Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Τσίπρας: Να περικόπτονται κοινοτικά κονδύλια σε όσες χώρες της ΕΕ δεν δέχονται πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά περικοπή κονδυλίων για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δείχνουν μειωμένη αλληλεγγύη στο προσφυγικό προς την Ελλάδα και δεν δέχονται την εγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung». Πρέπει να τηρούνται τα συμπεφωνημένα (pacta sunt servanta), όπως ακριβώς έγινε και με την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις της ευρωκρίσης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης στο θέμα αυτό.

«Στην προσφυγική κρίση η Ελλάδα έφερε το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους», ενώ αντίθετα άλλες χώρες «έκλεισαν τον ίδιο καιρό τα σύνορα και ύψωσαν φράχτες», υπενθύμισε και τόνισε πως «η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου υπήρξαν ξενοφοβικές εκδηλώσεις με τραυματίες». Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στον 20ό αιώνα με τις ξενοφοβικές ιδέες και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της από άλλες χώρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε επίσης ένα σαφές αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι υφιστάμενες συμφωνίες στο προσφυγικό πρέπει να τηρηθούν». Ο αριθμός των προσφύγων ναι μεν έχει μειωθεί πάρα πολύ μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και έτσι ενώ έρχονταν χιλιάδες ημερησίως τώρα έρχονται μόνο 100 την ημέρα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως τόνισε. Η διαδικασία παροχής ασύλου είναι αργή και η επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη.

Εν τούτοις, κεντρικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, τους οποίους θα όφειλαν να εγκαταστήσουν στις χώρες τους. Η συμφωνία είναι σαφώς διατυπωμένη όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι 66.000 πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν, έως τώρα όμως είναι μόνο 5.200».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά «να τηρηθούν ο συμφωνίες» και αυτό το αίτημα το θεωρεί σημαντικό, διότι όπως υπενθυμίζει οι χώρες με μεγάλη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζαν με μεγάλη επιμονή ακριβώς αυτή την άποψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την «ευέλικτη αλληλεγγύη» και ζητά για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα να πιεστεί να το κάνει. Ως δοκιμασμένο μέσον των Βρυξελλών για την επίτευξη αυτού του στόχου βλέπει την άσκηση πίεσης μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων: Όποιος αρνείται τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα λάβει λιγότερα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, διαμηνύει μέσω της εφημερίδας της Στουτγάρδης.

πηγη:alexpoli.gr

Ένταση με μετανάστες στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι μετανάστες που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας Κορίνθου διαμαρτύρονται για την παράταση της κράτησή τους και της επιστροφής τους στην Τουρκία όπως ισχυρίζονται.
Εχθές προσπάθησαν να αποδράσουν όμως έγιναν άμεσα αντιληπτοί από τους σκοπούς και κατ εστάλη άμεσα μία ακόμα προσπάθεια απόδρασης.
Στην συνέχεια οι ίδιοι προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στο κτήριο καίγοντας τα στρώματά τους όμως χάρη στην άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής η φωτιά δεν επεκτάθηκε.
Ένταση με το ίδιο σκηνικό προσπάθησαν να δημιουργήσουν και σήμερα οι μετανάστες αλλά δεν πρόλαβαν και η εξέγερση κατ εστάλη και σήμερα.
Για την κατάσβεση της Φωτιάς πήραν μέρος 2 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου με επικεφαλής τον Διοικητή.
Πηγη:Focus fm 103.6

Διάσωση 99 προσφύγων στη Σάμο

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 99 συνολικά προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες της Πέμπτης, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, δύο πνευστές λέμβους σε δυσχερή θέση, με ικανούς αριθμούς αλλοδαπών επιβαινόντων.


Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου. Πηγή:zougla.gr

ΕΕ: Αρνείται να στείλει στην Ελλάδα υπαλλήλους για παροχή ασύλου λόγω... φόβου

Η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών Αρχών, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τώρα να αποστείλουν εμπειρογνώμονες διότι φοβούνται

Σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Spiegel» και το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλουν να στείλουν εξειδικευμένους υπαλλήλους για να συνδράμουν την Ελλάδα στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, επικαλούμενοι τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.

Η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών Αρχών, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται τώρα να αποστείλουν εμπειρογνώμονες διότι φοβούνται. Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ασταθής» σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά, διότι οι ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Όπως σημειώνει το «Spiegel» οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη Hotspots».

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα», προειδοποιεί στο «Spiegel» ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή». Πηγή:protothema.gr

Προσφυγικό: Τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής αποστολής στο Αιγαίο ζητά η Τουρκία

Η Άγκυρα ζητά να τερματιστεί «έως τα τέλη του έτους» η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ, εκτιμώντας πως οι στόχοι της αποστολής έχουν πλέον επιτευχθεί.

«Η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχει εκπληρώσει τους στόχους της. Δεν συντρέχει κανένας λόγος για να την παρατείνουμε χρονικά» δήλωσε ο Ισίκ μετά τη διήμερη σύνοδο (Τετάρτη-Πέμπτη) των ομολόγων του της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ούτως, ή άλλως, είναι η Τουρκία εκείνη που εμποδίζει τις παράνομες διαβάσεις. Εμείς, στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι πλέον χρήσιμο για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραμένουν εδώ» ανέφερε ο Ισίκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, προσθέτοντας πως η Άγκυρα επιθυμεί τον τερματισμό της αποστολής «έως τα τέλη του έτους».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την Πέμπτη την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, χαρακτηρίζοντάς τον «προστιθέμενη αξία», όσον αφορά ιδίως την δυνατότητα που έχουν τα σκάφη του «να επιχειρούν τόσο στα ελληνικά, όσο και στα τουρκικά χωρικά ύδατα».

Η αποστολή του ΝΑΤΟ «είναι προς το παρόν εξασφαλισμένη έως τα τέλη του έτους, μετά βλέπουμε», σχολίασε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιν.


πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28η Οκτωβρίου 1940, ο πρόεδρος και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων εύχονται ο ηρωισμός των προγόνων μας να γίνει γνώμονας πράξεων για όλους μας.

Με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28η Οκτωβρίου 1940, ο πρόεδρος και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΣΥνοριακών ΦΥλάκων εύχονται ο ηρωισμός των προγόνων μας να γίνει γνώμονας πράξεων για όλους μας. 

Την ημέρα αυτή, όλοι ανατρέχουμε στο παρελθόν για να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους προγόνους μας, οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά με τον ηρωισμό τους στην απόκρουση μαζί με τους συμμάχους της φασιστικής εισβολής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δοκιμάστηκαν από τα κατοχικά στρατεύματα αλλά αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση για να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη αγαθό πολύτιμο για τους λαούς.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ - ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


Αλγερινός με Μερσεντές μετέφερε μετανάστες από τον Έβρο

Συνελήφθη χθες (26-10-2016) το πρωί, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου (βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου), από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, 24χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλγερίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες. Πέντε (5) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Ιράκ.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 24χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

Η σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη περιλαμβάνει και το αδίκημα της απείθειας, καθόσον αυτός δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών.

Κατασχέθηκε ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και ένα (1) κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας.

πηγή:faros-24.gr

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο μπαράζ εξεγέρσεων μεταναστών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο

Σε έντονη επαγρύπνηση και συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. για ενδεχόμενο "ντόμινο" εξεγέρσεων μεταναστών και προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Bορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς παρατηρείται ότι αυξάνονται τα επεισόδια σε Σάμο, Χίο και Λέσβο.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ εφημερίδας, η βασική αιτία για την οποία το κλίμα παραμένει ηλεκτρισμένο είναι η καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου, που έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά περίπου 12.000 μετανάστες και πρόσφυγες.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη των γραφείων υποστήριξης ασύλου γίνονται στόχος υβριστικών και άλλων επιθέσεων από αγανακτισμένους μετανάστες που στρέφονται εναντίον τους βλέποντας ότι η παραμονή τους στα νησιά παρατείνεται.
 
Έτσι, με απόφαση της ηγεσίας της Αστυνομίας βρίσκονται στη Λέσβο τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη, ενώ από μία διμοιρία βρίσκεται σε Χίο, Σάμο και Λέρο.
 
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση, έχουν σταλεί στα συγκεκριμένα νησιά δεκάδες αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ενώ συντρέχουν και «διμοιρίες υποστήριξης» που επανδρώνονται με άνδρες των τοπικών δυνάμεων.
Πηγη:pronews.gr

2,6 εκατ. άδειες παραμονής εκδόθηκαν στην Ευρώπη το 2015

Το 2015 εκδόθηκαν στις χώρες μέλη της ΕΕ 2,6 εκατ. νέες άδειες παραμονής για πολίτες κρατών εκτός της ενωμένης Ευρώπης. Ο αριθμός αυτός σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί στο 0,5% του 
πληθυσμού της ΕΕ. Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα εκδόθηκαν περίπου 37.500 νέες άδειες παραμονής. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 0,3% του πληθυσμού της χώρας.

Οι περισσότερες άδειες παραμονής δόθηκαν το 2015 στο Ηνωμένο Βασίλειο (633.000) και αφορούσαν κυρίως φοιτητές. Από τις άδειες παραμονής που εκδόθηκαν στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ το 29% αφορούσε λόγους οικογενειακής επανένωσης. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 51%.

Οι άδειες παραμονής που για λόγους σπουδών που εκδόθηκαν το 2015 στην ΕΕ αντιστοιχούσαν στο 20% του συνόλου των αδειών. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 2,3%.

Οι άδειες παραμονής για λόγους εργασίας αντιστοιχούσαν το 2015 στο 27% στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 3%.

Οι άδειες παραμονής για αδιευκρίνιστους λόγους στο σύνολο της ΕΕ ήταν στο 24%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 43%.

Στην Ελλάδα τέλος το μεγαλύτερο τμήμα των αδειών παραμονής αφορά Αλβανούς πολίτες (70%). Ακολουθούν με ποσοστά της τάξεως του 3% οι Ρώσοι και οι Γεωργιανοί πολίτες.

skai.gr

Νέα τρίμηνη παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Σένγκεν προτείνει η Κομισιόν

Νέα παράταση των συνοριακών ελέγχων στη Ζώνη Σένγκεν, για τρεις επιπλέον μήνες, συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι έλεγχοι θα επεκταθούν τουλάχιστον έως τις 12 Φεβρουαρίου, που σημαίνει πως η Ευρώπη θα χάσει το στόχο που είχε θέσει για επιστροφή στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης έως το τέλος του 2016. Η σύσταση της Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κύριος λόγος για την επιμήκυνση των ελέγχων είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, που σύμφωνα με την Κομισιόν «παραμένει εύθραυστη».

Οι Βρυξέλλες τονίζουν πως περισσότεροι από 60.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται ακόμα σε ελληνικό έδαφος και πρέπει να αποτραπούν περαιτέρω μετακινήσεις προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Η Κομισιόν επισημαίνει ακόμα πως οι έλεγχοι χρειάζονται με δεδομένο ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη καλούνται να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό αφίξεων των προηγούμενων ετών και πολλές εκκρεμείς αιτήσεις για άσυλο.

Έλεγχοι βρίσκονται σε ισχύ σε σύνορα της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

«Εργαζόμαστε σκληρά για επιστροφή στην φυσιολογική λειτουργία της Ζώνης Σένγκεν το ταχύτερο δυνατό, και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Πηγή: skai.gr

Σχεδόν 700 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μετά από επτά μήνες συμφωνίας

Σχεδόν 700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, στους επτά που είναι σε ισχύ η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κι ενώ χιλιάδες νέες αφίξεις έχουν καταγραφεί στις ελληνικές ακτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, από τις 20 Μαρτίου έχουν γίνει 695 επαναπροωθήσεις στη γείτονα χώρα, ενώ ακόμα 255 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.

Το ίδιο διάστημα, οι αφίξεις υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες. Ειδικά στα νησιά, φιλοξενούνται πλέον 15.693 άνθρωποι, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με της χωρητικότητα των κέντρων στέγασης, που έχουν σχεδιαστεί για 8.030 άτομα.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στις αφίξεις και τις επαναπροωθήσεις έχει προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.Με τα σύνορα με την ΠΓΔΜ κλειστά, σχεδόν 61.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν σε ελληνικό έδαφος, αριθμός που συνέβαλε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει την τρίμηνη παράταση των έκτακτων συνοριακών ελέγχων μέσα στη Ζώνη Σένγκεν έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Απότομη αύξηση των εισροών είχε παρατηρηθεί τις εβδομάδες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα στις 15 Ιουλίου.

Οι τελευταίες επιστροφές έγιναν σήμερα Τετάρτη, όταν οκτώ Σύροι – ανάμεσά τους πέντε παιδιά – μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στα Άδανα από τη Μυτιλήνη. Οι οκτώ επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία αφού ανακάλεσαν τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.

Πηγή: skai.gr

«Νίπτει τας χείρας της» η Κομισιόν για τα επεισόδια σε ελληνικά hotspots

«Νίπτει τας χείρας της» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επεισόδια που ξεσπούν σε ελληνικά hotspots, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές για την κατάσταση ασφαλείας στα hotspots.

Κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά (Τετάρτη) επεισόδια στο hotspot της Χίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η Επιτροπή και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επαφή για το θέμα της ασφάλειας των hotspots και συγκεκριμένα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και με την επικεφαλής του EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) που συναντήθηκε στις 25 Οκτωβρίου με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. 

«Υπάρχουν εν εξελίξει συζητήσεις για την κατάσταση ασφαλείας στα hotspots και θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το ζήτημα στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές», απάντησε ο κ. Σχοινάς. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί φταίει η Κομισιόν και για τα επεισόδια στα hotspots που στοχοποίησαν προσωπικό της EASO, το οποίο βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει», αναρωτήθηκε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας βαθμός δυσαρέσκειας σε αυτά τα hotspots, το οποίο δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς».Εξάλλου, η αρμόδια εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, Ερνστ Τόβε, υπενθύμισε ότι στα ελληνικά νησιά βρίσκονται περίπου 15.000 μετανάστες και οι ελληνικές υπηρεσίες ασύλου έχουν καταγράψει πάνω από 7.000 αιτήσεις ασύλου από διάφορες εθνικότητες (Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί, Μπαγκλαντεσιανοί και Ιρακινοί), των οποίων οι διαδικασίες προχωρούν, γίνονται οι συνεντεύξεις και εξετάζεται εάν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ή όχι.

Τη συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο Αιγαίο και στην Κεντρική Μεσόγειο, επιβεβαίωσε πάντως η Σύνοδος Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία μετέσχε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Πηγή: skai.gr

Μυτιλήνη: Κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και προσφύγων

Ένταση με επίκεντρο τις συνθήκες διαμονής των μεταναστών και των προσφύγων στο hot spot της Μόριας αλλά και τις καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, επικράτησε το πρωί στην Μυτιλήνη, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να παίζουν κλεφτοπόλεμο στους δρόμους και τα σοκάκια της Μυτιλήνης με τις εξεγερμένες ομάδες των 80 ανδρών ιρακινής και συριακής καταγωγής.

Οι ομάδες των μεταναστών και των προσφύγων έφυγαν σήμερα από το hot spot της Μόριας σε μικρότερες ομάδες και στη συνέχεια, στο ύψος του Καρά Τεπέ ενοποιήθηκαν και πραγματοποίησαν πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν πάρει μαζί τους σκηνές και υπνόσακους, καθώς και τους ταξιδιωτικούς τους σάκους, υποδηλώνοντας έτσι, ότι φεύγουν από το hot spot «για πάντα». Επίσης, όλοι τους αρνούνταν την παραμικρή διαπραγμάτευση με τις αστυνομικές αρχές, ακόμα και να μιλήσουν για τα αιτήματά τους σε δημοσιογράφους.

Όταν έφτασαν στην Επάνω Σκάλα, στη βόρεια είσοδο της πόλης, διμοιρία των ΜΑΤ τους σταμάτησε, οπότε και ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία που διήρκεσε περί τις δυο ώρες.Στη συνέχεια, γύρω στη 1 το μεσημέρι, ξαφνικά, οι διαμαρτυρόμενοι χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και τρέχοντας έφυγαν σε διάφορες κατευθύνσεις, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κατευθυνθούν σε στόχους που θεώρησαν πως είχαν οι διαμαρτυρόμενοι, με πρώτο αυτόν της πλατείας Σαπφούς, απ’ όπου θα ξεκινήσει η αυριανή παρέλαση και όπου θεωρήθηκε ότι οι διαμαρτυρόμενοι θα συγκεντρώνονταν.

Τελικά όμως, οι Σύροι και οι Ιρακινοί κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Μυτιλήνης, όπου ανασυγκροτήθηκαν και κατέλαβαν την είσοδο του επιβατηγού λιμανιού, παρεμποδίζοντας την είσοδο σε αυτό. 

Τελικά, περίπου στις 2 το μεσημέρι και μετά από παρέμβαση των λιμενικών, όλοι μαζί άρχισαν να αποχωρούν και οργανωμένα να υποχωρούν προς το hot spot της Μόριας όπου και αυτή την ώρα πλησιάζουν.

Πηγή: skai.gr

Σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό στη Χίο

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι τοπικοί βουλευτές, η περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και ο δήμαρχος Χίου

Σύσκεψη με θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο εξαιτίας του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος θα πραγματοποιηθεί, στη μία το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι τοπικοί βουλευτές, η περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου και ο δήμαρχος Χίου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χίο, Ανδρέας Μιχαηλίδης, πρότεινε η ατζέντα της συζήτησης στο μέγαρο Μαξίμου να καθαρισθεί από τους φορείς της Χίου.

«Η συζήτηση να μην είναι γενική και αόριστη αλλά να έχει ουσιώδες περιεχόμενο να καταλήξει σε λύσεις και προπαντός σε χρονοδιαγράμματα λύσεων» σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

FAZ: Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στοιβάζονται στην Ελλάδα κάτω από απαράδεκτες συνθήκες

Το άρθρο περιγράφει την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου συχνά οι πρόσφυγες αντιδρούν με βίαιο τρόπο καίγοντας κάδους απορριμμάτων και πετώντας πέτρες στην αστυνομία για τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αλλά και στις φήμες περί επαναπροώθησή στους στην Τουρκία

«Η οργή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το δημοσίευμα της η FAZ  και σημειώνει: «Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ευρώπη για τελευταία φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν από την άφιξή του στη Γερμανία θα έχει συνομιλίες στην ΕλλάδαΣύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα αναμένεται στις 25 Νοεμβρίου για να συζητήσει κυρίως δυο θέματα: την υπερχρέωση της Ελλάδας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, στα οποία καθημερινά καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Και τα δυο θέματα σε ένα μήνα θα παραμένουν τόσο επίκαιρα όσο και σήμερα».

Στη συνέχεια το άρθρο περιγράφει την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου συχνά οι πρόσφυγες αντιδρούν με βίαιο τρόπο καίγοντας κάδους απορριμμάτων και πετώντας πέτρες στην αστυνομία για τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αλλά και στις φήμες περί επαναπροώθησή στους στην Τουρκία. Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρεται στην οργή κατοίκων των νησιών που ζητούν τη μεταφορά μέρους των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και στις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης για επίλυση του θέματος τις οποίες δεν τηρεί.
Και το άρθρο καταλήγει: «Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στοιβάζονται στην Ελλάδα κάτω από συνθήκες, οι οποίες σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των "Γιατρών χωρίς Σύνορα" είναι απαράδεκτες. Αυτό δεν ισχύει όμως μόνο για τα νησιά. Και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, έχουν δημιουργηθεί παραγκουπόλεις μεταναστώνΤην ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στου Μαξίμου για την κατάσταση στα νησιά».

Πηγή: Deutsche Welle

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σύλληψη διακινητή ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 11 μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη χθες (25-10-2016) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Ιράκ, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ιράκ.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 32χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί όχημα και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη, περιλαμβάνει και τα αδικήματα της κλοπής και της πλαστογραφίας, καθόσον από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το παραπάνω όχημα είχε δηλωθεί κλοπή τον Ιούλιο του 2015 σε αστυνομική υπηρεσία της Αθήνας, καθώς και ότι οι πινακίδες που έφερε ήταν πλαστές.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, ένα ζεύγος πινακίδων, το χρηματικό ποσό των 50 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Πηγη:evros24.gr

Επιστροφή 8 Σύρων προσφύγων στην Τουρκία

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του πολίτη

Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, επιστράφηκαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2016, στην Τουρκία, 8 Σύροι πρόσφυγες -1 άνδρας, 2 γυναίκες και 5 συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά. Είχαν ανακαλέσει τις εκφρασθείσες βουλήσεις τους για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.

Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Frontex που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

· Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.139 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,

· Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και

· Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 695 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

 

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 255 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

Πηγή:left.gr

Φόβος για τυφλές εκρήξεις βίας στα hot-spots σε όλη την Ελλάδα

Σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί μετατρέπεται ξανά  το προσφυγικό ζήτημα για τη χώρα.
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης, υποσχέσεις που αθετούνται, εκνευριστικά αργός 
ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, συγκέντρωση στον ίδιο χώρο "παραδοσιακά" αντιμαχόμενων ομάδων πληθυσμού, συνθέτουν το εκρηκτικό παζλ.
Κι αυτό την ώρα που οι μεν ροές από την Τουρκία αυξάνονται, η δε απορρόφηση προσφύγων από τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες είναι απειροελάχιστη.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: οι πρόσφυγες και μετανάστες ξεπέρασαν προ πολλού ακόμη και τις κυβερνητικές προβλέψεις για 50.000 άτομα, φτάνοντας σήμερα -με τα επίσημα στοιχεία- τις 60.952.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 15.714 -από τους οποίους οι 107 έφτασαν σήμερα- δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από την χωρητικότητα των hot-spots που είναι μόλις 8.030.

Ετσι αρκεί ένα "τυχαίο" γεγονός για να προκληθεί η έκρηξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ένταση στον καταυλισμό μεταναστών στην Ηλεία: Πρόσφυγες από τη Συρία που το βράδυ της Κυριακής, γρονθοκόπησαν και έστειλαν αιμόφυρτη στο νοσοκομείο Ελληνίδα εργαζόμενη, επιτέθηκαν σε θαμώνες γειτονικού καφενείου και κυνήγησαν ακόμη και το πλήρωμα του περιπολικού που έσπευσε έξω από τη δομή φιλοξενίας, με αφορμή ένα τραγικό γεγονός -το θάνατο σε πισίνα ενός μικρού προσφυγόπουλου.

Εκρυθμη κατάσταση στα νησιά

Δεν είναι όμως το μοναδικό περιστατικό. Χθες Αφγανοί πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στο hot spot της Σάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο άτομα επιχείρησαν να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να ξεκινήσει πετροπόλεμος.

Εξέγερση μεταναστών σημειώθηκε και στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε περίπου οκτώ οικίσκους του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης Ασύλου -European Asylum Support Office (οι τέσσερις από αυτούς κάηκαν ολοσχερώς, ενώ προκλήθηκαν και άλλες εκτεταμένες ζημιές). Στο σύνολό τους διαμαρτύρονταν για την πολύμηνη καθυστέρηση της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και τον εγκλεισμό τους στο νησί. Όλοι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία ασύλου εγκατέλειψαν τους χώρους εργασίας τους, ενώ η διαδικασία ελέγχου αιτήσεων ασύλου διακόπηκε για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σε "μέγγενη" για το προσφυγικό η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση -παρά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις- μοιάζει "στριμωγμένη στο καναβάτσο" όπως χαρακτηριστικά γράφουν συχνά-πυκνά τα διεθνή ΜΜΕ: Εάν δεν λάβει δραστικά μέτρα, η κατάσταση θα χειροτερεύει -ειδικά τώρα που μπαίνει ο χειμώνας- και οι "εκρήξεις" θα είναι όλο και πιό συχνές, ενθαρρύνοντας έτσι τις ακραίες φωνές ή τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις, που διοργανώνουν συλλαλητήρια ή απαγορεύουν σε παιδιά προσφύγων να πάνε στο σχολείο. Από την άλλη, αν η κυβέρνηση εφαρμόσει την πρόσφατη δέσμευσή της να μετακινήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ενδοχώρα, κινδυνεύει ή να δώσει ένα μήνυμα στους διακινητές ότι ο οδός του Αιγαίου έχει ανοίξει και πάλι ή να μεταφέρει τα προβλήματα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στην Ευρώπη ακούγεται όλο και περισσότερο πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό "καρκινοβατεί". Κι αν τελικά καταρρεύσει, η πρόβλεψη είναι εφιαλτική. «Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα επιχειρήσουν να σπάσουν τους φράχτες στον Βορρά. Τα Βαλκάνια θα γίνουν ένα πεδίο μάχης για μετανάστες, διακινητές, συνοριοφύλακες και στρατιώτες. Θα είναι το τέλος της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», είπε πριν λίγες μέρες στο Spiegel ο διευθυντής της δεξαμενής σκέψης «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας», Γκέραρντ Κνάους.thetoc.gr

Γιούνκερ: Να συνεχίσουμε τη βοήθεια στην Ελλάδα - Εντυπωσιακή μείωση προσφύγων

Για εντυπωσιακή πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα έκαναν λόγο την Τετάρτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Η σχετική αναφορά έγινε στο πλαίσιο του απολογισμού για το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, 20-21 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο κ. Γιούνκερ προέβαλε με νούμερα την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας. Όπως δήλωσε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του 2015, 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίου, ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοουμένων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε στους 48, που όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. «Γι' αυτόν τον λόγο αυτό, θα πρέπει να συνεχίσουμε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, να ενισχύσουμε το προσωπικό της επί τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων, η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των μεταναστών και της επανεγκατάστασης από την Τουρκία προς την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ασύλου και του μηχανισμού του Δουβλίνου, ώστε να αποκτήσει η Ευρώπη ένα αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα. Για την καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη προόδου στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, σε παρατήρηση ευρωβουλευτή για την ελάχιστη σημασία που φάνηκε να δίνει ο κ. Τουσκ στα 60.000 άτομα που είναι αποκλεισμένα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, στη δευτερολογία του, απάντησε: «Έχω πλήρη επίγνωση της κρίσιμης κατάστασης που εξακολουθεί να ισχύει στην Ελλάδα και είναι πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό, είναι σαφές. Φαντασθείτε, όμως, ποια θα ήταν η κατάσταση στα ελληνικά νησιά εάν δεν είχαμε τη μείωση κατά 98% των παράτυπων μεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό, το καταφέραμε και βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, αλλά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε και αποτελεί ένα θετικό στοιχείο της δραστηριότητάς μας».

«Οι Ευρωπαίοι που πιστεύουν σε σύνορα και φράκτες παραληρούν» δήλωσε στο μεταξύ ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανςπαίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγή:skai.gr

Χίος: Νέα επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της ΒΙΑΛ

Συμπλοκές μετά από διαμαρτυρία γυναίκας από τη Συρία -  Εκρηκτική κατάσταση από τις καθυστερήσεις στη διαδικασία του ασύλου

Επεισόδια με συμπλοκές ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγεςκαι φωτιές σε κάδους σκουπιδιών βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο hot spot της ΒΙΑΛ στη Χίο. 

Τα επεισόδια ξέσπασαν με αφορμή διαμαρτυρία μιας γυναίκας από τη Συρία έξω από τους οικίσκους του Ευρωπαϊκού γραφείου υποστήριξης Ασύλου - European Asylum Support Office.

Όπως μεταδίδουν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Politischios.gr η ένταση κορυφώθηκε και κατέληξε σε επίθεση της Σύριας κατά των υπαλλήλων της υπηρεσίας ασύλου. Στη συνέχεια κλιμακώθηκαν οι αντιδράσεις, οι πρόσφυγες και μετανάστες προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στους χώρους της ΒΙ.ΑΛ. Τα ΜΑΤ επενέβησαν  καταστέλλοντας τις αντιδράσεις και απεγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους. Ο βοηθός Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου Γ. Κεβόπουλος βρίσκεται στη ΒΙ.ΑΛ. και διαπραγματεύεται με τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην προσπάθειά της να διαφύγει μια εργαζόμενη από τη Χίο , δέχτηκε επίθεση από τους πρόσφυγες και τραυματίστηκε. Μετά την επέμβαση των ΜΑΤ, προς το παρόν επικρατεί ηρεμία με τη Σύρια να έχει μεταφερθεί στο "Σκυλίτσειο", επίσης τραυματισμένη.

Να σημειωθεί ότι, σε εγρήγορση βρίσκονταν από το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας υπό το φόβο εκδήλωσης επεισοδίων ύστερα από όσα προηγήθηκαν σε Λέσβο και Σάμο. Ενδεικτικό είναι ότι από το πρωί και στη Σούδα και στη ΒΙ.ΑΛ βρίσκονταν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής που ακόμη παραμένουν στον χώρο.

Στη Μόρια
Στο hot spot της Μόριας σήμερα, για μια ακόμα φορά, μπήκαν και «επιχείρησαν» προληπτικά άνδρες διμοιρίας των ΜΑΤ. Τέτοιες «προληπτικές» επιχειρήσεις γίνονται συνεχώς σε όλα τα hot spot και τους άλλους καταυλισμούς, όπου παραμένουν  μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας. Κι αυτό, γιατί θεωρείται από στελέχη των διωκτικών αρχών, ότι οι συνεχείς εξεγέρσεις των τελευταίων ημερών, όλες με αίτημα τη γρήγορη ολοκλήρωση διαδικασιών ασύλου, «μπορεί να λειτουργούν ως ντόμινο, με πιθανότητα πολύ δυσάρεστων προοπτικών».

 Πηγη:protothema.gr

Μηδενικές οι ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου λόγω της κακοκαιρίας

Μηδενικές οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.334, στη Χίο 4.196 και στη Σάμο 2.094. 


Συνολικά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται σε 11.624. Πηγή:zougla.gr