Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Τουλάχιστον 239 πρόσφυγες πνίγηκαν σε δύο ναυάγια στα ανοικτά της Λιβύης

Τουλάχιστον 239 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυάγια που σημειώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε από επιζώντες που μεταφέρθηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

Μια ομάδα προσφύγων, μεταξύ αυτών και περίπου 20 γυναίκες και έξι παιδιά, ξεκίνησαν με ένα πλοιάριο από τη Λιβύη χθες Τετάρτη τα ξημερώματα, όμως η βάρκα τους βούλιαξε έπειτα από μερικές ώρες, εξήγησε ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), επικαλούμενος τις μαρτυρίες επιζώντων.

Μέχρι να φτάσουν οι διασώστες οι περισσότεροι επιβαίνοντες είχαν πνιγεί. Δώδεκα σοροί ανασύρθηκαν, ανάμεσά τους και τριών μωρών. Περίπου 27 επέζησαν.

Ακόμη δύο γυναίκες διεσώθησαν από ένα άλλο ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε περίπου την ίδια ώρα. Το πλοιάριό τους μετέφερε περίπου 130 πρόσφυγες. Πηγή:alexpoli.gr


Ορεστιάδα: Δικογραφία για διακινητή

χηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, σε βάρος 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Ιράκ.

Συγκεκριμένα, την 3-11-2016 το πρωί, στην επαρχιακή οδό Ορεστιάδας – Μεγάλου Δερείου, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και επιχείρησαν να το ελέγξουν. Σε σήμα στάσης που πραγματοποίησαν, ο οδηγός του δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και στη συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα, διαφεύγοντας τη σύλληψη.

Από την αστυνομική έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι το παραπάνω όχημα οδηγούσε ο 20χρονος, με το οποίο προωθούσε, παράνομα στην ενδοχώρα, δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το  όχημα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μεταξάδων Ορεστιάδας. Πηγή:alexpoli.gr

 


Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες... εξαφανίζονται

Ενώ 1.490 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα παραμένουν εκτός κατάλληλων δομών στην Ελλάδα, οι νέοι ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων που εγκαινιάζει η κυβέρνηση εμφανίζουν αδικαιολόγητα πολλές κενές θέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι, παρά τις καλές προθέσεις των εμπλεκόμενων υπουργών, η μεταφορά των ανηλίκων καθυστερεί λόγω γραφειοκρατίας. Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), που έχει την ευθύνη της μεταφοράς των ανηλίκων, απαντά ότι από τις 1.190 θέσεις που υπάρχουν στους ξενώνες ασυνόδευτων ανηλίκων, κενές παραμένουν γύρω στις 200.

Τόσο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όσο και το ΕΚΚΑ κάνουν λόγο για ανήλικους πρόσφυγες που «εξαφανίζονται» και παραδέχονται ότι αυτό αποτελεί μια από τις αιτίες για τις κενές θέσεις.

«Οι Γιατροί του Κόσμου φτιάξαμε έναν ξενώνα φιλοξενίας 100 ασυνόδευτων ανηλίκων στην Παιανία (σ.σ.: «Το Βήμα παρέστη στα εγκαίνια στις 11 Οκτωβρίου). Σήμερα φιλοξενούνται εκεί μόνο 28 ανήλικοι. Οι υπόλοιπες θέσεις παραμένουν κενές» δήλωσε την Παρασκευή ο Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου. «Γιατί δεν έχει γεμίσει ένας χώρος σαν αυτόν ενώ παραμένουν ασυνόδευτα παιδιά στα hotspots και στα αστυνομικά τμήματα; Υπάρχει γραφειοκρατία που δυσκολεύει τα πράγματα. Η ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει τη βούληση αλλά πολλές φορές υπάρχει απόσταση ανάμεσα στη βούληση και στην εφαρμογή».

Πολλές φορές το ΕΚΚΑ ειδοποιεί έναν ξενώνα ότι θα μεταφέρει κάποιον ανήλικο, αλλά όταν πηγαίνει να τον αναζητήσει στην ακατάλληλη δομή όπου διαμένει προσωρινά, αυτός έχει εξαφανιστεί.

«Οι κενές θέσεις μπορεί να εμφανίζονται κενές, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιασμένες γιατί έχουν εκδοθεί έντυπα τοποθέτησης ασυνόδευτων ανηλίκων. Υπάρχουν ανήλικοι που εντοπίζονται αλλά δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα γιατί συνοδεύονται από κάποιον συγγενή - όχι τους γονείς τους - και τότε πρέπει να επιληφθεί η εισαγγελία ανηλίκων για να αποφασίσει για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αυτό προκαλεί καθυστέρηση. Υπάρχουν και ανήλικοι που καταγράφηκαν αλλά δεν εντοπίστηκαν ποτέ όταν ήρθε η ώρα της μεταφοράς τους» λέει στο «Βήμα» ο Χρήστος Χομπάς, διευθυντής Κοινωνικών Παρεμβάσεων του ΕΚΚΑ.

«Από τις περίπου 200 κενές θέσεις, πολλές αφορούν νέους ξενώνες ασυνόδευτων. Οι περισσότερες είναι "πιασμένες" αναμένοντας την τοποθέτηση ενός ανηλίκου, ενώ κρατάμε και λίγες για την περίπτωση που παραστεί ανάγκη άμεσης μεταφοράς κάποιου» συνεχίζει ο κ. Χομπάς.

Εξηγεί ότι τα ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι πρέπει να περάσουν από εξετάσεις σε νοσοκομεία, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες ανάλογα με την περιοχή, και στη συνέχεια η εισαγγελία ανηλίκων να επικυρώσει τη μεταφορά. Ως αποτέλεσμα ένα παιδί μπορεί να κάνει και δύο εβδομάδες μέχρι να φθάσει στον ξενώνα.

Ειδικότερα για τον ξενώνα της Παιανίας (που στεγάζεται σε ένα κτίριο-κομψοτέχνημα του Τομπάζη, είναι πλήρως στελεχωμένος και λειτουργεί με έξοδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ευθύνη των Γιατρών του Κόσμου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης), ο κ. Χομπάς λέει στο «Βήμα» ότι «αναμφίβολα έχουν εκδοθεί πολλά έντυπα και αναμένεται η μεταφορά των ανηλίκων». Προσθέτει ότι αν όλα γίνουν εσπευσμένα και ο ξενώνας δεν λειτουργήσει καλά από την αρχή, «θα έχουμε πολύ περισσότερες άτυπες φυγές» - φαινόμενο συνηθισμένο καθώς πολλοί ασυνόδευτοι είτε εξαφανίζονται για πάντα είτε συλλαμβάνονται εκ νέου από την αστυνομία και κλείνονται σε προστατευτική κράτηση στα αστυνομικά τμήματα.

«Το Βήμα» εντοπίζει μια διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος δηλώνει ότι είναι προτιμότερο να γίνουν τα πράγματα πιο βιαστικά προκειμένου «να βγάλουμε τα ασυνόδευτα από το τοξικό περιβάλλον της ανάμειξής τους στις δομές προσφύγων και στα hotspots» και στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, στην οποία υπάγεται το ΕΚΚΑ, που δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στις προδιαγραφές.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των εξαφανίσεων ανηλίκων είναι υψηλό. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΕΚΚΑ αφορούν το 2015 (όταν τα σύνορα προς πΓΔΜ ήταν ανοιχτά) και δείχνουν ότι το 33% των ανηλίκων αποχώρησε το πρώτο 24ωρο από τον ξενώνα και το 42% το πρώτο 10ήμερο.

Οι δηλώσεις για τις κενές θέσεις στους ξενώνες ασυνόδευτων του κ. Κανάκη έγιναν σε συνέντευξη Τύπου για τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου με την αγγλική ΜΚΟ Muslim Charity. Η μουσουλμανική αυτή φιλανθρωπική οργάνωση συνεργάζεται με τους ΓτΚ από τον Σεπτέμβριο του 2015 και αυτές τις μέρες βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα για να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκες στις δομές των προσφύγων καθώς και να παραδώσει δωρεά 50.000 ευρώ στους ΓτΚ.  

 
 
Πηγη: Τάνια Μποζιανίνου
ΒΗΜΑ

Μουζάλας: Ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν Ελις Αϊλαντ της ΕΕ

Περισσότεροι από 16.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται πλέον στα hotspots στα νησιά, ενώ χθες, ύστερα από μία περίοδο μικρών αφίξεων, καταγράφηκαν επιπλέον 156 άτομα. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε φόβους για τις διαθέσεις των κατοίκων, που μέχρι στιγμής υποδέχονταν θετικά τους πρόσφυγες. «Σιγά σιγά όμως ξυπνά ο φόβος μήπως τα νησιά μας γίνουν το Ελις Αϊλαντ της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, σύμφωνα με τη «Stuttgarter Nachrichten».
Για τον σκοπό αυτό οι ελληνικές Αρχές έχουν πολλές φορές ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μετεγκατάσταση, που καθυστερεί με δραματικούς ρυθμούς. Στις δυσκολίες που υπάρχουν στα hotspots και στους καταυλισμούς αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης. Η κατάσταση «αρχίζει να γίνεται ανυπόφορη. Οι άνθρωποι ζουν χωρίς προοπτική.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι ο χειμώνας, που σε πολλά μέρη έχει ήδη φτάσει, θα προκαλέσει επιπλέον δυσχέρειες. Πάντως ο κ. Κανάκης αναφέρθηκε και στη γραφειοκρατία, που στέκεται τροχοπέδη σε μια σειρά διαδικασιών. Οπως είπε, στον ξενώνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα στην Παλλήνη, που διαθέτει χώρους για 100 προσφυγόπουλα, μόλις 28 έχουν εγκατασταθεί.
Οι δηλώσεις του κ. Κανάκη έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου των Γιατρών του Κόσμου με τη φιλανθρωπική οργάνωση Muslim Charity, που προσέφερε δωρεά 50.000 ευρώ για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες και την αγορά οχήματος για τη μεταφορά του προσωπικού των ΓτΚ στα κέντρα φιλοξενίας. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Μαρούφ Πιρζάντα, επεσήμανε ότι σε κάποιους καταυλισμούς, όπως στα Οινόφυτα, οι άνθρωποι ζουν ακόμη σε σκηνές και μέσα στις λάσπες.


Πηγη:ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ
ΕΘΝΟΣ

Χίος: Αθλιες οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας μετά την πρώτη βροχή [εικόνες]

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης επικρατούν στον καταυλισμό της Σούδας στην Χίο, μετά την πρώτη βροχή που έπεσε χθες 
Παρασκευή,

To politischios.gr σε ρεπορτάζ περιγράφει εικόνες ντροπής με ανθρώπους να κοιμούνται πάνω σε παλέτες που μεταφέρονται ψάρια, μικρά παιδιά να κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια ανάμεσα σε λάσπες και χώματα, στρώματα τοποθετημένα πάνω σε λασπόνερα, βρεγμένα ρούχα απλωμένα πάνω στα τύχη του κάστρου και όχι μόνο.

Μερικές μικρές διάσπαρτες εστίες φωτιάς αποτελούν το μοναδικό μέσο θέρμανσης προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό.
Μία απλή επίσκεψη στον χώρο είναι αρκετή για να κατανοήσει κανείς ότι ακόμα και οι παραγκουπόλεις της Βραζιλίας φαντάζουν πολυτελείς απέναντι σε αυτό που βιώνουν καθημερινά οι μετανάστες στη Σούδα.
Δύο – τρεις εργαζόμενοι σε Μ.Κ.Ο., απλοί παρατηρητές απέναντι στην αθλιότητα, στέκονται μέσα στους οικίσκους που απέμειναν μετά την πρόσφατη πυρκαγιά, αρνούμενοι να μιλήσουν σε οποιονδήποτε τους απευθύνει ερώτηση. «Κανονικά δεν επιτρέπεται να είστε εδώ», είναι το μοναδικό που λένε σε όποιον επιχειρήσει να φωτογραφίσει τον χώρο αναδεικνύοντας την αθλιότητα που επικρατεί σε έναν καταυλισμό που αν υπήρχε κράτος πρόνοιας θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού.
Όμως η πρώτη βροχόπτωση έφερε στην επιφάνεια τον επόμενο προβληματισμό, που έχει να κάνει με την υγεία όσων προσφύγων και μεταναστών διαμένουν στον καταυλισμό. Ήδη μερικά από τα παιδιά, των οποίων τα ρούχα βράχηκαν εκδήλωσαν συμπτώματα πυρετού. Αγανακτισμένοι γονείς αναζητούσαν γιατρό και βοήθεια απεγνωσμένα. «Πάρτε μας από εδώ», έλεγαν και ξανάλεγαν σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση.
Πηγή: politischios.gr

" Έφυγε" νωρίς ο αστυνομικός του αλλοδαπών, Πένθος στην ΕΛ.ΑΣ.

Η θλιβερή ενημέρωση για το θάνατο ακόμη ενός αστυνομικού από τον πρόεδρο των συνοριακών Αττικής Θωμά Μπόζιαρη


Αστυνομική οικογένεια της Διεθυνσης Αλλοδαπών Αττικης θρηνεί και πάλι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το χαμό και άλλου Εκλεκτού συναδέλφου και φίλου απο παθολογικά αιτία .

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΣ ΝΩΡΙΣ !!!!" Πηγή:bloko.gr

Καβάλα: Ανησυχία από νέα κρούσματα ηπατίτιδας σε μετανάστες

Την εμφάνιση εννέα νέων κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών της Νέας Καβάλας καταγγέλλει ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κρούσματα αφορούν άτομα ηλικίας από έξι έως 21 ετών, που εισήχθησαν και νοσηλεύονται στην παιδιατρική και παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς. Ο κ. Καλεμκερίδης αναφέρει ότι από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, ο αριθμός των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α έχει φτάσει τα 38 και ρωτά τους αρμοδίους αν έχουν γίνει εμβολιασμοί και πώς χαρακτηρίζουν την έξαρση των κρουσμάτων.


Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και γενικός συντονιστής του Συντονιστικού Οργάνου του υπουργείου Υγείας για το προσφυγικό, Νίκος Παπαευσταθίου, απαντώντας στις καταγγελίες, ανάφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι και στη Νέα Καβάλα υπάρχουν τα μέτρα δημόσιας υγείας που ισχύουν σε όλες τις δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι και εμβολιασμοί, ότι λαμβάνονται τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν όταν εμφανίζεται ένα κρούσμα, ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) παρακολουθεί τι γίνεται σε όλες τις δομές και βρίσκεται σε ετοιμότητα και ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν διανεμηθεί ενημερωτικά φυλλάδια. Παράλληλα τόνισε, ότι η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής δεν μπορεί να επιβληθεί σε ανθρώπους, όταν οι ίδιοι δεν τα τηρούν. Πηγή:zougla.gr

Ταυτοποιήθηκαν τρεις πρόσφυγες που συμμετείχαν στα επεισόδια στο Ωραιόκαστρο

Στην προσαγωγή 17 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων «Φέσσα», στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί τροχαίο δυστύχημα, όπου 76χρονος παράσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα μια πρόσφυγα και τον ανήλικο γιο της.


Σύμφωνα με πληροφορίες σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος δύο Σύρων και ενός Αφγανού οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως συμμετέχοντες στα επεισόδια.

Μάλιστα ο ένας από τους δύο Σύρους, ηλικίας 36 χρόνων, συνελήφθη για παραβίαση του νόμου περί όπλων. πηγη:zougla.gr

Επικίνδυνος κακοποιός συνελήφθη στα σύνορα

Ο 32χρονος αλλοδαπός υποβλήθηκε σε έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τα διωκτικά έγγραφα για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ληστείας

Ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος Αλβανός κακοποιός, για τον οποίο οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν εκδώσει δυο Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης, εντοπίστηκε στην Κρυσταλλοπηγή της Φλώρινας από αστυνομικούς του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης.

Ο 32χρονος αλλοδαπός υποβλήθηκε σε έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν τα διωκτικά έγγραφα της ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Καλαμάτας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ληστείας και του ανακριτή Πλημμελειοδικών Καλαμάτας για ληστεία από κοινού, επικίνδυνη σωματική βλάβη, οπλοφορία και οπλοχρησία.

Οι εγκληματικές πράξεις είχαν γίνει σε περιοχές της Μεσσηνίας, γι’ αυτό ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Καστοριάς που έδωσε εντολή να εκτελεστούν τα εντάλματα διέταξε να μεταχθεί ο Αλβανός στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας.

Πηγη:protothema.gr

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Tσαβούσογλου: Θα καταγγείλουμε τη συμφωνία με την Ε.Ε., αν…

«Τηρούμε τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουμε ότι θα πράξει το ίδιο και η Ευρώπη. Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα αναστείλουμε τη συμφωνία μας με την Ε.Ε. στο θέμα αυτό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στην Neue Zuericher Zeitung (NZZ).

Στο ερώτημα της ελβετικής εφημερίδας πότε θα συμβεί αυτό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε : «Δεν θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους. Είχαμε πει αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου» και πρόσθεσε «Η υπομονή μας εξαντλείται". Αναμένουμε μιαν απάντηση (της Ε.Ε) αυτές τις μέρες. Εάν δεν έλθει, θα καταγγείλουμε τη συμφωνία».


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι «τα τελευταία 14 χρόνια αλλάξαμε πολλά κατόπιν συστάσεων της Ε.Ε. Εάν όμως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύσουν τους αντιτροκρατικούς τους νόμους και η Τουρκία ενθαρρυνθεί να αποδυναμώσει του δικούς της, τότε ο λαός μας θα το εκλάβει ως αποδυνάμωση της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους 61.437 ο αριθμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Συνολικά στη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 61.437. Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 13.220 άτομα, 2.092 στην κεντρική Ελλάδα και 8.726 στην Αττική.

Στους χώρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φιλοξενούνται συνολικά 10.515 πρόσφυγες, ενώ εκτός δομών φιλοξενίας υπολογίζεται ότι παραμένουν 8.275 άνθρωποι. Πηγή:zougla.gr

Περισσότερες από 5.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων από την Ελλάδα

Oι πρόσφυγες που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, ανέρχονται σε 5.511 ενώ 7.961 υποθέσεις βρίσκονται σε αναμονή διάθεσης νέων θέσεων μετεγκατάστασης από τα μετέχοντα στο πρόγραμμα κράτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, συνολικά 15.384 άνθρωποι που έχουν υποστεί δίωξη στη χώρα καταγωγής τους και έκτοτε βρίσκονται σε συνθήκες προσωρινότητας και ανασφάλειας, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. 
Η χαρτογράφηση και προτεραιοποίηση των ευάλωτων και ευπαθών περιπτώσεων, με έμφαση στην διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος των παιδιών και ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων, έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές οι προκλήσεις και οι δυσχέρειες στην υλοποίηση του προγράμματος.

Κατά την Υπηρεσία Ασύλου, επιτακτική παραμένει η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας, καθώς παρά την επιχειρησιακή της ετοιμότητα και τις επανειλημμένες προτροπές προς τα κράτη - μέλη για εντατικοποίηση των ρυθμών μετεγκατάστασης, η υλοποίηση του κοινού ευρωπαϊκού στόχου φαντάζει μακρινή.

Πηγή: skai,gr

Σάμος: Super Puma ανέσυρε από τη θάλασσα δύο μετανάστες - Νεκρός ο έναςΈπεσαν από βάρκα στην οποία επέβαιναν άλλα 40 άτομα - Ο ένας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο, αλλά κατέληξε

Βρέθηκαν και ανασύρθηκαν από ελικόπτερο σούπερ πούμα που επιχειρούσε στην περιοχή, οι δυο μετανάστες που έπεσαν από βάρκα στην οποία επέβαιναν άλλοι 40, βόρεια της Σάμου. Ο ένας είναι καλά στην υγεία του, ο άλλος όμως ο δεύτερος μεταφέρθηκε αναίσθητος στο νοσοκομείο της Σάμου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε σήμερα το πρωί όταν εντοπίστηκε μια πλαστική βάρκα, οι δε 40 διασωθέντες επιβαίνοντες ενημέρωσαν ότι στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι δυο, oι οποίοι έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να βγουν στη στεριά κολυμπώντας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεπέρασαν τις 16.000 οι μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου

Αυξημένες ροές το τελευταίο 24ωρω 

Συνεχίζονται οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Το τελευταίο 24ωρο 156 άτομα αποβιβάστηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στις 16021.

Συγκεκριμένα στην Λέσβο αποβιβάστηκαν 61 άτομα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο νησί στους 6082.

Στη Χίο οι εγκλωβισμένοι μετανάστες είναι 4165, ενώ καταγράφηκαν 16 νέες αφίξεις. Στους 2695 ανέρχονται οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στη Σάμο μετά και τους  79 που έφτασαν στο νησί το τελευταίο 24ωρω. Στην Λέρο βρίσκονται συνολικά 796 άτομα, στην Κω 1965, στην Κάλυμνο 6, στην Ρόδο 236 και στην Μεγίστη 76. Πηγή:protothema.gr


5.600 πρόσφυγες ζουν μακριά από την οικογένεια

Εφτασε στη Λέσβο την 1η Απριλίου. Σήμερα η 53χρονη Σύρια βρίσκεται ακόμα στη Μόρια αναμένοντας την εξέταση της αίτησής της για οικογενειακή επανένωση με 
τα παιδιά της στη Γερμανία. «Αλλά μου είπαν ότι ίσως να μην μπορώ να πάω εκεί. Τι σημαίνει αυτό; Θα μείνω εδώ μόνη μου;». Μια 20χρονη συμπατριώτισσά της είναι εγκλωβισμένη στον κέντρο του Καρά Τεπέ. Η 16χρονη αδελφή της βρίσκεται στη Φρανκφούρτη. «Μπορούμε να είμαστε πάλι όλοι μαζί σαν οικογένεια; Δεν είμαι σίγουρη εάν έκανα αίτηση για το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης ή για μετεγκατάσταση. Δεν ήταν ξεκάθαρο για εμάς». Μια άλλη γυναίκα, 50 ετών, επίσης από τη Συρία, βρίσκεται ήδη επτά μήνες εδώ, τώρα στο Σκαραμαγκά. Εχει μαζί τις δύο κόρες της, 21 και 11 χρόνων, αλλά ο σύζυγός της και τα άλλα δύο της παιδιά είναι στη Γερμανία. «Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα. Κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από τρεις μήνες. Δεν αντέχω άλλο. Πριν από δύο ημέρες σκεφτόμουν να πέσω στη θάλασσα να πνιγώ».

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις δεκάδες μαρτυρίες που συγκέντρωσε η ActionAid και παρουσιάζονται στην έκθεσή της «Ζώντας Χωριστά», οι οποίες αποκαλύπτουν μια εν πολλοίς άγνωστη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη χώρα μας: εκτός από τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους, χιλιάδες πρόσφυγες βιώνουν τον ξεριζωμό από τις οικογένειές τους. Από την αρχή της χρονιάς, μόλις 283 άνθρωποι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, με τουλάχιστον άλλους 5.600 να ζουν επί μήνες μακριά από παιδιά, αδέρφια, συγγενείς. Εκτός από τις χρονοβόρες διαδικασίες, η ελλιπής πληροφόρηση έχει οδηγήσει πολλούς να συμπληρώσουν αίτηση μετεγκατάστασης και όχι επανένωσης. Ακόμα όμως και για τη μετεγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι προοπτικές είναι δυσμενείς. Με τους ρυθμούς που εξετάζονται τα αιτήματα, θα χρειαστούν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και δεδομένου ότι το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας, οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για πολλούς μήνες. (Η ActionAid καλεί τους πολίτες να συνυπογράψουν την έκκλησή της στο www.actionaid.gr/familiestogether για τη βελτίωση των προγραμμάτων.)

Στο Ωραιόκαστρο

Στο μεταξύ, δύο ανήλικα αδέλφια, που διαμένουν στον καταυλισμό προσφύγων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, έπαθαν σοβαρά εγκαύματα από φωτιά που ξέσπασε χθες τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία στη σκηνή τους. Τα δύο παιδιά, ένα 9χρονο κοριτσάκι και ο 8χρονος αδελφός της, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης, ενώ σοβαρότερη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση της 9χρονης.

Την ίδια στιγμή, όπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με εκπροσώπους της Κρήτης, χθες, η μεταφορά των προσφύγων στο νησί θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους. Στην Κρήτη θα μεταφερθούν μέχρι 2.000 πρόσφυγες, αριθμός που, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μουζάλας, δεν θα αυξηθεί. Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν σε κενά διαμερίσματα και μικρά ξενοδοχεία, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Λίνα Γιάνναρου
Καθημερινή

Νέα σύλληψη διακινητών στον Έβρο…

Συνελήφθησαν προχθές τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από αστυνομικούς Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 35 και 32 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Δέκα (10) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Ιράκ και έξι (6) υπήκοοι Συρίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε όχημα (μικρό λεωφορείο) και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και πέντε κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου

Πηγη:alexpoli.gr

Δύο – δύο πλέον οι συλλήψεις διακινητών στον Έβρο

Συνελήφθησαν προχθες το πρωί, στο νομό Έβρου, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, δύο (2) διακινητές, ένας 20χρονος ημεδαπός και ένας 43χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, διότι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Δεκατέσσερις (14) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και δύο (2) υπήκοοι Πακιστάν.

Στην πρώτη περίπτωση, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 20χρονο, οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να ακινητοποιήσει το όχημά του. Αυτός δεν συμμορφώθηκε, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγο πιο κάτω, στη διασταύρωση Προβατώνα, ο δράστης ακινητοποίησε το όχημα και τράπηκε πεζός σε φυγή, κινούμενος εντός του οικισμού, πλην όμως  εντοπίσθηκε, με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού και συνελήφθη.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο εσωτερικό του οχήματος, διαπιστώθηκε ότι προωθούσε με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Στη δεύτερη περίπτωση, σε θαμνώδη περιοχή του Φυλακτού Έβρου, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 43χρονο, διότι καθοδηγούσε, πεζός, πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, προωθώντας τους με αυτόν τον τρόπο παράνομα στο εσωτερικό της χώρας.

Συνολικά κατασχέθηκαν 1 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 295 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου και Τυχερού Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:alexpoli.gr

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Έβρος- Με λεωφορείο μετέφεραν 16 μετανάστες

Συνελήφθησαν χθες (31-10-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Αρδανίου – Ορμενίου, από αστυνομικούς Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 35 και 32 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες. Δέκα (10) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Ιράκ και έξι (6) υπήκοοι Συρίας.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι τους εντόπισαν να επιβαίνουν σε όχημα (μικρό λεωφορείο) και να μεταφέρουν με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, δεκαέξι (16) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και πέντε κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ορεστιάδας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Πηγή:faros24.gr


Δύο χρόνια δρούσε το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Τα κέρδη του ξεπερνούσαν τα 4 εκατ. ευρώ

Οι αρχές συνέλαβαν δύο Έλληνες, έναν άνδρα και μια γυναίκα και εννέα αλλοδαπούς από τη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο- Το δίκτυο είχε πυρήνες σε Τουρκία, Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο

Με τις συλλήψεις δυο Ελλήνων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας, αλλά και εννέα αλλοδαπών από τη Συρία, το Ιράκ και το Λίβανο ηλικίας 27 ως 50 χρόνων, ολοκληρώθηκε η οργανωμένη επιχείρηση για την εξάρθρωση του οργανωμένου κυκλώματος που εφοδίαζε μη νόμιμους μετανάστες με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τους διακινούσε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εγκληματική οργάνωση δρούσε από το 2014 και εισέπραττε από 3.500 έως 4.000 ευρώ για κάθε ενήλικο αλλοδαπό και 2.000 ευρώ για κάθε ανήλικο, με αποτέλεσμα στο διάστημα της δράσης της βεβαιώθηκε ότι διακίνησε ποσά ύψους 4.103.424 ευρώ και 68.263 δολαρίων, όπως προκύπτει από τα αρχεία που τηρούσαν τα μέλη της για τα παράνομα έσοδα διακινούνταν με τη μέθοδο Hawala μέσω εξωτραπεζικού δικτύου.


Το δίκτυο αποτελούνταν από τέσσερις «πυρήνες» με έδρα σε Τουρκία, Ηράκλειο, Αττική και Θεσσαλονίκη και αρμοδιότητες στον εντοπισμό των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, τη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, καθώς και την είσπραξη των χρημάτων. Τα μέλη του πυρήνα της Τουρκίας διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Θεσσαλονίκης αν οι αλλοδαποί διακινούνταν χερσαία προς την Ευρώπη, ενώ αν η μεταφορά τους γινόταν αεροπορικώς, διασυνδέονταν με τον πυρήνα της Αθήνας ή της Κρήτης. 


Συνεργοί τους παραλάμβαναν στο λιμάνι του Ηρακλείου τους αλλοδαπούς που έφταναν με πλοία και τους φιλοξενούσαν προσωρινά σε ξενοδοχεία ώσπου να αναχωρήσουν από τον Κρατικό Αερολιμένα. Μάλιστα, συνεργάζονταν με Έλληνες υπάλληλους εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης στους αερολιμένες «Ελ. Βενιζέλος» και «Ν. Καζαντζάκης», στον πρώτο από τους οποίους η Ελληνίδα ενημέρωνε το κύκλωμα για τις πτήσεις που εξυπηρετούσε ως υπεύθυνη ελέγχου στην πύλη αναχωρήσεων όπου το κύκλωμα οδηγούσε τους αλλοδαπούς. 


Για τις συνεννοήσεις τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις σε στοιχεία ταυτότητας αγνώστων και καθένας είχε κωδικό όνομα στην αραβική γλώσσα! Κατά της διάρκεια της επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αλλοδαπών Αττικής και Θεσσαλονίκης, της Ασφαλείας Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων και της Ο.Π.Κ.Ε., στα σπίτια των συλληφθέντων κατασχέθηκαν 12.360 ευρώ, 1.250 λίρες Συρίας, 195 λίρες Τουρκίας, 1.000 ριάλ Ιράν, 5 ντιρχάμ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, 16 δολάρια, 41 κινητά και 28 κάρτες SIM, εισιτήρια και κάρτες επιβίβασης αεροπορικών εταιρειών, 25 διαβατήρια αλλοδαπών, 154 φωτογραφίες διαβατηρίου, 19 φωτοαντίγραφα διαβατηρίων και άλλα 55 έγγραφα αλλοδαπών.


Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει και εξετάζεται το περιεχόμενο επτά σκληρών δίσκων και συσκευών USB, επτά tablet και laptop, 32 βιβλία και σημειώσεις για χρηματικά ποσά στα αραβικά, τρεις κάρτες εταιρείας μεταφοράς χρημάτων και 16 αποδείξεις, καθώς και 48 βιβλιάρια και κάρτες διαφόρων τραπεζών. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου με κατηγορίες κατά περίπτωση για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν το κύκλωμα είχε διασυνδέσεις του με άλλα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Πηγή:protothema.gr

Δεκάδες μετανάστες μεταξύ Κυθήρων και Χανίων

Ανασύρθηκαν σώοι και ασφαλείς από τις λιμενικές αρχές - Σε εξέλιξη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Νεάπολης για τον εντοπισμό ιστιφοφόρου

Μετά από πολύωρη παραμονή μέσα στα παγωμένα νερά, κατάφεραν τελικά να ανασυρθούν σώοι και ασφαλείς από τις λιμενικές αρχές.

Ο λόγος για τους δεκάδες μετανάστες που είχαν εντοπιστεί το απόγευμα της Δευτέρας να πλέουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυθήρων και Χανίων.

Για την ανάσυρσή τους είχε κινητοποιηθεί περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος, το πλήρωμα του οποίου εντόπισε 45 μετανάστες στην περιοχή «Ξηροποτάμου», βορειοανατολικά των Αντικυθήρων.

Οι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα το πρωί με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» Ν.Π. 11732 στη Νεάπολη Βοιών.

Σε εξέλιξη έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Νεάπολης για τον εντοπισμό ιστιφοφόρου

Στο μεταξύ, έρευνες είναι σε εξέλιξη και στη θαλάσσια περιοχή Νεάπολης Βοιών-Κυθήρων για τον εντοπισμό ιστιοφόρου σκάφους που από χθες βράδυ ζήτησε συνδρομή μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112 και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες επιβαίνει άγνωστος αριθμός μεταναστών και προσφύγων.

Η επιχείρηση εντοπισμού του ιστιοφόρου ξεκίνησε σήμερα το πρωί καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή εμπόδισαν τη διεξαγωγή των ερευνών από τα πλωτά του λιμενικού. Πηγη:protothema.gr

Πάνω από 100 μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου σε μία ημέρα

Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.860

Συνολικά 122 μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου το τελευταίο 24ωρο. 

Από χθες Δευτέρα έως και σήμερα Τρίτη το πρωί, στη Λέσβο πέρασαν 36 άτομα, στη Σάμο 86 ενώ στη Χίο για όγδοη συνεχή μέρα οι ροές ήταν μηδενικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Περιφέρειας βορείου Αιγαίου, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι στη Λέσβο είναι 5.425, στη Χίο 4.174 και στη Σάμο 2.261. 

Συνολικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του βορείου Αιγαίου ανέρχεται στους 11.860. Πηγή:protothema.gr

Στο δημοτικό ταμείο στη Νεάπολη Βοιών φιλοξενούνται οι 65 μετανάστες που εντοπίστηκαν στα Αντικύθηρα

Σε κτήριο του δημοτικού ταμείου στη Νεάπολη Βοιών φιλοξενούνται προσωρινά οι 65 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνδρες, που είχαν εντοπιστεί τη Δευτέρα στα βορειοανατολικά των Αντικυθήρων, στην περιοχή του Ξυροποτάμου.

Οι αλλοδαποί είχαν αποβιβαστεί από σκάφος αγνώστων στοιχείων. Έντεκα εξ αυτών για προληπτικούς λόγους αλλά και για την παροχή των πρώτων βοηθειών μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης και άλλοι τέσσερις στο νοσοκομείο των Μολάων. Πηγη:zougla.gr

Θεσσαλονίκη: Φωτιά στη δομή φιλοξενίας «Φέσσα» - Ανήλικοι υπέστησαν εγκαύματα

Δύο ανήλικα αδελφάκια υπέστησαν εγκαύματα, έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4.45 τα ξημερώματα σε σκηνή, όπου διαβιούν, στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του πρώην εργοστασίου «Φέσσα», στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. 

Τα προσφυγόπουλα, ένα 9χρονο κοριτσάκι και ο 8χρονος αδελφός της, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πόλης, η πρώτη στο «Παπανικολάου» και ο δεύτερος στο «Ιπποκράτειο». Πιο σοβαρή φαίνεται ότι είναι η κατάσταση της 9χρονης. Στην 35χρονη μητέρα τους, που είναι από τη Συρία, χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και είναι καλά στην υγεία της. 


Όπως έγινε γνωστό, η φωτιά, τα αίτια της οποίας ερευνώνται, σβήστηκε από διαμένοντες στη δομή φιλοξενίας, πριν φτάσει στο σημείο η Πυροσβεστική.  Πηγή:zougla.gr

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΛ.ΑΣ. «ξεσκονίζει» τις πτήσεις μεταναστών

ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ"
Η ΕΛ.ΑΣ. «ξεσκονίζει» τις πτήσεις μεταναστών

Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει οι πτήσεις μεταναστών στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μέσα στο μήνα Οκτώβριο έγιναν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο συνολικά 48 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών που είχαν πάνω τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία θα πετούσαν σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το στοιχείο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αστυνομία, καθώς σε αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών διαπιστώθηκε ότι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ήταν το «αγαπημένο» των δουλεμπόρων. Και αυτό διότι από εκεί επιβιβάζονταν σε αεροπλάνα οι… πελάτες τους έχοντας στην κατοχή τους πλαστά έγγραφα με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κύκλωμα συνεργαζόταν με υπάλληλο του αεροδρομίου που αναλάμβανε να κάνει τις ψευδείς ταυτοπροσωπίες των παράτυπων μεταναστών, κατά των έλεγχο των διαβατηρίων. Ο «σύνδεσμος» των δραστών στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο εκτιμάται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απόφαση τους να προτιμούν την Κρήτη ως τόπο αναχώρησης για την Ευρώπη.

Οι αστυνομικοί θα ερευνήσουν το κατά πόσο κάποια από τα 48 άτομα που συνελήφθησαν τον Οκτώβριο είχαν συνεργαστεί με τα μέλη του κυκλώματος. Οι περισσότεροι από αυτούς έγιναν αντιληπτοί από τους άνδρες της Ασφάλειας του αεροδρομίου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούσαν εντατικούς ελέγχους.

Η αστυνομική επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης βρισκόταν μέχρι χθες σε εξέλιξη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη και Κρήτη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τουλάχιστον δέκα άτομα, ανάμεσά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Τούρκοι.

Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών του κυκλώματος βρισκόταν στην Τουρκία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναλάμβαναν να διεκπεραιώσουν όλο το ταξίδι των μεταναστών και ήταν αυτοί που φρόντιζαν –μεταξύ άλλων- για να περάσουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια με την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα τους εξασφάλιζαν το ταξίδι προς την Ευρώπη που ήταν ο τελικός προορισμός τους.

Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι η οργάνωση δρούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και ήταν χωρισμένη σε τέσσερις υποομάδες.

Η μία υποομάδα είχε αναλάβει να στήσει το σύστημα πληρωμών μέσω του εξωτραπεζικού συστήματος που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι και είναι γνωστό ως «Hawala» ή «χούντι».

Οι δουλέμποροι λάμβαναν προκαταβολές πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια, που κόστιζαν περίπου 4.000 ευρώ για τον κάθε ενήλικα και περίπου 2.000 ευρώ για το κάθε παιδί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχαν στήσει πέντε γραφεία καταβολής χρημάτων, ένα στη βόρεια Ελλάδα, τρία στην Αττική και ένα στην Κρήτη.

 

Πηγη:huffingtonpost.gr


Στα σύνορα έπιασαν Αλβανό καταζητούμενο

Ο 22χρονος έφτασε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης της Κακαβιάς για να περάσει στο ελληνικό έδαφος, όμως διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του το ένταλμα κι συνελήφθη

Δεν τον… «σήκωνε» το κλίμα στην πατρίδα του και προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα αναζητώντας καταφύγιο, ένας νεαρός Αλβανός που αναζητούνταν από τις αρχές της Ιταλίας οι οποίες είχαν εκδώσει Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο 22χρονος αλλοδαπός έφτασε στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης της Κακαβιάς για να περάσει στο ελληνικό έδαφος. Όμως, κατά τον έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκε από τους αστυνομικούς του τοπικού τμήματος, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του το ένταλμα κι έτσι συνελήφθη.

Σύμφωνα με το διωκτικό έγγραφο, ο 22χρονος κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις σε σπίτια σε περιοχές της βόρειας Ιταλίας, από τον Ιούλιο του 2015 ως φέτος τον Ιούνιο. Έτσι, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ηπείρου και δρομολογήθηκε η έκδοσή του στην χώρα που τον αναζητά. Πηγη:protothema.gr