Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: «Θερμοβάν και κάμερες οι Βούλγαροι… και εμείς προσπαθούμε να μη γίνει ο Έβρος ξέφραγο αμπέλι»

Ακούστε τον Πρόεδρο των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό. Πηγη:ΜΑXIMUM 93,6

Ερευνάται διασύνδεση του 51χρονου Σύρου με τους καμικάζι του Ι.Κ.

Μέλος του δικτύου υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών που έδρασαν σε Παρίσι (Νοέμβριος 2015) και Βρυξέλλες (Μάρτιος 2016) φέρεται πως είναι ο 51 ετών Σύρος, που συνελήφθη την 
Πέμπτη στα Χανιά. Εις βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των Αρχών του Βελγίου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, πλαστογραφία κ.ά. Η επιχείρηση σύλληψής του πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον Δήμο Αποκόρωνα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Σύμφωνα με το σήμα που κοινοποιήθηκε στις ελληνικές διωκτικές αρχές, ο 51χρονος αποτελεί μέλος εγκληματικού δικτύου που διακινεί μετανάστες από τη Συρία, τη Λιβύη και όμορες χώρες, στην Ευρώπη μέσα σε βάρκες ή άλλα μέσα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του στον οικισμό Ασπρουλιανός Αποκόρωνα αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, σκληροί δίσκοι κ.ά.), διάφορα έγγραφα, καθώς και 20.000 ευρώ σε μετρητά. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ο 51χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες όχι για τρομοκρατική δράση, αλλά για διακίνηση μεταναστών (φέρεται μάλιστα να χρησιμοποιούσε το σπίτι του για τη φιλοξενία αλλοδαπών), πλαστογραφία και εμπορία παραποιημένων εγγράφων.

Σύμφωνα πάντως με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», η σύλληψη του 51χρονου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης των διωκτικών και ανακριτικών αρχών Γαλλίας, Βελγίου και Ελλάδας για την εξάρθρωση «πυρήνων» που παρείχαν «λογιστική» υποστήριξη στους καμικάζι του Σταντ ντε Φρανς και του αεροδρομίου «Ζάβεντεμ» των Βρυξελλών. Καλά ενημερωμένες πηγές αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι η επιχείρηση συντονίστηκε από την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας Eurojust και το ειδικό γραφείο διεθνών δικαστικών συνδρομών, με προϊστάμενο τον ανακριτή Παναγιώτη Καρακωνσταντή. Για το θέμα είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική συνάντηση στην έδρα της Eurojust στη Χάγη ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Ενδεικτικό της ευρείας κλίμακας των ερευνών είναι ότι ταυτόχρονα με την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκαν έφοδοι αστυνομικών σε σπίτια υπόπτων σε Βέλγιο και Γαλλία. Η ακριβής διασύνδεση του 51χρονου με τους καμικάζι του Ι.Κ. αποτελεί αντικείμενο περαιτέρω έρευνας. Ωστόσο, έχουν προκύψει ενδείξεις ότι είχε υποστηρικτικό ρόλο στην τροφοδοσία τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τη διακίνησή τους από την Ελλάδα στην Κεντρική Ευρώπη. Ο συλληφθείς ζει χρόνια στην Κρήτη και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων.

Γιάννης Σουλιώτης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Μουζάλας για προσφυγικό: Κακός συντονισμός αλλά τα καταφέραμε καλά

«Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά», είπε 

«Βρισκόμαστε σε μια φάση όπου τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Σε αυτή τη φάση δεν βρεθήκαμε τυχαία. Βρεθήκαμε γιατί ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ενεπλάκη ενεργά, με όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε την πρωτόγνωρη και εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη κατάσταση που βίωσε η χώρα και που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό και μάλιστα χωρίς να έχει κληρονομήσει από προηγούμενες κυβερνήσεις παρά ελάχιστες υποδομές και χωρίς η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να έχει εμπειρία. Επισήμανε ότι πέρασαν 1 εκατ. πρόσφυγες από τη χώρα και εγκλωβίστηκαν 60 χιλιάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ιστορικά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. «Και σύντροφοι ανταποκριθήκαμε. Κουτσά στραβά, τα καταφέραμε καλά». Απάντησε δε σε κριτική που έχει δεχτεί από μέρος του κόμματος ως προς τη διαχείριση του ζητήματος.

Ο υπουργός παρουσίασε τι έχει καταφέρει έως τώρα η κυβέρνηση: Για πρώτη φορά παγκόσμια μέσα σε δυο μήνες αφού έκλεισαν τα σύνορα και εγκλωβίστηκαν οι 60 χιλιάδες, έχουμε σαν κράτος πλήρη καταγραφή αυτών που βρίσκονται στην επικράτεια μας. Πέρασαν 1 εκατ. άνθρωποι και μένουν 60 χιλιάδες, δεν είχαμε ούτε μια επιδημία, αυτό δεν έγινε τυχαία, το κάνατε εσείς, το έκανε η κυβέρνηση. Δεν είχαμε έναν νεκρό από αρρώστια, αυτό δεν έγινε τυχαία. Και είχαμε πολύ λίγα και μικρά φαινόμενα βίας ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Εκκενώσαμε την Ειδομένη σε δυο μήνες και το κάναμε χωρίς ν' ανοίξει μύτη, χωρίς βία. «Αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση, η πολιτική που επιλέξαμε». Βλέπετε τι γινόταν στην Ηγουμενίτσα, στην Πάτρα 7 χρόνια. Δημιουργήσαμε 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας, όχι όλες κακές, πολλές όμως ήταν κακές. «Αυτό δεν έχει ξαναγίνει μέσα σε 2 μήνες, ούτε σε 5 μήνες. Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μόλις 1.149 θέσεις φιλοξενίας. «Αυτό ήταν το καθεστώς πάνω στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, και με όλα τα λάθη που κάναμε το κάναμε καλά». Το 90% των προσφυγόπουλων και των μεταναστόπουλων είναι εμβολιασμένα, μέσα σε 3 μήνες, «αυτό δεν έχει ξαναγίνει». «Τα παιδάκια πάνε σχολείο, μέσα σε 3 μήνες, δεν έχει ξαναγίνει». «30 χιλιάδες παιδάκια αρχίζουν και πηγαίνουν σχολείο, έχουν εμβολιαστεί όλα, τρώνε, κοιμούνται».

«Γιατί έγιναν όλα αυτά;», ρώτησε ο κ. Μουζάλας, για να απαντήσει: «Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε το ζήτημα πολιτικά και όταν ένα αριστερό κόμμα το αντιμετωπίζει πολιτικά το κάνει διαφορετικά απ' ό,τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις». «Το αντιμετωπίσαμε εν κενώ, χωρίς καμιά εμπειρία της χώρας, με μια εμπειρία μονάχα "σκούπας" και φυλακών». «Το κάναμε καλά, με πάρα πολλά λάθη, αλλά το κάναμε καλά». Είπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν φαγητό, μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο.

«Αλλά σύντροφοι καμιά φορά εισπράττω ότι δεν είμαστε τόσο περήφανοι γι' αυτά που κάνουμε, ότι στεκόμαστε στα λάθη μας, ότι μπερδεύουμε την πράξη με την ενόραση, ότι νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε το προσφυγικό/μεταναστευτικό συζητώντας», σχολίασε και προσέθεσε: «Το θέμα είναι μέσα στα καμπ, και εμείς είμαστε εκεί, δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε κριτική αφ υψηλού, είμαστε εκεί για να επισημαίνουμε τα λάθη και να τα διορθώνουμε». «Δεν είμαι ο Λάμπρος Κωνσταντάρας να έρχομαι να σας τάζω διάφορα, εγώ κι εσείς πρέπει να είμαστε ένα», τόνισε.

«Έχουμε σχέδιο, εφόσον ισχύει η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «ένα κομμάτι του κόμματος την πολέμησε, προσωποποίησε τον πόλεμο ενάντια σ' αυτή τη συμφωνία σε μένα». Ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι είναι η καλύτερη συμφωνία που μπορούσαμε να πάρουμε. «Δεν είναι συμφωνία Μουζάλα, όπως τα οικονομικά μέτρα δεν είναι μέτρα Τσακαλώτου. Είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορούσαμε να πάρουμε. Όποιος είναι αντίθετος με αυτό θα πρέπει να προτείνει κάτι άλλο», σημείωσε. Είπε ότι από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και μετά, «έχω στοχοποιηθεί από μερίδα του κόμματος που μονοπωλεί τον τίτλο του δικαιωματικού, του αριστερού, του ανθρωπιστή, ως λιγότερο δικαιωματικός, αριστερός και ανθρωπιστής. Ας μαζευτούμε. Εγώ σας λέω: χαράξτε μια γραμμή, αν συμφωνούμε να την ακολουθήσουμε. Αν δεν συμφωνούμε, οι μαγκιές έξω από το συνέδριο να σταματήσουνε, βλάπτουν, δεν βοηθάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».

Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε και στις αδυναμίες στην έως τώρα αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού: κακός συντονισμός ανάμεσα στους υπουργούς και τα υπουργεία, ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι με έναν μηχανισμό διαφορετικό από εκείνον που θα ήθελε, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που δεν είναι μαζί της αλλά εναντίον της, όπως και επιμελητήρια και επιστημονικοί σύλλογοι, μια κοινωνία που είχε μάθει να φοβάται, αλλά «εμείς την ξεφοβίσαμε». «Είναι δύσκολος ο καλός συντονισμός, αλλά θα βελτιωθεί», είπε, και σημείωσε πως ίσως το βασικότερο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στο άσυλο.
Πηγή:protothema.gr

Χανιά: Συνέλαβαν 51χρονο Σύρο κατηγορούμενο για τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βέλγιο

Κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων εντός εδάφους Ευρωπαϊκής  Ένωσης, παράνομη διακίνηση ατόμων και πλαστογραφία

Στη σύλληψη ενός 51χρονου από τη Συρία σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις Βελγικές Αρχές προχώρησαν χθες, Πέμπτη οι αστυνομικές αρχές των Χανίων.

Ο 51χρονος φέρεται να είχε εμπλοκή στις τρομοκρατικές ενέργειες στις Βρυξέλλες με δεκάδες νεκρούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, «συνελήφθη, την Πέμπτη, το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Αποκορώνου από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, 51χρονος αλλοδαπός υπήκοος Συρίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε  Ευρωπαϊκό Ένταλμα σύλληψης εκδοθέν από Αρχές Βελγίου.

Συγκεκριμένα, κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων εντός εδάφους Ευρωπαϊκής  Ένωσης, παράνομη διακίνηση ατόμων και πλαστογραφία.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικές συσκευές (laptop, σκληροί δίσκοι κ.α.) διάφορα έγγραφα, καθώς και το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.» Πηγή:protothema.gr

Ασπρόπυργος: Σύλληψη 36χρονου για παράνομη διακίνηση μεταναστών

Συνελήφθη, στον Ασπρόπυργο Αττικής, έπειτα από καταδίωξη αστυνομικών, ένας 36χρονος Πακιστανός, ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα. Παράλληλα, για την ίδια υπόθεση, αναζητούνται τρείς πολίτες Μπαγκλαντές, ως συνεργοί του. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της διευκόλυνσης εισόδου και μεταφοράς στην Ελλάδα πολιτών τρίτης χώρας.

Ο δράστης εντοπίστηκε στον Ασπρόπυργο, από αστυνομικούς και επιχείρησε να διαφύγει προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, σύμφωνα με την αστυνομία. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την διάρκεια της οποίας ο 36χρονος έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και να συλληφθεί.

Οπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, στο όχημα επέβαιναν και πέντε πολίτες Μπαγκλαντές, οι οποίοι δεν είχαν έγγραφα νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα και συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών.

Από την έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι ο 36χρονος αποτελεί μέλος διεθνούς κυκλώματος που διευκολύνει την παράνομη είσοδο και την περαιτέρω διακίνηση μεταναστών στη χώρα. Τα μέλη του κυκλώματος αναλάμβαναν τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος 1.000 - 1.200 δολαρίων ΗΠΑ

Στη συνέχεια, άλλα μέλη τους μετέφεραν σε περιοχές κοντά στην Αθήνα, με σκοπό να παραληφθούν από τους τελικούς διακινητές, οι οποίοι τους οδηγούσαν σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς προκειμένου να ταξιδέψουν στους τελικούς προορισμούς τους, εντός της Ελλάδας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και των υπολοίπων μελών του κυκλώματος.

Πηγή: skai.gr

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ανθρωποκυνηγητό και πυροβολισμοί στην Κεντρική. Πλατεία της Ξάνθης για ένα Ι.Χ. γεμάτο μετανάστες

Με ανοιχτό το στόμα οι κάτοικοι της περιοχής που βλέπετε στη φωτογραφία. Τα όσα έγιναν σε κεντρική πλατεία της Ξάνθης, δεν έχουν προηγούμενο...


Πρωτοφανείς σκηνές για τα δεδομένα της περιοχής εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης (13-10-2016), στην κεντρική πλατεία της πόλης, με την αστυνομία να καταδιώκει διακινητές μεταναστών. 

Οι αστυνομικοί άρχισαν να καταδιώκουν ένα όχημα που μετέφερε μετανάστες με τις εικόνες να θυμίζουν ταινία δράσης. 

Το αυτοκίνητο ακολούθησε μια τρελή κούρσα κινούμενο αντίθετα από την Π. Τσαλδάρη και ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της πλατείας κοντά στο ρολόι. Μάλιστα ακούστηκαν και πυροβολισμοί κατά την διάρκεια της καταδίωξης, πιθανότητα για εκφοβισμό, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Για το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετανάστες υπήρχαν ακόμη και μέσα στο πορτ μπαγκάζ του οχήματος.

xanthinea.gr - newsit.gr

Πώς Λετονοί και Λιθουανοί διώχνουν και τους ελάχιστους πρόσφυγες που δέχονται

Δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε ότι η τοπική κοινωνία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης αντιδρούν και δεν επιθυμούν πρόσφυγες να παραμείνουν στην επικράτειά τους. Ένα χαρακτηριστικό
παράδειγμα για να αντιληφθούμε την κατάσταση είναι και η Λετονία.
Πέρυσι, οι Βρυξέλλες επέβαλαν στη Λετονία να δεχθεί 531 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή. Οι πολίτες προχώρησαν σε σειρά έντονων διαμαρτυριών, φοβούμενοι ότι οι πρόσφυγες θα φέρουν στις γειτονιές τους το έγκλημα και τη βία. Ωστόσο, οι φόβοι αυτοί αποδείχθηκαν αδικαιολόγητοι, αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού προσφύγων που δέχτηκε η χώρα και αφετέρου επειδή «οι πολίτες του τρίτου κόσμου» αισθάνονται παγιδευμένοι στη Λετονία και με την πρώτη ευκαιρία μετακινούνται σε άλλα κράτη της Ε.Ε., όπως εξάλλου πράττουν και οι αυτόχθονες.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν συνεχώς την απαθή στάση της Ρίγας απέναντι στο Προσφυγικό. Όπως κατέδειξαν έρευνες, η πλειονότητα των Λετονών τηρεί ιδιαιτέρως αρνητική στάση απέναντι στην άφιξη των προσφύγων και η Ε.Ε. απαιτεί από τον κρατικό μηχανισμό να λάβει μέτρα για αυτό. Μεταξύ άλλων, φοβούνται την απειλή της τρομοκρατίας και θεωρούν πως ο αριθμός υποδοχής, ενδεχομένως, θα αυξηθεί, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις. Η χώρα δέχεται πρόσφυγες από την Ιταλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, σημεία δηλαδή στα οποία πραγματοποιείται μια αρχική διαλογή, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τρομοκράτες ανάμεσα σε αυτούς που εισέρχονται. Στη συνέχεια, η Λετονία διεξάγει πιο ενδελεχείς έρευνες, ενώ ελέγχει ακόμη και τους Λετονούς που ασπάστηκαν το Ισλάμ.
Από τα βασικότερα πάντως μειονεκτήματα της υποδοχής προσφύγων εκτιμάται πως είναι το ανύπαρκτο κέρδος από αυτήν την κατάστασή, καθώς και το κόστος συντήρησης αυτών και των απαραίτητων υποδομών. Οι δεσμεύσεις των Βρυξελλών δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και εκφράζονται φόβοι πως οι πρόσφυγες θα παραμείνουν τελικά στη χώρα, καθώς δεν πρόκειται για φοιτητές που όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δημοσίευμα στη Ρίγα. Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι πως τα κονδύλια που προσφέρει η Ευρώπη θα καταλήξουν, ως είθισται, σε «λάθος τσέπες», φαινόμενο γνωστό τόσο στην Αν. Ευρώπη, όπου το παρακράτος και η Μαφία ανθούν, όσο και στη χώρα μας μέσω κατασπατάλησης πόρων σε ΜΚΟ.
Για να μεταστραφεί το κλίμα και να αλλάξει η διάθεση των Λετονών ο ΟΗΕ και η 'Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, «UNHCR», διεξάγουν επί του παρόντος εκστρατεία με σύνθημα: «Més daritu  tāpat», ήτοι «θα είχαμε κάνει το ίδιο», δηλαδή αναλαμβάνουν το ρόλο που το κράτος είναι απρόθυμο να πράξει. Η διανομή φυλλαδίων και οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους έχουν στόχο να αφυπνίσουν την ανοχή και τον σεβασμό των πολιτών απέναντι στους πρόσφυγες. Παρ' όλα αυτά, η συγκεκριμένη εκστρατεία αντιμετώπισε την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις, κυρίως Λετονών αξιωματούχων.
To μόνο που καθησυχάζει, ωστόσο, τον λαό της Λετονίας είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες! Παρότι χορηγήθηκε άσυλο σε κάποιους, εκείνοι προτίμησαν να εγκαταλείψουν τη Δημοκρατία της Λετονίας, προκαλώντας την έκπληξη των Λετονών. Οι πρόσφυγες έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι με ανυπέρβλητες δυσκολίες, ενώ το κράτος δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα για να τους διευκολύνει. Οι πάντες ζητούν χρήματα, στέγαση, περίθαλψη και εργασία. Τα επιδόματα δεν αρκούν, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο χωριό Mucenieki κοντά στην πρωτεύουσα Ρίγα πραγματοποιήθηκε αυθόρμητη διαμαρτυρία για τις κακές συνθήκες διαβίωσης και την ανεπαρκή ιατρική περίθαλψη. Οι Αρχές ωστόσο κάνουν λόγο για σωστές υποδομές και προσπάθεια αξιοπρεπούς φιλοξενίας.
Η Λετονία έχει υποδεχθεί μόλις 68 άτομα (21-25 εξ αυτών έχουν ήδη μεταβεί στη Γερμανία), ενώ οι πολίτες της χώρας, που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επικρίνουν τους πρόσφυγες για τις απαιτήσεις τους, δηλώνοντας ότι οι ίδιοι δεν έχουν καμία δωρεάν απολαβή, αντιθέτως καλούνται να πληρώσουν φόρους, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κ.ά.
Η ένταξη στην κοινωνία γίνεται ακόμη δυσκολότερη, καθώς οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενοικιάσουν στέγη ή να βρουν ακόμη και μια απλή εργασία. Επίσης, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκμάθηση της λετονικής γλώσσας, δεν δύνανται να λάβουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά κ.ά. Η ανία τους οδηγεί σε προκλητικές συμπεριφορές, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών που ανησυχούν για την ασφάλειά τους, παρά τη φρούρηση.
Σύμφωνα πάντως με ειδικούς, οι πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη χώρα για τον ίδιο λόγο που το πράττουν και οι Λετονοί. Όσες εξαγγελίες και αν έχουν κάνει τα ηγετικά στελέχη της χώρας για τη μεταβιομηχανική εποχή και τον αγροτουρισμό, που υποτίθεται πως θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, εκείνη παραμένει στάσιμη.
Μια παρόμοια κατάσταση συνέβη στη γειτονική Λιθουανία, όπου οι εκτοπισμένοι της Συρίας και του Ιράκ όχι μόνον εξαντλήθηκαν και εξαθλιώθηκαν από τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά προχώρησαν σε μηνύσεις, με τη βοήθεια ΜΚΟ, κατά του κράτους, το οποίο απέτυχε να τους παράσχει τα απαραίτητα. Για πολλούς πρόσφυγες οι χώρες της Βαλτικής αποτελούν ένα είδος «αίθουσας αναμονής» για την Ευρώπη. Σύντομα συνειδητοποιούν ότι οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν, για εκείνους, τον παράδεισο που είχαν υποσχεθεί. Η «καταναλωτική εκδοχή του παραδείσου» βρίσκεται στα δυτικά ευρωπαϊκά κράτη, ακόμη και για τους ίδιους τους πολίτες των χωρών της Βαλτικής.
Τούτο σημαίνει πως σύντομα δε θα υπάρχει λόγος για να παραμένουν τα σύνορα των κρατών αυτών κλειστά, αφού η διάθεση των προσφύγων θα είναι αντίθετη με την μετακίνησή τους εκεί. Αυτό θα οδηγήσει τους ίδιους τους πρόσφυγες να «ζητήσουν» την εφαρμογή της ευρωπαϊκής Συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» και να επιστρέψουν, έστω, στη χώρα μας ή την Ιταλία όπου οι συνθήκες είναι πολύ πιο αξιοπρεπείς από ότι στην Αν. Ευρώπη. Το χειρότερο όμως είναι ότι υπό το βάρος της επιθυμίας τους για μετακίνηση στα βορειοευρωπαϊκά πλούσια κράτη, ολόκληρη η Ευρώπη θα βρεθεί στο δίλημμα να εφαρμόσει την εν λόγω συνθήκη, πληρώνοντας έστω ένα σχετικό αντίτιμο παροχής υπηρεσιών «φύλαξης» προσφύγων στην περιφέρειά της. Η λύση του γρίφου της μετανάστευσης δείχνει εξαιρετικά δύσκολη για να επωφεληθεί και η χώρα μας από αυτό.
militaire.gr

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: «Θερμοβάν και κάμερες οι Βούλγαροι… και εμείς προσπαθούμε να μη γίνει ο Έβρος ξέφραγο αμπέλι»

Ακούστε τον Πρόεδρο των Συνοριοφυλάκων Έβρου κ. Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά σε όσα ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM 93,6 και στον Δ.Κολιό

Πηγη:ΜΑXIMUM 93,6

Σύριος στο φορτηγάκι έκρυβε 28 συμπατριώτες του

Συνελήφθη χθες (12-10-2016) το μεσημέρι, στην Εθνική Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 18χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι οκτώ (28) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 18χρονο, διότι οδηγώντας  Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες μετέφερε, παράνομα, στην ενδοχώρα είκοσι οκτώ (28) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, 2 κινητά τηλέφωνα και τα χρηματικά ποσά των 250 ευρώ και 30 λιρών Τουρκίας.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης.

Πηγή:faros-24.gr

Μυτιλήνη: 55 μετανάστες επέστρεψαν στην Τουρκία

Οι 28 ήταν Αφγανοί, οι δυο από τη Σρί Λάνκα, 11 Αλγερινοί, τέσσερις από το Μαρόκο, τρεις από το Ιράν, έξι Πακιστανοί και ένας Παλαιστίνιος

Συνολικά 55 μετανάστες επέστρεψαν σήμερα από το λιμάνι της Μυτιλήνης στο Δικελί της Τουρκίας, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με τη συνδρομή τηςFrontex.

Μεταξύ των 55 που στο σύνολο τους παραιτήθηκαν του δικαιώματος ασύλου και διέμεναν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου ήταν 12 γυναίκες και τέσσερα παιδιά.

Από τους μετανάστες που επαναπροωθήθηκαν, οι 28 ήταν Αφγανοί, οι δυο από τη Σρί Λάνκα, 11 Αλγερινοί, τέσσερις από το Μαρόκο, τρεις από το Ιράν, έξι Πακιστανοί και ένας Παλαιστίνιος.

Μαζί με τους 55 απελάθηκαν και τρεις Τούρκοι πολίτες οι οποίοι εξέτισαν ποινές φυλάκισης που τους είχαν επιβληθεί στις φυλακές της Χίου. Πηγή:protothema.gr

Χίος: Ο καταυλισμός έφτασε στη... θάλασσα της Σούδας

Οι πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές μέχρι και στην παραλία, καθώς δεν χωρούν στο Hot Spot

Το αδιαχώρητο επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Σούδας, με τους εκατοντάδες μετανάστες να αναζητούν λίγα τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να στήσουν τη σκηνή τους.

Εδώ και δύο εβδομάδες ο καταυλισμός που διαχειρίζονται από κοινού Δήμος και Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό ατόμων από αυτόν που μπορεί να εξυπηρετήσει. Ως φυσικό επακόλουθο, οι νέοι πρόσφυγες – μετανάστες  στήνουν τις σκηνές τους περιμετρικά της Σούδας.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η παραλία στη βόρεια τάφρο έχει γεμίσει ασφυκτικά ενώ τα τελευταία 24ωρα το στήσιμό τους επεκτάθηκε και προς την περιοχή της Ιχθυόσκαλας.

Μάλιστα οι τελευταίοι που έφθασαν στην περιοχή έστησαν τη σκηνή τους δίπλα από την είσοδο του χώρου στάθμευσης της περιοχής.

«Ενοικιάστε κι άλλα δωμάτια»

Την ώρα πάντως που η κατάσταση στη Σούδα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη η Ύπατη Αρμοστείατου ΟΗΕ έλαβε εντολή να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για τη Χίο ώστε να ενοικιαστούν περισσότερα δωμάτια για πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχεία του νησιού. Το ποσό των 100.000 ευρώ που δαπανάται μηνιαίως αποδεικνύεται ανεπαρκές με αποτέλεσμα να μελετάται η αύξησή του έως και 50.000 ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι αν άμεσα δεν παρθούν αποφάσεις, σύντομα οι σκηνές θα φθάσουν και στην Ιχθυόσκαλα. 

Πηγή: www.politischios.gr

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές: Ακόμα 89 μετανάστες στο Αιγαίο το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.348

Συνολικά 89 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το τελευταίο 24ωρο, από χθες Πέμπτη μέχρι σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στη Λέσβο έφθασαν 10, στη Σάμο 79 ενώ στη Χίο οι ροές ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.321, στη Χίο 4.222 και στη Σάμο 1.805. 

Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.348.
 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Έγιναν αστυνομικοί... παρανομώντας - Ποινές 4 και 6 ετών για πλαστά απολυτήρια σε δύο συνοριοφύλακες

Δύο συνοριοφύλακες καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, επειδή προσλήφθηκαν στο Σώμα, προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά. Το δικαστήριο επέβαλε

 στον έναν φυλάκιση 4 ετών και στον όλον φυλάκιση 6 ετών, ενώ αποφάσισε να μετατρέψει τις ποινές τους προς 5 ευρώ την ημέρα. Στο μεταξύ, αφέθηκαν ελεύθεροι ενόψει της δίκης σε δεύτερο βαθμό.
Και στις δύο περιπτώσεις οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι προέβησαν σε νοθεία των απολυτηρίων Λυκείου, τα οποία προσκόμισαν σε διαγωνισμό της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσληψη συνοριοφυλάκων, που είχε γίνει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Σύμφωνα με τις δύο ξεχωριστές δικογραφίες, νοθεύοντας τα δικαιολογητικά συμμετοχής τους στο διαγωνισμό, οι κατηγορούμενοι συγκέντρωσαν τόσα μόρια ώστε να πετύχουν τον διορισμό τους στην Αστυνομία. 
Όπως περιγράφεται στα κατηγορητήρια, ο αστυνομικός που τιμωρήθηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, εισέπραξε το διάστημα που υπηρέτησε στο Σώμα, μικτές αποδοχές ύψους 287.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες αποδοχές του άλλου καταδικασθέντα συναδέλφου του ανήλθαν σε 211.750 ευρώ.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους που προκάλεσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα όπου αποκαλύφθηκαν κι άλλες παρόμοιες υποθέσεις, οι οποίες πήραν ήδη το δικαστικό δρόμο.
efsyn.gr

Χωρίς τέλος οι αφίξεις μεταναστών στα νησιά: 162 σε 24 ώρες σε Σάμο, Λέσβο και Χίο

Την ίδια ώρα τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν γίνει μόνο 19 εθελούσιες επιστροφές ενώ από την αρχή του έτους στην Τoυρκία έχουν επιστρέψει μόλις 643 άνθρωποι

Μπορεί η κυβέρνηση με συνεχόμενες συσκέψεις να προσπαθεί να βρει λύση για την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από τους 15.000 και πλέον μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στα νησιά την ίδια στιγμή ώστοσο συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι αφίξεις μεταναστών σε τριψήφιους αριθμούς.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που έγινε από το συντονιστικό της κυβέρνησης για το προσφυγικό, τις τελευταίες 24 ώρες έφτασαν συνολικά 162 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα 102 έφτασαν στη Σάμο, 38 στη Χίο και 22 στη Λέσβο επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη οριακή κατάσταση στα τρια αυτά νησιά.

Σημειώνεται ότι ενώ η χωρητικότητα των κέντρων υποδοχής σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι 7.450 θέσεων, στα νησιά αυτά βρίσκονται 14.787 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Την ίδια ώρα τις πρώτες 12 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν γίνει μόνο 19 εθελούσιες επιστροφές ενώ από την αρχή του έτους στην Τoυρκία έχουν επιστρέψει μόλις 643 άνθρωποι.
Πηγη:protothema.gr

Ιστιοφόρο με 33 μετανάστες εντοπίστηκε στο Γερολιμένα

Ιστιοφόρο σκάφος με 33 πρόσφυγες και μετανάστες, εντοπίστηκε από πλωτό του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Γερολιμένα.

Νωρίτερα κάποιος από τους επιβαίνοντες, με το κινητό του τηλέφωνο, είχε ζητήσει βοήθεια, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης 112. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μεταξύ των επιβατών που είναι καλά στην υγεία τους, πιθανόν βρίσκονται και δύο διακινητές.

Όλοι τους, θα μεταφερθούν με πούλμαν, συνοδεία στελεχών του Λιμενικού Σώματος, στο Γύθειο.


Πηγή:skai.gr

Σε e-διαβούλευση το ν/σ για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση θέτει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το σχέδιο νόμου «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L180/96/29.6.2013)».

Το νομοσχέδιο προέκυψε έπειτα από επεξεργασία των συναρμόδιων υπουργείων (Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εργασίας) και φορέων (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, Υπηρεσία Ασύλου και Αστυνομία).

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ενσωμάτωση της οδηγίας αποτελεί υποχρέωση της χώρας, ενώ η συγκεκριμένη οδηγία αντικαθιστά την υπ’ αριθμόν 2003/9/ΕΚ, η οποία είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 220/2007. «Στόχος του νομοσχεδίου, είναι μέσω της συλλογής των εν λόγω εισηγήσεων η κατά το δυνατόν πληρέστερη και ουσιαστικότερη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας, αναφορικά με τις υλικές συνθήκες υποδοχής αιτούντων διεθνή προστασία και ασυνόδευτων ανηλίκων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι μέρος της οδηγίας, με θέματα που αφορούν στην κράτηση, είχε ενσωματωθεί ήδη στο νόμο 4375 του 2016.

Σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου αποτελεί το γεγονός ότι αναφέρεται ρητά πως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι ανεξάρτητα από το αν έχουν υποβάλει αίτημα διεθνούς προστασίας τυγχάνουν της προστασίας από την Πολιτεία. Επομένως, διευρύνεται το πλαίσιο προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Επίσης, στο νομοσχέδιο ορίζονται οι αρχές και οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την παραλαβή και εξέταση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας, με την υποδοχή και φιλοξενία και με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου, στις 2 μ.μ. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου ενδέχεται να διαφέρει από το αναρτημένο και θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις και τα σχόλια που θα κατατεθούν.

Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί ΕΔΩ.

Πηγή: skai.gr

Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών

Συνολικά 60.478 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε κέντρα φιλοξενίας ανά την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πρωί της Πέμπτης.

Πατήστε εδώ για να δείτε τους πίνακες. Πηγη:zougla.gr

Ελίζα Βόζεμπεργκ: Αυξάνονται οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο

Στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα του προσφυγικού ζητήματος, καθώς αναδεικνύεται μία ανησυχητική τάση αύξησης στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της από 18 Μαρτίου 2016 Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες, ώστε να περιλαμβάνει και επιστροφές όσων φθάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Τουρκία μέσω των χερσαίων συνόρων ή δια θαλάσσης.

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επισημαίνει στην ερώτησή της, ότι η ανωτέρω Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας αναφέρεται μόνο σε επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων, που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν επίσημα καταγραφεί συγκεκριμένες αλλαγές στις διαδρομές των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών από διάφορες περιοχές.

Ειδικά, όσον αφορά στην Ελλάδα, οι διακινητές δείχνουν να προτιμούν την περιοχή του Έβρου, όπου παρατηρούνται αυξημένες ροές τις τελευταίες ημέρες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της ευρωβουλευτού:

«Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών, τον τελευταίο καιρό – ιδίως μετά την απόφαση για το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη δημιουργία hotspots στα ελληνικά νησιά – οι διακινητές προσφύγων και μεταναστών αναζητούν συνεχώς νέους δρόμους προς την Ευρώπη. Διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς παρακολουθούν το φαινόμενο και έχουν καταγράψει συγκεκριμένες αλλαγές στις διαδρομές των κυκλωμάτων διακίνησης προσφύγων από διάφορες περιοχές.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, εκτός από τις προσφυγικές ροές προς τους συνήθεις νησιωτικούς προορισμούς στο Αιγαίο (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως), παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αυξημένη πίεση και αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου από την Ευρωπαϊκή Τουρκία, είτε μέσω του διασυνοριακού ποταμού, είτε ακόμα και δια θαλάσσης, στα παράλια του νομού Έβρου.
Δεδομένου ότι η από 18 Μαρτίου 2016 Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες αναφέρεται μόνο σε επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ερωτάται η Επιτροπή:

– Συμφωνεί ότι η ανωτέρω κοινή δήλωση πρέπει να συμπεριλάβει και επιστροφές παράτυπων μεταναστών και Σύρων που φθάνουν στην περιοχή του Έβρου;

– Θεωρεί ότι η εν λόγω Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό χρήζει συμπληρώσεως με βάση τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει; Εάν ναι, πώς εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο στην πράξη;».

Πηγή:alexpoli.gr

Στο "έλεος" των προσφύγων και των διακινητών ο Έβρος

Σφοδρή πίεση από εδάφους αλλά και θαλάσσης δέχεται η ελληνοτουρκική μεθόριος στον Εβρο, με τους διακινητές να επιχειρούν πλέον και «αποβάσεις» στις ακτές της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ο οποίος θα καταστήσει δύσκολη τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την ευρωπαϊκή Τουρκία προς την Ευρώπη.

Εκτός από το Αιγαίο, οι συμμορίες άρχισαν να χρησιμοποιούν και το Θρακικό Πέλαγος για να περάσουν στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες μέσω των παραλίων του Αίνου, λίγα μόλις μίλια από τις ελληνικές ακτές στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" τους επιβιβάζουν σε φουσκωτές βάρκες κοντά στα πρώην ελληνικά χωριά Μαϊστράλι, Ενωση κ.ά. και, αφού ανοιχτούν λίγα μίλια ώστε να αποφύγουν τα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού που περιπολούν στη θαλάσσια είσοδο της Αλεξανδρούπολης, αποβιβάζουν τους «πελάτες» σε κάποια ερημική ακτή της Θράκης. Μόνο τον τελευταίο μήνα, περιπολικά του Λιμενικού εντόπισαν σε τρία περιστατικά μεγάλες βάρκες έμφορτες με Σύρους και Ιρακινούς πρόσφυγες αλλά και μετανάστες από το Κασμίρ, τη διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, ενώ και την άνοιξη είχαν συλληφθεί Τούρκοι διακινητές να πραγματοποιούν επίσης θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Η τελευταία περίπτωση που αποκαλύφθηκε ήταν την Κυριακή, όταν στην παραλία Σκορπιού του νομού Εβρου λιμενικοί εντόπισαν φουσκωτό με το οποίο νεαρός Τούρκος διακινητής –που συνελήφθη– μετέφερε 14 παράνομους μετανάστες από το Πακιστάν (ένας) και το Κασμίρ.

Η «επιχείρηση» διέλευσης του Εβρου, της θάλασσας όπου εκβάλλει συμπεριλαμβανομένης και, βορειότερα, των βουλγαροτουρκικών συνόρων κορυφώνεται τούτη την εποχή, με τις πολυεθνικές συμμορίες να «τρέχουν» να προλάβουν την έλευση του χειμώνα. Καθώς οι φθινοπωρινές βροχές άρχισαν να δυναμώνουν, η στάθμη των νερών του ποταμού αρχίζει να ανεβαίνει και, αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, σε λίγες εβδομάδες η διέλευσή του θα είναι δύσκολη και θα καταστεί αδύνατη όταν αργότερα ο Εβρος θα κατεβάζει ορμητικούς υδάτινους όγκους.

Ενώπιον της προοπτικής να κλείσουν από τα νερά τα περάσματα στην κοίτη, τα κυκλώματα των διακινητών επιχειρούν μεταφορές στο χερσαίο κομμάτι που εκτείνεται από το Διδυμότειχο έως το Δέλτα και τη θάλασσα της Θράκης, που ακόμη δεν έχει «αγριέψει».

Εξάλλου, η προσφυγική/μεταναστευτική «δεξαμενή ψυχών» της Κωνσταντινούπολης ξεχειλίζει από εν αναμονή «πελάτες» που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και είναι αρκετοί εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν για να συνεχίσουν, επιλέγοντας το πέρασμα του Εβρου, το οποίο θεωρείται ασφαλέστερο από άποψη επικινδυνότητας σε σχέση με τα νησιά του Αιγαίου.

Στην ελληνική όχθη του Εβρου, στις καλαμιές, τις νησίδες και τα αναχώματα η ελληνική συνοριοφυλακή δίνει νυχθημερόν «μάχες» αποτροπής. Τι ακριβώς κάνουν; «Με το που θα αντιληφθούμε κινητικότητα στην τουρκική πλευρά, τους ειδοποιούμε με ηχητικά και φωτεινά σήματα ότι τους βλέπουμε και να μην επιχειρήσουν να περάσουν, λέει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Νόμου Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Οπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η αποτροπή δεν στέφεται πάντα με επιτυχία και οι συλλήψεις στα μετόπισθεν επιβεβαιώνουν ότι, παρά τα αυξημένα μέτρα φρούρησης που στον Εβρο υστερούν από άποψη σύγχρονης υλικοτεχνικής υποδομής και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του έμψυχου δυναμικού, οι έμπειροι δουλέμποροι καταφέρνουν να «τρυπήσουν» τα προστατευτικά «τείχη» στο ποτάμι και να προωθήσουν το «εμπόρευμα» στα ενδότερα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Αυτό δείχνουν και οι συλλήψεις περισσότερων από 70 μελών συμμοριών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Θράκης. «Υπάρχει ανησυχητική αύξηση της πίεσης στο ποτάμι και αναμένουμε να ενταθεί μέχρι να φουσκώσει ο Εβρος», λέει ο συνοριοφύλακας.

Πηγη:e-evros.gr

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Σύριοι έκρυβαν σε αυτοκίνητο 8 συμπατριώτες τους

Συνελήφθησαν χθες (10-10-2016) το πρωί, στο νομό Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας και ΔΙ.ΑΣ., της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) αλλοδαποί, υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 32 και 25 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα, τα χρηματικά ποσά των 180 ευρώ, 70 δολάρια Αμερικής, 25 λίρες Τουρκίας και 3 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Πηγή:faros-24.gr

Έρευνα: Οι ευρωπαϊκές φυλακές είναι «φυτώριο» για τους τζιχαντιστές

Οι ευρωπαϊκές φυλακές έχουν γίνει «φυτώριο» για τα τζιχαντιστικά δίκτυα που τις χρησιμοποιούν για να στρατολογούν νέα μέλη «έτοιμα για δράση», όπως αναφέρει μια έκθεση του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα της Ριζοσπαστικοποίησης (ICSR) με έδρα το Λονδίνο.

H εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, υπογραμμίζει η έκθεση, προσθέτοντας ότι οι εξτρεμιστικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τα θρησκευτικά σχολεία και στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς τα ευρωπαϊκά γκέτο όπου μπορούν να βρουν υποψήφια μέλη που έχουν ήδη εγκληματικό παρελθόν.

Κυρίως οι φυλακές προσφέρουν μια δεξαμενή «νέων ανθρώπων, οργισμένων», οι οποίοι είναι «έτοιμοι για δράση».

«Παρατηρούμε ότι η ριζοσπαστικοποίηση γίνεται ολοένα και πιο γρήγορα στις φυλακές. Η φυλάκιση για βίαια εγκλήματα διευκολύνει το πέρασμα στον βίαιο εξτρεμισμό», σημειώνει ο Πίτερ Νόιμαν, διευθυντής του ICSR και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
Η εξοικείωση κάποιων κρατούμενων με τα όπλα και τα μυστικά δίκτυα χρηματοδότησης ενισχύει την τάση αυτή, αναφέρει η έκθεση.

Οι ερευνητές του ICSR βασίστηκαν στα προφίλ 79 Ευρωπαίων τζιχαντιστών – από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία-- που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν ή που ενεπλάκησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες στην Ευρώπη.

«Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι οι τρομοκράτες προέρχονται από τη μέση και την ανώτερη τάξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Οσάμα μπιν Λάντεν που ήταν γιος εκατομμυριούχου και τους δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου που ήταν φοιτητές. Όμως δεν πιστεύω ότι αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί με το ΙΚ, πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», τόνισε ο Νόιμαν.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μεταξύ των τζιχαντιστών που εξετάστηκαν τα δύο τρίτα δεν είχαν απλώς εγκληματικό παρελθόν, αλλά βίαιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των τζιχαντιστών είναι γνωστοί στην αστυνομία προτού διαπράξουν ακραίες ενέργειες εξαιτίας του ποινικού τους μητρώου.

Σε 5.000 εκτιμάται ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν ενταχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο αλ Νόσρα και το ΙΚ για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ.

Μεταξύ των τζιχαντιστών που εξέτασε το ICSR, το 57% βρέθηκε για ένα διάστημα στη φυλακή πριν τη ριζοσπαστικοποίησή του και τουλάχιστον το 27% όσων φυλακίστηκαν ριζοσπαστικοποιήθηκε όταν εξέτιε την ποινή του.

Κάποιοι θεωρούν τον τζιχαντισμό ως «λύτρωση», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία αναφέρει ως παράδειγμα τον Άλι Αλμανάσφι, έναν Λονδρέζο συριακής καταγωγής, ο οποίος δήλωσε: «θέλω μία φορά να κάνω κάτι καλό, κάτι αγνό».

«Το Ισλαμικό Κράτος εκπροσωπεί τη βιαιότητα, την ισχύ, τη δύναμη που αναζητούν οι νέοι αυτοί, που συχνά είναι πρώην μέλη συμμοριών», επισημαίνει ο Νόιμαν. «Χονδρικά το ΙΚ τους λέει: μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε όλα όσα κάνατε μέχρι τώρα, όμως αυτή τη φορά θα πάτε στον παράδεισο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ