Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Στην παγίδα που έστησαν Μέρκελ και Ερντογάν η Ελλάδα

Η Αθήνα αγωνιά τώρα για το ενδεχόμενο οι εταίροι ως τελευταία γραμμή άμυνας να ενεργοποιήσουν τις προβλέψεις του Δουβλίνου ΙΙ.

Στις συμπληγάδες Μέρκελ- Ερντογάν που απειλούν την χώρα με μια ανεξέλεγκτη μεταναστευτική-προσφυγική ροή,  έχει παραδοθεί η χώρα, με ευθύνη και της κυβέρνησης, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας υπό το άγχος της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση του Τρίτου Μνημονίου αποδέχτηκε πέρυσι όλους τους επαχθείς όρους που απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αποθήκη δεκάδων χιλιάδων ψυχών και "σφουγγάρι" απορρόφησης των χιλιάδων μεταναστών που προσπαθούν να φθασουν στην Γερμανία και στις άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η πολιτική πίεση που ασκεί η άνοδος των ξενοφοβικών ακροδεξιών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, όπου τους επόμενους μήνες αναμένεται να διεξαχθουν κρίσιμες εκλογές, προεδρικές σε Αυστρία και Γαλλία, περιφερειακές στην Γερμάνια την Άνοιξη και βουλευτικές σε Ολλανδία και Γερμάνια ακυρώνει κάθε προσπάθεια ορθολογικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και κατανομής του βάρους σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ενώ όλη η Ε.Ε. σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αλλά και για το διεθνές κύρος της Ευρώπης των 28, υποκλίνεται στον Ερντογάν προσδοκώντας ότι δεν θα απασφαλίσει την βόμβα των μεταναστευτικών ροών ,επιτρέποντας σε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα, η Αθήνα αγωνιά τώρα για το ενδεχόμενο οι εταίροι ως τελευταία γραμμή άμυνας τους για να μην πλημμυρίσουν οι χώρες του από μετανάστες να ενεργοποιήσουν τις προβλέψεις του Δουβλίνου ΙΙ.

Μια εξέλιξη που θα έχει δραματικές συνέπειες για την χώρα μας (και για την Ιταλία) ,καθώς βάσει της Συνθήκης αυτής κάθε ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να επαναπροωθήσει στην πρώτη χώρα εισόδου όσους μετανάστες εισήλθαν παράνομα στην Ε.Ε. και δεν υπέβαλλαν οπως προβλέπεται αίτηση ασύλου στην χώρα εισόδου.

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιερ δήλωσε ξεκάθαρα στην Die Welt ότι τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοσθεί το Δουβλίνο και ζήτησε ευρωπαϊκή κάλυψη ώστε όπως είπε να μην είναι εύκολη η ανατροπή των αποφάσεων αυτών στα δικαστήρια.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιερ δήλωσε ξεκάθαρα στην Die Welt ότι τώρα που βελτιώνονται οι συνθήκες στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοσθεί το Δουβλίνο

Η ευρωπαϊκή στήριξη την οποία ζήτησε ο γερμανός υπουργός ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε κατηγορηματικά ότι η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου έχει αρχίσει ,αλλά μέχρι να συμβεί αυτό ,το Δουβλίνο ως Συνθήκη δεσμεύει τα κράτη μέλη και πρέπει να εφαρμόζεται».

Η Ελλάδα λόγω των καταγγελιών για τις άσχημες συνθήκες που επικρατούσαν στους χώρους κράτησης και φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και των σοβαρών προβλημάτων που υπήρχαν στο σύστημα παροχής ασύλου είχε μπει στην «μαύρη λίστα», με αποτέλεσμα βάσει αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων να ανασταλεί η εφαρμογή των προβλέψεων του Δουβλίνου (για επαναπροώθηση προς την Ελλάδα όσων συλλαμβάνονταν σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου φθάνοντας στην Ελλάδα(αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για υπόθεση M.S.S. v. Belgium and Greece ECtHR 2011a αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποθέσεις N.S. and M.E , CJEU 2011).

Πώς εγκλωβίστηκε η Ελλάδα

Στα Συμπεράσματα όμως της Συνόδου Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου 2015 η Ελλάδα αποδέχθηκε ότι θα συνεργάζεται με την Κομισιόν με στόχο «να βελτιωθεί η ικανότητα υποδοχής της συγκεκριμένης χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των μεταφορών στην Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου».

Η αναφορά αυτή ουσιαστικά συνέδεε την κατασκευή και οργάνωση των υποδομών για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, με την εκπλήρωση των όρων για εφαρμογή του καθεστώτος του Δουβλίνου, η εφαρμογή του οποίου για την Ελλάδα είχε (ευτυχώς) ανασταλεί με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου από το 2011.

Ο κ.Τσιπρας τον Οκτώβριο διευκόλυνε την ανατροπή αυτής της ευνοϊκής για την Ελλάδα «εξαίρεσης» ,υποσχόμενος ότι θα φτιαχτούν απαραίτητες υποδομές στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκώντας πιθανόν την στήριξη της κ.Μερκελ στα θέματα της οικονομίας αποδέχτηκε ρυθμίσεις που απειλούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε «αποθήκη» δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που η μεν Τουρκία τους σπρώχνει προς την Ευρώπη ,η δε Ευρώπη ,πολύ περισσότερο τώρα με την έκρηξη της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς, είναι εντελώς απρόθυμη να υποδεχθεί .

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα με αφέλεια (στην καλύτερη εκδοχή ) δέχθηκε τις υποσχέσεις ότι σύντομα και μέχρι το τέλος του 2015 θα είχε τροποποιηθεί το Δουβλίνο ώστε να μην βρίσκεται διαρκώς η Ελλάδα υπό απειλή…

Στις 25 Οκτωβρίου η Κομισιόν παρουσίασε (σε συμφωνία με την Σύνοδο Κορυφής ) τα 17 Σημεία Δράσης ,στα οποία ξεχωρίζει η ανάληψη από την ελληνική κυβέρνηση της υποχρέωσης για δημιουργία θέσεων φιλοξενίας τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων και συγκεκριμένα μέτρα για την φύλαξη των συνόρων ,με παράλληλη «αύξηση της ικανότητας παροχής προσωρινού καταλύματος, τροφής, περίθαλψης υγείας, νερού και εγκαταστάσεων υγιεινής σε όλους όσους έχουν ανάγκη».

Το πιο αρνητικό

Η χώρα μας (όπως από τις 30 Νοεμβρίου 2015 είχε επισημάνει το TheToc) αποδέχτηκε έτσι , ότι θα δεχθεί «τουλάχιστον» 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες (ήδη έχουμε φθάσει επισήμως στις 59.000)αλλά το πιο αρνητικό είναι ότι όλες οι υποδομές που φτιάχτηκαν ανέτρεπαν τα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα που είχαν οδηγήσει στην αναστολή εφαρμογής του Δουβλίνου προς την Ελλάδα.

Μπορεί τα κλειστά σύνορα στα Σκόπια να λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά εάν ανοίξει η στρόφιγγα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία θα φτιαχτούν αμέσως νέες Ειδομένες.

Έτσι οι δηλώσεις ντε Μεζιερ ηταν αναμενόμενες καθώς πλέον για την Ελλάδα δεν συντρέχουν όλοι οι λόγοι βάσει των οποίων η γερμανική κυβέρνηση εξέδιδε εγκύκλιο με την οποία αναστέλλονταν η εφαρμογή του Δουβλίνου προς την Ελλάδα( αν και συνήθως ηταν ετησία η απόφαση αναστολής, τον Ιανουάριο η ανανέωση έγινε για έξι μήνες και τον Ιούλιο ανανεώθηκε μέχρι τον Ιανουάριο του 2017)

Όπως μάλιστα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντε Μεζιερ «ο στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επαναπροώθησης των προσφύγων το επόμενο έτος, το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πορεία του να καταστήσει αυτό δυνατό».

Η διαδικασία αναθεώρησης του Δουβλίνου έχει ξεκινήσει αλλά στην ευρωπαϊκή Βαβέλ που το προσφυγικό είναι «πολιτικά τοξικό» δεν αναμένεται σύντομα κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών μελών και για τον λόγο αυτό η Γερμανία θέτει από τώρα το ζήτημα της προετοιμασίας για ενεργοποίηση του Δουβλίνου στις αρχές του 2017.

Σκληραίνει η στάση της Γερμανίας

Ο γερμανός υπουργός εσωτερικών όμως στην ίδια συνέντευξη λέει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον .Ότι το «κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού μέσω της "Μακεδονίας" δεν θα είχε κάποια αποτελέσματα σε βάθος χρόνου, αν δεν ακολουθούσε αμέσως μετά, το κλείσιμο της συμφωνίας για τους πρόσφυγες με την Τουρκία».

Και αυτή είναι πια η μεγάλη αγωνία και της κ.Μερκελ και της Αθήνας. Γιατί μπορεί τα κλειστά σύνορα στα Σκόπια να λειτουργούν αποτρεπτικά για όσους μετανάστες επιχειρούν να περάσουν το Αιγαίο, αλλά εάν ανοίξει η στρόφιγγα των προσφυγικών ροών από την Τουρκία θα φτιαχτούν αμέσως νέες Ειδομένες…

Στην Κίνα που βρέθηκε για την Σύνοδο των G20 η κ.Μέρκελ επεχείρησε να αποκαταστήσει τις τραυματισμένες σχέσεις με τον Τ.Ερντογαν , υπό το βάρος και της βαριάς εκλογικής ήττας του κόμματος της στο κρατίδιο Μεγκλεμβουργο-Πομερανια που το ακροδεξιό ,ξενοφοβικο,ευρωσκεπτικιστικο κόμμα AfD κατέλαβε την δεύτερη θέση ξεπερνώντας το CDU

Οι δηλώσεις της ότι «όλοι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των Γερμανών» και ότι η « Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για τη μείωση των αριθμών των νέων μεταναστών… Είναι σημαντικό να επαναπατρίσουμε και αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν εδώ» είναι ένα πρώτο μήνυμα για την σκλήρυνση της γερμανική στάσης στο μεταναστευτικό..

Όπου στα «θύματα» θα συμπεριληφθούν πλέον και οι χώρες εισόδου. Με πρώτη την Ελλάδα. Πηγη:gatzoli.gr


Ελληνας εργάτης προσβλήθηκε από ηπατίτιδα Α σε καταυλισμό προσφύγων -Τρία νέα κρούσματα

Τρία νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α, ανάμεσα τους και ένας Έλληνας, ήρθαν να προστεθούν στα 12 του περασμένου μήνα.

Τα τρία νέα κρούσματα προέρχονται από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Νέας Καβαλάς, στο οποίο εργάζεται και ο Έλληνας που προσβλήθηκε.

Ένα ανήλικο παιδί έξι ετών εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ τα άλλα δυο άτομα νοσηλεύθηκαν στην παιδιατρική και παθολογική κλινική αντίστοιχα και πήραν εξιτήριο χθες.

Την ίδια στιγμή, θετικοί στην εξέταση Mantoux (μαντού) που γίνεται για τη διάγνωση φυματίωσης, βρέθηκαν περίπου 15 εργαζόμενοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκτελεστικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Πέτρος Κετικίδης.

Ο κ. Κετικίδης έκανε γνωστό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειονότητα των εργαζομένων που παρουσίασαν θετική δερμοαντίδραση στο τεστ για φυματίωση, απασχολούνται σε συγκεκριμένη κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, το όνομα του οποίου όμως αρνήθηκε να αποκαλύψει για ευνόητους λόγους.

«Στον ανιχνευτικό έλεγχο που τους έγινε βρέθηκαν θετικοί στο μικρόβιο της φυματίωσης, πιθανόν να πρόκειται και για ηπατίτιδα», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κετικίδης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σίγουρο ότι οι εργαζόμενοι προσβλήθηκαν πρόσφατα από τη νόσο. «Μπορεί κάποιοι να είχαν αντισώματα από παλιά. Το θέμα όμως είναι ότι νοσούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία, αρκεί να διαγνωστεί έγκαιρα.



Πηγη:iefimerida.gr


Κοινές περιπολίες Ελλάδας-Βουλγαρίας στα σύνορα

Τον περασμένο Μάρτιο, λίγο μετά το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, οι επικεφαλής των αστυνομιών Ιταλίας και Αλβανίας συμφώνησαν σε κοινές περιπολίες κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου για να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων μεταναστών στο έδαφός τους. Της συμφωνίας είχε προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Ιταλίας και Αλβανίας στη Ρώμη. Eξι μήνες μετά, παρόμοιο μοντέλο συνεργασίας επεξεργάζονται Ελλάδα και Βουλγαρία. Οργανώνουν κοινές περιπολίες αστυνομικών κατά μήκος της συνοριογραμμής Ελλάδας - Βουλγαρίας και Βουλγαρίας - Τουρκίας, με στόχο να ελέγξουν τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών σε ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στη Σόφια η Βουλγάρα υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβα και ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Η συνάντηση έλαβε χώρα σε άκρως φιλικό κλίμα (...) συμφώνησαν να εξετάσουν τη δυνατότητα κοινών περιπολιών σε ορισμένα σημεία της οριογραμμής Ελλάδας - Βουλγαρίας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και τα σημεία κατά μήκος της συνοριογραμμής όπου θα αναπτυχθούν μεικτά περίπολα δεν έχουν ακόμα καθοριστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κανόνες συνεργασίας μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και βουλγαρικής αστυνομίας θα περιγράφονται σε κείμενο «κανόνων» που αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου από τον αρχηγό του σώματος, Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που μετέχει στη διαδικασία διευκρίνισε μιλώντας στην «Κ» ότι «υπάρχουν αφύλακτα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Βουλγαρίας, όπως επίσης και κατά μήκος της συνοριογραμμής Βουλγαρίας - Τουρκίας που αξιοποιούνται από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων. Το αποτέλεσμα είναι ότι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ελλάδα δεχόμαστε σφοδρή κριτική από ομολόγους μας στην Ε.Ε. για δευτερογενείς ροές παράνομων μεταναστών προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Με τις μεικτές περιπολίες Ελλήνων και Βούλγαρων αστυνομικών αισιοδοξούμε ότι θα ανακόψουμε τις ροές από την Τουρκία». H ίδια πηγή αποσαφήνισε ότι τη νομική δυνατότητα για την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών στα βουλγαροτουρκικά σύνορα δίνει η απόφαση 615 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «αναβάθμιση της συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος». Εξάλλου, ήδη από το 2011 Βούλγαροι αστυνομικοί περιπολούν τους καλοκαιρινούς μήνες στη Χαλκιδική και αντίστοιχα Ελληνες αστυνομικοί μεταβαίνουν τον χειμώνα στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο, όπου κάνουν χειμερινές διακοπές Ελληνες πολίτες.

Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στη Σόφια συμφωνήθηκε να «τρέξει» η στελέχωση του κέντρου επαφής των αστυνομιών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας στον συνοριακό σταθμό του «Καπετάν Αντρέεβο» στη Βουλγαρία. Παρότι η συγκρότησή του έχει αποφασιστεί ήδη από το 2011, η στελέχωσή του παραμένει σε εκκρεμότητα και, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να σταλούν εκεί Ελληνες και Βούλγαροι αστυνομικοί ανεξαρτήτως του τι τελικά θα πράξει η Τουρκία.

 

Πηγη:kathimerini.gr


Κλείνουν 7 Κέντρα Φιλοξενίας

Επειτα από τουλάχιστον έναν χρόνο και για πρώτη φορά ανακοινώθηκε επισήμως η μείωση του αριθμού των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία και μάλιστα κατά 7.000 άτομα. Τα στοιχεία
δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Ιωσήφ Αλεξανδρίδη, ο οποίος έκανε παράλληλα γνωστό χθες στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ποια Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων θα κλείσουν άμεσα αλλά και αυτά που πρόκειται να αναβαθμιστούν.
Συνολικά εφτά κέντρα κλείνουν και άλλα τόσα αναβαθμίζονται και ο ρυθμός που θα συντελεστούν αυτές οι αλλαγές εξαρτάται από την πορεία ολοκλήρωσης των εργασιών στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αμεσα κλείνουν τα Κέντρα Φιλοξενίας: στο «Βυρσοδεψείο Καραμανλή» στη Σίνδο, το πρώην «σούπερ μάρκετ Ηλιάδη» στο Καλοχώρι, η «Φρακαπόρτ» και η αποθήκη «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο. Για όλους αυτούς τους χώρους κανένας δεν αμφιβάλλει ότι έπρεπε να κλείσουν, καθώς αξιοποιήθηκαν μεν σε πρώτη φάση μετά την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ωστόσο ήταν απαράδεκτοι για τη διαμονή ανθρώπων.
Κλείνουν επίσης τα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο, τα οποία θα γίνουν ένα, αν και δεν προσδιορίστηκε σε ποιο σημείο και πότε αυτό θα γίνει (μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Κιλκίς κάνουν λόγο για τοποθεσία στο χωριό Χωρύγι για την οποία δεν υπάρχει καλή υποδοχή της ιδέας, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν πληροί προϋποθέσεις καλής φιλοξενίας σε σημείο που ομάδες και εθελοντές να προτιμούν να μείνει ανοιχτό το στρατόπεδο στο Χέρσο).
Σε λειτουργία θα μείνει το κέντρο φιλοξενίας «Αλεξίλ» μέχρι το Πάσχα. Επίσης το επόμενο διάστημα θα κλείσει η δομή «Σίνατεξ» στον Λαγκαδά και το Βαγιοχώρι.
Παράλληλα θα αναβαθμιστούν τα κέντρα φιλοξενίας: Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, «Softex», το Κέντρο στο Δίον, στα Βασιλικά, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και στη Βέροια, καθώς και αυτά στα Γιαννιτσά και στην Κατερίνη. Τέλος, νέα κέντρα φιλοξενίας θα δημιουργηθούν στις Σέρρες και στη Δράμα.
Ανικανοποίητοι έμειναν παρά ταύτα οι δήμαρχοι από όσα ανέφεραν τόσο ο κ. Αλεξανδρίδης όσο και ο κ. Ράγκος που εκπροσώπησαν τον Γ. Μουζάλα. Επανέλαβαν δε τις γνωστές αιτιάσεις τους: μείωση αριθμού προσφύγων, στήριξη σε θέματα υγείας και παιδείας.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λ. Κυρίζογλου, θύμισε την υπόσχεση να έχουν κλείσει τρία κέντρα φιλοξενίας μέχρι τον Σεπτέμβριο και μίλησε για διασπορά και ορθολογική κατανομή των προσφύγων στις περιφέρειες.
«Δεν είναι δυνατόν το 50% των προσφυγικών ροών που έμεινε στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της Ειδομένης να βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι και πώς θα ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, αφού «χρειάζεται προετοιμασία για να ενταχθούν τόσα παιδιά με άλλη κουλτούρα σε ένα έμμεσο σύστημα εκπαίδευσης».
Οι συνεργάτες του υπουργού απάντησαν ότι «μέχρι τα Χριστούγεννα 2.800 πρόσφυγες θα έχουν μεταφερθεί στην Πελοπόννησο» και πως «η υπηρεσία που έκανε την πρώτη καταγραφή έχει δηλώσει ότι 10.000 είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για Ευρώπη, όμως δυστυχώς οι διαδικασίες επανένταξης αργούν πολύ και για αυτό δεν ευθύνεται το ελληνικό κράτος».
Μια διαφορετική πρόταση για τη φιλοξενία καταθέτουν, μέσα μάλιστα από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει στην πράξη, οι «Εθελοντές Κιλκίς πρόσφυγες Ειδομένη», παράλληλα με οικονομοτεχνική μελέτη με τίτλο «the housing project».

Χωρίς μεσάζοντες

Η ομάδα αντιπροτείνει την προσωρινή τοποθέτηση των προσφύγων που αναλογούν βάσει ισοκατανομής σε κενές κατοικίες του Δήμου Κιλκίς, όπως ήδη συμβαίνει με 21 οικογένειες οι οποίες διαμένουν σε σπίτια και χρηματοδοτούνται από οργανώσεις του εξωτερικού. Η πρόταση, που καταργεί μεσάζοντες, εξασφαλίζει και συνθήκες διαβίωσης που δεν μπορούν να συγκριθούν με τα στρατόπεδα στον νομό Κιλκίς ή αλλού.
«Μια τετραμελής οικογένεια τα φέρνει βόλτα με 500 ευρώ τον μήνα, μια εξαμελής με 600 ευρώ, πάνω από 100 άτομα μένουν σε διαμερίσματα και η δική μας βοήθεια είναι επικουρική» λέει στην «Εφ.Συν.» το μέλος της ομάδας, Μπάμπης Μακρίδης.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, «αυτή η πρακτική είναι προς όφελος των ίδιων των προσφύγων, της οικονομίας της τοπικής κοινωνίας, που τώρα νιώθει ότι μόνο επιβαρύνεται, και επιπλέον απαντά στην πράξη στα ακροδεξιά προτάγματα.
Μην ξεχνάτε ότι στον νομό έχουμε βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Και είναι συγκινητικό το γεγονός ότι 7 οικογένειες προσφύγων παραμένουν φιλοξενούμενοι σε οικογένειες της περιοχής που τους είχαν δεχτεί από τον περασμένο Μάρτιο».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που οι εθελοντές δημοσιοποιούν, προτείνουν στέγαση των προσφύγων σε σπίτια έναντι 14 έως 15 ευρώ την ημέρα, τη στιγμή που το κόστος για φιλοξενία και διατροφή σε ξενοδοχεία φτάνει τα 23 ευρώ, ενώ μόνο το φαγητό στα καμπ κοστίζει 5 ευρώ.
Πηγή:bloko.gr

Σταματήστε να βάζετε μέσον για απόσπαση στον Έβρο...

Λάβαμε στην φόρμα επικιινωνίας του bloko.gr το ακόλουθο σχόλιο. 

"επιτελους σταματηστε να βαζετε μεσον για αποσπαση στον εβρο.!! ντροπη για
μερικους να πηγαινουν και με μεσον οι ιδιοι και οι ιδιοι.!το εχετε ξεφτυλισει ..και οι αρμοδιοι που βγαζουν τις θεσεις ακομα περισσοτερο.  109 θεσεις...οθτε καν 110..η 115..η  120..και φερνουν αστυνομικους απο πρεβεζα..φθιωτιδα..και αρτα  και γρεβεννα..και τους ξεσπιτωνουν τους ανθρωπους για λιγα ευρω !κοιταξτε ποσοι εθελοντες υπαρχουν απο καθε νομο.!!  επιτελους 'νοτιοι' για νησια...'βορειοι'  για εβρο.!"

Με εκτίμηση,
αρχιφυλακας ν.Καβαλας. Πηγή:bloko.gr

Πρωθυπουργός Σλοβενίας: Η Ελλάδα δεν φυλάσσει επαρκώς τα σύνορα Σένγκεν

Πυρά εναντίον της Ελλάδας σε σχέση με το προσφυγικό και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ εκτοξεύει ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσέραρ από τις στήλες της Die Welt. Σε συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα ο Τσέραρ αναφέρει ότι «οι Έλληνες δεν φυλάσσουν επαρκώς τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. «Αλλά λαμβάνουν οικονομική βοήθεια και στήριξη για το έργο της αστυνομίας χωρίς όμως να την χρησιμοποιούν» προσθέτει.

Ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν πιθανή συνέπεια θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν ο Σλοβένος πρωθυπουργός δεν το αποκλείει ως ενδεχόμενο. «Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να μη δείχνει υπεύθυνη και αλληλέγγυα στάση , τότε τα υπόλοιπα μέλη του Σένγκεν πολύ σύντομα θα εξετάσουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο, γιατί πρόκειται για ζήτημα υπαρξιακό». Ο Μίρο Τσέραρ παραδέχεται ωστόσο ότι η Ευρώπη έχει ανθρωπιστικό καθήκον να δέχεται πρόσφυγες, αλλά «εάν έρθουν πολλοί δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ενσωματώσουμε, θα περιθωριοποιηθούν κοινωνικά και η επιβάρυνση των πολιτών θα είναι μεγάλη, κι αυτό θα οδηγήσει σε εντάσεις με τους πρόσφυγες».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας δεν αποκλείει διενέξεις στην κεντρική Ευρώπη και τα Δυτικά Βαλκάνια σε περίπτωση που η πΓΔΜ ανοίξει τα σύνορά της. «Θα υπάρξει κίνδυνος ενός ντόμινο, γιατί η Αυστρία θα πρέπει να κλείσει τα σύνορά της, μετά η Κροατία και η Σερβία και τελικά και η πΓΔΜ θα αναγκαστεί να κλείσει και τα δικά της, ειδάλλως θα έρθουν πολλοί πρόσφυγες σε αυτές τις χώρες». Μάλιστα ο Μίρο Τσέραρ στη συνέντευξη εκφράζει τον φόβο ότι η Αυστρία μόλις αγγίξει τα ανώτατο όριο που έχει θέσει για την υποδοχή προσφύγων, πιθανότατα ήδη τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, θα σφραγίσει τα σύνορά της.

Να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της μετανάστευσης

«Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στη ιδέα του χώρου Σένγκεν» δηλώνει. «Θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας στα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν για να διαφυλάξουμε τα Βαλκάνια από διενέξεις και το Σένγκεν από τη διάλυση». Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή η χώρα του κατάφερε να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, αλλά δεν είναι βέβαιος, εάν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ίδιο αποτελεσματικά μια δεύτερη κρίση. «Είμαστε μια χώρα δύο εκατομμυρίων, δεν είμαστε σε θέση να καταβάλουμε πάντα τις ίδιες προσπάθειες». Ο Μίρο Τσέραρ υποστηρίζει ότι για να βρεθεί βιώσιμη λύση στο προσφυγικό θα πρέπει η ΕΕ να αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες του μεταναστευτικού και να γίνει πιο ενεργή στην Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Αντίθετα, δεν θεωρεί ότι η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού φύλαξης της ΕΕ, όπως προέτρεψαν η Τσεχία και η Ουγγαρία, είναι ρεαλιστική.




Πηγή: skai.gr



Ακόμη 106 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Άλλοι 106 μετανάστες και πρόσφυγες προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον αριθμό των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγίου αυξάνοντας σε 9.584 τον συνολικό αριθμό.

Συγκεκριμένα, από χθες έως και σήμερα Πέμπτη το πρωί, στη Λέσβο έφτασαν 61 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Χίο 45. Στη Σάμο οι ροές ήταν για μια ακόμα μέρα μηδενικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5114, στη Χίο 3441 και στη Σάμο 1.029.

Πηγή: skai.gr

Κομισιόν: Καμία επιστροφή προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία από τις 25 Αυγούστου

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας συνεχίζεται με «γρήγορους» ρυθμούς - Περισσότερες επιστροφές έχουν προγραμματιστεί για τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες»

Στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η τελευταία επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, σύμφωνα με την αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.
 
Όπως ανέφερε η ίδια, η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την παράλληλη επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία και την επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα συνεχίζεται με «γρήγορους» ρυθμούς, ενώ περισσότερες επιστροφές έχουν προγραμματιστεί για τις «επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
 
Η κ. Μπερτό πρόσθεσε πως στα εν λόγω ζητήματα, επίσης, συνεχίζεται η συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που διενεργεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής μεταναστών από την Ελλάδα, ενώ επανέλαβε πως από τους περίπου 480 που έχουν επιστραφεί μόνο δύο είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, η οποία απορρίφθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάνω από 12.700 οι μετανάστες στα νησιά: 106 ήρθαν, μόλις 16 έφυγαν

Σε Μυτιλήνη και Χίο έχουν εγκλωβιστεί σχεδόν 9.000 ενώ η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής είναι για 4.500

Σταθερά τριψήφιος παραμένει ο αριθμός των μεταναστών που καθημερινά φτάνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απο τα τουρκικά παράλια τη στιγμή που ο αριθμός όσων επαναπροωθούνται είναι πολύ μικρός.

Μόλις σήμερα για πρώτη φορά μετά τις 25 Αυγούστου, βάσει των στοιχείων της Κομισιόν, επέστρεψαν στην Τουρκία 16 μετανάστες από τη Μυτιλήνη την ώρα που σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό 106 μετανάστες έφτασαν σε Λέσβο και Χίο τις τελευταίες 24 ώρες.

Συνολικά στα δύο αυτά νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι σχεδόν 9.000 μετανάστες ενώ τα κέντρα φιλοξενίας μπορούν να υποδεχθούν τους μισούς από αυτούς.

Πεντακόσιοι περισσότεροι από ό,τι προβλεπόταν είναι οι μετανάστες στη Σάμο (1.353 ενώ η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής είναι 850) και 471 περισσότεροι στην Κω (1.471 ενώ η χωρητικότητα είναι για 1.000).

Συνολικά σε όλη την επικράτεια ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σε 59.694. Πηγή:protothema.gr





Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Β. Αιγαίου

Επιπλέον 106 μετανάστες και πρόσφυγες προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στους εγκλωβισμένους στα νησιά του βορείου Αιγίου, αυξάνοντας σε 9.584 τον συνολικό αριθμό τους.

Συγκεκριμένα, από χθες έως και σήμερα το πρωί, στη Λέσβο έφτασαν 61 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 45, ενώ στη Σάμο οι ροές ήταν για ακόμη μία μέρα μηδενικές. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.114, στη Χίο 3.441 και στη Σάμο 1.029. Πηγή:zougla.gr

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Εκπέμπουν SOS από το Ελληνικό για την υγεία των προσφύγων και των κατοίκων

Σοβαρή απειλή για την υγεία των προσφύγων αλλά και των κατοίκων του Ελληνικού αποτελεί πλέον το κέντρο φιλοξενίας στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Μιλώντας στο CNN Greece ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλακάνοντας λόγο για έκρυθμη κατάσταση.

Παράλληλα υπογραμμίζει πως πλέον η υπομονή του Δήμου αλλά και των κατοίκων της περιοχής έχει εξαντληθεί καθώς εδώ και έναν χρόνο οι τοπικές αρχές "παλεύουν" να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα με ελάχιστα μέσα χωρίς τη βοήθεια των αρμοδίων.

Προ ολίγων ημερών η κατάσταση στο παλιό αεροδρόμιο Ελληνικού έφτασε στο μη περαιτέρω όταν πλημμύρισε από βοθρολύματα ο υπόγειος χώρος κάτω από την αίθουσα αφίξεων.

Έπειτα από εμπιστευτικό επείγον έγγραφο του υπουργείου Υγείας, όπου γινόταν επισήμανση της επείγουσας κατάστασης για την υγεία των φιλοξενουμένων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ο χώρος καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Παρόλα αυτά όπως λέει ο κ. Κωνσταντάτος, το βάρος αυτό δεν θα πρέπει να το επωμίζεται μόνον ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης. Πηγή:cnn.gr

https://youtu.be/4gEODdbqyuE

"Λίφτινγκ" στην Αμυγδαλέζα για να δεχθεί μετανάστες

«Λίφτινγκ» γίνεται στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, όπου γίνονται πυρετώδεις εργασίες για να φιλοξενήσει 
οικογένειες μεταναστών.

Πρόκειται για ένα κέντρο κράτησης που έχει γίνει κατά καιρούς αντικείμενο έντονων αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα. Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευε τη λειτουργία του και ζητούσε το κλείσιμο του λόγω των «άθλιων συνθηκών διαβίωσης», ενώ σήμερα η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για ανακολουθία διότι το κέντρο δεν έκλεισε ποτέ.

Πρόθεση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ο χώρος της Αμυγδαλέζας να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες τους. Στόχος είναι η παραμονή τους εκεί να μην ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. Δηλαδή, πρόσφυγες και μετανάστες θα ζουν εκεί έως 15 ημέρες και κατόπιν θα φεύγουν για την πατρίδα τους.

Συνήθως οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν είναι οικογένειες. Για το λόγο αυτό κατασκευάζεται στο προαύλιο του κέντρου παιδική χαρά, ενώ οι υπεύθυνοι μιλούν για «ολική αναμόρφωση του χώρου που θα γίνει αγνώριστος». Στους χώρους θα τοποθετηθούν κλιματιστικά, οι τουαλέτες θα γίνουν ανθρώπινες και τα κρεβάτια θα είναι καινούργια.  Οι εργασίες ανακαίνισης της Αμυγδαλέζας βρίσκονται στο τελικό στάδιο με την πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να σχεδιάζει την επίσημη παρουσίαση του έργου το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες της αναφέρουν ότι σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες και στο υπό κατασκευή κέντρο φιλοξενίας στη Θήβα, όπου θα φιλοξενηθούν περίπου 1.000 Σύροι πρόσφυγες. Πρόκειται για άτομα που έχουν κάνει αίτημα ασύλου στη χώρα μας και η εξέτασή του εκκρεμεί, καθώς εξετάζεται το αίτημά τους επί της ουσίας από τις αρμόδιες επιτροπές ασύλου.


Πηγή:thetoc.gr

Ηράκλειο: Συνελήφθησαν 9 μετανάστες με πλαστά έγγραφα

Πρόκειται για έξι άτομα από τη Συρία, δύο από το Κογκό και ένα από το Καμερούν - Ήθελαν να ταξιδέψουν σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία

Στη σύλληψη εννιά μεταναστών, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», προχώρησε η αστυνομία, καθώς στον έλεγχο που υποβλήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι έφεραν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθησαν έξι άτομα από τη Συρία (τρεις άνδρες και μία γυναίκα, η οποία συνόδευε τα δύο ανήλικα παιδιά της), δύο άτομα από το Κογκό (ένας άνδρας και μία γυναίκα) και ένας Καμερουνέζος.

Προορισμοί τους ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία. Οι μετανάστες παρουσίασαν πλαστά πιστοποιητικά με σφραγίδες από τη Δανία, τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Τα πλαστά έγγραφα κατασχέθηκαν και σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν δικογραφίες. Πηγή:protothema.gr

Δήμαρχος Λέσβου προς Μουζάλα: Δεν αντέχουμε άλλο - Πάρτε τώρα τους πρόσφυγες

Την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο νησί γίνονται μέρα με τη μέρα «ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες» ζητά ο Σπ. Γαληνός

«Ιδιαίτερα ανησυχητικές και επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις συνθήκες που διαμορφώνονται μέρα με τη μέρα στη Λέσβο, σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού προβλήματος, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή που έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Γαληνός ζητά την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός, «γίναμε μάρτυρες εκτεταμένων επεισοδίων στο εσωτερικό του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής της Μόριας, με δεκάδες τραυματίες και εικόνες που αναπαρήχθησαν από πολλά Μέσα Ενημέρωσης και οι οποίες είναι άδικες σε σχέση με το βάρος που έχουμε σηκώσει όλο αυτό το διάστημα. Παράλληλα, τονίζει ο κ. Γαληνός, δημιουργούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, ως επακόλουθο του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών που διαμένει στη Λέσβο, ενώ οι δομές που διαθέτουμε λειτουργούν εδώ και πολλές ημέρες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους».

Με την επιστολή του, ο δήμαρχος Λέσβου ζητά «την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων σε δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δομές οι οποίες, όπως τονίζει, διαθέτουν κενές θέσεις φιλοξενίας και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση να παραμένουν καθηλωμένοι στη Λέσβο 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Η Λέσβος έχει συγκεκριμένες δυνατότητες φιλοξενίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τις ξεπεράσει».

Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας: «Για το λόγο αυτό και για τους ιδιαίτερα σημαντικούς λόγους της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ασφάλειας, σας απευθύνω έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης των δομών φιλοξενίας και της ταχύτερης διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, ώστε να ακολουθήσουν, είτε επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, είτε μετεγκαταστάσεις προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ενέργειες εκ μέρους όλων των συναρμόδιων υπουργείων κρίνονται επιβεβλημένες για την αποφυγή πολύ χειρότερων εξελίξεων, που θα πλήξουν πρώτα και κύρια τη Λέσβο, αλλά και τη συνολική εικόνα της διαχείρισης εκ μέρους της Ελλάδας» λέει ο κ. Γαληνός. 

Και η «Συνύπαρξη»

Με άλλη επιστολή, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Μουζάλα και Δημήτρη Βίτσα, να λάβουν «άμεσες αποφάσεις, κυρίως δε, να προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή τους. Οι κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσεις είναι χωρίς αντίκρισμα. Όταν μάλιστα δεν συνοδεύονται από πρόοδο, προκαλούν δικαιολογημένη οργή, καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και εντείνονται».

Τα μέλη της «Συνύπαρξης» απευθύνουν «έκκληση» στους δυο υπουργούς «να κάνουν κάτι τώρα, για την Λέσβο και τα άλλα πληττόμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προχωρήστε επιτέλους, σημειώνουν, σε αναλογική και υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, με τρόπο αξιοπρεπή για τους πρόσφυγες και φιλική προς τις τοπικές κοινωνίες. Καμία πλέον χρονοτριβή δεν χωρεί. Άλλωστε, η κοινή λογική και η αίσθηση του δίκαιου, με τίποτε δεν σας  επιτρέπει να εφησυχάζετε, γνωρίζοντας ότι σε τρία μόνο νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος) φιλοξενείται σήμερα περισσότερο απ το 20% των ευρισκόμενων στη χώρα εγκλωβισμένων μεταναστών-προσφύγων. Μην επιτρέψετε να εξαντληθούν τα αποθέματα αλληλεγγύης, ανοχής και υπομονής της κοινωνίας, που με μεγάλο κόπο εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε» καταλήγει η επιστολή της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Πηγή:protothema.gr

Άλλοι 140 μετανάστες στα νησιά σήμερα - «Ασφυξία» σε Χίο και Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη βρίσκονται 5.497 άνθρωποι όταν οι υπάρχοντες χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν 3.500 - Στη Χίο τριπλάσιος ο αριθμός των εγκλωβισμένων από όσους προβλέπονται στα κέντρα φιλοξενίας

Τριψήφιος ήταν για άλλη μια ημέρα ο αριθμός των μεταναστώνκαι προσφύγων που έφτασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό σε Χίο και Μυτιλήνη έφτασαν τις τελευταίες 24 ώρες 140 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η κατάσταση στα δύο νησιά είναι «ασφυκτική» καθώς και στα δύο έχει ξεπεραστεί κατά πολύ η χωρητικότητα των υποδομών που ήδη υπάρχουν για τη φιλοξενία όσων φτάνουν από τα τουρκικά παράλια.

Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5.497 πρόσφυγες και μετανάστες όταν οι υπάρχοντες χώροι μπορούν να φιλοξενήσουν 3.500. Παρόμοια η κατάσταη και στη Χίο όπου στο νησί βρίσκεται τριπλάσιος αριθμός από αυτόν που μπορούν να «σηκώσουν» τα κέντρα φιλοξενίας (3.399 είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγε και οι μετανάστες ενώ οι χώροι φιλοξενίας επαρκούν για 1.100).

Συνολικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης βρίσκονται εγκλωβισμένοι 12.671 πρόσφυγες και μετανάστες, 5.000 περισσότεροι δηλαδή από τις 7.450 θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας.

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων προσεγγίζει τους 60.000 καθως ο τελευταίος απολογισμός μιλά για 59.675 εγκλωβισμένους. Πηγή:protothema.gr

Γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών: Θα επαναπροωθήσουμε πρόσφυγες στην Ελλάδα

Ο Γερμανός εκπρόσωπος απέφυγε να προσδιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που θα επηρεάσει η επαναφορά του Κανονισμού του Δουβλίνου

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου εάν ενδεχόμενη επαναφορά των επαναπροωθήσεων μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, σημαίνει ότι θα επαναπροωθηθούν και άτομα που βρίσκονται, ήδη, στη Γερμανία, απάντησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η επαναπροώθηση προς την Ελλάδα, στην περίπτωση επανέναρξης προωθήσεων προς αυτήν, αφορά άτομα, για τα οποία η Γερμανία δεν κατέστη (ακόμη) αρμόδια κατά τη χρονική στιγμή της επανέναρξης των επαναπροωθήσεων. Αυτό αφορά περιπτώσεις, στις οποίες η Γερμανία, έως αυτήν τη χρονική στιγμή, ούτε άσκησε το δικαίωμα υπεισέλευσης, ούτε κατέστη αρμόδια, διότι μία προώθηση προς ένα άλλο αρμόδιο κράτος-μέλος δεν ήταν δυνατή».

Σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που αφορά, ο Γερμανός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «δεν μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή αξιόπιστες αναφορές, διότι μπορεί μέχρι τότε να έχει αλλάξει η μεταναστευτική δραστηριότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Συνελήφθη υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου στο τελωνείο Κήπων

Συνελήφθη χθες (4-9-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 26χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ηνωμένου Βασιλείου, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Συγκεκριμένα, ο 26χρονος επιβαίνοντας σε λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Αθήνα, μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων, προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα μας, όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε να κατέχει τέσσερα (4) διαβατήρια των Αρχών του Ιράκ, τα οποία ανήκουν σε άλλα άτομα.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω έγγραφα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:alexpoli.gr

ΕΛ.ΑΣ: Οι ήρωες του ΤΣΦ Πρεσπών

Οι Πρέσπες είναι η περιοχή που περιλαμβάνει τα Ελληνικά τμήματα των λιμνών Μικρής Πρέσπας και Μεγάλης Πρέσπας και αποτελούν τα “υγρά σύνορα” της Ελλάδας, των Σκοπίων και της Αλβανίας και των εκτάσεων πέριξ αυτών.

Με τους Συνοριοφύλακες του ΤΣΦ Πρεσπών στο Τριεθνές.

Πρώτος μου σταθμός στο δημοσιογραφικό οδοιπορικό μου ήταν οι Ψαράδες, ένα χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, το οποίο ζει από την αλιεία του γριβαδιού για δεκαετίες.

20160804_131800

Το γαλήνιο όμως τοπίο των Πρεσπών , διαταράσσεται απο τον “πόλεμο” για τα ψάρια των λιμνών , ένα πόλεμο που καλά κρατεί τα τελευταία χρόνια .

Οι Αλβανοί ψαράδες εισέρχονται στο Ελληνικό τμήμα , παραφυλάνε σε καλύβες και κλέβουν τα δίχτυα των ψαράδων και τις μηχανές των βαρκών, τα οποία στη συνέχεια τα πουλάνε στα παζάρια των σκοπιανών χωριών.

20160804_124222

 

Η ζωή των κατοίκων και των τριών χωρών , στηρίζεται ως επί τω πλέιστον στην αλιεία των λιμνών, ενώ παράλληλα η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων στην παραμεθόρεια ζώνη αποτελεί το στόχαστρο της δραστηριότητας των συνοριοφυλάκων , οι οποίοι με την τεράστια πλέον εμπειρία τους εχουν κατορθώσει και αναχαιτίζουν την πολεμική διάθεση των ένοπλων τις περισσότερες φορές ψαράδων.20160804_125632

Με τους αστυνομικούς του ΤΣΦ Αγίου Γερμανού Πρεσπών, με αφετηρία τους Ψαράδες κατευθυνθήκαμε στο Τριεθνές , το σημείο όπου τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και τα Σκόπια.

20160804_125008

Είναι γεγονός ότι μόνο με ιδία φυσική παρουσία , μπορεί να αντιληφθεί κάποιος το έργο που παράγουν οι συγκεκριμένοι ένστολοι, οι φύλακες των συνόρων μας, αφού οι συνθήκες είναι τις περισσότερες φορές δύσκολες και επικίνδυνες. Σημαντικός τους σύμμαχος σε αυτόν τον καθημερινό τους αγώνα είναι η μακρόχρονη εμπειρία τους, αλλά και η αγάπη τους για το εθνόσημο, το οποίο τους υπαγορεύει την ανάγκη της προστασίας τών συνόρων μας και των παραμεθόρειων περιοχών.

Στο περιπολικό σκάφος της ΕΛ.ΑΣ, με το οποίο επισκεφθήκαμε το Τριεθνές, κατανόησα τον κίνδυνο που βιώνουν οι αστυνομικοί μας, όταν απο τις αλβανικές όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, όπου υπάρχουν εννιά μεγάλα χωριά , προέρχονται οι περισσότεροι κλέφτες, οι οποίοι δεν διστάζουν να ρίχνουν εκφοβιστικές ριπές με καλάσνικοφ απο τις βάρκες τους.

20160804_133703

Για τους φίλους μου αστυνομικούς ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι καθημερινός, γιατί τα περάσματα της Ελληνοαλβανικής μεθορείου στις Πρέσπες θεωρούνται απο τα πιο επικίνδυνα ,αφού εντοπίζονται φορτία ναρκωτικών και όπλα .

Ο κίνδυνος όμως δεν φαίνεται να αποτελεί εμποδιο για τους αστυνομικούς του ΤΣΦ Πρεσπών στη συντέλεση του καθήκοντος τους, αλλά με περίσσια θέληση και αυταπάρνηση, επιχειρούν στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα θέτοντας υψηλότερους στόχους επιτυχίας για την επόμενη ημέρα, η οποία πρέπει να ξεπερνάει την προηγούμενη .

ΥΓ.  Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε …εκείνον..τον θρύλο της ΕΛ.ΑΣ , ο οποίος δωριζοντάς μου τα επιχειρησιακά μποτάκια MAGNUM με στήριξε “να σταθώ γερά στα πόδια μου” σε όλες τις δύσβατες περιοχές των συνόρων, απο άκρου εις άκρων, της Πατρίδας μας. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που με στηρίζει σε όλα τα ανοδικά μου σταθερά βήματα.

20160804_133825

Πηγη:policenet.gr και gorganews.gr