ίσχυε πριν από τη συμφωνία, για τα οποία όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Μάλιστα κάποιοι στην Αθήνα αναρωτιούνται για το κατά πόσο θα γίνει πράγματι η αντικατάσταση των αξιωματούχων. 

Η τουρκική πλευρά πάντως, όπως προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των δηλώσεων της Τουρκάλας διπλωμάτη, επιρρίπτει αλλού ευθύνες για την μη εφαρμογή της συμφωνίας και παραλλήλως επαναβεβαιώνει ότι η Άγκυρα θα βρει τον τρόπο να εφαρμόζει την συμφωνία και να ολοκληρώνει την διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία των παρανόμως εισελθόντων στην Ελλάδα, ακόμη και χωρίς την παρουσία Τούρκων «συνδέσμων», των λεγόμενων liaison officers δηλαδή, στα ελληνικά νησιά. 

Ερντογάν: Είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση της ΕΕ στη συμφωνία
Πάντως, την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν. Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα τρία εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί τρία δισεκατομμύρια ευρώ. «Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους.
 
Όταν ερωτήθηκε από ποιόν περιμένει τη χρηματοδότηση, επισημαίνει ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και αναφέρει: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιός τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τί θα συνέβαινε αν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.

Αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, όμως, ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν την τελευταία εβδομάδα οι προσφυγικές ροές στα νησιά του Αιγαίου. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, την τελευταία εβδομάδα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις μεταφοράς προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου, παρουσίασαν σημαντικότατη αύξηση, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 18 Ιουλίου έως και τις 25 Ιουλίου, διασώθηκαν 475 πρόσφυγες και μετανάστες, σε 11 επιχειρήσεις διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν τόσο από το ελληνικό Λιμενικό Σώμα, όσο και από τις διεθνείς δυνάμεις. Κατά την επέμβαση των δυνάμεων διάσωσης, συνελήφθησαν πέντε διακινητές και κατασχέθηκαν τρία φουσκωτά σκάφη και ένα πλοίο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά. πηγη : protothema.gr


Όλοι οι εθνικιστές και ισλαμοφοβικοί κατά της Μέρκελ


Οι ακροδεξιοί εθνικιστές και λαϊκιστές απανταχού της Ευρώπης ξέρουν να εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες. Και το κάνουν. Μετά τις επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο στη Γερμανία και σε άλλες χώρες στρέφουν τα πυρά τους εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ και της ανοιχτής γερμανικής προσφυγικής πολιτικής.
Παραφροσύνη
Για τον ολλανδό ακροδεξιό αντι-ισλαμιστή Γκερτ Βίλντερς είναι απολύτως σαφές ότι υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η Άγκελα Μέρκελ. Μάλιστα στο twitter παρουσίασε σε φωτομοντάζ τη Μέρκελ με τα χέρια της βουτηγμένα στο αίμα. «Χάρη σε δειλούς τύπους, όπως είναι Μέρκελ και ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, άνοιξαν τα σύνορα και έδωσαν στο Ισλάμ την ευκαιρία να παίξει ελεύθερα. Ευχαριστούμε Άγκελα και Μαρκ που αφήσατε να μπουν τρομοκράτες».
Ο πρώην πρόεδρος του ευρωσκεπτικιστικού βρετανικού κόμματος Ukip Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε την απόφαση ανοίγματος των συνόρων ως τη χειρότερη που έχει πάρει πολιτικός από το 1945. «Φοβάμαι ότι η Γερμανία βρίσκεται σε καταστροφική θέση και δεν θα μπορέσει να γίνει όπως πριν».
Αλλά και το γαλλικό Λαϊκό Μέτωπο εκμεταλλεύτηκε την επίθεση αυτοκτονίας στο Άνσμπαχ για κριτική. «Η υποδοχή προσφύγων είναι παραφροσύνη, όπως έχουμε πολλές φορές προειδοποιήσει», έγραψε στο twitter ο αντιπρόεδρος του κόμματος Φλοριάν Φιλιπό. Η βουλευτής Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η 26χρονη ανιψιά της προέδρου του κόμματος Μαρίν Λεπέν πήγε ακόμη μακρύτερα. «Πόσοι τρομοκράτες υπάρχουν ανάμεσα στο ένα εκατομμύριο πρόσφυγες της Μέρκελ; 10; 100; 1000; Ανευθυνότητα!».
Αποφεύγουν την κριτική οι ΑΝ.ΕΛ

Στην Ουγγαρία ο ακραιφνής συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν είχε υιοθετήσει τη ρητορική των Βίλντερς και Λεπέν πολύ νωρίτερα. Ήδη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αντιτάχθηκε στο σύστημα ποσόστωσης για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Γι αυτό ακριβώς το θέμα έχει εξαγγείλει δημοψήφισμα για τις 2 Οκτωβρίου. Η καμπάνια έχει ήδη ξεκινήσει.
Χθες ο ούγγρος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μετανάστευση «δηλητήριο». Και όλους συλλήβδην τους πρόσφυγες «κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο Όρμπαν εισπράττει την επιδοκιμασία τόσο του ακροδεξιού αυστριακού SPÖ, όσο και του ευρωφοβικού AfD και του ακροδεξιού ισλαμοφοβικού Pegida.
Ο αρχηγός του FPÖ, του αυστριακού Κόμματος της Ελευθερίας, είναι εναντίον της ανοιχτής προσφυγικής πολιτικής στην Ευρώπη και δεν το κρύβει στη σελίδα του στο facebook. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μαζική παράνομη μετανάστευση και επικίνδυνη κουλτούρα υπερβολικά φιλικής προσφυγικής πολιτικής.
Αλλά και για την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτε Σίντλο από το ακραίο συντηρητικό κόμμα PiS «τα προβλήματα των γειτόνων μας είναι αποτέλεσμα της προσφυγικής πολιτικής, το αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικής πολιτικής και της υποδοχής προσφύγων από την Εγγύς Ανατολή και τη Β. Αφρική».
Και οι λαϊκιστές στην Αθήνα; Το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. με αρχηγό τον Πάνο Καμμένο, που συμμετέχει στην κυβέρνηση Τσίπρα αποφεύγει κάθε κριτική. Φαίνεται ότι επικρατεί ανακούφιση λόγω του ότι η πολιτική Μέρκελ έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ελάφρυνση της Ελλάδας από τις μεταναστευτικές ροές των περασμένων μηνών.
πηγή: in.gr

Μέρκελ: Οι πρόσφυγες πρόδωσαν τη χώρα που τους δέχτηκε

Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η προστασία των ανθρώπων που ζητούν την προστασία της Γερμανίας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικευμένης εμπλοκής του στρατού σε θέματα εσωτερική ασφάλειας

 "Παραχωρώ συνήθως αυτή τη συνέντευξη Τύπου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές , όμως νομίζω ότι κυρίως μετά τις τρομερές επιθέσεις στο Βίρτσμπουργκ, το Μόναχο και το Ανσμπαχ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να την κάνουμε σήμερα", δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
  
"Οι φρικτές επιθέσεις στη Γερμανία στο Βίρτσμπουργκ και το Άνσμπαχ είναι ισλαμιστική τρομοκρατία» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας και επισήμανε πως "πρόκειται για πράξεις που γίνονται σε χώρους όπου θα μπορούσε να είναι καθένας από εμάς".

"Το Φθινόπωρο θα υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας", δήλωσε  η Γερμανίδα καγκελάριος, ανακοινώνοντας  τα νέα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων στο διαδίκτυο.

"Πολλά μέτρα έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μεταξύ άλλων, η διατήρηση των δεδομένων, η καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και η διεθνής συνεργασία μεταξύ των αρχών της ασφάλειας στην Ευρώπη.  Ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό πρέπει να γίνει για να διασφαλιστεί η ασφάλεια στη χώρα μας".

"Δύο πρόσφυγες εξαπέλυσαν τρομοκρατικές επιθέσεις γεγονός που σημαίνει ότι πρόδωσαν τη χώρα που τους δέχτηκε αλλά και τους υπόλοιπους πρόσφυγες" συνέχισε. "Με τις πράξεις αυτές, οι τρομοκράτες θέλουν να υποβαθμίσουν τη συνοχή μας. Να σπείρουν το μίσος και το φόβο μεταξύ των πολιτισμών και των θρησκειών" τόνισε η κυρία Μέρκελ.


"Το κακό είναι η γενική αβεβαιότητα, η ανησυχία που νιώθουμε όταν βλέπουμε κάποιον . Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος", τόνισε.  Αναφερόμενη στις χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στην κατανομή των προσφύγων, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της. 

 

"Θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες επαναπατρισμού"

Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες επαναπατρισμού, αυτό σημαίνει συνεργασία με το Αφγανιστάν και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Τηρούμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Είμαστε πιστοί στις αρχές μας. Αυτό σημαίνει ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη και για τους ανθρώπους που αναζητούν σε εμάς προστασία" προσέθεσε.

«Έχουμε καταφέρει να εκπληρώσει το καθήκον μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε... Έχουμε κάνει πολλά τους τελευταίους μήνες. "Πρέπει να διασφαλιστεί ο τρόπος ζωής μας για να εξασφαλιστεί στο μέλλον μας.

«Εμείς θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε τις βάρβαρες πράξεις, να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους και να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης", τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση» ανέφερε: «Ξέρουμε ότι μετά τις επιθέσεις του Παρισιού, οι μαχητές του Iσλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες για να διεισδύσουν σε άλλες χώρες και να εξαπολύσουν τρομοκρατικές πράξεις».

"Η Γερμανία είναι μια «πολύ ασφαλής χώρα» δήλωσε και επανέλαβε πως "το φιλελεύθερο δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Είμαστε  έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής".

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της για το ενδεχόμενο εμπλοκής του στρατού στην εσωτερική ασφάλεια. Μίλησε για πιθανή ανάπτυξη της Bundeswehr (γερμανικού ομοσπονδιακού στρατού) στο εσωτερικό της χώρας σε θέματα τρομοκρατίας. "Δεν έχει προς το παρόν εφαρμοστεί  - αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει τουλάχιστον σε δύο ομοσπονδιακά κρατίδια κράτη" είπε χαρακτηριστικά.


Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

"Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στην Τουρκία;" ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους. Η Μέρκελ έκανε λόγο για ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα του Ταγίπ Ερντογάν και προσέθεσε: "Πιστεύω ότι το τουρκικό καθεστώς θα πρέπει να δράσει εναντίον των πραξικοπηματιών με όλα τα μέσα δικαίου". Επιπλέον, η Μέρκελ υποστήριξε πως έχει έχει ήδη μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό.  

Η καγκελάριος εξήρε την σπουδαιότητα της συνεργασίας με την Τουρκία, για την επίλυση της κρίσης των προσφύγων. "Πιστεύω ότι η Τουρκία αποτελεί σημαντικό εταίρο", λέει η Μέρκελ.


Απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της για το μέλλον της

Σε ερώτηση αν θα διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία της Γερμανίας το 2017, απέφυγε για μία ακόμη φορά να ανοίξει τα χαρτιά της.  "Θα πω την κατάλληλη στιγμή - αλλά αυτό δεν είναι σήμερα".

"Δεν θα σχολιάσω δηλώσεις αναφορικά με τους προεδρικούς υποψηφίους στις ΗΠΑ, εγώ δεν αναμιγνύομαι εκεί " απάντησε σε σχετική ερώτηση.

" Κάθε βράδυ θέλω να πάω ευχαρίστως στο κρεβάτι μου και να κοιμηθώ" σημείωσε, απαντώντας στους δημοσιογράφους που την ρώτησαν τι κάνει κάθε φορά που είναι εξαντλημένη . "Πάντα όμως υπάρχουν νέες προκλήσεις" προσέθεσε.
πηγή :protothema.gr