Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Πέρασαν παράνομα τον Έβρο και τους έκρυβαν σε σπίτι στην Αλεξανδρούπολη

Συνελήφθησαν χθες (14-9-2016) το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 48 και 42 ετών, οι οποίοι μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας και διευκόλυναν την παράνομη διαμονή, σε δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, μετά από σχετική καταγγελία και αστυνομικές έρευνες, προέκυψε ότι, την 14-9-2016 το πρωί, ο 42χρονος μετέφερε στο οίκημα όπου διαμένει ο 48χρονος, τους μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να τους προωθήσει στην ενδοχώρα, ενώ ο 48χρονος διευκόλυνε την παράνομη διαμονή τους στο παραπάνω οίκημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:faros-24.gr

Ελληνοβουλγαρική συνάντηση Αστυνομικών Διευθυντών

Οι Γενικοί Περιφερειακοί Αστυνομικοί Διευθυντές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ταξίαρχος κ. Μενεξίδης Νικόλαος και της Κεντρικής Μακεδονίας Ταξίαρχος κ. Σάνδρος Θωμάς, συναντήθηκαν χθες (15-9-2016) στον Προμαχώνα Σερρών με ομολόγους τους από την Αστυνομία της Βουλγαρίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας που βρίσκονται στα σύνορα και των δύο χωρών, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και αναλύθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, που σχετίζονται κυρίως με την ενδυνάμωση της αστυνομικής συνεργασίας των δυο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών διασυνοριακού εγκλήματος και διαχείριση θεμάτων καθημερινής αστυνομικής δραστηριότητας.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το καλό επίπεδο συνεργασίας των δύο πλευρών και  αναδείχτηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω βελτίωση της διμερούς αστυνομικής συνεργασίας.

Πηγη:faros-24.gr

Προσφυγικό: 108 εκ. ευρώ δίνει η Ε.Ε. στη Βουλγαρία

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Προέδρου Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου μετά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αρχών της Βουλγαρίας διαθέτει επείγουσα χρηματοδότηση ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της διαχείρισης των συνόρων και των μεταναστευτικών ροών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει όλα τα Κράτη Μέλη στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, και η Βουλγαρία δεν αποτελεί εξαίρεση. Είναι σημαντικές οι προσπάθειες της Βουλγαρίας και η δέσμευσή της να διασφαλίσει την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

 Η άμεση ανταπόκρισή μας στα αιτήματα που λάβαμε εχθές το βράδυ από τις βουλγαρικές αρχές αποδεικνύει ότι είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην παροχή πρόσθετης βοήθειας όταν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση, και ότι η Βουλγαρία, ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής που προστατεύει τα εξωτερικά μας σύνορα, θα λάβει όλη την υποστήριξή μας για να μπορέσει να το κάνει με αποτελεσματικότητα. Αποδεικνύεται, για μια ακόμα φορά, ότι τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους είναι εξωτερικά σύνορα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέσβος: «Κατεπείγουσα» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το νέο hot spot

Μοναδικό θέμα η λήψη απόφασης για την προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών - Συνεδρίαση του Δ.Σ. και στη Χίο

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λέσβου συγκαλείται αύριο στις 6 το απόγευμα, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για την προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίαςπροσφύγων και μεταναστώνστο παλιό στρατιωτικό φυλάκιο, στον Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των φορέων της Λέσβου, «ώστε να αποφασιστούν και εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω συντονισμένες και από κοινού ενέργειες αντίδρασης, αναφορικά με την προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί».

Όπως μετέδωσε το πρωί το ΑΠΕ - ΜΠΕ, από την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιούνται εργασίες διαμόρφωσης σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, στην περιοχή Λεμονού, στον Καρά Τεπέ, βόρεια της Μυτιλήνης. Οι εργασίες αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Δήμου και της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Μάλιστα, με επιστολές του στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και στον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, εξέφρασε «ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια ή ακόμα και πρόθεση των συναρμόδιων Υπουργείων, που έχει να κάνει με τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί της Λέσβου».

Ζήτησε δε, να υπάρξει άμεσα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των βουλευτών της Λέσβου, εκπροσώπων των αρμόδιων σωμάτων ασφαλείας και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ώστε να αποφασιστούν από κοινού και να εφαρμοστούν άμεσα οι περαιτέρω ενέργειες, σε σχέση με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη Λέσβο.

«Έχω τονίσει επανειλημμένα σε προηγούμενες επιστολές μου, το επικίνδυνα εκρηκτικό κλίμα που επιβάλλει την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και δηλώνει ξεκάθαρα την αδυναμία να σηκώσουμε επιπλέον βάρη σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού. Συνεπώς, παραμένω κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας στο νησί της Λέσβου και απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση για την από μέρους σας λήψη μέτρων άμεσης αποσυμφόρησης» κατέληγε στις επιστολές του προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.


Και στη Χίο

Όμως, και το δημοτικό συμβούλιο της Χίου θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη για το προσφυγικό, μετά και τα επεισόδια που σημάδεψαν συγκέντρωση κατοίκων στο νησί, την Τετάρτη. 
Μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη, ορίσθηκε η «ενημέρωση και συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Της ειδικής συνεδρίασης που ορίσθηκε να ξεκινήσει στις 8 το βράδυ, θα προηγηθεί άλλη συνεδρίαση  με 52 τρέχοντα θέματα στην ημερήσια διάταξη. 

Οι ροές


Εν τω μεταξύ, μηδενικές ήταν για ένα ακόμα 24ωρο οι ροές μεταναστών και προσφύγων στο βόρειο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, από χθες Πέμπτη, μέχρι και σήμερα Παρασκευή, το πρωί, στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο δεν κατεγράφη κανένα νέο περιστατικό παράνομης εισόδου.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.197, στη Χίο 3.535 και στη Σάμο 1.120. Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 9.852. Πηγή:protothema.gr

Διαβατά: Ενταση στο hot spot με μέλη του ΕΛΚ - Πρόσφυγες απέκλεισαν την είσοδο

Η ένταξη εκτονώθηκε με παρέμβαση του περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα

Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκεται στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά. 

Το στρατόπεδο επισκέφτηκαν μέλη του του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ και ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, οι οποίοι έφτασαν στο σημείο με δύο λεωφορεία. Σύμφωνα με το thestival.gr, πρόσφυγες που μένουν στο στρατόπεδο πλησίασαν την αντιπροσωπεία του ΕΛΚ ζητώντας απαντήσεις για το πότε θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους και το πότε θα φύγουν από εκεί, περιγράφοντας την άσχημη κατάσταση που βιώνουν. 

 

Στη συνέχεια, επικράτησε ένταση, καθώς άνδρες, γυναίκες και παιδιά απέκλεισαν την είσοδο, μην αφήνοντας τα λεωφορεία να βγουν από το στρατόπεδο.Με παρέμβαση του Απόστολου Τζιτζικώστα, λίγη ώρα αργότερα, η ένταση εκτονώθηκε, αφού ο περιφερειάρχης συνομίλησε αρκετή ώρα με τους αγανακτισμένους πρόσφυγες, ακούγοντας τις διαμαρτυρίες τους. 

Πηγή: Thestival.gr

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Συνολικά 60.079 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί του Σαββάτου.

Διαβάστε περισσότερα, πατώντας εδώ… Πηγή:zougla.gr

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΩΡΑ- Ένταση στην Αμυγδαλεζα και συμπλοκές

Σε αυξημένη κινητικότητα Αστυνομικές Δυνάμεις παρατηρούν απο διακριτική απόσταση τα γεγονότα εντος του Κέντρου Κράτησης

screenshot_20160908-154412

Σύμφωνα με Αστυνομικές πηγές με αφορμή που δεν έχει γίνει γνωστή, οι διαβιούντες λαθρομετανάστες στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλεζας, υστερα απο συμπλοκή μεταξυ τους, εχουν εξεγερθεί (16/09-01.00)

Στην περίφραξη έχουν σκαρφαλωσει περισσότεροι απο 60 εγκλειστοι και διαμαρτυρονται φωνάζοντας συνθήματα.

Στο χωρο εχουν μεταβεί ως ενισχυτική Αστυνομικές Δυνάμεις


Πηγη:nantiaalexiou.gr

Δελτίο Τύπου της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. σχετικά με τη αύλληψη Υπαρχιφύλακα και ιδιώτη για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά


Αριθμ.  Πρωτ. 13/2016                                                                                Θεσσαλονίκη, 15/09/2016

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Σύλληψη Υπαρχιφύλακα και ιδιώτη για παραβάσεις της νομοθεσίας για ναρκωτικά, πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά

     Με αφορμή τη σύλληψη ενός συναδέλφου και ενός επιχειρηματία στην Καστοριά (13 Σεπτεμβρίου 2016) κατά την διάρκεια ελέγχου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καστοριάς και της Ομάδας Πρόληψης Διασυνοριακού Εγκλήματος του Τ.Σ.Φ Μεσοποταμίας  και μετά από την έκταση που έλαβε στα μέσα Μ.Μ.Ε., η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

     Η μια όψη του περιστατικού για τη συμμετοχή του συναδέλφου σε παραβατικές πράξεις είναι καταδικαστέα, η άλλη όψη όμως, μας κάνει περήφανους διότι η Αστυνομία κατά κανόνα πραγματοποιεί την αυτοκάθαρσή της, τολμώντας και ελέγχοντας κάθε πολίτη και ένστολο, πέρα από κάθε ιδιότητα και τον οδηγεί στην δικαιοσύνη.

     Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. συγχαίρει τους συναδέλφους που απέδειξαν για ακόμα μια φορά πως η Αστυνομία είναι παρόν στα σύνορα, στην κοινωνία και δεν χαρίζεται σε κανέναν, προάγοντας το αίσθημα ασφάλειας.


Στρασβούργο: Ψήφισμα στήριξης σε Ελλάδα-Ιταλία

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία την Πέμπτη στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις διαδικασίες για να δεχθούν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τις δύο χώρες πρώτης γραμμής στην προσφυγική κρίση. Αυτό προβλέπει άλλωστε η συμφωνία για το «πρόγραμμα μετεγκατάστασης», η οποία όμως ουσιαστικά δεν υλοποιείται, όπως επισημαίνει η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Ελίζα Βόζενμπεργκ. «Η μετεγκατάσταση στην πράξη δεν λειτουργεί. Μόνο ένα 3% έχει αποδειχθεί ότι έχουν μετεγκατασταθεί, ενώ μιλάμε για σύνολο 160.000 που ήταν η (αρχική) απόφαση να μετεγκατασταθούν σε ορίζοντα διετίας. Επομένως σημαίνει ότι το μέτρο ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται, γιατί λείπει η αλληλεγγύη, γιατί λείπει η πολιτική βούληση, γιατί υπάρχουν κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου».

Το ψήφισμα του Στρασβούργου δεν είναι δεσμευτικό. Ασκεί πάντως πολιτική πίεση, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στη Μπρατισλάβα, σε κράτη-μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο έχουν δεχθεί τουλάχιστον τριψήφιο αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα. Άλλες χώρες συνεισφέρουν ανάλογα με το μέγεθος και τις δυνατότητές τους (για παράδειγμα η Κύπρος υποδέχθηκε 40 πρόσφυγες), ενώ έξι χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης δεν έχουν δεχθεί ούτε έναν. Και αυτό, παρότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τη δική της υποχρέωση για την καταγραφή των προσφύγων, τονίζει ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι» και εισηγητής των ευρωπαίων σοσιαλιστών για το προσφυγικό. «Είναι άλλη μία ευκαιρία να τονίσουμε ότι αυτή τη στιγμή, μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της. Έχει καταγράψει όλους τους πρόσφυγες κι έχει 7.751 από αυτούς που περιμένουν με τις βαλίτσες στο χέρι να μετεγκατατασταθούν στις χώρες της Ευρώπης» λέει ο έλληνας ευρωβουλευτής.

Αμηχανία μπροστά στους «απρόθυμους»

Πώς μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τους απρόθυμους εταίρους, που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης; Προς το παρόν επιλέγεται η διπλωματική οδός. Άλλωστε επίκειται μία ακόμη κρίσιμη σύνοδος για το προσφυγικό στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή και του έλληνα πρωθυπουργού. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο Μάνφρεντ Βέμπερ δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης έχουν και αυτά το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους στο προσφυγικό. Κι εγώ δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις. Αλλά στην Ευρώπη, ο μόνος τρόπος για να επιλύσουμε προβλήματα είναι να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, να μιλήσουμε και να αναζητήσουμε συμβιβασμούς». 

Εκτός από τη μετεγκατάσταση εκκρεμεί όμως και η επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στα κράτη-μέλη, χωρίς να μεσολαβεί το πέρασμα στην Ελλάδα. Σε μία προσπάθεια να κινήσει τις διαδικασίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τώρα να μεταφερθούν 54.000 θέσεις υποδοχής από το δεύτερο πρόγραμμα στο πρώτο. Με απλά λόγια: να δεχθούν τα κράτη-μέλη 54.000 πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία σε θέσεις υποδοχής που αρχικά προορίζονταν για πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν την πρόταση αυτή. Όπως εξηγεί η Ελίζα Βόζενμπεργκ: «Αυτό που επιχειρείται τώρα είναι να υπάρξει ένας, ας πούμε, οιωνεί συμψηφισμός. Ό,τι δεν καλύπτει η μετεγκατάσταση, να το καλύπτει η επανεγκατάσταση. Σε αυτό εμείς δεν συμφωνούμε ως Ελλάδα και ως χώρα που πλήττεται περισσότερο απ΄όλες. Διότι εμείς θεωρούμε ότι η μετεγκατάσταση πρέπει να λειτουργεί τελείως διακριτά από την επανεγκατάσταση. Και εκείνοι που πρέπει να επανεγκατασταθούν από την Τουρκία απευθείας στα κράτη-μέλη να μην περνούν από την Ελλάδα, αλλά και εκείνοι που αυτή τη στιγμή αθροίζονται και στοιβάζονται στην Ελλάδα και έχουν οριστεί ότι πρέπει να φύγουν, να φύγουν».

Μετακινήσεις-εξπρές με νέα ταξιδιωτικά έγγραφα

Με τις μεγάλες εκκρεμότητες ανοιχτές, η ΕΕ προσπαθεί τουλάχιστον να τακτοποιήσει μία μικρή ψηφίδα στο «παζλ» του προσφυγικού: την Πέμπτη, επίσης, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την καθιέρωση ενός πρότυπου ταξιδιωτικού εγγράφου που θα επιταχύνει την επιστροφή, στα πλαίσια διμερών συμφωνιών επανεισδοχής, για υπηκόους τρίτων χωρών που δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά δεν διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια ή ταυτότητες. Το νέο ευρωπαϊκό έγγραφο θα έχει υδατογραφήματα και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ώστε να αποφεύγεται η παραποίηση. Θετική πρωτοβουλία, εκτιμά η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ, η οποία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. «Αλλάζει το σύστημα των επιστροφών και γίνεται πιο εύκολη η διαδικασία. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα τους δέχονται πίσω. Εμείς μπορεί να είμαστε έτοιμοι σε αυτό το επίπεδο να στείλουμε αυτούς που πρέπει να στείλουμε. Αλλά πρέπει και το κράτος, στο οποίο θα απευθύνονται, να τους δεχθεί. Είναι μία καινούρια προσέγγιση της επιστροφής, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των προσφύγων». 
Πηγή: skai.gr

Ετοιμάζουν νέο hotspot στη Μυτιλήνη;

Δείτε το βίντεο από τις εργασίες στο εγκαταλελειμμένο φυλάκιο της Λεμονούς - Στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 5.594 πρόσφυγες και μετανάστες

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Λέσβου η πληροφορία ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του νησιού προκειμένου να δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίαςπροσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτο τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα διακηρύσσουν ότι στην επόμενη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό προβλέπεται η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η εικόνα από το βίντεο του lesvosnews.gr δείχνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Στο βίντεο φαίνονται οι εν εξελίξει εργασίες από συνεργεία του ελληνικού στρατού στο επί χρόνια εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Λεμονούς στο Καρά Τεπέ.

Δείτε το βίντεο από τις εργασίες στο εγκαταλελειμμένο φυλάκιο της Λεμονούς - Στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 5.594 πρόσφυγες και μετανάστες

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Λέσβου η πληροφορία ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του νησιού προκειμένου να δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίαςπροσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτο τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα διακηρύσσουν ότι στην επόμενη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό προβλέπεται η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η εικόνα από το βίντεο του lesvosnews.gr δείχνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Στο βίντεο φαίνονται οι εν εξελίξει εργασίες από συνεργεία του ελληνικού στρατού στο επί χρόνια εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Λεμονούς στο Καρά Τεπέ.

Δείτε το βίντεο από τις εργασίες στο εγκαταλελειμμένο φυλάκιο της Λεμονούς - Στο νησί έχουν εγκλωβιστεί 5.594 πρόσφυγες και μετανάστες

Ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους της Λέσβου η πληροφορία ότι είναι σε εξέλιξη εργασίες σε εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του νησιού προκειμένου να δημιουργηθεί νέος χώρος φιλοξενίαςπροσφύγων και μεταναστών.

Την ίδια ώρα που κυβερνητικοί παράγοντες με πρώτο τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα διακηρύσσουν ότι στην επόμενη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό προβλέπεται η αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, η εικόνα από το βίντεο του lesvosnews.gr δείχνει μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα.

Στο βίντεο φαίνονται οι εν εξελίξει εργασίες από συνεργεία του ελληνικού στρατού στο επί χρόνια εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο της Λεμονούς στο Καρά Τεπέ.
youtu.be
and share it all with friends, family, and the world on YouTube. 

Υπενθυμίζεται ότι στο νησί έχουν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του συντονιστικού της κυβέρνησης για το προσφυγικό 5.594 πρόσφυγες και μετανάστες με τις νέες αφίξεις να είναι σχεδόν καθημερινές έστω και με ρυθμούς μικρότερους από αυτούς του περασμένου καλοκαιριού.

Σε κόκκινο κύκλο οι μπουλντόζες που δουλεύουν πυρετωδώς Πηγή: lesvosnews.gr

 Συνολικά 54 μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στο βόρειο Αιγαίο

Στη Σάμο που συνήθως παρουσιάζει μηδενικές ροές έφθασαν 48 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες 

Μόλις 54 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στο βόρειο Αιγαίο. 

Από χθες Τρίτη έως και σήμερα Τετάρτη στις 9 το πρωί, στη Λέσβο δεν αποβιβάστηκε κανείς, στη Χίο καταγράφηκαν δυο μόλις άτομα ενώ στη Σάμο που συνήθως παρουσιάζει μηδενικές ροές έφθασαν 48 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.264, στη Χίο 3.584 και στη Σάμο 1.125. Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 9.973.Πηγη:protothema.gr

Χίος: Κατασκευή νέου χώρου φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες

Σε ερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, απάντησε πως δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.
«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι και ξέρουμε πως μόλις δυσκολέψουν οι καιρικές συνθήκες, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Οι διαδικασίες παροχής ασύλου, προχωρούν εξαιρετικά αργά, όπως εξίσου και οι επαναπροωθήσεις, καθώς επί της ουσίας η Τουρκία έχει "παγώσει" τη Συμφωνία με την ΕΕ», συνέχισε.
Ερωτηθείς για τα επεισόδια που προκαλούνται σχεδόν καθημερινά στο νησί, με πρόσφυγες κατά προσφύγων, αλλά και κατά κατοίκων, ο Ανδρέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε αναμενόμενη μια τέτοια εξέλιξη, απόρροια των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης, τα οποία άλλωστε ευθύνονται για την παραβατικότητα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό προσφύγων.

«Έχουν γίνει ήδη οι κινήσεις σε υψηλό επίπεδο για να σταματήσουν τέτοια φαινόμενα» τόνισε, ενώ σε ερώτηση εάν υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την Προστασία του Πολίτη, απάντησε πως ο κ. Τόσκας είναι απολύτως ενήμερος για την κατάσταση και έχει ήδη ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις. Ο κ. Μιχαηλίδης συμλήρωσε πως έχει αποφασιστεί να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο όσοι παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά.

Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η καταγγελία του, ότι πολιτικές δυνάμεις στοιχίζονται ή ακόμα και ενορχηστρώνουν αυτά τα επεισόδια, ποντάροντας στη δυσαρέσκεια των κατοίκων. «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτόκλητους σερίφηδες, μια συγκροτημένη Πολιτεία δεν γίνεται να τους ανεχτεί», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, είπε πως σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αποφασίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, και πάντως πριν έρθει ο χειμώνας, να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός οργανωμένου camp, που θα δίνει τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες.

πηγή: iefimerida

Πέρασαν παράνομα τον Έβρο και τους έκρυβαν σε σπίτι στην Αλεξανδρούπολη

Συνελήφθησαν χθες (14-9-2016) το απόγευμα, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 48 και 42 ετών, οι οποίοι μετέφεραν στο εσωτερικό της χώρας και διευκόλυναν την παράνομη διαμονή, σε δύο (2) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Αναλυτικότερα, μετά από σχετική καταγγελία και αστυνομικές έρευνες, προέκυψε ότι, την 14-9-2016 το πρωί, ο 42χρονος μετέφερε στο οίκημα όπου διαμένει ο 48χρονος, τους μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας από την Τουρκία, προκειμένου στη συνέχεια να τους προωθήσει στην ενδοχώρα, ενώ ο 48χρονος διευκόλυνε την παράνομη διαμονή τους στο παραπάνω οίκημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Πηγη:faros24.gr

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Συνολικά 60.086 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Παρασκευής.

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία…Πηγη:zougla.gr

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Γεμιστή Έβρου – Γερμανός περίμενε λέμβο με 4 μετανάστες

Συνελήφθη 39χρονος υπήκοος Γερμανίας, γιατί με  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ανέμενε μία λέμβο προερχόμενη από την τουρκική όχθη, που επέβαιναν 4 άτομα, τα οποία στη θέα των αστυνομικών διέφυγαν στην Τούρκικη επικράτεια.

Το περιστατικό έγινε στην περιοχή της Γεμιστής και γίνονται έρευνες για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Πηγη:faros24.gr

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή-Συνοριοφυλακή! Όλο το τελικό κείμενο

«Η κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες και το άσυλο απαιτεί επίσης εντονότερες κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση των εξωτερικών μας συνόρων. Ευτυχώς, έχουμε
καταργήσει τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν, ώστε να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων, μοναδικό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως η άλλη όψη του νομίσματος της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε στενότερα για τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτό ακριβώς προσδοκούν οι πολίτες μας. Η Επιτροπή το ανέφερε τον Μάιο, και το έχω δηλώσει και ο ίδιος κατά την προεκλογική μου εκστρατεία: Πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά τον οργανισμό Frontex και να τον καταστήσουμε ένα πλήρως λειτουργικό ευρωπαϊκό σύστημα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.» .

Αυτά είχε δηλώσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ πριν από ένα ακριβώς χρόνο στη συζήτηση για την Κατάσταση της Ένωσης,  στις 9 Σεπτεμβρίου 2015.
Σήμερα είναι έτοιμο το τελικό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Όλο το κείμενο για όποιον ενδιαφέρεται να το μελετήσει ΕΔΩ.

Η λογική της ΕΕ για την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής είναι ότι “ο χώρος Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα είναι βιώσιμος μόνον αν ασφαλίσουμε και προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – σχεδιασμένης για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και τα πολιτικά δεδομένα που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την εσωτερική ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων”.


Πηγη:militaire.gr

ΚΑΣΤΟΡΙΑ - Ο Πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Ν.Καστοριάς Γιώργος Δουβλετής για τις συλλήψεις των Ναρκωτικών και το σχόλιο του πρώην Βουλευτή

Με αφορμή την επιτυχημένη επιχείρηση υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς στην οποία συνεληφθησαν δύο ημεδαποί για μεταφορά κάνναβης, ο ένας εξ' αυτών αστυνομικός στο επάγγελμα, θα θέλαμε να δώσουμε συγχαρητήρια 
στους συναδέλφους που πήραν μέρος σ' αυτήν. Με αυτήν την σύλληψη η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύει τα γρήγορα αντανακλαστικά και τη λειτουργία του μηχανισμού αυτοκάθαρσης αποδίδοντας δικαιοσύνη δίχως να εξετάζει την ιδιότητα των συληφθέντων. Οι παραβατικές συμπεριφορές ειδικά από φύλακες του νόμου είναι καταδικαστέες.
Το περιστατικό το θεωρούμε μεμονωμένο και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει το σύνολο των συναδέλφων που ρισκάρουν καθημερινά ακόμη και τη ζωή τους για την τάξη και την ασφάλεια των πολιτών του νομού μας.
Επίσης δηλώσεις πολιτευτού που είδαν το φως της δημοσιότητας
οι οποίες επιχειρούν να παρουσιάσουν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας ως ενεργά μέλη συμμοριών θεωρούμε ότι είναι ανάξια περαιτέρω σχολιασμού και αφήνουμε την τοπική κοινωνία να κρίνει το έργο μας. 


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΟΥΒΛΕΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Πηγή:svouranews.gr

Αστυνομικός θέλησε να υιοθετήσει μικρό προσφυγόπουλο στη Σάμο

Ο Μάριος Κουτσούκος είναι ένας νεαρός αστυνομικός που αθόρυβα και ανθρώπινα έχει στηρίξει πολλούς πρόσφυγες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη 
Σάμο.
Φοιτητής στο μαθηματικό της Πάτρας μέχρι το 2009, προτίμησε μια καριέρα στην αστυνομία και δεν το έχει μετανιώσε. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Μάριος θέλησε να γίνει ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού που γνώρισε στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων της Σάμου και συνδέθηκε πολύ μαζί της. Μιλώντας στο thebest.gr αφηγείται την ιστορία της Μπέλα:
«Προσπάθησα να κάνω ενέργειες ώστε να γίνω ανάδοχος γονέας δηλαδή να δίνω κάποιο ποσό και να έρχομαι σε επικοινωνία με την μικρή ώστε να μαθαίνω το πώς μεγαλώνει! Αλλά δεν είχε καθόλου χαρτιά, ήταν αγνώστου διαμονής και δεν ήταν εφικτό».

Ο νεαρός αστυνομικός που σήμερα υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Μεγάρων, δεν ξεχνά την εμπειρία της Σάμου και την επαφή τους με τους μετανάστες που γνώρισε εκεί:
«Εξι μήνες εκεί είδα τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως τα παρουσιάζουν! Είχα πολλές καλές εμπειρίες στην Σάμο! Μέχρι και δώρα έχω από τους μετανάστες! Θυμάμαι ότι ενώ τους δίναμε τα τιμαλφή τους να φύγουν να πάνε με το βανάκι της ΕΛ.ΑΣ. στο λιμάνι για Πειραιά καθόντουσαν και μου φώναζαν "Mario one photo please" και βγάζαμε σέλφι. Φώναζαν οι άλλοι άντε τελείωνε θα χάσουμε το πλοίο!».
Ο Μάριος διατηρεί ακόμη και σήμερα επαφές μέσω facebook με νέους από τη Συρία που έφυγαν από τη Δαμασκό κυνηγημένοι αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη Γερμανία. Τον φώναζαν με το μικρό του όνομα και ακόμα και σήμερα τον συμβουλεύονται.

Πηγη:iefimerida.gr

Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ τον Αύγουστο του 2015, έγινε χώρα ημιμόνιμης εγκατάστασης

Τις 60.000 ξεπέρασαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έκρηξη των προσφυγικών ροών πέρυσι τον Αύγουστο. Η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο από τότε: από χώρα τράνζιτ έγινε χώρα ημιμόνιμης εγκατάστασης. «Το Βήμα» πραγματοποιεί μια αποτίμηση του πού ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα.

Αριθμοί

Στην Ελλάδα σήμερα φιλοξενούνται 60.117 πρόσφυγες - οι 13.195 από αυτούς στα νησιά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τετάρτης. Οι ροές μειώθηκαν σημαντικά μετά το κλείσιμο των συνόρων με την πΓΔΜ τον Φεβρουάριο και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στις 20 Μαρτίου.

Από τις αρχές του 2016 μέχρι το τέλος Αυγούστου έφθασαν στην Ελλάδα 163.105 άτομα (ενώ το 2015 έφθασαν 856.723). Χαρακτηριστικές είναι οι μηνιαίες αφίξεις: εφέτος τον Αύγουστο έφθασαν 2.808, τον Ιούλιο 1.920, τον Ιούνιο 1.554, τον Μάιο 1.721 και τον Απρίλιο, αμέσως μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, 3.650 άτομα.
Οι μήνες της κορύφωσης των ροών το 2015 ήταν ο Αύγουστος (περισσότερες από 107.000 αφίξεις), ο Σεπτέμβριος (περίπου 147.000), ο Οκτώβριος (περισσότερες από 211.000), ο Νοέμβριος (περισσότερες από 151.000) και ο Δεκέμβριος του 2015 (περισσότερες από 108.000 αφίξεις).

Από τις 15 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία μέχρι σήμερα έχουν φθάσει στα νησιά περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Στο διάστημα αυτό παρατηρείται ανοδική τάση: οι μέσες ημερήσιες αφίξεις τον Ιούλιο ήταν 62 άτομα και τον Αύγουστο 100 (ενώ πριν από τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας κυμαίνονταν κατά μέσο όρο από 800 ως 1.200 την ημέρα). Τις πρώτες 13 ημέρες του Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 1.551 νέες αφίξεις - αναλογικά 119 άτομα την ημέρα.

Στέγαση

Αν και δεν υπάρχουν πλέον φαινόμενα όπως η Ειδομένη, η πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Αρεως και οι θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα αυξήθηκαν από 1.200 πριν από έναν χρόνο σε περίπου 50.000 σήμερα, η κατάσταση είναι έκρυθμη στα νησιά, ιδίως στη Λέσβο, όπου φιλοξενούνται σχεδόν 6.000 άτομα αλλά η χωρητικότητα των δομών του νησιού είναι 3.500, και στη Χίο όπου φιλοξενούνται σχεδόν 3.500 σε χωρητικότητα 1.100.  

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η κυβέρνηση κατασκευάζει άλλες 30 δομές φιλοξενίας (Θήβα, Λιβαδειά, Τρίπολη κ.α.) που θα προστεθούν στις υπάρχουσες 43 αλλά τα πράγματα μοιάζουν «κολλημένα» όλο το καλοκαίρι καθώς δεν έχει γίνει καμία κίνηση αποσυμφόρησης των νησιών. Αναμένεται η μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα όσων προσφύγων κρίθηκε ότι μπορούν να καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη διότι δεν είναι έτοιμες οι δομές για τη φιλοξενία τους. Επίσης αναμένεται η μεταφορά των 2.500 προσφύγων που συνεχίζουν να διαμένουν σε σκηνές στο Ελληνικό από τον Φεβρουάριο.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα, η ποιότητα των δομών φιλοξενίας έχει διακυμάνσεις αλλά ακόμη και στις καλύτερες (π.χ. Ελαιώνας) οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε οικίσκους-κοντέινερ. Σε πολλές άλλες δομές συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε σκηνές, οι οποίες μάλιστα πλημμύρισαν πρόσφατα στον Κατσικά Ιωαννίνων και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Πολλοί εκφράζουν ανησυχία για τον επερχόμενο χειμώνα. Αλλες δομές, όπως η Softex στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, έχουν προβλήματα ασφάλειας, ακόμη και περιστατικά κακοποίησης παιδιών και «σεξ επιβίωσης».

Επίσης, περίπου 11.500 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώ 376 φιλοξενούνται σε οικογένειες από τη Solidarity Now.

Η σίτιση στις δομές εμφανίζει προβλήματα, τόσο λόγω αδιαφάνειας στην ανάθεση σε κέιτερινγκ όσο και επειδή οι πρόσφυγες δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν μόνοι τους το φαγητό που επιθυμούν. Λιγότερα προβλήματα εμφανίζει η σίτιση όπου την έχει αναλάβει το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC).

Εκπαίδευση

Τα προσφυγόπουλα είναι 20.000 με 22.000. Το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου να αρχίσει να παρέχει σε πολλά από αυτά «τάξεις υποδοχής» καθημερινά στις 14.00-18.00 σε δημόσια σχολεία τα οποία θα ανακοινωθούν εντός των ημερών. Θα διδάσκονται γλώσσα, μαθηματικά, κομπιούτερ, ξένη γλώσσα επιλογής (αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά), καλλιτεχνικά και αθλητισμό από καθηγητές που θα αντληθούν από τους καταλόγους των αναπληρωτών. Θα προσληφθούν επίσης ωρομίσθιοι καθηγητές εξειδικευμένοι στη διδασκαλία των ελληνικών ως ξένης γλώσσας. Προς το παρόν, αυτά είναι στα χαρτιά. Αναμένεται η εφαρμογή τους - υπάρχουν ωστόσο διαμαρτυρίες, όπως έχει καταγραφεί με την άρνηση δύο συλλόγων γονέων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, οι οποίες με τη σειρά τους προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ασυνόδευτα ανήλικα

Σύμφωνα με το ΕΚΚΕ, έχουν καταγραφεί 3.500 ασυνόδευτα ανήλικα, όμως οι θέσεις φιλοξενίας τους είναι μόλις 800. Τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής στα νησιά σε συνθήκες ακατάλληλες μαζί με ενηλίκους, ενώ 18 παραμένουν σε «προστατευτική κράτηση» σε αστυνομικά τμήματα, το οποίο θεωρείται εντελώς απαράδεκτο.

Ασυλο και καταγραφή

«Το χάος πήρε μορφή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας στα τέλη Αυγούστου, όταν ολοκληρώθηκε η προκαταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι είναι Σύροι (54%), Αφγανοί (27%) και Ιρακινοί (13%). Το 46% είναι παιδιά. Από αρχές Σεπτεμβρίου ακολουθεί η πλήρης καταγραφή και κατάθεση αιτημάτων ασύλου.

Μετεγκατάσταση, επιστροφές, επαναπατρισμός

Μόλις 3.493 πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει προς μετεγκατάσταση σε άλλη χώρα της ΕΕ από την αρχή του 2016 ως τις 7 Σεπτεμβρίου (αντί για 30.000 που ήταν ο στόχος της ευρωπαϊκής Επιτροπής) ενώ άλλοι 7.751 έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να μετεγκατασταθούν αλλά παραμένουν στην Ελλάδα μέχρι οι εταίροι μας στην ΕΕ να ανοίξουν θέσεις για αυτούς.

Το ίδιο διάστημα έχουν επιστρέψει στη χώρα τους 4.285 άτομα μέσω του προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας. Μόνο τον Αύγουστο επέστρεψαν εθελουσίως 600 άτομα (ανάμεσά τους 187 Αφγανοί, 108 Πακιστανοί και 92 Ιρακινοί).

Οσον αφορά τις επιστροφές στην Τουρκία, από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί 1.055 υπήκοοι τρίτων χωρών με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας, 45 υπήκοοι Τουρκίας με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας και 502 υπήκοοι τρίτων χωρών με βάση τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας του Μαρτίου.
Ενδεικτικά η τελευταία (8 Σεπτεμβρίου) ομαδική επιστροφή από τη Λέσβο στην Τουρκία: 13 άτομα, έξι από Πακιστάν και από ένας από Αλγερία, Μαρόκο, Υεμένη, Ιράκ, Αίγυπτο, Λίβανο και Παλαιστίνη. Για τους πέντε είχαν εκδοθεί απορριπτικές αποφάσεις σε β' βαθμό στο αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλει, πέντε είχαν ανακαλέσει τις δικές τους αιτήσεις ασύλου και τρεις δεν είχαν εκφράσει επιθυμία χορήγησης ασύλου.

Ο κ. Μουζάλας επισκέφθηκε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου την Τουρκία ακριβώς για να προχωρήσει η διαδικασία επιστροφών η οποία έχει κολλήσει μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, καθώς η Αγκυρα απέσυρε από τα ελληνικά νησιά τους τούρκους ειδικούς που επιλαμβάνονταν των επιστροφών.

Η κατάσταση συνοπτικά σε αριθμούς
60.117
πρόσφυγες στην Ελλάδα (στοιχεία 14 Σεπτεμβρίου): οι 13.195 στα νησιά και οι υπόλοιποι στην ηπειρωτική χώρα.
856.723
οι εισροές το 2015 ενώ 163.105 καταγράφηκαν ως και τον Αύγουστο του 2016.
50.000
θέσεις για αιτούντες άσυλο το 2016 
από 1.200 το 2015.
2.808
νέες αφίξεις τον Αύγουστο ενώ ήταν 1.920 
τον Ιούλιο.
Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία: ενώ οι μέσες ημερήσιες αφίξεις τον Ιούλιο ήταν 62 άτομα, τον Αύγουστο έγιναν 100, μέχρι σήμερα τον Σεπτέμβριο είναι 119.
3.500
οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ενώ υπάρχουν μόνο 800 θέσεις για τη φιλοξενία τους.
Το 46% των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι παιδιά.
3.493
πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί στην ΕΕ αντί των 30.000 που ήταν ο στόχος.
 
 
 
Πηγη Τάνια Μποζανίνου 
ΒΗΜΑ