Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Ενωσης Σ.Φ. Καστοριάς για τη σύλληψη απαγωγέων

Με αφορμή τη σύλληψη των δραστών της απαγωγής επιχειρηματία, η Ενωση Σ.Φ. Καστοριάς εξέδωσε τη παρακάτω ανακοίνωση:

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Τ.Κ.52100
ΚΙΝ: 6972826820 6945155557
email: esfnk@hotmail.gr
ΑΡ.ΠΡΩΤ:27/2016   
                                                                                                           Καστοριά 22-09-2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας νομού Καστοριάς με αφορμή τη σύλληψη των απαγωγέων Καστοριανού επιχειρηματία θα ήθελε να συγχαρεί τον Αστυνομικό Διευθυντή Καστοριάς, τον Υποδιευθυντή Ασφαλείας Καστοριάς, τους Αξιωματικούς, το προσωπικό, που όλο αυτό το διάστημα εργάστηκαν ακατάπαυστα προκειμένου να διαλευκανθεί μία υπόθεση η οποία ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του νομού μας.

Η επιμονή και η υπομονή που επέδειξαν οι Αστυνομικοί οδήγησαν στη σύλληψη της εγκληματικής ομάδας αποδεικνύοντας το υψηλό επαγγελματικό επίπεδο που υπηρετεί στην Δ.Α Καστοριάς.

Επίσης συγχαίρουμε τους συναδέλφους της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών και της Ο.Π.Κ.Ε της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής για τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση σύλληψης των δραστών.


Πηγή:posyfy.gr

Οι μετανάστες βγήκαν στα «κόκκινα βράχια» Αλεξανδρούπολης

Συνολικά 32 μετανάστες από το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά και δύο υπερήλικες, εντόπισε περιπολία του Λιμενικού Σώματος Αλεξανδρούπολης, το πρωί της Παρασκευής, πλησίον της παραλίας «κόκκινα βράχια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αφγανοί πολίτες επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο, η οποία κατέληξε στην παραλία της πόλης, πιθανότατα ακυβέρνητη, καθώς δεν εντοπίστηκε κυβερνήτης ή διακινητής, ενώ δεν έχει γίνει γνωστός ο αρχικός προορισμός τους.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από το Λιμενικό σε χώρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να γίνει η καταγραφή και η ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ενώ μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης εκτός του νομού Έβρου.

Πηγη:faros24.gr

Επτά Σύροι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex επέστρεψαν σήμερα, στην Τουρκία επτά Σύροι πρόσφυγες -τέσσερις άνδρες, μία γυναίκα και δύο συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά.

Οι τέσσερις είχαν ανακαλέσει τα αιτήματα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας που είχαν υποβάλει και οι λοιποί τρεις είχαν επίσης ανακαλέσει τις αρχικά εκφρασθείσες βουλήσεις τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή τους, έγινε αεροπορικώς, με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.
Από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.055 υπήκοοι τρίτων χωρών.
Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 45 υπήκοοι Τουρκίας και με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 509 υπήκοοι τρίτων χωρών.

Επιπλέον, από τις 20 Μαρτίου 2016, έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους, με τη μέριμνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, 161 συνολικά υπήκοοι τρίτων χωρών.

Πηγή: skai.gr

Φλέγεται η Μυτιλήνη με το Μεταστανευτικό

«Αυτοψία» από το protothema.gr στα αποκαΐδια της Μόριας - Κυβερνητική ανυπαρξία, πολύωρες συγκρούσεις μέσα στο hot spot και αυτοσχέδια μπλόκα «οργισμένων πολιτών» με την ανοχή της Αστυνομίας ταλαιπωρούν το νησί τις τελευταίες εβδομάδες

Στα αποκαΐδια του καταυλισμού της Μόριας στήθηκαν σχετικά γρήγορα μικρές σκηνές για να μπορέσουν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Οι οικογένειες αναζητούσαν στις στάχτες οτιδήποτε από τα υπάρχοντά τους, ενώ στα καφενεία της Μόριας και της Μυτιλήνης το Προσφυγικό έχει ξαναγίνει πρώτο θέμα συζήτησης. Στις κουβέντες των κατοίκων διαπιστώνει εύκολα κανείς τόσο τον θυμό και την αγανάκτηση όσο και τον φόβο για την επόμενη έκρηξη που όλοι εκτιμούν ότι δεν είναι μακριά. 
Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, μετά από πολύωρες συγκρούσεις μέσα στο hot spot, πρόσφυγες και μετανάστες έτρεξαν να σωθούν μακριά από τις φλεγόμενες σκηνές, βρέθηκαν περιπλανώμενοι στα ελαιοχώραφα της περιοχής και έπεσαν σε αυτοσχέδια μπλόκα «οργισμένων πολιτών», οι οποίοι με την ανοχή της Αστυνομίας είχαν μπει μπροστά από τους φοβισμένους κατοίκους για να μην περάσουν στο χωριό και να μην περπατήσουν τα περίπου πέντε χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Μόρια από την πόλη της Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα οι εικόνες του φλεγόμενου καταυλισμού έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των social media και τις αναρτήσεις μελών εθελοντικών οργανώσεων, τις οποίες αναμετέδιδαν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης διεθνώς. 
Η φωτιά στο hot spot το οποίο δημιουργήθηκε στο άλλοτε 296 Τάγμα Εθνοφυλακής της Λέσβου έσβησε σχετικά γρήγορα. Η φωτιά, όμως, που έχει ανάψει στο νησί εξακολουθεί να καίει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πλέον τα σημάδια μιας επερχόμενης κοινωνικής έκρηξης. Οι πιο ψύχραιμοι αναγνωρίζουν το παιχνίδι της προπαγάνδας που παίζεται από πολλές πλευρές και ποτίζεται τόσο από τη δικαιολογημένη οργή των κατοίκων που βλέπουν καθημερινά ολοένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να εγκλωβίζεται στο νησί όσο και από τον χορό των εκατομμυρίων που διαχειρίζονται ΜΚΟ όχι μόνο αγνώστου αριθμού αλλά και άγνωστης ταυτότητας. 

Κυβερνητικές παλινωδίες


Ολα αυτά μέσα σε ένα σκηνικό είτε απουσίας, είτε συνεχών παλινωδιών από την κυβέρνηση, που φαίνεται να μην έχει ακόμη καλά-καλά αποφασίσει τι θέλει να κάνει στα νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούν να δέχονται την πίεση των προσφυγικών ροών. Τα κέντρα φιλοξενίας είναι άλλοτε κέντρα καταγραφής, άλλοτε βαφτίζονται κέντρα φύλαξης, τη μια είναι κλειστού τύπου και την άλλη ανοιχτού. Το hot spot θεωρητικά είναι κέντρο κλειστού τύπου, όπου όμως όσοι μπαίνουν μπορούν να κρατηθούν για διάστημα 25 ημερών. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να καταγραφούν και να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να χαρακτηριστούν ή όχι πρόσφυγες και να αποχωρήσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει, με αποτέλεσμα να παραμένουν εγκλωβισμένοι, ελεύθεροι - φυλακισμένοι και ταυτόχρονα έρμαια σε κάθε λογής προβοκάτσια. Οι φωτιές στη Μόρια, που κορυφώθηκαν με την καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους των εγκαταστάσεων του hot spot, ξέσπασαν όταν εξαπλώθηκε η κάθε άλλο παρά αληθινή ή αθώα φήμη ότι οι μαζικές απελάσεις στην Τουρκία ήταν θέμα χρόνου. 
Σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις την επομένη της βραδιάς χάους της Λέσβου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, την ώρα που ανακοίνωνε την αποστολή δύο διμοιριών ΜΑΤ στο νησί, παραδεχόταν ταυτόχρονα ότι το κράτος και οι υπηρεσίες του υπουργείου του δεν είχαν απάντηση στη βασική ερώτηση: ποιος σπέρνει αυτές τις φήμες και πώς έχει πρόσβαση στον καταυλισμό. Στη Λέσβο συζητιέται έντονα αυτές τις μέρες μια «σύμπτωση»: οι φήμες που άναψαν κυριολεκτικά φωτιές κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα με την πορεία των Μοριανών που διαμαρτύρονται γιατί το πρόβλημα με τους εγκλωβισμένους διογκώνεται αντί να εκτονωθεί. Οι κάτοικοι της Μόριας διαμαρτυρήθηκαν με κίνητρο τη δικαιολογημένη αγωνία τους. Ανάμεσά τους έσπευσαν να βρεθούν ακροδεξιοί και απέναντί τους κάθε λογής «αλληλέγγυοι». 
Αυτές οι δύο ομάδες, με ασπίδα εκατοντάδες κατοίκους της Μυτιλήνης, είχαν συγκρουστεί την περασμένη Κυριακή στην προκυμαία και είχαν ήδη ανάψει τη σπίθα για όσα θα ακολουθούσαν τη Δευτέρα, αλλά και για τα μικρότερα παιχνίδια προπαγάνδας (όχι όμως και μικρότερης σημασίας) μέσα στην εβδομάδα. 

Η τελετή της σημαίας


Κάτοικοι της Μυτιλήνης που μίλησαν στο «ΘΕΜΑ» εξέφραζαν φόβους για το πώς μπορεί να εξελιχθεί σήμερα το απόγευμα η τελετή της σημαίας στην προκυμαία. Οι αιτιάσεις από ομάδες «αλληλέγγυων» ότι Χρυσαυγίτες πρωτοστάτησαν στα επεισόδια της περασμένης Κυριακής έχουν εξαγριώσει τον κόσμο. Η αλήθεια είναι ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο (άλλοτε) κόκκινο νησί της Λέσβου. Το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μέσα στην εβδομάδα προέβλεπε ότι πολύς κόσμος θα πήγαινε σήμερα το απόγευμα στην προκυμαία. 
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κάθε Κυριακή στις 7 το απόγευμα γίνεται τελετή έπαρσης - υποστολής της σημαίας από στρατιωτικό άγημα προς τιμήν του απελευθερωτή της Λέσβου, ναυάρχου Κουντουριώτη. Τόσο οι Μυτιληνιοί όσοι και οι τουρίστες παρακολουθούν την τελετή - έχει έναν χαρακτήρα «ατραξιόν» για πολλούς - που φυσικά ούτε ακροδεξιοί, ούτε Χρυσαυγίτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Κι όμως, τα συνθήματα που ακούστηκαν από ομάδα αριστεριστών-αλληλέγγυων και προκάλεσαν ήταν του τύπου «φασίστες, κου...λες, έρχονται κρεμάλες». Παλιότεροι Μυτιληνιοί, μάλιστα, θυμήθηκαν μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ότι το ίδιο σκηνικό και τα ίδια συνθήματα είχαν ακουστεί στην τελετή της σημαίας και το 2008: τότε δεν υπήρχε Προσφυγικό, υπήρχε όμως μια κατασκήνωση των No Border... Ως απάντηση στα γεγονότα της περασμένης Κυριακής, πολύς κόσμος δήλωνε αποφασισμένος να πάει σήμερα στην τελετή, με τις τοπικές αρχές να φοβούνται την εξέλιξη. 

Προπαγάνδα


Το παιχνίδι της προπαγάνδας, όμως, συνεχίστηκε και μετά τη φωτιά στο hot spot της Μόριας από εκείνους που μόνιμα υποδαυλίζουν την ξενοφοβία - ως τέτοιο περιστατικό καταγράφεται η καταστροφή της σημαίας που βρισκόταν κοντά στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, ενέργεια που αποδόθηκε στους μετανάστες. Είχαν προηγηθεί μάλιστα διάφορα τέτοια περιστατικά: σπασμένοι σταυροί, άγνωστοι που αφοδεύουν μέσα σε εκκλησίες, γεγονότα με άγνωστους δράστες αλλά με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο Προσφυγικό, άλλωστε, στηρίζεται και η αλματώδης άνοδος της Χρυσής Αυγής στο νησί: Στις εκλογές του Ιανουαρίου πέρυσι, στον Δήμο της Μυτιλήνης η Χρυσή Αυγή πήρε ποσοστό 1,5%. Το Σεπτέμβριο, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό της εκτινάχθηκε στο 9% - πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη άνοδο που κατέγραψε πανελλαδικά. «Ας μη γελιόμαστε και δεν είναι υπερβολή αυτό που θα πω: τόσο εδώ, όσο και στη Χίο δημιουργούνται νέοι Αγιοι Παντελεήμονες. Ακριβώς όπως στην Αθήνα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους». σημειώνει Μυτιληνιός με άριστη εικόνα των πραγμάτων στη Λέσβο
Η ενίσχυση των ξενοφοβικών αντανακλαστικών στα οποία επενδύουν και αναπτύσσονται ακραία στοιχεία είναι η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη πλευρά, οι ψύχραιμοι παρατηρητές τοποθετούν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους αυτόκλητους «αλληλέγγυους». Δεν είναι λίγοι εκείνοι στη Μυτιλήνη που χαρακτηρίζουν τις ΜΚΟ «στρατό κατοχής». Και δίνουν παραδείγματα: «Σκεφτείτε να γίνει κάτι και μια οργάνωση, χωρίς καμία άδεια, κανέναν σχεδιασμό να πάει να στήσει σκηνές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και τουαλέτες στο Μνημείο των Εκτελεσθέντων και όλα αυτά στο όνομα του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Ε, αυτό έγινε κατ' αναλογία εδώ, όταν στο Αλσος Τσαμάκια στήθηκαν σκηνές εκεί όπου είναι το μνημείο των 80 εκτελεσθέντων από τους ναζί. Απομακρύνθηκαν τελικά, μετά από παρέμβαση της Εισαγγελίας». 

Οι ανεξέλεγκτες ΜΚΟ και το πλήγμα στον τουρισμό


Την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ έχει παραδεχθεί εδώ και καιρό το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τότε, μάλιστα, είχε καταγγελθεί ως ύποπτος ο ρόλος τους σε συγκεκριμένες περιπτώσεις: στο μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών «εθελοντές» έστηναν σκηνές σε παραλίες που έως εκείνη τη στιγμή δεν προσέγγιζαν βάρκες με πρόσφυγες και ω! του... θαύματος στη συνέχεια επιλέγονταν αυτές οι παραλίες για προσέγγιση. Αλλες οργανώσεις δημιουργήθηκαν και καταγράφηκαν για πρώτη φορά στη Λέσβο, ενώ άλλοι επιχείρησαν ακόμη και να φτιάξουν... ντόκο στην Πέτρα για να δένουν τα σκάφη που έφταναν γεμάτα από την Τουρκία. 
Ωστόσο, ανάμεσα στις οργανώσεις -που ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει ούτε πόσες, ούτε ποιες είναι- έχουν εμφανιστεί και ορισμένες που θεωρούνται βιτρίνες μυστικών υπηρεσιών ξένων χωρών. «Αλίμονο», θα έλεγε κάποιος, «πώς θα μπορούσε να μη συμβεί κάτι τέτοιο όταν αποδεδειγμένα από την περίπτωση της Λέρου έχουν περάσει σαν πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη τζιχαντιστές;». Πράγματι, έτσι είναι. Ομως και με αυτό αποδεικνύεται η απουσία ή έστω η ανεπάρκεια του επίσημου κράτους: την περασμένη Τρίτη κανείς δεν ήξερε ποιος ή ποιοι έσπειραν τις φήμες περί επικείμενων ομαδικών απελάσεων στην Τουρκία, οι οποίες οδήγησαν στο χάος και τις φωτιές της Μόριας. Γι' αυτό θα αρκούσε η επαρκής και αποτελεσματική παρουσία στο hot spot.
Αυτή τη στιγμή και μετά από μια καταστροφική χρονιά για τον τουρισμό (η πτώση ξεπερνά το 60% σε σχέση με πέρυσι) η εικόνα στη Λέσβο είναι εκρηκτική και αμφίβολα μη διαχειρίσιμη πια. Αυτό ερμηνεύει και το blame game που αρχίζει να διαφαίνεται. Οι κάτοικοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά από την πτώση του τουρισμού, την ώρα που βιώνουν τη φορολαίλαπα όπως όλοι. Εκεί που πίστεψαν ότι το Προσφυγικό θα έβαινε προς εκτόνωση ζουν φωτιές, εντάσεις, επεισόδια και ακούν για σχέδια δημιουργίας και νέων χώρων κράτησης, όπως συνέβη με το στρατόπεδο της Λεμονούς. Ξέρουν την ίδια στιγμή ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίζονται στους υφιστάμενους χώρους μένουν ελεύθεροι τυπικά, φυλακισμένοι ουσιαστικά, και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει από δω και πέρα πώς θα αντιδράσουν. 

Η απουσία του κράτους

Αυτόν τον γόρδιο δεσμό θεωρητικά θα έπρεπε να τον λύσει το επίσημο κράτος. Ευθύς εξαρχής, όμως, διά της απουσίας του επέτρεψε να δημιουργηθεί και τώρα παίρνει αποστάσεις επιχειρώντας να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στις τοπικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους σηκώνουν τα χέρια ψηλά ή τρέμουν τις συνέπειες κυβερνητικών αποφάσεων. Η πιο πρόσφατη απόφαση να στεγαστούν πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια σε πλοίο που θα ναυλωθεί για το σκοπό αυτό προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Πού θα δέσει το πλοίο; Μέσα στο λιμάνι; Και πού θα βγαίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αφού δεν είναι δυνατόν να μένουν διαρκώς μέσα στο πλοίο; Ξανά στους δρόμους της πόλης; Οι εικόνες τους δεν θα πλήξουν τον τουρισμό για μια ακόμη χρονιά; Ερωτήματα αγωνίας που δεν μπορεί εύκολα να απαντηθούν. Αλλωστε, η επιλογή της Μόριας για τη δημιουργία του hot spot είχε χαρακτηριστεί καλή, καθώς είναι ένα μεσόγειο χωριό της Λέσβου, με τη συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του να είναι ελαιοπαραγωγοί. Το hot spot δημιουργήθηκε στον χώρο του παλιού 296 Τ.Ε., είναι σχετικά μακριά από τον οικισμό και περιβάλλεται από ελαιοπερίβολα- ορισμένα εκ των οποίων καταστράφηκαν την περασμένη Δευτέρα. 
Ως το πιο απλό παράδειγμα της κυβερνητικής απουσίας από το νησί στο οποίο χτυπά η καρδιά του προσφυγικού προβλήματος, αναφέρεται ότι ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει συντονιστής σε τοπικό επίπεδο. «Να πούμε το πιο απλό: αν φτάσουν σήμερα 200 άνθρωποι δεν υπάρχει κανείς που να φροντίσει οι, π.χ., 4.000 μερίδες φαγητού να γίνουν 4.200». 

Κάρβουνα...

Οι τοπικές αρχές, από την πλευρά τους, ξέρουν ότι κρατούν στα χέρια τους κάρβουνα: σβησμένα μουτζουρώνουν, αναμμένα καίνε. Αυτό που κυρίως καταλογίζουν στην κυβέρνηση είναι ότι για «εμμονικούς, ιδεοληπτικούς λόγους» είναι αδύνατος ακόμη και σήμερα ο διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και (οικονομικών) μεταναστών. Ολοι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, άσχετα αν πληρούν τα στοιχεία του πρόσφυγα ή επιδιώκουν να κάνουν αίτηση ασύλου. Αυτό, όμως, μπλοκάρει τη διαδικασία και ισοπεδώνει προς τα κάτω τα δικαιώματα των προσφύγων που επίσης εγκλωβίζονται. Συνολικά στη Λέσβο έχουν καταγραφεί πάνω από 80 εθνικότητες - ακόμη και από την... Κούβα ή το... Σουρινάμ. Αυτή τη στιγμή στη Μόρια βρίσκονται άνθρωποι άνω των 50 εθνικοτήτων: Σύροι, Αφγανοί, Πακιστανοί, από διάφορες αφρικανικές χώρες και αλλού. Μάλιστα, οι περισσότεροι έφτασαν στην Τουρκία με τουριστική βίζα και από εκεί στην Ελλάδα για να αναζητήσουν το ευρωπαϊκό όνειρο. Στη Μόρια, που έχει δυναμικότητα 2.500 ανθρώπων, φιλοξενούνται 4.000 - οπότε είναι αυτονόητες οι συνθήκες ασφυξίας. Αλλα 1.000 άτομα (κυρίως οικογένειες) φιλοξενούνται στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ και άλλοι περίπου 500 άνθρωποι βρίσκονται σε μικρότερες δομές. Η λογική της αντιμετώπισης με τον ίδιο τρόπο των προσφύγων και των μεταναστών έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται μέρα με τη μέρα ολοένα περισσότεροι στη Λέσβο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν υπογράφηκε η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στη Λέσβο βρίσκονταν 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ πλέον αριθμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί και ανέρχεται στις 5.500 χιλιάδες. Πόσοι αποχωρούν από το νησί; Λιγότεροι από 20 καθημερινά, αριθμός που δείχνει ότι οι διαδικασίες δεν κινούνται με τους ρυθμούς που θα έπρεπε. 
πηγή:protothema.gr

Συνεχίζεται το χάος: Άλλοι 241 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν μία άφιξη στη Λέσβο, 41 στη Σάμο, 123 στη Χίο, 58 στην Κω και 18 στην Κάλυμνο

Ακόμη 261 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν μία άφιξη στη Λέσβο, 41 στη Σάμο, 123 στη Χίο, 58 στην Κω και 18 στην Κάλυμνο.

Συνολικά στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 13.983 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ σε ολόκληρη τη χώρα ο αριθμός τους ανέρχεται σε 60.817. Πηγή:prothema.grΟι θέσεις της Ελλάδας στη σύνοδο για το προσφυγικό

Περίπου στις 12:30 ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι εργασίες της «μίνι» Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την οποία έχει συγκαλέσει στην Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν. Οι εργασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν το απόγευμα. 

Στη σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή Καγκελαρία με θέμα: «Η μετανάστευση κατά μήκος της βαλκανικής οδού», συμμετέχουν συνολικά 10 χώρες: Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία. Στις εργασίας δίνουν το παρών ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 


Ο Αλέξης Τσίπρας, που αφίχθη στην αυστριακή πρωτεύουσα αργά χτες το βράδυ, έστειλε ηχηρά μηνύματα για το πώς πρέπει από κοινού, διεθνώς και σε επίπεδο ΕΕ, να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. 

Από τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, μέχρι τη Σύνοδο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ προ εβδομάδας, και τις τοποθετήσεις του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κεντρική αιχμή του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν ότι χωρίς βοήθεια, αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το παγκόσμιων διαστάσεων προσφυγικό. 

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου ότι διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της Ένωσης. 
Η Ελλάδα τόσο μέσω των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού όσο και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις, θέτει επιτακτικά την ανάγκη για: 

-Άμεση επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων
-Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης για επιστροφές
-Άμεση αύξηση των στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου για το 'Ασυλο (EASO) για στήριξη της Υπηρεσίας Ασύλου στην χώρα μας
-Ενίσχυση συνεργασίας με την Frontex τόσο στο Αιγαίο, όσο και στα βόρεια σύνορα της χώρας, ώστε να σταλεί το μήνυμα στους διακινητές ότι οι παράνομες οδοί έχουν κλείσει και έχουν αντικατασταθεί με νόμιμες 
-Άμεση εφαρμογή της απόφασης για Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή.
 
Ειδικότερα, η Αθήνα ζητά αποτελεσματική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη για εντατικοποίηση της μετεγκατάστασης και κατάργηση των παράνομων μεταναστευτικών οδών και την αντικατάσταση τους με νόμιμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι δύσκολη, αλλά απαραίτητη, για την αντιμετώπιση τόσο των παράνομων δικτύων διακίνησης, όσο και των ξενοφοβικών αντιλήψεων, όπως αυτές που θεωρούν ότι το Διεθνές Δίκαιο αποτελεί πολυτέλεια και υποστηρίζουν τις επαναπροωθήσεις στη θάλασσα. 

Ο πρωθυπουργός και από την Ν. Υόρκη κάλεσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν γρήγορα τις υποχρεώσεις τους και να επισπεύσουν τη διαδικασία μετεγκατάστασης από την Ελλάδα. Επίσης, για την ελληνική κυβέρνηση, η συνεργασία με τη Frontex πρέπει να συνεχιστεί και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα, διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης. 

Επιπλέον, η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO). Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου. Όπως έκανε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, η ελληνική πλευρά αιτείται συνεχώς την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.
Οι θέσεις που εκφράζει γενικότερα η ελληνική πλευρά για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού και σε διεθνές πλαίσιο, αφορούν στην:

Αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες,
Αύξηση των επιστροφών ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και της επανεγκατάστασης και επαναπροώθησης όλων εκείνων που την χρειάζονται,
Αύξηση της συνεργασίας ασφάλειας εναντίον των δικτύων διακινητών, 
Αύξηση των πρωτοβουλιών αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης. Πηγή:zougla.gr

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Έκθεση κόλαφος για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στην Ελλάδα

«Έχουμε χάσει κάθε ελπίδα. Η παράλυση της Ευρώπης αφήνει χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στην Ελλάδα». Με αυτό τον τίτλο ξεκινά η έκθεση – κόλαφος της Διεθνούς Αμνηστίας που σκιαγραφεί τις δραματικές διαστάσεις που έχει λάβει το προσφυγικό ζήτημα.

Σχεδόν 60.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων ζει κάτω από άθλιες συνθήκες, αναφέρει η Οργάνωση μιλώντας για βασανισμένους πολίτες που καθημερινά βιώνουν έναν διαφορετικό πόλεμο.

Σαφώς επικριτική απέναντι στη στάση που έχει τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει την έλλειψη συντονισμένου σχεδίου.

«Η ΕΕ όχι μόνο δεν καταφέρνει να προσφέρει καταφύγιο στον αριθμό των ανθρώπων που της αναλογεί από τους 21 εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, αλλά αποτυγχάνει επίσης στο αναμφισβήτητα διαχειρίσιμο καθήκον της να προσφέρει αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες
διαβίωσης σε εκείνους που έχουν επιζήσει του επικίνδυνου ταξιδιού ως εκεί», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία και μιλά για επείγουσα ανάγκη βελτίωσης του συστήματος ασύλου και υποδοχής στην Ελλάδα και για διασφάλιση πρόσβασης σε αποτελεσματική προστασία για όσους παγιδεύονται στην Ελλάδα.

Πάνω από 40.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που επικαλείται η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 47.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι από αυτούς (περίπου το 90%) προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, έγκυες γυναίκες και βρέφη.

Περίπου 7.500 άτομα στεγάζονται σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, αλλά τα περισσότερα ζουν σε περίπου 50 καταυλισμούς, στην πλειοψηφία τους υπό άθλιες συνθήκες, καθώς κοιμούνται καταγής για ολόκληρους μήνες. Οι περισσότεροι, δε, βρίσκονται σε μια μόνιμη και σταθερή κατάσταση βαθιάς ανασφάλειας, ακόμη και για το αν θα υπάρχει αρκετό φαγητό κάθε μέρα.

Δίνοντας στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία που μαρτυρούν την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι ακόμη 12.500 άνθρωποι έχουν φτάσει στις ακτές της Ελλάδας μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Έχουν παγιδευτεί σε υπερπληθείς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ περιμένουν για τις αποφάσεις σχετικά με τα αιτήματα ασύλου τους», αναφέρεται στην έκθεση της Οργάνωσης.

Ύστερα από μια επιχείρηση προκαταγραφής από την Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου που τελείωσε τον Ιούλιο του 2016, 3.481 άτομα αναγνωρίστηκαν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία για να περάσει στην πιο σκληρή απόχρωση του προσφυγικού, τα ασυνόδευτα παιδιά.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, που αναφέρονται στην έκθεση, τον Σεπτέμβριο 1.483 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν υπό κράτηση ή σε καταυλισμούς ανά την Ελλάδα, εν αναμονή στέγασης.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου 2016, οι ελληνικές αρχές εντόπισαν 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Λόγω της εθνικότητάς τους ή λόγω εκκρεμών αιτημάτων οικογενειακής επανένωσης, δεν είναι όλα επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Ωστόσο, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης είναι εξαιρετικά χαμηλός: μόνο 42 παιδιά έχουν τελικά μεταφερθεί στην Ευρώπη, κατά κύριο λόγο στη Φινλανδία.

«Μακροχρόνια τραγωδία»

Επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση είναι μόνο οι αιτούντες άσυλο που προέρχονται από χώρες από τις οποίες οι αιτήσεις ασύλου επιτυγχάνουν ένα πανευρωπαϊκό μέσο ποσοστό αναγνώρισης τουλάχιστον στο ύψος του 75%, προσθέτει η Διεθνής Αμνηστία.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να μείνουν συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και να παρέχουν την προστασία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που αξίζουν οι αιτούντες άσυλο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις μετεγκατάστασης, να επιταχυνθεί η διαδικασία, να χορηγηθούν θεωρήσεις εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους και να θεσπιστούν προσβάσιμες και ταχείς διαδικασίες για οικογενειακή επανένωση. Με τον υπάρχοντα ρυθμό, θα χρειαστούν 16 χρόνια για να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις περί μετεγκατάστασης που δόθηκαν ένα χρόνο πριν» δήλωσε η Μόνικα Κόστα Υπεύθυνη Εκστρατειών για τη Μετανάστευση στη Διεθνή Αμνηστία.

«Κάθε ημέρα πεθαίνουμε 100 φορές»

«Κάθε ημέρα πεθαίνουμε 100 φορές. Ο αέρας δεν είναι καλός εδώ, το φαγητό δεν είναι καλό, υπάρχει μόλυνση εδώ. Ούτε τα ζώα δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εδώ», «υπέφερα πολύ. Έχασα το σπίτι μου», είναι ορισμένα από τα σπαρακτικά λόγια προσφύγων που προσπαθούν να δώσουν τη δική τους μάχη στην Ευρώπη.

«Αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της δεν ενεργήσουν επειγόντως προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών, του διαμοιρασμού της ευθύνης και της παροχής ασφάλειας για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα, η κατάσταση αυτή θα εξελιχθεί σε μακροχρόνια τραγωδία». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με έκδηλη ανησυχία για το μέλλον.

Πηγή: in.gr


24ωρη γραμμή ψυχολογικής στήριξης των αστυνομικών

Η ηγεσία της Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι δημιουργείται γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των αστυνομικών γιατί εμφανίζονται πλέον πολλά κρούσματα αυτοχειρίας.

«Το επόμενο διάστημα, όχι πάνω από μήνα, θα λειτουργήσει 24ωρα μία τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και κοινωνικής συμβουλευτικής, για όλους τους ενστόλους και εν απόστρατεία και εν ενεργεία αλλά και τις οικογένειες τους και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μια δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας με την χρήση ψυχομετρικών τεστ, επιστημονικά αποδεδειγμένων, έτσι ώστε να βοηθήσουμε επί τοις πράγμασι, επί της ουσίας, όποιους συνεργάτες μας έχουν κάποιο πρόβλημα από το στρεσογόνο έτσι και αλλιώς επάγγελμα που ασκούν», αναφέρει ο κ. Αναγνωστάκης.
.
Πηγή:bloko.gr

Τι είπε ο Τόσκας για την πιθανότητα πρόσληψης φρουρών ή συνοριακών, Φτιάχνουν νέο οργανόγραμμα θέσεων

Πριν από δύο χρόνια, ο ... "αλχημιστής" Δένδιας εν μια νυκτί κατάργησε διαγράφοντας τις 6.500 κενές οργανικές θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. φέρνοντας ίσα βάρκα ίσα νερά τις θεωρητικές ανάγκες των υπηρεσιών με την υπάρχουσα δύναμη.


Χθες, ρωτήθηκε ο αρχηγός της αστυνομίας, αντιστράτηγος Κ. Τσουβάλας, αν η αναδιοργάνωση συμβαδίζει με την εκμεταλλεύσιμη δύναμη, ή αν παρατηρηθούν πριν από τα εγκαίνια κενά και λειτουργικές δυσχέρειες.

Ο κ. αρχηγός, αποκάλυψε πως έχει δοθεί εντολή σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις να καταρτίσουν πλάνο εξορθολογισμένου οργανογράμματος με βάση την αναδιάταξη των υπηρεσιών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει επάρκεια προσωπικού, ενώ έκανε γνωστό, ότι εφεξής όλοι οι νεοεξερχόμενοι αστυνομικοί θα ξεκινούν την υπηρεσιακή καριέρα τους από την Αθήνα και θα παίρνουν μεταθέσεις για την περιφέρεια με γνώμονα τον επίσης νέο σχετικό κώδικα.

Ακολούθησε σχετική ερώτηση του bloko.gr προς τον κ. Τόσκα, στην περίπτωση που προκύψουν ακόμη και δυσαναπλήρωτα με το μοντέλο διοίκησης κενά, αν θα υπάρξουν προσλήψεις φρουρών ή συνοριακών, για να εισπράξουμε ως απάντηση πως τέτοιο ζήτημα δεν τέθηκε, δεν τίθεται και ούτε πρόκειται να τεθεί.
Πηγή:bloko.gr

Κλείνουν 3 στα 10 αστυνομικά τμήματα

Επιστρέφουν στην λογική των πολυδύναμων τμημάτων - Πολλές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας θα μείνουν χωρίς ουσιαστική αστυνόμευση 

Τρία στα δέκα αστυνομικά τμήματα κλείνουν ή συγχωνεύονται, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης-αναδιάταξης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.. Από τα 1.206 σε όλη την Ελλάδα μένουν τα 948, ενώ στην Αττική από τα 246 θα μείνουν 188. Κατά τη διάρκεια εξέτασης των προτάσεων των Αστυνομικών Διευθυντών νομών της Ελλάδας και τη διαβούλευση, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ότι η αστυνομία δαπανούσε 350.000 ευρώ ετησίως σε μισθώματα κτιρίων 18 Αστυνομικών Σταθμών που ήταν κλειστοί, ένας από αυτούς μάλιστα τέσσερα χρόνια! Στο μεταξύ τα τηλέφωνα του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα χτυπά ακατάπαυτα από... VIP, που χάνουν τους αστυνομικούς συνοδούς τους, οι οποίοι θα ενταχθούν σε Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, οι οποίες από 22 ευελπιστούν να γίνουν 50. Στα σκαριά είναι και η δημιουργία 4ψήφιας τηλεφωνικής γραμμής, για την ψυχολογική υποστήριξη αστυνομικών εν ενεργεία και συνταξιούχων, μετά τα αυξανόμενα κρούσματα αυτοκτονιών.

Από την υλοποίηση του νέου σχεδίου αναδιοργάνωσης, που παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη τύπου του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, και μείωση κατά 10% των μισθωμάτων, χρήματα όμως που ούτως ή άλλως θα δαπανηθούν σε καύσιμα και λειτουργικά έξοδα των υπηρεσιών που θα παραμείνουν αλλά θα περιπολούν σε μεγαλύτερη χιλιομετρική ακτίνα. Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία τόνισε ότι στόχος της αναδιάρθρωσης που εξαγγελλόταν 20 χρόνια αλλά κανείς δεν την έκανε, είναι η συγχώνευση των υπηρεσιών, για την αύξηση περιπολιών και αποτελεσματικότητας στην αστυνόμευση. Στον νομό Αττικής καταργούνται 71 αστυνομικές υπηρεσίες και «απελευθερώνονται» 1.446 αστυνομικοί που θα ανακατανεμηθούν με βάση το νέο οργανόγραμμα. 

Όπως είχε επισημανθεί τον περασμένο Αύγουστο, η αναδιάρθρωση ήταν ένα «καλλικρατικό λίφτινγκ» με τη επαναφορά του θεσμού πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων, το οποίο άφηνε πολλές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση. Η πολιτική και αστυνομική ηγεσία υποστηρίζουν ότι οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες και ο θεσμός του «Τοπικού Αστυνόμου» θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό αστυνομικών σταθμών της παραμεθορίου που καταργούνται. Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν πως η αναδιάρθρωση δεν δίνει λύση στην λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Οι κύριοι Τόσκας και Αναγνωστάκης, αναφορικά με τα γηρασμένα οχήματα της ΕΛ.ΑΣ., ανέφεραν ότι είναι σε τελικό στάδιο η αγορά 400 οχημάτων, με 13 εκατομμύρια ευρώ που ήταν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τοποθέτηση καμερών στα βόρεια σύνορά μας, κάτι που δεν χρειαζόταν και επανακαθορίστηκε η χρήση τους.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Τόσκας και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. στη δημιουργία τουλάχιστον 30 επιπλέον ΟΠΚΕ, με τους 700 αστυνομικούς που θα φύγουν από τη φύλαξη επισήμων. Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε τις πιέσεις που δέχεται από πρόσωπα για να μην αφαιρεθεί η φρουρά τους αναφέροντας χαρακτηριστικό διάλογο με πρώην συνάδελφό του που μένει στου Παπάγου: «Μου είπε ότι μένει δίπλα στο βουνό και του απάντησα και τι φοβάσαι; Μην κατέβει ο Νταβέλης;».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γιάννης Κατσιαμάκας δήλωσε: «Δεν θα σώσει την κατάσταση από την λειψανδρία. Γίνεται απλά μια αναδιάταξη του προσωπικού, ένα μικρό λίφτινγκ. Στην επαρχία καταργούνται αστυνομικά τμήματα παραμεθόριων περιοχών με την αστυνόμευσή τους να υπάγεται σε υπηρεσίες που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από αυτές».

Ο κ. Γρηγόρης Γερακαράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων λέει χαρακτηριστικά: «Επαναφέρουν τον αποτυχημένο θεσμό των πολυδύναμων αστυνομικών τμημάτων. Είναι κοροϊδία. Λένε ότι θα έχουν δύο εποχούμενες περιπολίες το 24ωρο σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να έχουν οχήματα. Τα τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών, μετατρέπονται σε γραφεία μέσα στις υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με το εξειδικευμένο προσωπικό να παροπλίζεται. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία αστυνομικά τμήματα και μένει ένα, ενώ αντίστοιχες είναι οι περικοπές στον Πειραιά».

Διαπιστώνεται επίσης, ότι το Αστυνομικό Τμήμα Αριστοτέλη Χαλκιδικής θα μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις του παλιού Α.Τ. Ιερισσού, το οποίο είχε «καεί» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων για τα μεταλλεία της περιοχής. Παράλληλα εντοπίζεται σωρεία αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού από τα Τμήματα Ασφαλείας στα Αστυνομικά Τμήματα για την… φύλαξη στόχων! Συνδικαλιστές της αστυνομίας αναφέρουν χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτών των τμημάτων Πετραλώνων και Ν. Κόσμου τα οποία «σκορπίζονται» σε βάρος της Καλλιθέας και Ν. Σμύρνης, καταργείται το καλύτερο σε υποδομή Α.Τ. Μελισσίων και παραμένει το «άσχημο» της Πεντέλης. Τα τρία τμήματα Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης γίνονται δύο που θα αστυνομεύουν μια τεράστια περιοχή, ενώ καταργούνται τα τμήματα Τροχαίας Περιστερίου και Αιγάλεω και ιδρύεται Τροχαία Δυτικής Αττικής.

«Καταργείται» η Δίωξη Ναρκωτικών σε όλη την επαρχία!

Προβληματισμό και εύλογα ερωτήματα προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να καταργήσει όλες τις Διευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών στην επαρχία και να τις μετατρέψει σε «γραφεία» μέσα στην κάθε υποδιεύθυνση Ασφάλειας.

Με απλά λόγια, η Δίωξη Ναρκωτικών σταματά πλέον να είναι στην επαρχία αυτόνομη υπηρεσία και όσοι αστυνομικοί υπηρετούν εκεί, θα μεταφερθούν στην Ασφάλεια. Έτσι, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, παροπλίζονται ουσιαστικά μάχιμοι αστυνομικοί με ειδίκευση. 

Για την κατάργηση των υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών στους νομούς της επαρχίας, το υπουργείο υποστήριξε ότι θα γίνει, επειδή διαθέτουν μεγάλο αριθμό αστυνομικών και θα ενταχθούν στις διευθύνσεις του κάθε νομού με διευρυμένο αντικείμενο. 

Όπως ανέφερε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, είναι αδιανόητο η Δίωξη Ναρκωτικών σε μια επαρχιακή πόλη να διαθέτει 20-22 εξειδικευμένους αστυνομικούς και όλη η Ασφάλεια 60. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ 
Πηγη:protothema.gr

Συμφωνία Ε.Ε.-Αιγύπτου για τους πρόσφυγες προτείνει ο Σουλτς

Δεδομένου ότι ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες από τη βόρεια Αφρική έρχονται στην Ευρώπη, μέσω Αιγύπτου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, όπως με την Τουρκία. «Αυτόν τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε ο Μάριν Σουλτς στη «Süddeutsche Zeitung» (SZ).

«Η προστασία των προσφύγων και η καταπολέμηση των λαθροδιακινητών θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητές μας. Η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας αποδεικνύει ότι μια τέτοια συνεργασία είναι δυνατή χωρίς να παραιτούμεθα από τις αρχές μας» πρόσθεσε ο Σουλτς.


Τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη γερμανική κυβέρνηση αυξάνεται ο φόβος ότι θα έρχονται ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες στην Ευρώπη μελλοντικά, εάν συνεχιστεί η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Αιγύπτου, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα. Η χώρα αυτή εξελίχθηκε σε δεύτερο σημαντικό σημείο εκκίνησης των προσφύγων προς την Ευρώπη από τη Μεσόγειο. Ο ένας στους δέκα έρχεται πλέον από την Αίγυπτο, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία έχει στη διάθεσή της η «SZ». Πηγή:zougla.gr

Συνέντευξη Τύπου Βουδούρη για τους λόγους παραίτησής του από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τους λόγους της παραίτησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέθεσε ο Οδυσσέας Βουδούρης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Ωστόσο τόνισε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «όπως το κάνω τις τελευταίες δεκαετίες», ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, ενώ διευκρίνισε ότι με τον κ. Μουζάλα είχε άριστη συνεργασία τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του στη θέση του γενικού γραμματέα και ότι «δεν υπήρξε ποτέ προσωπικό θέμα μαζί του, το θέμα ήταν αντικειμενικό όταν προσπάθησα να υλοποιήσω την αποστολή μου».

«Εξάντλησα όλα τα περιθώρια που είχα για να εκπληρώσω την αποστολή που μου ανατέθηκε και θεωρώ πιο έντιμο σε αυτή την περίπτωση, αντί να παραμένω ανενεργός σε μια θέση, να παραιτηθώ», παρατήρησε ο κ. Βουδούρης και συνέχισε: «Είχα μια δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου ούτε ένα ασυνόδευτο παιδί υπό κράτηση. Δυστυχώς και χωρίς να έχω την ευθύνη, δεν μπόρεσα να κρατήσω αυτή τη δέσμευση, πρώτον διότι δεν υπήρξε εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον γενικό γραμματέα και δεύτερον διότι αφαιρέθηκε αυτή η αρμοδιότητα από τη γενική γραμματεία».


Ο τρίτος λόγος που εξέθεσε ο κ. Βουδούρης ήταν ότι «υπάρχουν σκιές πολύ σημαντικές και δεν θέλω να παραμένω σε ένα υπουργείο, όπου υπάρχουν σκιές. Θεωρώ ότι αυτές οι σκιές θα πρέπει να φωτιστούν άμεσα προς όφελος όλων». Ο ίδιος κατηγόρησε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για «φαραωνικά σχέδια δημιουργίας δομής φιλοξενίας δίπλα από το πρώην εργοστάσιο Softex Θεσσαλονίκης, κόστους 8,6 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ανατεθεί σε εμπορική εταιρεία με εργολαβικό κέρδος 1,059 εκατομμύρια ευρώ», καθώς και για «εμμονή σε αδόκιμες επιλογές», όπως η προμήθεια οικίσκων όχι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά με απαίτηση «από το γραφείο του υπουργού» για οικίσκους μεγαλύτερους κατά 60 εκατοστά. «Υπάρχει στην περίπτωση αυτή μια πίεση που οδηγεί σε διαδικασίες απευθείας ανάθεσης αντί να γίνουν διαγωνισμοί», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης «στην ουσία δεν λειτουργεί και το όργανο που διοικεί τις δομές είναι το γραφείο του υπουργού» κάνοντας επίσης λόγο για «ένα παράλληλο σύστημα» διοίκησης. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βουδούρη, «υπάρχει μια ασάφεια όσον αφορά στον αριθμό των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», καθώς, όπως τόνισε, ο αριθμός των προσφύγων που δημοσιοποιείται καθημερινά από το άτυπο όργανο Κέντρο Επιχειρησιακής Οργάνωσης Μεταναστευτικού (και κοινοποιείται στα ΜΜΕ από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης) είναι κατά 10.000 υψηλότερος από τον αριθμό που που δίνει το σχετικό όργανο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΚΕΣΟΔΠ).

Όσον αφορά στα οικονομικά ζητήματα καταλόγισε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν έχει συντάξει προϋπολογισμό για τη διαχείριση του προσφυγικού και δεν έχει προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους ανά πρόσφυγα στην Ελλάδα, πρακτική που ακολουθείται από άλλες χώρες. Έθεσε, εξάλλου και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία, απορρόφηση που ανέρχεται σε 28%, και απέδωσε αυτή την καθυστέρηση στην ανυπαρξία των κατάλληλων δομών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα απορροφήσουν τα κονδύλια.

Εξάλλου, ο Οδυσσέας Βουδούρης προχώρησε σε διάψευση της φήμης ότι ο πρωθυπουργός δέχτηκε την παραίτηση πριν την υποβάλει επίσημα, επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για το προσφυγικό «όπως το κάνω τις τελευταίες δεκαετίες» και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του. Επίσης, διευκρίνισε ότι με τον κ. Μουζάλα είχε άριστη συνεργασία τους δύο πρώτους μήνες της θητείας του στη θέση του γενικού γραμματέα και ότι «δεν υπήρξε ποτέ προσωπικό θέμα μαζί του, το θέμα ήταν αντικειμενικό όταν προσπάθησα να υλοποιήσω την αποστολή μου».

Τέλος, κάνοντας απολογισμό της πεντάμηνης θητείας του, ο κ. Βουδούρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έγινε καταμερισμός των τομέων δράσης των ΜΚΟ ανά δομή φιλοξενίας, δημιουργήθηκε σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης των δομών σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (από το οποίο προέκυψε ότι 29 δομές έχουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες με ικανοποιητικές συνθήκες), αναπτύχθηκε πρόγραμμα σίτισης με κοινοτικές κουζίνες και διανομή χρημάτων στους πρόσφυγες μέσω πιστωτικής κάρτας, ξεκίνησε η διαμόρφωση προστατευόμενων ζωνών για ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, αναπτύχθηκε πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής κάρτας για τους πρόσφυγες στην κεντρική Ελλάδα και προετοιμάστηκε κανονισμός λειτουργίας για τα hotspots και έγγραφο για τη σύσταση οργανισμών των δομών φιλοξενίας.

«Παρά το γεγονός ότι δουλέψαμε υπό δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν είχαν εκχωρηθεί οι αρμοδιότητες στη γενική γραμματεία, κάναμε ένα πλούσιο έργο», κατέληξε ο ίδιος. 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επεισόδια στον καταυλισμό της Σούδας

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια εκδηλώθηκαν στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης, 22 Σεπτεμβρίου, στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών διαφορετικών εθνοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξεκίνησαν από ομάδα Αλγερινών, τους οποίους ανέλαβαν να αντιμετωπίσουν Σύριοι του καταυλισμού. Η αστυνομία αρχικά παρακολουθούσε από μακριά, αλλά στη συνέχεια και πριν επεκταθούν οι συμπλοκές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο και τα πράγματα ηρέμησαν. 


Στην αρχική επιχείρηση έγιναν περί τις 15 συλλήψεις από τους πρωταίτιους των επεισοδίων.Πηγή: astraparis
https://youtu.be/CKongGAeoDE?t=3

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Συνελήφθη 49χρονος υπήκοος Ινδίας κατηγορούμενος για παράνομη απασχόληση τριών μη νόμιμων αλλοδαπών στη Δράμα

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 47χρονο ημεδαπό

Συνελήφθη χθες (21-9-2016) το μεσημέρι, στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, 49χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ινδίας, κατηγορούμενος για παράνομη απασχόληση τριών μη νόμιμων αλλοδαπών. Στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται επίσης ένας 47χρονος ημεδαπός.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί σε συνεργασία με υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας του νομού Δράμας, στην επιχείρηση του 47χρονου, εντόπισαν τον 49χρονο, προσωρινά υπεύθυνο, να απασχολεί παράνομα σε αυτήν, τρεις (3) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι ο 47χρονος απουσίαζε κατά τον έλεγχο και αναζητείτε, καθώς επίσης ότι συνελήφθησαν και οι τρεις μη νόμιμοι μετανάστες κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δράμας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κάτω Νευροκοπίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας.

Πηγη:www.evros24.gr