Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Σε έξαρση και πάλι οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο

Την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας διαψεύδει ότι υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, η πραγματικότητα μάλλον διαψεύδει τον υπουργό… Τις τελευταίες ημέρες στον Έβρο υπάρχει έντονη αύξηση στις ροές παράνομων μεταναστών. Οι συλλήψεις είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο και πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και καταδίωξη των διακινητών. Τελευταίο παράδειγμα η καταδίωξη κοντά στο Τυχερό πριν μερικές ημέρες.

Ο Πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Ν. Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, μιλώντας στο alexpoli.gr τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καθημερινά συλλήψεις, ενώ φαίνεται ότι οι διακινητές έχουν αλλάξει και τα δρομολόγια τους. Για παράδειγμα είπε ο κ. Γιαλαμάς, υπάρχει κινητικότητα το τελευταίο διάστημα στον ορεινό όγκο του Μ. Δερείου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι συνοριοφύλακες στον Έβρο εξακολουθούν να εργάζονται με ελάχιστα μέσα ενώ οι υποσχέσεις και σύγχρονο εξοπλισμό, παραμένουν ακόμη υποσχέσεις…

Πηγη:alexpoli.gr

Ερευνα για τζιχαντιστές στα κέντρα φιλοξενίας σε Ελλάδα

Πολυμελές κλιμάκιο της Europol θα φτάσει στις 20 Αυγούστου στη Ελλάδα προκειμένου  μαζί με την ΕΛ. ΑΣ να χτενίσουν τα κέντρα φιλοξενίας για 
τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής στις 20 του μηνός θα φτάσουν στη χώρα μας πολυάριθμη ομάδα της Europol από εξειδικευμένους στην ισλαμική τρομοκρατία αξιωματικούς ώστε να ερευνήσουν από κοινού με την ΕΛ. ΑΣ το ενδεχόμενο στα κέντρα φιλοξενίας να έχουν μπει και άτομα ύποπτα για εμπλοκή με τον ISIS.
Η δραστηριοποίηση της ομάδας δεν θα γίνει στα hotspots στα  νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά στην ηπειρωτική χώρα στα κέντρα φιλοξενίας με δευτερογενείς ελέγχους.   
Απο ελληνικής πλευράς στην ομάδα αυτή θα μετάσχουν άνδρες από την αντιτρομοκρατική 'αλλες υπηρεσίες ασφαλείας αλλά και από την  Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το 60% πιστεύει ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται σε πρόσφυγες  

 Εν τω μεταξύ παγκόσμια έρευνα  δείχνει ότι το 60% των ανθρώπων πιστεύει πως ισλαμιστές εξτρεμιστές μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες.
Η έρευνα της εταιρείας Ipsos MORI που μελέτησε την στάση ενάντια στους πρόσφυγες και την μετανάστευση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 16.000 ανθρώπων σε 22 χώρες, ανάμεσα τους τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ρωσία.
Η έρευνα της εταιρείας Ipsos MORI που μελέτησε την στάση ενάντια στους πρόσφυγες και την μετανάστευση πραγματοποιήθηκε με δείγμα 16.000 ανθρώπων σε 22 χώρες, ανάμεσα τους τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ρωσία.
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε πως ενώ υφίστανται οι απειλές για την ασφάλεια, οι άνθρωποι που δραπετεύουν από διώξεις και πολέμους, χρειάζεται να προστατευτούν.
«Όπως σε κάθε πληθυσμό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγκληματίες και ο νόμος πρέπει να επιβάλλεται σε αυτούς. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πρόσφυγας, είτε όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR, Ουίλιαμ Σπίντλερ στο Thomson Reuters Foundation.
«Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων είναι νομοταγής και δεν πρέπει να τους δαιμονοποιούμε, ή να τους βλέπουμε όλους ως εγκληματίες και τρομοκράτες, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει», πρόσθεσε.
Οι συμμετέχοντες σε όλες τις χώρες που πραγματοποιήθηκε η έρευνα εκτιμούν πως η μετανάστευση αυξήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν η μετανάστευση είχε αρνητική επίδραση στη χώρα τους, με μόλις 40% να δηλώσει πεπεισμένο ότι οι πρόσφυγες θα ενσωματωθούν επιτυχώς.
Παρά την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου κοινωνικών ερευνών Ipsos MORI, Μπόμπι Ντάφι δήλωσε πως η στάση ενάντια στους πρόσφυγες δεν έχει αλλάξει σημαντικά από το 2011.
«Δεν έχει σημειωθεί μια ευρεία αρνητική μετατόπιση στις συμπεριφορές…στις 22 χώρες στο σύνολο τους, οι τάσεις παραμένουν αρκετά σταθερές τα τελευταία πέντε χρόνια», ανέφερε ο Ντάφι με ανακοίνωση του.
Ο Σπίντλερ τόνισε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων κατανοεί τα δεινά των προσφύγων και την προστασία που δικαιούνται να έχουν.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο επίσης πιστεύουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δραπετεύουν από διώξεις θα πρέπει να προστατεύονται και επιθυμούν τα κράτη τους να κρατήσουν τα σύνορα ανοιχτά για αυτούς», επισήμανε.
Πηγη:thetoc.gr

Bild: Στα αζήτητα από την Ελλάδα η γερμανική βοήθεια στο προσφυγικό

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων, δηλαδή αστυνομικών, νομικών και ειδικών σε θέματα ασύλου που έχει προσφέρει η Γερμανία για τη στελέχωση των ευρωπαϊκών αποστολών, δεν έχει φτάσει ποτέ στην Ελλάδα. Επικαλούμενη στοιχεία των γερμανικών υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, η Bild αναφέρει, για παράδειγμα, ότι από τους 200 γερμανούς αστυνομικούς που επρόκειτο να συνδράμουν τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους, η Frontex έχει ζητήσει μέχρι στιγμής μόλις 12.

Προβλήματα παρατηρούνται και όσον αφορά την αποστολή ειδικών σε θέματα ασύλου από την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf). Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου EASO την αποστολή έως και 100 γερμανών ειδικών. Μέχρι στιγμής όμως έχουν ζητηθεί μόλις 23.

Στις τραπεζικές επιχειρήσεις προσέλκυσης χρημάτων που είναι κρυμμένα «κάτω από το στρώμα» αναφέρεται η σημερινή οικονομική Handelsblatt. Σε αυτή τους την προσπάθεια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαιτίας των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Έλληνες είχαν αποσύρει από τον Νοέμβριο του 2014 περί τα 40 δις ευρώ. Η εφημερίδα αφήνει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα εάν μπορεί να αποδώσει αυτή η επιχείρηση και σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές.

Διχάζει η απαγόρευση της μπούρκα

Στον γερμανικό τύπο κυρίαρχο θέμα σήμερα είναι οι προτάσεις που παρουσίασε χθες Πέμπτη ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας ντε Μεζιέρ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και κυρίως θετική του εισήγηση για την απαγόρευση της μπούρκα.

H Nürnberger Nachrichten σχολιάζει ότι η δέουσα απάντηση στην τρομοκρατία του ISIS είναι η ενίσχυση της αστυνομίας και της δικαιοσύνης και όχι η απαγόρευση της μπούρκα και η κατάργηση της διπλής υπηκοότητας που «δηλητηριάζουν το αίσθημα περί δικαίου των νεαρών μουσουλμάνων καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στους ψευδείς ισχυρισμούς του Ισλαμικού Κράτους».

Σε διαμετρικά αντίθετο μήκος κύματος η άποψη της συντηρητικής Welt που σημειώνει ότι «όποιος απορρίπτει αναφανδόν το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας επιλέγοντας ένα θρησκευτικό ένδυμα, πιστεύει όμως παράλληλα ότι το κράτος πρέπει να ασκεί τη δημόσια εξουσία, τότε αυτός έχει παρανοήσει πλήρως τη λειτουργία του κράτους».

Αναζωπύρωση της ρωσοουκρανικής διαμάχης

Στον υπόλοιπο ευρωπαϊκό τύπο το ενδιαφέρον μονοπωλεί η αναζωπύρωση της διαμάχης Ρωσίας-Ουκρανίας για την Κριμαία.

Η Ελβετική Tages-Anzeiger προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο Πούτιν επιλέγει τη δεδομένη χρονική στιγμή για τη φραστική αυτή κλιμάκωση, επισημαίνει ότι πρόκειται πιθανότατα για προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στην Κριμαία. Οι χρυσές εποχές στις οποίες ήλπιζαν δεν ήρθαν ποτέ, αντίθετα, είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι πριν την προσάρτησή τους από τη Ρωσία, επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times που κάνουν επίσης λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού, όχι όμως των πολιτών της Κριμαίας, αλλά -και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου μήνα- των ρώσων πολιτών από τα προβλήματα της οικονομίας.

Πηγή: skai.gr

Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγας επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού σε κέντρο φιλοξενίας

Το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την απομάκρυνση Γαλλίδας υπηκόου από σκηνή που βρισκόταν εντός της δομής φιλοξενίας

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του πρώην στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όταν ένας πρόσφυγας επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού με μαχαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το επεισόδιο σημειώθηκε κατά την απομάκρυνση Γαλλίδας υπηκόου από σκηνή που βρισκόταν εντός της δομής φιλοξενίας. Στις 12 το μεσημέρι ο αστυνομικός ζήτησε από την εν λόγω γυναίκα να αποχωρήσει από τη δομή καθώς δεν είναι πρόσφυγας και δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται εκεί. Η ίδια δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυα και ότι δεν ήταν διατεθειμένη να αποχωρήσει.

Η επέμβαση του αστυνομικού προκάλεσε αντιδράσεις. Δύο Σύροι πρόσφυγες κινήθηκαν εναντίον του αστυνομικού, ενώ ο ένας από αυτούς έβγαλε μαχαίρι και τον τραυμάτισε ελαφρά στο λαιμό.

Οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Πηγή:protothema.gr

Ολο και περισσότεροι μετανάστες στα νησιά

Ενώ οι ροές είχαν σχεδόν μηδενιστεί, την τελευταία εβδομάδα πέρασαν στα νησιά 645 μετανάστες – Ο Μουζάλας παραδέχτηκε ότι οι μετανάστες έχουν εγκατασταθεί πια στα νησιά

Μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται ότι οι προσφυγικές ροές έχουν αρχίσει πάλι να αυξάνονται, τα στοιχεία ωστόσο μιλούν από μόνα τους.

Από τότε που εκδηλώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, και ενώ μέχρι τότε οι ροές ήταν σχεδόν μηδενικές, το σκηνικό άλλαξε. Κάθε εβδομάδα όλο και περισσότεροι μετανάστες φτάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών από τα τουρκικά παράλια, αν και προς το παρόν δεν βλέπουμε τα μαζικά κύματα που υπήρχαν το περασμένο καλοκαίρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 645 μετανάστες και πρόσφυγες. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που φτάνει στα νησιά ανά εβδομάδα, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου μέχρι σήμερα, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση έχει αρχίσει πάλι να επιδεινώνεται.

Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς ότι η κατάσταση στους καταυλισμούς των νησιών είναι ασφυκτική, με τους μετανάστες υπεράριθμους και τους λιμενικούς στα όρια της υπομονής τους, αλλά και ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκβιάζει την Ευρώπη για τη συμφωνία που υπεγράφη, τότε το «κοκτέιλ» γίνεται εκρηκτικό.

Και μπορεί ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας να δηλώνει ότι είναι αναίδεια να μιλάμε για αύξηση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το γεγονός ότι χθες, μόλις τρεις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο, πέρναγε την πόρτα του Μαξίμου για να συσκεφθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα, δείχνει ότι υπάρχει ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στη χθεσινή του συνέντευξη στον Βήμα FM ο κ. Μουζάλας δήλωσε ανήσυχος για τις εξελίξεις στην Τουρκία λέγοντας ότι «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή μπορεί να κλονίσει αυτή την τόσο ευαίσθητη συμφωνία, που τόσο καλή απεδείχθη όμως για τη πατρίδα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά «δημιουργεί πια δυσκολίες στη συνύπαρξη με τον ντόπιο πληθυσμό». «Πρέπει να ισορροπήσουμε τα δικαιώματα του πληθυσμού με τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Στα νησιά αυτή η ισορροπία έχει χαθεί και προς τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε λόγο για έναρξη μεταφοράς στην Αθήνα «ανθρώπων και οικογενειών, οι οποίοι εκπίπτουν από τη συμφωνία, δεν πρόκειται δηλαδή να επιστραφούν στη Τουρκία». «Επίσης θα επιστρέψουμε και θα θέσουμε υπό κράτηση αυτούς που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς και στη μικροεγκληματικότητα που αναπτύσσεται. Θα αυξηθεί η αστυνόμευση στα νησιά» πρόσθεσε.

Ανακοίνωσε, δε, ότι ο νέος σχεδιασμός που ολοκληρώνεται προβλέπει τη δημουργία camp, μικρών πληθυσμών ισομοιρασμένων σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας, τέλος, για την Κρήτη υποστήριξε ότι «αν χρειαστεί» θα μεταφερθούν 2.000 άτομα «το νωρίτερο Νοέμβριο-Δεκέμβριο». Πηγή:protothema.gr

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Αυξάνονται καθημερινά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που διαμένουν σε προσωρινά κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου, ο συνολικός αριθμός διαμορφώνεται πλέον σε 57.309.
Πηγή:zougla.gr
Αναλυτικά:Απειλεί ο Ερντογάν: «Θα πλημμυρίσω την Ευρώπη με πρόσφυγες αν δεν δώσετε βίζα»

Η δήλωση που έγινε προ ημερών, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «εάν η Τουρκία θέλει, να επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της βίζας, θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ, σε ότι αφορά το προσφυγικό» φαίνεται ότι έχει εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκτόξευσε πάλι νέες απειλές και απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι αν χρειαστεί θα εξαπολύσει μια… πλημμύρα προσφύγων, προς τα εδάφη της ΕΕ, εκτός κι αν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου, για τα ταξίδια των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, να μην απαιτείται έκδοση ειδικής βίζας: «Εμείς (οι ηγέτες) παίρνουμε δύναμη από τον κόσμο και δε θέλουμε να τον αδικούμε. Θέλουμε να συνεχίσουμε το δρόμο μας με την ΕΕ, χωρίς βίζα. Είναι δικαίωμά μας» είπε και προσέθεσε: «Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί επιτέλους μια λύση σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζας. Πιστεύουμε ότι στο τέλος, η κοινή λογική θα κυριαρχήσει στις συνεδριάσεις. Αν βεβαίως αυτό δεν γίνει, τότε κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε το βήμα για την συμφωνία επανεισδοχής».

Θυμίζουμε ότι στα τουρκικά παράλια υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες, που αναμένουν να περάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ ακόμη ένα εκατομμύριο ζει στην υπόλοιπη Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επικρίνει την στάση των Ευρωπαίων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι θα περίμενε η Ευρώπη σε μια τέτοια περίπτωση, να στεκόταν πιο ενεργά, στο πλευρό της Τουρκίας.

Αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, επισημαίνει ότι του τηλεφώνησε έπειτα από κάποιες ημέρες, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε μαζί του αμέσως. «Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία μόνη της», καταλήγει. 

Πηγή:zougla.gr

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Συνελήφθησαν στο Τυχερό Έβρου 3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 5 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν στις 10-8-2016 τις πρώτες πρωινές ώρες, στον Έβρο, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 33, 28 και 21 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 33χρονο να οδηγεί ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με το οποίο μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες και τους άλλους δύο δράστες, να επιβαίνουν σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να προπορεύονται από το όχημα του 33χρονου, λειτουργώντας ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων.

1

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 28χρονο, οδηγό του προπορευόμενου οχήματος, με συνοδηγό τον 21χρονο, προκειμένου να το ακινητοποιήσει. Αυτός όμως δε συμμορφώθηκε, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς. Τελικά, λίγο πιο κάτω ο 28χρονος ακινητοποίησε το όχημα και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο δράστες.

Στην ίδια οδό, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν επίσης σήμα στάσης και στον 33χρονο, οδηγό του δεύτερου οχήματος, με το οποίο μετέφεραν τους μη νόμιμους μετανάστες, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δε συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Πηγη:evros24.gr

Επανεισδοχή 2 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Έβρου

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, επιστράφηκαν σήμερα, 11 Αυγούστου 2016, μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων Έβρου 2 παράτυποι μετανάστες υπήκοοι Τουρκίας (άνδρες), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές με την Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενώσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας, ενώ από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής, πλην όμως βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις Τουρκικές Αρχές για την υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί υπήκοοι από τις 20 Μαρτίου 2016 θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.055 υπήκοοι τρίτων χωρών,

  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 45 υπήκοοι Τουρκίας και

  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 468 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Πηγη:evros24.gr

Δημοσκόπηση: 44% των Γερμανών, 45% των Γάλλων και 66% των Τούρκων υπέρ του κλεισίματος συνόρων στους πρόσφυγες

Το 44 % των Γερμανών τάσσονται υπέρ του καθολικού κλεισίματος των συνόρων στους πρόσφυγες, αλλά το 45 % θέλει ανοικτά σύνορα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos.

Υπέρ του κλεισίματος των συνόρων για τους πρόσφυγες τάσσεται επίσης το 44% των Σουηδών, το 40%των Πολωνών, το 45%των Γάλλων και το 48%των Ιταλών.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι στις περισσότερες χώρες η τάση της κοινής γνώμης για καθολικό κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2015.

Πολύ πιο ακραίες τάσεις εκφράζονται επίσης στην Τουρκία και την Ουγγαρία, όπου το 64% και το 55% αντίστοιχα θέλει να κλείσουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, αν και το κλείσιμο των συνόρων δεν υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, ωστόσο το 71% πιστεύει ότι οι τρομοκράτες έρχονται ως πρόσφυγες στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη μάλιστα πριν από τις επιθέσεις στη Νίκαια, το Βίρτσμπουργκ κσι το Ανσμπαχ.
 
Ο μεγαλύτερος φόβος ότι ισλαμιστές τρομοκράτες μεταμφιέζονται ως πρόσφυγες υπάρχει μεταξύ των Τούρκων (83%). Στη Ρωσία και την Ουγγαρία επίσης τον ίδιο φόβο εκφράζει το 77% και το 72% αντίστοιχα.

Αντίθετα, μόλις ένας στους έξι Ισπανούς φοβούνται ότι υπάρχουν τρομοκράτες μεταξύ των προσφύγων (16 %).

Aξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 22 % των Γάλλων ,το 28% των Τούρκων και το 38% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι ότι οι νεοφερμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν με επιτυχία στην κοινωνία τους.

Αντίθετα,το 44%των Ούγγρων και το 43% των Ισπανών δηλώνουν αισιόδοξοι για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στις κοινωνίες τους.
 


Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μαζικές προσφυγές για τα hotspots

«Μπαράζ» προσφυγών κατά της δημιουργίας και λειτουργίας hotspots στα νησιά άρχισε να υποβάλλεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από κατοίκους, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς νησιωτικών περιοχών, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου τόσο για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών όσο και για τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση και για τους ίδιους τους κατοίκους, λόγω της περιβαλλοντικής, τουριστικής και οικονομικής υποβάθμισης των νησιών τους, κατά παράβαση της συνταγματικής επιταγής για προστασία τους λόγω της ιδιαιτερότητάς τους.

Η πρώτη προσφυγή επιδιώκει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση για τη δημιουργία του hotspot Χίου-ΒΙΑΛ, με βασικό νομικό ισχυρισμό ότι παραβιάζονται συνταγματικές διατάξεις που επιτάσσουν τον ορθολογικό χωροταξικό σχεδιασμό, τη διασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης, την προστασία της νησιωτικής χώρας, ενώ θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες παρόμοιες αιτήσεις και για άλλα νησιά.

«Αποθήκες ψυχών»
Στην προσφυγή τους κάτοικοι και φορείς της Χίου διεκτραγωδούν την όλη κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την «άναρχη και χαοτική», κάνοντας λόγο για άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων-μεταναστών σε «κέντρα υποδοχής», που τα παραλληλίζουν με «χώρους κράτησης εγκληματιών» χαρακτηρίζοντάς τα «αποθήκες ψυχών»...

Παράλληλα τονίζουν ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο εξαιτίας της γενικότερης προσφυγικής κρίσης αλλά και λόγω των αλλεπάλληλων αρνητικών δημοσιευμάτων του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, που αναφέρονται συνεχώς στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των άτυχων αυτών συνανθρώπων μας. Το πλήγμα στην τουριστική εικόνα του νησιού επιβεβαιώνεται από την πολύ μεγάλη μείωση των τουριστικών αφίξεων στην τρέχουσα θερινή περίοδο.

Εξηγώντας το έννομο συμφέρον και τους λόγους που στηρίζουν την αίτησή τους προς το ΣτΕ, κάτοικοι και επαγγελματικά δραστηριοποιούμενοι στην ευρύτερη περιοχή των επίμαχων ΚΕΠΥ (Κέντρων Υποδοχής) και δομών φιλοξενίας τονίζουν ότι υφίστανται άμεσα όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις του έργου αυτού, που αφορούν τη ραγδαία και διαρκή επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος όπου διαβιούν, την απειλή της υγείας και της ασφάλειας των ίδιων και των οικογενειών τους, την πλήρη υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους στην ευρύτερη ζώνη, όπου χωροθετήθηκε παράνομα και χωρίς άδεια το ΚΕΠΥ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας

Στην προσφυγή επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της Χίου επέδειξαν ευθύς εξαρχής την απαιτούμενη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στα αθώα και ανυπεράσπιστα θύματα που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, αλλά τονίζεται παράλληλα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, αφού στα ΚΕΠΥ του νησιού βρίσκονται σήμερα 2.932 άτομα, μολονότι οι σχετικές εγκαταστάσεις επιτρέπουν την παραμονή 1.100.

Σε μια τέτοια άναρχη και χαοτική κατάσταση -υπογραμμίζεται- είναι φυσικό να γίνονται συχνά εκτεταμένα επεισόδια και έντονες διαμαρτυρίες για τη διατροφή και τις τραγικές συνθήκες διαμονής στο ΚΕΠΥ, καθώς επίσης να βρίσκουν μέσα στις συνθήκες αυτές καταφύγιο και εγκληματικά-κακοποιά στοιχεία, εξαιτίας της δράσης των οποίων επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η κακή τουριστική εικόνα του νησιού και απειλούνται ευθέως η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η ζωή των κατοίκων και των τουριστών που το επισκέπτονται.

Εγκληματική δράση
Επισημαίνεται ακόμα ότι οι άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης δημιουργούν και προϋποθέσεις ανεξέλεγκτης και εγκληματικής δράσης άλλων αλλοδαπών που φιλοξενούνται στο ΚΕΠΥ και εμφανίζονται ως δήθεν πρόσφυγες.

Η κατάσταση αυτή προσβάλλει τον πολιτισμό της Χίου, τα ήθη και τις παραδόσεις της, δίνοντας τροφή για επιπλέον δυσφημιστικά δημοσιεύματα, που λειτουργούν καταλυτικά όχι μόνο για την εικόνα της ως τουριστικού προορισμού αλλά και για τη δυνατότητα να ασκηθεί οποιαδήποτε υγιής και βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ είναι αδύνατο να βρει κανείς κίνητρο ή κουράγιο να επενδύσει στην οικονομία και στον τουρισμό του νησιού με αυτά τα δεδομένα.

Τέλος, επικρίνεται η Πολιτεία γιατί επέβαλε αυθαίρετη αλλαγή χρήσεων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, χωρίς κανέναν προηγούμενο σχεδιασμό, χωρίς να ληφθεί υπόψη η «φέρουσα ικανότητα» ενός νησιού 20.000 κατοίκων κ.λπ.

Γ. ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη

Δύο χιλιάδες πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένα καμπ στην Κρήτη, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

«Η Κρήτη έμεινε ''ανέγγιχτη'' στην πρώτη φάση της κρίσης, όμως αυτό δεν μπορεί να αποφεύγεται άλλο και θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος που της αναλογεί. Δεν θα δημιουργήσουμε hotspot. Δεν φέρνουμε δώρα, μοιράζουμε μια εθνική ευθύνη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, ο οποίος επέλεξε να συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί, οι 2.000 πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στο νησί θα είναι καταγεγραμμένοι και θα φιλοξενηθούν σε οργανωμένα καμπ, όσο το δυνατόν μικρά.

Οργανωμένα καμπ
«Δεν θα μείνουν σε σκηνές, αλλά σε σπιτάκια, με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στοιχειώδους εκπαίδευσης για τα παιδιά. Θα υπάρχει ομοιογένεια του πληθυσμού, ώστε να μην υπάρχουν εθνοτικές διαφορές. Στην αρχή θα υπάρχει μια ιδιαίτερη αστυνόμευση ως προς τη φύλαξη των χώρων φιλοξενίας μέχρι την προσαρμογή τους».

Το πού ακριβώς θα στηθούν τα καμπ και πώς θα γίνει ο διαμοιρασμός των προσφύγων στην Κρήτη είναι ένα θέμα που θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Περιφερειάρχης Κρήτης και δήμαρχοι θα πρέπει να συμφωνήσουν και να υποδείξουν τους χώρους όπου θα λειτουργήσουν οι χώροι φιλοξενίας.

«Η Κρήτη έχει μάθει πια, έχει ανοίξει την αγκαλιά της? Δεν είναι ένας μεγάλος αριθμός. Θα πρέπει να ξεφύγουμε από την τρομολαγνεία. Είναι ένας πληθυσμός εν κινήσει. Αν με ρωτήσετε υποθετικά πού θα βρίσκονται σε τρία χρόνια, δεν ξέρω να σας απαντήσω με βεβαιότητα. Κάποιοι θα πάρουν άσυλο, άλλοι θα επιλέξουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, άλλοι θα καταφύγουν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Είναι απαραίτητο, έστω για την προσωρινή σταδιακή ενσωμάτωσή τους, να μη δημιουργούνται προβλήματα στις κοινωνίες».

Πηγή:ethnos.gr

Σε Κέντρα Φιλοξενίας 22 ανήλικοι από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Μεταφέρθηκαν και πλέον βρίσκονται ασφαλείς σε Κέντρα Φιλοξενίας για Ασυνόδευτους Ανηλίκους για Μακρόχρονη Διαμονή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής

Οι 22 ανήλικοι που βρίσκονταν στα κρατητήρια της διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, μεταφέρθηκαν και πλέον βρίσκονται ασφαλείς σε Κέντρα Φιλοξενίας για Ασυνόδευτους Ανηλίκους για Μακρόχρονη Διαμονή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε αντίστοιχα κέντρα, και των ανηλίκων που βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα.

‎Συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου μεταφέρθηκαν 10 ασυνόδευτοι ανήλικοι στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ερυθρού Σταυρού στην Αγριά στο Βόλο, και στις 10 και 11 Αυγούστου μεταφέρθηκαν 12 συνολικά, ασυνόδευτοι ανήλικοι στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης στα Ανώγεια της Κρήτης.

Στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκτός των υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών-Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμμετείχαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το υπουργείο Εργασίας δια της αναπληρώτριας υπουργού Θεανώς Φωτίου, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η ΜΚΟ «ΜΕΤΑδραση», ο Ερυθρός Σταυρός και το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Σχετικά με την μεταφορά των ανηλίκων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε πως «η μεταφορά των ανηλίκων σε δομές φιλοξενίας αποτελεί προτεραιότητα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και την αναγκαιότητα για μεταφορά όλων των ανηλίκων σε αρτιότερες δομές. Η προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι -με προσήλωση- προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Μουζάλας. Πηγή:protothema.gr

«SOS» εκπέμπουν οι φορείς της Χίου για το hotspot στο νησί

«Προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών» 

«SOS» εκπέμπουν οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, αλλά και κάτοικοι της Χίου για την δημιουργία Hot Spot   στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή Χαλκείου και ζητούν βοήθεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς (Σύλλογοι, εταιρείες, επιχειρηματίες, κ.λπ.), όπως και κάτοικοι  και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 8 Ιανουαρίου 2016 υπουργική  απόφαση που προβλέπει την «σύσταση κέντρου πρώτης υποδοχής και προσωρινών δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ευάλωτων ομάδων πολιτών τρίτων χωρών στις νήσους Χίο και Σάμο».

Κατ' αρχάς, οι φορείς της Χίου περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών προσφύγων, ενώ σημειώνουν τους κινδύνους που διατρέχουν από τα εγκληματικά και κακοποιά στοιχεία που έχουν εισδύσει και προσποιούνται τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι από το Hot Spot έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά. Ενδεικτικά, υπογραμμίζουν ότι η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των διεθνών και εγχωρίων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικών και έντυπων) για τις απάνθρωπες κυριολεκτικά συνθήκες διαβίωσης των 2.932 προσφύγων στο Hot Spot της Χίου. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι οι προβλεπόμενες θέσεις υποδοχής είναι 1.100 παρ' όλα αυτά στοιβάζονται σήμερα 2.932 ψυχές.

Αναφερόμενη στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης τονίζουν ότι όχι μόνο απλώς είναι απαράδεκτες οι συνθήκες διαμονής στο Hot Spot, αλλά αντίθετα «προσιδιάζουν περισσότερο σε χώρους κράτησης εγκληματιών ή σε αποθήκες ψυχών».   

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους, καθώς μάλιστα είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά-κακοποιά στοιχεία, απειλώντας έτσι  όχι μόνο τον τουρισμό αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Επίσης, κάνουν λόγο για «μαϊμού» πρόσφυγες οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι αλλοδαποί με εγκληματική δράση που βρίσκουν καταφύγιο. Ακόμη, επισημαίνουν ότι  επέρχεται ραγδαία επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά έχει επέλθει και πλήρης υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους.

Εξάλλου, αναφέρουν ότι πριν την έκδοση της επίμαχης υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του Hot Spot  κατά παράβαση του Συντάγματος  δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ έγινε αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης της έκτασης στην οποία εγκαταστάθηκε το Hot Spot και πραγματοποιήθηκαν έργα μικρής κλίμακας, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις συνταγματικές επιταγές.

Όμως υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής που είναι το Hot Spot ζημιώνονται, πλήττονται, κ.λπ. σε σχέση με κατοίκους άλλων περιοχών, ενώ παραβιάζεται και το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον.

Τέλος, επικαλούνται την παραβίαση και άλλων συνταγματικών αρχών (χρηστής διοίκησης, κ.λπ.), αλλά και παραβάσεις της νομοθεσίας. Πηγή:protothema.gr

Διάσωση 31 προσφύγων στη Λέσβο

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 31 προσφύγων προέβη, πρωινές ώρες της Τετάρτης, πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης ''ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2016''.

Συγκεκριμένα, ανωτέρω πλωτό εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή αεροδρομίου Λέσβου, μία πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.


Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανακρίσεις διενεργούνται από την Λιμενική Αρχή Μυτιλήνης.  Πηγή:zougla.gr

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Συνολικά 57.178 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια. Την ίδια στιγμή οι εθελούσιες επιστροφές από την αρχή του έτους διαμορφώθηκαν σε 3.647.  Πηγή:zougla.grΚάλυμνος: Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση προσφύγων

Συνελήφθησαν στην Κάλυμνο, ένας 34χρονος και μια 28χρονη από την Αλβανία, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, ενώ συνελήφθησαν επίσης και πέντε Σύριοι που επρόκειτο να διακινηθούν παράνομα.

Συγκεκριμένα, οι δυο συλληφθέντες παρέλαβαν από περιοχή της Κω πέντε υπηκόους Συρίας (τρεις ενήλικες και δυο ανήλικους), τους προμήθευσαν με ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Κάλυμνο, κατ’ αρχή και στη συνέχεια για Πειραιά.


Κατασχεθήκαν πέντε πλαστές κάρτες πολίτη χώρας ΕΕ, πέντε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τρία κινητά τηλέφωνα

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω, ενώ η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν εμπλοκή των συλληφθέντων σε άλλες παρόμοιες πράξεις. Πηγή:zougla.gr

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Έρχονται μίνι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. τον Σεπτέμβριο, Ο 6ος αντιστράτηγος και τα σενάρια για τις κορυφαίες κεντρικές υπηρεσίες

Στις 6 Ιουλίου γράφαμε σε ρεπορτάζ μας με τίτλο " Η ΕΛ.ΑΣ. αλλάζει πρόσωπο τον Σεπτέμβριο, με οργανωτική αναμόρφωση υπηρεσιών και μίνι κρίσεις " και σημειώναμε μεταξύ άλλων ότι, Όπως σημειώνεται, ενδέχεται αναλόγως και τηρουμένων των αναλογιών να πραγματοποιθούν μίνι κρίσεις με αριθμητικά μικρές αναβαθμισμένες μετακινήσεις αξιωματικών, που θα κληθούν να υλοποιήσουν και να υπηρετήσουν το νέο σχεδιασμό".


Οι τελευταίες σχετικές πληροφορίες του bloko.gr σημειώνουν ότι καταρχήν δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο με τα τμήματα των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας που θα συγχωνευτούν, καθώς συνεχίζονται ακόμη οι συναντήσεις με κατά τόπους εκπροσώπους και παράγοντες και οι προσθαφαιρέσεις στον νέο καταστασιακό διαρθρωτικό περιβάλλον συνεχίζονται.

Τα σημαντικά ωστόσο φαίνεται ότι να συσχετίζονται και ν' αφορούν στο καταληκτικό τμήμα του τότε ρεπορτάζ μας. Στο ζήτημα των μίνι κρίσεων.

Και πάνω σ' αυτό ακριβώς καθαυτό το ζήτημα, ήδη ξεκίνησαν οι ζυμώσεις και οι αναπότρεπτες... παρασκηνιακές διεργασίες. Καλά ενημερωμένες πηγές του bloko.gr σημειώνουν ότι επανέρχεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εφαρμογής το σενάριο του 6ου αντιστράτηγου, ώστε η κ. Τσιριγώτη ν' "απαλλαχθεί" από το ... άχθος των καθηκόντων ως επιτελάρχου και να αφιερωθεί απερίσπαστη στο μεταναστευτικό- προσφυγικό, αναλαμβάνοντας το σύνολο της εποπτικής και παρεμβατικής ευθύνης. Σε μια τέτοια περίπτωση καθήκοντα επιτελάρχη πρόκειται ν' αναλάβει ο πρώτος στην επετηρίδα υποστράτηγος, Αντώνης Μπάκας, ο οποίος θα προαχθεί στο βαθμό του αντιστράτηγου. Άλλες πηγές σημειώνουν ωστόσο ότι ανεξαρτήτως της προαγωγής ή όχι του κ. Μπάκα μέσω της θεσμοθέτησης 6ης θέσης αντιστρατήγου, συγκεντρώνει εξίσου μεγάλες πιθανότητες η μετακίνηση του προκειμένου να αξιοποιηθεί η εμπειρία και οι γνώσεις του στο επιτελείο. ( Σημείωση bloko.gr: Εάν και όταν γίνει η συγκεκριμένη μετακίνηση, ή όποτε κι αν αυτή συμβεί, ως bloko.gr οφείλουμε στον κ. Μπάκα ένα μίνι αφιέρωμα, καθώς πολλές φορές στο παρελθόν τον έχουμε αδικήσει).

Όμως, η διαφαινόμενη προοπτική της έστω και μιας μετακίνησης, άνοιξε σε ορισμένους την όρεξη για αναρρήσεις σε υπηρεσιακές θέσεις κλειδιά μεγάλης ευθύνης, έχοντας όπως συμβαίνει ... "εξ από ανέκαθεν" στην ενδελέχεια του ιστορικού χρόνου των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ. τη στήριξη εξωθεσμικών στοιχείων. 
Πηγη: Bloko.gr