Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Δαπάνες, μετακίνησης και αποζημιώσεις για τους αποσπασμένους

Ενημέρωση των Μελών σχετικά τις δαπάνες, μετακίνησης και αποζημιώσεις για τους αποσπασμένους.

Αριθμ.  Πρωτ. 51/2016                                                                                Θεσσαλονίκη, 30/09/2016

ΠΡΟΣ :

-      Ενώσεις -  Μέλη μας

Θέμα: « Δαπάνες, μετακίνησης και αποζημιώσεις για τους αποσπασμένους»

Διαπιστώσαμε σήμερα, μετά από πολλές αναφορές συναδέλφων, οι οποίοι δύναται να αποσπαστούν στη νησιωτική χώρα το επόμενο διάστημα, διαφοροποιήσεις στον τρόπο και τα ποσά χορήγησης χρημάτων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών από τις διαχειρίσεις τους.

Ειδικότερα ενημερώθηκαν αρκετοί  συνάδελφοί μας   από τις τοπικές τους διαχειρίσεις πως επειδή η σχετική νομοθεσία έχει αλλάξει, οι αντίστοιχες αποζημιώσεις θα είναι μειωμένες σε βαθμό  τέτοιο που το ποσό της δαπάνης καταλυμάτων προσδιοριζόταν στο ¼ από τη σημερινή (!) και όχι πάνω από 10 € ανά ημέρα. Προφανώς και θα ήταν αδύνατη μια τέτοια εφαρμογή καθώς κανένα κατάλυμα δεν θα χορηγούνταν στους αστυνομικούς στα νησιά ( αφού η ζήτηση των καταλυμάτων από πρόσφυγες, μετανάστες και υπαλλήλους  ΜΚΟ είναι μεγάλη ).

Η Ομοσπονδία έθεσε το ζήτημα στην Ηγεσία η οποία ανταποκρίθηκε και τελικώς μας ενημέρωσε πως η μετακίνηση του προσωπικού θα γίνει με το ισχύον έως σήμερα καθεστώς και όχι σύμφωνα με το Ν.4336/2015.

Επίσης ενημερωθήκαμε πως ήδη έχει προωθηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο Π.Δ. για την διευθέτηση των σχετικών ζητημάτων για το ένστολο προσωπικό και αυτό των ενόπλων δυνάμεων.  Παράλληλα, αναμένεται σχετική τροπολογία που να παρατείνει το διάστημα εφαρμογής του Ν. 4336/2015 για τους ένστολους έως ότου εφαρμοστεί το προωθημένο σχέδιο ΠΔ.


posyfy.gr

Πίνακες κατανομής δύναμης στα νησιά Β&Ν Αιγαίου 1/10-31/12/2016

Με ενίσχυση επιπλέον η αστυνομική δύναμη για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η ΠΟΣΥΦΥ προ ημερών είχε ζητήσει απο την ηγεσία περαιτέρω ενίσχυση καθώς οι εξεγέρσεις στα hotspot  απαιτούσαν κι αλλη ενισχυτική δύναμη (Δειτε το έγγραφο προς τον Αρχηγό )

Ενισχυμένη κατά 60 περίπου αστυνομικούς η νέα δύναμη που θα αποσπαστεί στα νησιά για την διαχείριση των ροών και των hot spot.

Διάρκεια ενισχυτικής δύναμης απο 1/10/2016 έως 31/12/2016.


Κατά την επιλογή θα προηγηθούν εθελοντές απο τις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Ελέγχου Διαβατηρίων  αστυνομικοί.

Η κάλυψη των δαπανών θα επιβαρύνει αρχικώς τον κρατικό προυπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία  θα επιστραφούν μέσω της αναχρηματοδότησης απο τον Οργανισμό του frontex.


Δείτε σχετικά τους Πίνακες κατανομής / 247 συνολική  ενισχυτική

Περισσότερες πληροφορίες στις Γραμματείες των Υπηρεσιών.

posyfy.gr

"Plan B" για να μην "παγώσουν" τα ειδικά μισθολόγια από 1ης Ιανουαρίου

Στην ενεργοποίηση σχεδίου Β προχωράει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το θέμα των ειδικών μισθολογίων και το "πάγωμα" των ωριμάνσεών τους, καθώς
βάσει νόμου από 1η Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να επιβληθεί η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής".
Και αυτό γιατί χάθηκε η καταληκτική ημερομηνία της 29ης Σεπτεμβρίου για να ψηφιστούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαθιστούσαν το "πάγωμα".

Τα αρμόδια υπουργεία παρουσίασαν κάποια μέτρα στο οικονομικό επιτελείο, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να χαρακτηριστούν αξιόπιστα ισοδύναμα για να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν αντί του "παγώματος" των ωριμάνσεων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την τρόικα για την ενεργοποίηση εναλλακτικού σχεδίου για το θέμα. Το επιχείρημα για να μην προχωρήσει το "πάγωμα" των ωριμάνσεων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα, είναι ότι το "πάγωμα" αυτό θα αφορά ένα μισθολογικό καθεστώς το οποίο δεν θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου.

Χιλιάδες υπάλληλοι

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, με στόχο από τις αρχές του 2017 να υπάρχει άλλο καθεστώς στις αμοιβές των χιλιάδων υπαλλήλων που έχουν ειδικό καθεστώς (ένστολοι, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε πως οι αλλαγές στο σύνολο των ειδικών μισθολογίων θα ήταν τέτοιες που θα κάλυπταν το δημοσιονομικό όφελος από το "πάγωμα" των ωριμάνσεών τους. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια υπουργεία και τους εργαζομένους που αφορούν οι αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δύο σχέδια:

1. Το όποιο "πάγωμα" των ωριμάνσεων να αποφασιστεί μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο γενικότερο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Δηλαδή, να συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο ο νέος τρόπος με τον οποίο θα αμείβονται όσοι εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς και στη συνέχεια να επιβληθεί το "πάγωμα" στους νέους μισθούς.

2. Αφού θα αποφασιστεί το νέο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, τα αρμόδια υπουργεία να εντοπίσουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα. Αλλωστε, τόσο το νέο μισθολογικό τους καθεστώς όσο και το "πάγωμα" των ωριμάνσεών τους θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου. Οπότε η νομοθέτηση των ισοδύναμων μέτρων μπορεί να γίνει και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βέβαια, σε αυτό το σενάριο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση από την τρόικα, διότι ο νόμος προβλέπει τη θεσμοθέτηση των ισοδυνάμων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν, όμως, ότι οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να καμφθούν.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας τις επόμενες ημέρες και είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.


capital.grPlan B για να μην παγώσουν οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων από την 1η Ιανουάριου προωθεί το υπουργείο Οικονομίας μετά την αδυναμία να ψηφιστούν τα ισοδύναμα μέτρα.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, με στόχο από τις αρχές του 2017 να υπάρχει άλλο καθεστώς στις αμοιβές των χιλιάδων υπάλληλων (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, κα). Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε πως οι αλλαγές στο σύνολο των ειδικών μισθολογίων θα ήταν τέτοιες που θα κάλυπταν το δημοσιονομικό όφελος από το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια υπουργεία και τους εργαζόμενους που αφρούν οι αλλαγές.

Οπως αναφέρει η Καθημερινή, στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δύο σχέδια:

    Το όποιο «πάγωμα» των ωριμάνσεων να αποφασιστεί μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο γενικότερο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Δηλαδή, να συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο ο νέος τρόπος με τον οποίο θα αμείβονται όσοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς και στη συνέχεια να επιβληθεί το «πάγωμα» στους νέους μισθούς.
    Αφού θα αποφασιστεί το νέο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, τα αρμόδια υπουργεία να εντοπίσουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα. Αλλωστε, τόσο το νέο μισθολογικό τους καθεστώς όσο και το «πάγωμα» των ωριμάνσεων θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οπότε η νομοθέτηση των ισοδύναμων μέτρων μπορεί να γίνει και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Σε αυτό το σενάριο είναι πιθανό να αντιδράσει η τρόικα, καθώς ο νόμος προέβλεπε τη θεσμοθέτηση των ισόδυναμων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστοσο, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να καμφθούν.iefimerida.gr

Ελεύθεροι οι ανήλικοι που βίασαν 16χρονο στη Λέσβο

Μετά από την απολογία τους στον ανακριτή, τους επιβλήθηκαν απλώς περιοριστικοί όροι και τέθηκαν υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που ανέλαβε τη μεταφορά τους σε άλλη δομή εκτός του χώρου κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπου θα παραμείνουν ώσπου να οριστεί η δίκη, η εκδίκαση της οποίας δεν έχει οριστεί ακόμη. 

Ακόμη, στους 17χρονους βιαστές επιβλήθηκε απαγόρευση συναναστροφής τους με ανήλικους πρόσφυγες, συνεχής επιτήρηση από αστυνομικούς και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Αλλά και το ανήλικο θύμα τους απομακρύνθηκε από το hotspot της Μόριας και φιλοξενείται σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί από μη κυβερνητική οργάνωση. 

Το περιστατικό που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, αποκαλύφθηκε τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, όταν ο 16χρονος Πακιστανός εξετάστηκε από ψυχολόγο μετά από αίτημα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και αποκάλυψε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συνομήλικούς του στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι ασυνόδευτοι στη Μόρια, πράγμα που επιβεβαιώθηκε όταν εξετάστηκε από ιατροδικαστή. 

Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι οι τέσσερις ανήλικοι τον είχαν ακινητοποιήσει χρησιμοποιώντας βία και απειλές και στη συνέχεια τον είχαν βιάσει ο ένας μετά τον άλλο, ενώ κατέγραφαν τις αποτρόπαιες σκηνές με τρία κινητά τους, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή τους, κατασχέθηκαν και αποδείχθηκε ότι πράγματι περιείχαν το αρρωστημένο υλικό. Σε βάρος των τεσσάρων 17χρονων ασκήθηκε δίωξη για βιασμό και πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκου σε βαθμό κακουργήματος. 

 
πηγή: Πρώτο Θέμα
 

Σχεδόν διπλάσιους πρόσφυγες από τη χωρητικότητά τους έχουν τα κέντρα στα νησιά

Ακόμα 153 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν σήμερα στη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο, καθώς συνεχίζονται οι ροές προς τη χώρα μας από τα τουρκικά παράλια παρά τη σταδιακή επιδείνωση του καιρού.

Στα ελληνικά νησιά στεγάζονται πλέον 14.173 άνθρωποι, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από τη χωρητικότητα των κέντρων φιλοξενίας, που χτίστηκαν με προδιαγραφές για μόλις 7.450.

Συνολικά στη χώρα μας βρίσκονται πλέον 60.736 πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια στιγμή όμως, με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρούν οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύτηκε Τετάρτη.

ω Από τις 20 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η σχετική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έχουν επιστραφεί στη γείτονα χώρα μόλις 578 άτομα.

Το τρίμηνο από τα μέσα Ιουνίου, που περιλαμβάνει και την περίοδο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, έχουν γίνει μόλις 116 επαναπροωθήσεις, αφότου η Άγκυρα απέσυρε τους αστυνομικούς συνδέσμους που είχε στείλει στη χώρα μας για το συντονισμό των επιστροφών.

Με αργούς ρυθμούς προχωρά και το σχέδιο των Βρυξελλών για μεταφορά 160.000 προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. με βάση πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, ενώ το πρόγραμμα βρίσκεται σε ισχύ από τον περσινό Ιούλιο, έως τώρα έχουν διαμοιραστεί σε άλλες χώρες μόνο 5.651 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 4.455 βρίσκονταν στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr«Όχι» σε προσφυγόπουλα και από συλλόγους γονέων στην Κω

Εξέφρασαν την αντίθεση τους για παραχώρηση σχολικών κτιρίων στον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου - Επικαλούνται λόγους υγιεινής και κάνουν λόγο για έλλειψη υποδομών

Την αντίθεση τους για παραχώρηση σχολικών κτιρίων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στο νησί εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε συνάντηση που είχαν με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι σύλλογοι γονέων τονίζουν ότι όλοι συμφώνησαν ότι «όλα τα παιδιά δικαιούνται εκπαίδευσης, και τάχθηκαν υπέρ του δικαιώματος των προσφυγόπουλων και μεταναστών στην εκπαίδευση» εκφράζουν όμως συγκεκριμένες αντιρρήσεις και ενστάσεις για την παραχώρηση των σχολικών κτιρίων επικαλούμενοι τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τις επιπτώσεις που ήδη υπάρχουν από την παραμονή προσφύγων καιμεταναστών στο νησί.

Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι έφηβοι μετανάστες και όχι πρόσφυγες και ότι κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν έχει εμβολιαστεί , ενώ είναι ανοργάνωτο το σύστημα υγιεινής και περίθαλψης τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις και οι τουαλέτες τους , για ιατρικούς λόγους».
Επισημαίνεται επίσης η έλλειψη σχολικών υποδομών και οι ελλείψεις που υπάρχουν, που θα επιδεινωθούν εάν ενταχθούν τα προσφυγόπουλα στο σύστημα εκπαίδευσης και καταλήγουν στις εξής προτάσεις:

α. όσοι έχουν ανάγκη εκπαίδευσης να μεταφέρονται σε μόνιμες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα,
β. για κάλυψη προσωρινών αναγκών συμφωνούν με την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων και μεταναστών αλλά μέσα στο hotspot γιατί όπως αναφέρουν «δεν έχουμε υποδομές, με ευθύνες του κράτους κι όχι της κοινωνίας».
«Σε περίπτωση που αγνοηθούν οι προτάσεις μας, θα προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις»καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγη:protothema.gr

Διάσωση 45 προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της Χίου

Στον εντοπισμό και τη διάσωση σαράντα πέντε προσφύγων προέβη τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πλωτό σκάφος της Frontex, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2016».

Οι πρόσφυγες, που επέβαιναν σε μηχανοκίνητη λέμβο, εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ελένης Χίου και υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή. Πηγη:zougla.gr

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Άθλιες συνθήκες για 2.500 πρόσφυγες στο Ελληνικό παρά τις υποσχέσεις

Μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής ζουν περίπου 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. 

Ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Ιούλιο ότι θα μετεγκατασταθούν σε οργανωμένες δομές, μετανάστες από Συρία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και Μαρόκο βρίσκουν καταφύγιο στο γήπεδο του χόκεϊ, στο γήπεδο του μπέιζμπολ και στο χώρο αφίξεων του πρώην δυτικού αεροδρομίου.

Στο σημείο δεν γίνεται ταυτοποίηση των προσφύγων, δεν εξετάζονται αιτήσεις ασύλου, και οι μετανάστες ζουν ανάμεσα σε ακαθαρσίες και σκουπίδια.

Πηγή: skai.gr

Σχεδόν μηδενικές οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Σχεδόν μηδενικές είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο. 

Από την Πέμπτη μέχρι και σήμερα το πρωί πέρασαν μόλις εννέα άτομα στη Σάμο, ενώ στη Χίο και στη Λέσβο οι ροές ήταν μηδενικές.


Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.483, στη Χίο 3.678 και στη Σάμο 1.223. 

Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται σε 10.384. ΠΗΓΗ:zougla.gr

Bάρκα με 16 μετανάστες στην θαλάσσια περιοχή Λουτρού Αλεξανδρούπολης

Η περιπολία του φουσκωτού σκάφους του λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην θαλάσσια περιοχή του λουτρού, εντόπισε μία πλάβα με μηχανή και πάνω της να βρίσκονται 16 μετανάστες και ανάμεσά τους 3 παιδιά.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και η βάρκα με τους μετανάστες ρυμουλκήθηκε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τα διαδικαστικά που προβλέπονται.

Μετά από αυτό το γεγονός στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης σήμανε συναγερμός, αφού είναι το δεύτερο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες και οι έλεγχοι αναμένεται να γίνουν πιο έντονοι νύχτα και μέρα.

Πηγή:faros24.gr

Λέσβος: Θέλω λύσεις για τον απεγκλωβισμό 5.500 ανθρώπων, λέει ο δήμαρχος

Σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για την κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί

Δεκτό έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το αίτημα του δημάρχου της Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων. 

Η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 το πρωί.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος, εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης. 

Επίσης, έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος. Ακόμη, θα πάρουν μέρος στελέχη των αστυνομικών και άλλων διωκτικών αρχών.

«Δεν θα είναι μια ακόμα σύσκεψη αυτή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. 

Και συνέχισε: «Περιμένω από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτάσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των 5,5 σχεδόν χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί σήμερα, αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Στη σύσκεψη περιμένω όμως, εκτός από προτάσεις, να υπάρξουν και αποφάσεις στην ίδια πάντα κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, έως το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, στη Λέσβο πέρασαν 102 άτομα, στη Σάμο 47 και κανένα στη Χίο. 

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, ανέρχεται σε 5.525, στη Χίο σε 3.684 και στη Σάμο σε 1.232. 

Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.441. Πηγη:protothema.gr

Άγρια συμπλοκή προσφύγων στο Ωραιόκαστρο - Μαχαιρώθηκε ένα άτομο

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να παραλάβει τον τραυματία

Άγρια συμπλοκή μεταξύ μεταναστών σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο φιλοξενίας Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο τραυματίστηκε στην πλάτη από μαχαίρι, ενώ υπήρξαν και άλλοι μικροτραυματισμοί.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να παραλάβει τον μαχαιρωμένο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε το νοσοκομείο. Πηγη:protothema.gr

Χάος στο προσφυγικό: Ασφυξία, επεισόδια και μαχαιρώματα στα κέντρα φιλοξενίας

Τη Δευτέρα σύσκεψη στο Μαξίμου με τον δήμαρχο Λέσβου να ζητά λύση «εδώ και τώρα»

Τις εικόνες χάους του περασμένου καλοκαιριού αρχίζει να θυμίζει η κατάσταση με το προσφυγικό σε όλη τη χώρα με τα επεισόδια, τις καταστροφές, τους βανδαλισμούς και τα μαχαιρώματα να είναι σε «ημερήσια διάταξη» σε διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε όλη τη χώρα, την ώρα που στα νησιά έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 14.000πρόσφυγες και μετανάστες με τον αριθμός του να αυξάνεται - έστω και με μικρότερους ρυθμούς - καθημερινά.

Τελευταίο κρούσμα η άγρια συμπλοκή μεταξύ μεταναστών που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κέντρο φιλοξενίας Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο τραυματίστηκε στην πλάτη από μαχαίρι, ενώ υπήρξαν και άλλοι μικροτραυματισμοί.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο για να παραλάβει τον μαχαιρωμένο άνδρα, ο οποίος μεταφέρθηκε το νοσοκομείο.

Σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό 

Υπό την πίεση των εξελίξεων το Μαξίμου έκανε δεκτό το αίτημα του δημάρχου της Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, να πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα, ευρεία σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος στο νησί, παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων. 

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος, εκτός του δημάρχου Λέσβου, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης. 

Επίσης, έχει ζητηθεί να κληθούν να πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος. Ακόμη, θα πάρουν μέρος στελέχη των αστυνομικών και άλλων διωκτικών αρχών.

«Δεν θα είναι μια ακόμα σύσκεψη αυτή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός. 

Και συνέχισε: «Περιμένω από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτάσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των 5,5 σχεδόν χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί σήμερα, αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Στη σύσκεψη περιμένω όμως, εκτός από προτάσεις, να υπάρξουν και αποφάσεις στην ίδια πάντα κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι, από την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, έως το πρωί της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου, στη Λέσβο πέρασαν 102 άτομα, στη Σάμο 47 και κανένα στη Χίο. 

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, ανέρχεται σε 5.525, στη Χίο σε 3.684 και στη Σάμο σε 1.232. 

Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά του βορείου Αιγαίου προσφύγων και μεταναστών ανέρχεται στους 10.441. Πηγη:protothema.gr

Ομολογία Μουζάλα: 7 στους 10 στα νησιά είναι πλέον μετανάστες

«Ενώ είχαμε στην αρχή 80% πρόσφυγες τώρα είναι 70-75% μετανάστες» δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό επικαλέστηκε ο Γιάννης Μουζάλας για να παραδεχθεί η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να εκτονώσει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

«Στα νησιά έχουμε πρόβλημα. Ο νησιωτικό λαός δοκιμάζεται από δύο παράγοντες» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για να εξηγήσει ότι από την μια παρατηρείται υπερσυγκέντρωση και παρατεταμένη  παραμονή που γεμίζει  μετανάστες και πρόσφυγες με «θυμό και απελπισία» και από την άλλη έχει αλλάξει η ροή και η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

 
«Ο πληθυσμός εγκλωβίζεται και μένει καιρό. Τελειώνουν τα λεφτά του. Είναι θυμωμένος και απελπισμένος» ανέφερε για να προσθέσει «Αλλάζει η ροή. Ενώ είχαμε στην αρχή 80% προσφυγικό τώρα είναι 70-75% μεταναστευτικό. Αυτό δοκιμάζει τους νησιώτες και τους νοικοκυραίους πρόσφυγες».

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η αποχώρηση του πληθυσμού από τα νησιά δεν αποτελεί λύση καθώς θα καταρρεύσει η συμφωνία και το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι ροές. «Προτείνουμε και προσπαθούμε την αποσυμφόρηση των νησιών παίρνοντας αυτούς που κρίνονται ότι απαγορεύεται να επιστραφούν στην Τουρκία. Ξεκινήσαμε εδώ και 20 ημέρες αλλά η μετακίνηση δεν μπορεί να γίνει μαζικά γιατί δημιουργεί άλλα προβλήματα. Θα γίνει σιγά-σιγα. Θα μεταφέρουμε επίσης τα ασυνόδευτα ανήλικα» είπε για να προσθέσει ότι «καταβάλλουμε και τεράστια διπλωματική προσπάθεια για διεύρυνση συμφωνίας ώστε να μεταφερθεί ένας αριθμός μεταναστών από τα νησιά σε κλειστά κέντρα της ενδοχώρας και να είναι υπο κράτηση». πηγη:protothema.gr

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: «Βάζουμε από την τσέπη μας για ανταλλακτικά. Αγοράζουμε σόμπες για να ζεσταθούμε»

Ακούστε τον Πρόεδρο των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό. Πηγη:ΜΑXIMUM 93,6

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ: ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αύξηση που αγγίζει το 90% παρουσιάζουν οι προσφυγικές ροές το τελευταίο εξάμηνο στο νομό Έβρου, σε μία περίοδο όπου η κατάσταση που διαμορφώνεται στα hot spots είναι εκρηκτική.https://youtu.be/h9BTFhUJ-3k Πηγη: ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: «Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ»

ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Την ώρα που στα ελληνικά νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι 14.000 πρόσφυγες και η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο και χώρους για μεταφέρει έναν αριθμό στην ηπειρωτική Ελλάδα στο Βερολίνο «έσκασε» βόμβα μεγατόνων. Οπως γράφει και η Deutsche Welle η Γερμανία αμφιβάλλει για το αν τα σχέδια μετεγκατάστασης προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα συνάδουν με τη συμφωνία της ΕΕ με την Άγκυρα.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να μεταφέρει «έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα». Ωστόσο τα σχέδια αυτά φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με διατάξεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Τι ισχύει βάσει της συμφωνίας
Βάσει αυτών θα πρέπει πρόσφυγες που βρίσκονται στα Hot Spot των νησιών, και προπαντός αυτοί οι οποίοι κατάγονται από τη Συρία, να παραμείνουν εκεί. Σκοπός αυτού του μέτρου είναι οι πρόσφυγες να μην έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν μόνοι τους να συνεχίσουν παράνομα το ταξίδι τους προς κράτη της δυτικής Ευρώπης. Στη συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας προβλέπεται ότι για κάθε Σύρο που έχει έρθει παράνομα στην Ελλάδα και ο οποίος επιστρέφει ξανά στην Τουρκία, η ΕΕ θα δέχεται κάποιον άλλο Σύρο. Μέσω αυτού του «μηχανισμού έναν προς έναν» η ΕΕ υποχρεούται να δεχτεί ως και 72.000 Σύριους πρόσφυγες από την Τουρκία.

Ερωτηθείς στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο για τα ελληνικά σχέδια μεταφοράς προσφύγων ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ότι «πρόκειται για μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει τη συζήτηση για αυτά σχέδια με τους θεσμούς». Συγχρόνως όμως ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «όντως η Ελλάδα μόνιμα βρίσκεται σε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Το Relocation δεν αφορά τα νησιά
Παρεμβαίνοντας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Γιοχάνες Ντίμροντ διαφώνησε με την αιτιολογία του κ. Ξυδάκη ότι ο λόγος για τη μεταφορά από τα νησιά είναι η άρνηση της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν την υπόσχεσή τους να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο για αυτούς που έχουν εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, και άρα δεν μπορεί να γίνει αυτός ο συνδυασμός.

Αναφορικά με την κριτική του Νίκου Ξυδάκη ότι η ΕΕ δεν στηρίζει την Ελλάδα στα νησιά επαρκώς με προσωπικό ο κ. Ντίμροντ επέμεινε ότι αυτό δεν ισχύει τουλάχιστον για το Βερολίνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών η Γερμανία έχει διαθέσει στην Frontex 200 αστυνομικούς από τους οποίους μόλις οι 20 έχουν κληθεί στην Ελλάδα, ενώ από τους 100 γερμανούς ειδικούς για θέματα ασύλου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) κάλεσε μόλις 18 άτομα στα Hot Spot του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως υποθέτει ο κ. Ντιμροντ, ένας από τους λόγους που οι δύο οργανισμοί δεν έχουν καλέσει ολόκληρο το προσωπικό που βρίσκεται στη διάθεσή τους είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί σε όλα τα νησιά οι αναγκαίοι χώροι και οι αναγκαίες υποδομές για να μπορούν να αναλάβουν την υπηρεσία τους.

Διανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη
Σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί παράνομα και έχουν έρθει στη Γερμανία
Σύμφωνα με τον Τόμας ντε Μεζιέρ, μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί παράνομα και έχουν έρθει στη Γερμανία
Απαντώντας σε ερώτηση για το «σκάλωμα» σε ό,τι αφορά τη διανομή προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε ότι «θα πρέπει να γίνουν ακόμη αρκετά.» Ο κ. Ζάιμπερτ υπενθύμισε τη δήλωση της καγκελαρίου Ά. Μέρκελ στη σύνοδο των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βιέννη ότι η Γερμανία είναι διατιθεμένη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες απ' ό,τι της αντιστοιχούν. Παράλληλα όμως αναμένει από όλα τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αν αυτό δεν γίνει τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι πρόσφυγες να επιδιώξουν να έρθουν παράνομα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Και αυτό δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός» είπε ο κ. Ζαίπερτ, γιατί «θα αύξανε εκ νέου την πίεση στα ελληνοβουλγαρικά ή σε άλλα σύνορα.»

Απαντώντας, τέλος, στη δήλωση του κ. Ξυδάκη περί «κατάρρευσης» του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επανέλαβε τη θέση του υπουργού του Τόμας ντε Μεζιέρ, ότι μελλοντικά η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί τους πρόσφυγες που έχουν φύγει από εκεί παράνομα και έχουν έρθει στη Γερμανία. Από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται «εκτεταμένη» βοήθεια, και από την ΕΕ, για να «ισχυροποιήσει» (ertüchtigen) το σύστημα ασύλου, «τότε», δήλωσε ο κ. Ντίμροτ, «δημιουργείται αυτονόητα η προσδοκία ότι από τη στιγμή που αυτά τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν θα μπορούν να ξεκινήσουν ξανά οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα.» Πάντως, ως τις αρχές του 2017 η Γερμανία θα εξακολουθεί να μην επαναπροωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Πηγή: iefimerida.gr


Βούλγαρος μετέφερε με φορτηγάκι 28 μετανάστες

Συνελήφθη σήμερα (29-9-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 30χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι οκτώ (28) μη νόμιμους μετανάστες. Δεκαεπτά (17) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και έντεκα (11) υπήκοοι Ιράκ.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα είκοσι οκτώ (28) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης.

Πηγη:faros-24.gr

Πάνω από 14.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα νησιά, στο όριο οι καταυλισμοί

Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, με δεδομένο ότι οι καταυλισμοί στα νησιά έχουν προδιαγραφές για τη φιλοξενία 7.450 ανθρώπων, κάτι που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σχεδόν 90% πάνω από τη χωρητικότητά τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία συνεχίζονται με πολύ αργούς ρυθμούς. Από τις 20 Μαρτίου, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, έχουν επιστραφεί στη γείτονα χώρα μόλις 578 άτομα.

Οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά έχουν αποκτήσει και έντονο ευρωπαϊκό άρωμα, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τους «Financial Times» η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέπληξε έντονα την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς στο θέμα του προσφυγικού κατά τη διάρκεια της «μίνι» συνόδου κορυφής δέκα Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε ωμά στον Έλληνα Πρωθυπουργό τις ανησυχίες της για την έλλειψη προόδου στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου και την κωλυσιεργία ως προς την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο δεν οφείλεται σε αποτυχία της Ελλάδας στο προσφυγικό, υποστηρίζει πάντως η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε σημερινό της άρθρο, επισημαίνοντας ότι πολλές χώρες αρνούνται να παράσχουν την υποσχεθείσα υποστήριξή τους προς τη χώρα μας.

Πηγη:skai.gr

Γιατροί του Κόσμου: Έκκληση για μεταφορά των ασυνόδευτων εκτός Μόριας μετά τον βιασμό του 16χρονου

Είχαν απευθύνει αλεπάλληλες προειδοποιήσεις για ανάλογα περιστατικά στους αρμόδιους - Οι ανήλικοι πρόσφυγες θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας, τονίζουν

Mε τον πιο δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις των Γιατρών του Κόσμου για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη σωματική και ψυχική υγεία των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών οι συνθήκες φιλοξενίας στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο.
 
Ο βιασμός του 16χρονου Πακιστανού από ομοεθνείς του που φέρεται να έλαβε χώρα στο Κέντρο το περασμένο Σάββατο έφερε στο προσκήνιο «το ζήτημα της παρατεταμένης κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται στη Μόρια Λέσβου και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει στην ψυχική τους υγεία» επισημαίνουν οι Γιατροί του Κόσμου, εκφράζοντας παράλληλα τη βαθιά τους λύπη σχετικά με το περιστατικό και ζητώντας από τους αρμόδιους να προβούν έστω και τώρα στις δέουσες ενέργειες.
 
Η παρέμβαση των Γιατρών του Κόσμου

 
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν περιγράφουν τις δράσεις και τις ενέργειές τους αμέσως μόλις ενημερώθηκαν για τον βιασμό του Πακιστανού εφήβου. «Κλιμάκιο της οργάνωσης μας προσήλθε άμεσα στο χώρο του Κέντρου λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (24.09.2016), ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση του περιστατικού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Κατά την ατομική συνεδρία που είχε ο 16χρονος με ψυχολόγο των Γιατρών του Κόσμου ο ανήλικος δήλωσε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από συνομήλικούς του εντός του χώρου όπου φιλοξενούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, δηλαδή εντός του Κέντρου Υποδοχής της Μόριας.

Οι εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου εκτίμησαν πως δεδομένης της σοβαρότητας του περιστατικού, έπρεπε να ενημερωθεί άμεσα ο Διοικητής του Κέντρου, ώστε να προβεί στις δέουσες και προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο και να αναζητηθεί άμεσα εναλλακτικός χώρος φιλοξενίας του ανηλίκου, εκτός του κέντρου σε μεταβατική δομή φιλοξενίας.
 
Αναγκαία η απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανηλίκων από τη Μόρια

 
Για το συγκεκριμένο θέμα οι Γιατροί του Κόσμου - Ελλάδας υποστηρίζουν πως έχουν απευθύνει σειρά επιστολών και παρεμβάσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά που παραμένουν στο Κέντρο υποδοχής της Μόριας. Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει, όπως αναφέρουν, είναι η απομάκρυνσή τους από το Κέντρο και η μεταφορά τους σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας.
 
«Αποτελεί παγία θέση της Οργάνωσής μας ότι τα παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη μετά από δύσκολα και επικίνδυνα ταξίδια θα πρέπει πρώτα από όλα να αντιμετωπίζονται ως παιδιά – υποκείμενα δικαιωμάτων και όχι ως παραβάτες της μεταναστευτικής νομοθεσίας» υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας και απευθύνουν για μία ακόμα φορά έκκληση προς τις αρμόδιες αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την μεταφορά των ανηλίκων που παραμένουν στη Μόρια σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Ενδεικτικά αναφέρουν την αναδοχή που ήδη εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη, ως ένα από τα μέτρα προστασίας που διασφαλίζουν το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών. Πηγη:protothema.gr