Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΣΥΦΥ : Πρωτοβουλία ενημέρωσης σε κόμματα και φορείς για το κλείσιμο των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης & Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης    Σε Έκτακτο Γενικό Συμβούλιο προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.) στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων αλλά και εκπροσώπους κομμάτων. Στις εργασίες του Συμβουλίου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Αρχηγείου της  ΕΛ.ΑΣ.  και των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, των ΑΝ.ΕΛ. και της Ένωσης Κεντρώων.  Σκοπός όπως αναφέρεται στην Ανακοίνωσή τους, η κατάθεση της ανησυχίας τους και του προβληματισμού τους καθώς για πρώτη φορά από τη σύσταση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης από το 2000, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφασίζει με Προεδρικό Διάταγμα να κλείσει τέτοιες Υπηρεσίες υποβαθμίζοντας το έργο και την αποτελεσματικότητα τους, συστήνοντας - όπου κλείνει - "γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης" στα ήδη υπάρχοντα Αστυνομικά Τμήματα. 
Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. διατείνεται πως με καταργήσεις υπηρεσιών και την μετατροπή τους σε γραφεία μέσα σε μια γενικευμένη δομή όπου οι αρμοδιότητες είναι η αστυνόμευση και τα μέτρα τάξης  θα έχει ως συνέπεια το προσωπικό αυτό να πάψει να ασχολείται με τη συνοριακή φύλαξη και τους αλλοδαπούς. Σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή είναι πλέον γεγονός και η εξειδίκευση είναι απαραίτητη, η ηγεσία επιλέγει τη γενίκευση σε ένα προσωπικό που προσλήφθηκε με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και υπηρετούσε έως τώρα σε ένα συγκεκριμένο και τόσο σπουδαίο αντικείμενο.   "Είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν έχουμε εθνική συνοριοφυλακή αλλά πρώτες σε είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη" αναφέρει χαρακτηριστικά. 
Το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα καταργεί και παράλληλα συγχωνεύει και συστήνει "γραφεία διαχείρισης μετανάστευσης " στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Έβρου ( Τ.Σ.Φ. Τυχερού),  Σερρών, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών, Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας. 
    Με απόφαση της η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης με υπομνήματα αλλά και συναντήσεις άμεσα με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς για το θέμα κάνοντας γνωστές τις σοβαρές συνέπειες που εκτιμά πως θα έχει η υλοποίηση αυτής της απόφασης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
   
www.bordernews.gr

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Βάζουν λουκέτο σε τμήματα συνοριοφυλακής

Αναβρασμός επικρατεί στους κόλπους των συνοροφυλάκων για την επικείμενη κατάργηση υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κλείσιμο του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης (ΤΣΦ) στο Τυχερό Εβρου.

Οι συνδικαλιστικές ενώσεις κάνουν λόγο για «λουκέτα» σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής στο μέτωπο του μεταναστευτικού, ενώ στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντιτείνουν ότι δεν πρόκειται για καταργήσεις, αλλά για μεταφορά των υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός των Αστυνομικών Τμημάτων.

Το ΤΣΦ στο Τυχερό αριθμεί 120 άνδρες και έχει αποτελέσει επί σειρά ετών την προμετωπίδα στη μάχη κατά της διασυνοριακής εγκληματικότητας στον Εβρο. «Οταν μία αυτοτελή και καλά οργανωμένη υπηρεσία, όπως το ΤΣΦ Τυχερού, τη μετατρέπεις σε γραφείο, τότε την υποβαθμίζεις. Εμείς προτείνουμε στο υπουργείο να παραμείνει το ΤΣΦ ως έχει. Για να εξοικονομηθούν χρήματα μπορεί να συστεγαστεί με το Α.Τ., που στελεχώνεται από 10 άνδρες, σε κάποια από τα κτίρια που έχει προτείνει ο δήμος. Το ίδιο μοντέλο έχει υιοθετηθεί στο Σουφλί και στις Φέρες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Δημήτρης Δαρούσης, δημοτικός σύμβουλος Σουφλίου (αρμόδιος για τη δημοτική κοινότητα Τυχερού).

Συνολικά θα καταργηθούν τρία ΤΣΦ «πρώτης γραμμής» που βρίσκονται στα χερσαία σύνορα της χώρας στους Νομούς Ιωαννίνων, Σερρών και Εβρου. Στο Κιλκίς θα καταργηθεί ένα ακόμα ΤΣΦ, απόφαση, ωστόσο, που κρίνεται δικαιολογημένη, διότι σε κοντινή απόσταση από το καταργηθέν βρίσκεται άλλο Τμήμα. Οι σφοδρές αντιδράσεις προκαλούνται για τις υπόλοιπες αλλαγές. Συγκεκριμένα, στον Εβρο καταργείται ένα από τα πέντε ΤΣΦ, στις Σέρρες ένα από τα δύο και στα Γιάννενα ένα από τα εφτά (στην Καστάνιανη).

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνει σαρωτικές αλλαγές και στις Υπηρεσίες Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης που λειτουργούν σε Αρτα, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη, Γρεβενά και Χαλκιδική. Οι υπηρεσίες αυτές (οι οποίες αναλάμβαναν συνήθως τους ελέγχους ατόμων και οχημάτων που μετέφεραν παράνομα ανθρώπους, ναρκωτικά ή όπλα) καταργούνται ως αυτοτελείς και μεταφέρονται και αυτές σε «γραφεία διαχείρισης μεταναστών» που θα λειτουργούν εντός Αστυνομικών Τμημάτων.

«Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο αντί να αναδομήσουμε τη Συνοροφυλακή και να φτιάξουμε μία ισχυρή Εθνική Συνοροφυλακή, όπως οι άλλες χώρες, εμείς καταργούμε και τις υπάρχουσες υπηρεσίες.Ο φόβος μας είναι ότι το προσωπικό που θα ενταχθεί στα Α.Τ. δεν θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με το μεταναστευτικό και το διασυνοριακό έγκλημα αλλά και με θέματα της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα τα μέτρα τάξης. Καταργούνται υπηρεσίες που έδιναν αγώνα στα σύνορα ενάντια στους δουλέμπορους, στους εμπόρους ναρκωτικών και όπλων, ενώ προσέφεραν αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των ακριτικών χωριών. Είναι διαφορετικό μία υπηρεσία να λειτουργεί ως αυτοτελής και διαφορετικό να υπάγεται σε ένα Α.Τ. Ηδη είχαμε αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια με τις συνεχείς μεταθέσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τις υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, καθώς από 4.500 άτομα που ήμασταν κάποτε τώρα αριθμούμε μόλις 2.000-2.500 άτομα. Το Π.Δ. θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα», λέει στον Ελεύθερο Τύπο ο Παναγιώτης Χαρέλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων.

Πηγή: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Ελεύθερος Τύπος4 νεκροί μετανάστες σε Λέμβο που πέρασε από τη Σαμοθράκη και έφτασε στη Θάσο

Σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σαμοθράκης έγινε προχθες το βράδυ επιχείρηση εντοπισμού λέμβου στην οποία επέβαιναν παράνομοι μετανάστες.Υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ διενεργήθηκαν έρευνες από πέντε (05) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών και παραπλέοντων πλοίων, δια ξηράς από περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ελικόπτερο Super Puma, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι μετανάστες, εντοπίστηκε χθες τελικά από το Λιμενικό Σώμα 15 ναυτικά μίλια ανατολικά της Θάσου.  Διασώθηκαν περίπου 15 άτομα, ηλικίας 20 – 40 ετών ενώ 4 άτομα βρέθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Οι 4 άνθρωποι ήταν ήδη νεκροί και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στην Καβάλα. Πηγή:alexpoli.gr


Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 19χρονου για παράνομη μεταφορά μεταναστών

Έξι μετανάστες παρέλαβε από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και επιχείρησε να τους μεταφέρει με ΙΧ αυτοκίνητο στην Αθήνα, 19χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη στα διόδια Ανάληψης Λαγκαδά Θεσσαλονίκης της Εγνατίας οδού από αστυνομικούς.Δύο από τους μετανάστες ήταν κρυμμένοι μέσα στο πορτ – μπαγάζ του αυτοκινήτου, ενώ, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ο κάθε μετανάστης πλήρωσε 5.000 ευρώ για τη μεταφορά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην Αθήνα.

Όπως διαπιστώθηκε ο 19χρονος οδηγός του αυτοκινήτου στερούνταν εγγράφων που να δικαιολογούν τη νόμιμη παραμονή του στην Ελλάδα, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της μεταφοράς - προώθησης υπηκόων τρίτων χωρών στο εσωτερικό της χώρας και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Πηγή: skai.gr

Άγρια νύχτα στη Χίο

Εγκαταλελειμμένο πεδίο μάχης θύμιζε το πρωί της Πέμπτης ο καταυλισμός της Σούδας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν τα ξημερώματα, με πρωταγωνιστές μετανάστες που έμεναν στον καταυλισμό.

Στάχτη και αποκαΐδια, καμένες κουβέρτες και προσωπικά αντικείμενα αλλά και διάσπαρτες ζημιές σε όλο τον καταυλισμό συνθέτουν τη σημερινή θλιβερή εικόνα μίας δομής.Περίοικοι και πρόσφυγες μετρούν τις πληγές τους, με τα πνεύματα να παραμένουν οξυμένα αφού όπως όλα δείχνουν η ησυχία μάλλον είναι φαινομενική. 

Μέχρι και σήμερα το πρωί Αστυνομία και Πυροσβεστική βρίσκονταν επί ποδός υπό τον φόβο νέων επεισοδίων παρότι η ένταση εκτονώθηκε από τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης(17/11/2016) οπότε και ηρέμησαν τα πνεύματα.Από την πλευρά της η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 37 προσαγωγές υπόπτων, ανάμεσά τους και 2 μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και στη σύλληψη 2 μεταναστών που φαίνεται ότι πρωταγωνίστησαν τα επεισόδια.

Κατά τη διάρκεια των αναταραχών τραυματίστηκαν 4 άτομα (μετανάστες) ενώ μία έγκυος γυναίκα που διέμενε στον καταυλισμό μετακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου σε κατάσταση σοκ.

Το χρονικό των επεισοδίων

Σύμφωνα με τους περίοικους όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ (16/11/2016) όταν ομάδα μεταναστών έσπασε κατάστημα βεγγαλικών της περιοχής παίρνοντας από μέσα μεγάλη ποσότητα πυροτεχνημάτων.

Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στον καταυλισμό και ανάβοντάς τα άρχισε να τα πετά στα γειτονικά σπίτια με τους περίοικους να καλούν σε βοήθεια.Η συνέχεια δόθηκε εντός του καταυλισμού που λίγα λεπτά αργότερα παραδόθηκε στις φλόγες. Εξαιτίας της πυρκαγιάς το μεγαλύτερο μέρος του καταυλισμού καταστράφηκε.Παρά την παρουσία των ΜΑΤ, οι μετανάστες δεν υποχωρούσαν για αρκετή ώρα μέχρι τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στον καταυλισμό. Οι Αστυνομικοί προχώρησαν σε αρκετές συλλήψεις, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Πηγή: politischios.grΤετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

"Εκπτώσεις στη φύλαξη των συνόρων" καταγγέλει η ΠΟΣΥΦΥ

Την αντίδρασή τους στο κλείσιμο υπηρεσιών συνοριακής φύλαξης εκφράζουν οι εκπρόσωποι της ΠΟΣΥΦΥ με ανακοίνωσή τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Μετά από δέκα πέντε και πλέον χρόνια από την ίδρυσή τους  -  όταν τότε η παράνομη μετανάστευση  σε σχέση με το σήμερα ήταν πολύ μικρή -, η πολιτεία επιλέγει να κλείσει ή να υποβαθμίσει Υπηρεσίες που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να τις έχει ενισχύσει.
Σήμερα η ανάγκη ενίσχυσης αυτών των Υπηρεσιών είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτή, καθώς οι μεταναστευτικές ροές είναι τεράστιες, ο κίνδυνος για ακόμη περισσότερο να αυξηθούν μεγάλος, τα κλειστά και ανοικτά κέντρα στη χώρα πολλαπλασιάζονται και η φύλαξη των συνόρων αναγκαία.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την κατάργηση ή τη μετάλλαξη των Υπηρεσιών σε «γραφεία μετανάστευσης» την ώρα που η Ε.Ε.  συστήνει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή δείχνοντας το τι πρέπει να κάνουν και οι χώρες μέλη της.
Υπηρεσίες όπως το Τ.Σ.Φ. Τυχερού στον Έβρο,  αλλά και των Τ.Δ.Π.Μ. Θεσσαλίας και Ηπείρου να καταργούνται συμβάλλουν στην «αποδόμηση» της συνοριοφυλακής και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη ενδοχώρα.
Ως συνδικαλιστικός φορέας που υπερασπίζεται  δικαιώματα εργαζομένων μέσα σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει, είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την άποψη μας ώστε η πολιτεία αλλά και η κοινωνία  να ευαισθητοποιηθούν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Θα καταθέσουμε την ανησυχία μας  για τις «εκπτώσεις» που προκαλούνται στη φύλαξη των συνόρων, στη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

 Πηγη:bloko.gr και posyfy.gr

Στους 61.872 ο αριθμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Στους 61.872 καταγράφονται σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη τη χώρα, με τους 14 εξ’ αυτών να αποτελούν νέες αφίξεις στη Σάμο και τη Λέσβο. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση του προσφυγικού, στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμένοι 15.590 πρόσφυγες και μετανάστες έπειτα από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 12.495 πρόσφυγες, 2.139 στην κεντρική Ελλάδα και 8.973 στην Αττική.


Στους χώρους φιλοξενίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φιλοξενούνται 10.719 άτομα, ενώ περίπου 9.000 πρόσφυγες υπολογίζεται ότι παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας. Πηγή:zougla.gr

«Άνοιξε» πάλι ο Έβρος για πρόσφυγες και μετανάστες

Πρωτοφανείς είναι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις στον Έβρο, όπου καθημερινά δεκάδες άτομα διασχίζουν τα περάσματα των ελληνοτουρκικών συνόρων του ποταμού. Οι περισσότερες περιπτώσεις που γίνονται γνωστές είναι αυτές με τις συλλήψεις διακινητών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες, εισπράττοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για να τους μεταφέρουν στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα.

Μόνο χθες η αστυνομία ανακοίνωσε την εξιχνίαση τριών περιπτώσεων διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, μία στην Καβάλα και δύο στον Έβρο. Ενδεικτικό πάντως των πιέσεων που ασκούνται, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα από τις συλλήψεις διακινητών που ανακοινώνει η αστυνομία, είναι πως τον Οκτώβριο στη Θράκη συνελήφθησαν 33 διακινητές όταν τον Σεπτέμβριο είχαν συλληφθεί έντεκα. Ακόμη, τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρεται στα στατιστικά, βρέθηκαν 655 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν ο αριθμός του Σεπτεμβρίου είχε περιοριστεί σε 255 και επίσης είχε θεωρηθεί μεγάλος.

Πηγές στον Έβρο έλεγαν στη «Μ» πως δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες που εντοπίζονται να επιβαίνουν σε αυτοκίνητα ή φορτηγά διακινητών. Πολλοί ακόμη βρίσκονται να αναζητούν δρόμους, για να συνεχίσουν την πορεία τους στο εσωτερικό της χώρας, καθώς έχουν περάσει τα σύνορα του Έβρου. «Πολλά σημεία του ποταμού είναι αβαθή λόγω της ανομβρίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος και εύκολα ομάδες τα διασχίζουν χωρίς να χρειαστούν βοήθεια διακινητών. Οι πιέσεις που είναι πάντα αυξημένες αυτήν την περίοδο τώρα έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο απ’ ό,τι περίμενε η αστυνομία», τόνισε παράγοντας του Έβρου, που γνωρίζει τι συμβαίνει με τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Απ’ όλες τις χώρες

Από τις περιπτώσεις διακίνησης που ανακοινώνονται αποδεικνύεται ότι εμπλεκόμενοι στο σύγχρονο δουλεμπόριο είναι πρόσωπα από διάφορες χώρες. Την Κυριακή οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν με την κατηγορία του διακινητή δύο Αλγερινούς, έναν Σύρο, έναν Βούλγαρο και έναν Γεωργιανό.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής στην Εγνατία οδό αστυνομικοί ακινητοποίησαν δύο Αλγερινούς 28 και 41 χρόνων και έναν 26χρονο Σύρο, ενώ αναζητούν ακόμη ένα πρόσωπο. Όλοι τους επέβαιναν σε αυτοκίνητα που είχαν το ρόλο του προπομπού ή σε Ι.Χ., στα οποία είχαν επιβιβαστεί μετανάστες. Σε δύο αυτοκίνητα βρέθηκαν εννέα πρόσφυγες από τη Συρία και τρεις μετανάστες από το Πακιστάν, που είχαν συμφωνήσει να δώσουν χρήματα, για να φτάσουν αρχικά στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, το πρωί της Κυριακής, αστυνομικοί του Σουφλίου συνέλαβαν 49χρονο βούλγαρο οδηγό φορτηγού. Σε ειδική κρύπτη του οχήματος βρέθηκαν στοιβαγμένοι δώδεκα Πακιστανοί, πέντε Σύροι και τέσσερις Αφγανοί.

Περιπετειώδης ήταν η σύλληψη 44χρονου Γεωργιανού, που είχε επιβιβάσει στο αυτοκίνητο που οδηγούσε οκτώ Πακιστανούς και τρεις μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Το Ι.Χ. εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην ανατολική έξοδο της Αλεξανδρούπολης το βράδυ της Κυριακής, όμως ο 44χρονος δεν σταμάτησε για έλεγχο και ανέπτυξε ταχύτητα. Λίγα μέτρα μετά σταμάτησε το αυτοκίνητο και άρχισε να τρέχει για να διαφύγει, όμως συνελήφθη. Διαπιστώθηκε πως έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για διακίνηση προσφύγων, ενώ αναζητούνταν επειδή είχε παραβιάσει την άδειά του από τις φυλακές από τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα ο Γεωργιανός έδειξε στους αστυνομικούς βουλγαρικό πλαστό δελτίο ταυτότητας και άδεια οδήγησης, ενώ είχε μαζί του και ένα πλαστό πολωνικό δελτίο ταυτότητας.

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία


Καταργείται το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού ενώ αλωνίζουν οι διακινητές στον Έβρο

Έντονη είναι οι αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων στην κατάργηση του τμήματος συνοριακής φύλαξης Τυχερού. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της μετά από δέκα πέντε και πλέον χρόνια από την ίδρυσή τους  –  όταν τότε η παράνομη μετανάστευση  σε σχέση με το σήμερα ήταν πολύ μικρή -, η πολιτεία επιλέγει να κλείσει ή να υποβαθμίσει Υπηρεσίες που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να τις έχει ενισχύσει.

“Σήμερα η ανάγκη ενίσχυσης αυτών των Υπηρεσιών είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτή, καθώς οι μεταναστευτικές ροές είναι τεράστιες, ο κίνδυνος για ακόμη περισσότερο να αυξηθούν μεγάλος, τα κλειστά και ανοικτά κέντρα στη χώρα πολλαπλασιάζονται και η φύλαξη των συνόρων αναγκαία.        Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την κατάργηση ή τη μετάλλαξη των Υπηρεσιών σε «γραφεία μετανάστευσης» την ώρα που η Ε.Ε.  συστήνει την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή δείχνοντας το τι πρέπει να κάνουν και οι χώρες μέλη της.  Υπηρεσίες όπως το Τ.Σ.Φ. Τυχερού στον Έβρο,  αλλά και των Τ.Δ.Π.Μ. Θεσσαλίας και Ηπείρου να καταργούνται συμβάλλουν στην «αποδόμηση» της συνοριοφυλακής και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη ενδοχώρα. ” τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Πηγή:alexpoli.gr

 


Εντοπίστηκε λέμβος με 19 πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Θάσου

Λέμβο, στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες και μετανάστες, εντόπισε, ανοιχτά της Θάσου και περισυνέλεξε πριν λίγο περιπολικό του Λιμενικού Σώματος.

Στη λέμβο επέβαιναν συνολικά 19 άτομα, τρεις εκ των οποίων είχαν χάσει τις αισθήσεις τους.

Πηγή: skai.gr

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Η ΠΟΣΥΦΥ για το κλείσιμο υπηρεσιών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων ζητά να μην κλείσουν και να μην υποβαθμιστούν υπηρεσίες οι οποίες αντιθέτως θα πρέπει να ενισχυθούν
Διαβάστε την ανακοίνωση:


  Μετά από δέκα πέντε και πλέον χρόνια από την ίδρυσή τους  -   όταν τότε η παράνομη   μετανάστευση     σε  σχέση   με   το   σήμερα   ήταν   πολύ   μικρή   -,   η  πολιτεία επιλέγει να κλείσει ή να υποβαθμίσει Υπηρεσίες που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να τις έχει ενισχύσει. 
 

         Σήμερα η ανάγκη ενίσχυσης αυτών των Υπηρεσιών είναι περισσότερο από ποτέ υπαρκτή,   καθώς   οι   μεταναστευτικές   ροές   είναι   τεράστιες,   ο   κίνδυνος   για   ακόμη περισσότερο   να   αυξηθούν   μεγάλος,   τα   κλειστά   και   ανοικτά   κέντρα   στη   χώρα πολλαπλασιάζονται και η φύλαξη των συνόρων αναγκαία. 
 

       Αδυνατούμε να κατανοήσουμε την κατάργηση ή τη μετάλλαξη των Υπηρεσιών σε «γραφεία   μετανάστευσης»   την   ώρα   που   η   Ε.Ε.     συστήνει   την   Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή δείχνοντας το τι πρέπει να κάνουν και οι χώρες μέλη της. 
 

        Υπηρεσίες όπως το Τ.Σ.Φ. Τυχερού στον Έβρο,  αλλά και των Τ.Δ.Π.Μ. Θεσσαλίας και Ηπείρου να καταργούνται συμβάλλουν στην «αποδόμηση» της συνοριοφυλακής και της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στη ενδοχώρα.   
 

        Ως συνδικαλιστικός φορέας που υπερασπίζεται  δικαιώματα εργαζομένων μέσα σε   ένα   ασφαλές   εργασιακό   περιβάλλον,   στα   πλαίσια   που   ο   νόμος   ορίζει,   είμαστε υποχρεωμένοι να εκφράσουμε την άποψη μας ώστε η πολιτεία αλλά και η κοινωνία να ευαισθητοποιηθούν σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Θα καταθέσουμε την ανησυχία μας  για τις «εκπτώσεις» που προκαλούνται στη φύλαξη των συνόρων, στη δίωξη της παράνομης μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας και στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Πηγή:bloko.gr

Νέες συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών

Συνελήφθησαν χθες και σήμερα (14 και 15-11-2016), στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τρεις (3) διακινητές, ένας 55χρονος υπήκοος Γεωργίας, ένας 37χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 22χρονος ημεδαπός, διότι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά τριάντα έναν (31) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν.

Στην πρώτη περίπτωση, χθες το πρωί, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου, συνέλαβαν τον 37χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, είκοσι τρεις (23) μη νόμιμους μετανάστες.

metanastes-tzip

Στη δεύτερη περίπτωση, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους άλλους δύο δράστες, διότι εντόπισαν τον 55χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και να λειτουργεί ως προπομπός για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε έτερο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 22χρονος, με το οποίο μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο 22χρονος οδηγός του οχήματος με το οποίο μετέφεραν τους οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες, δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και ακολουθήθηκε από αυτούς.

Λίγο πιο κάτω, ο δράστης τελικά ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Συνολικά κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 1 Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 290 ευρώ και 5 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησαν τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου και Σαπών.

Πηγή:faros-24.gr

Κι άλλος διακινητής συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη…

Συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έντεκα  μη νόμιμους μετανάστες. Οκτώ  από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και τρεις  υπήκοοι Μπανγκλαντές.

Η σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη περιλαμβάνει επίσης τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της απείθειας και της απόδρασης κρατουμένου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 44χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με πινακίδες των αρχών της Βουλγαρίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην ανατολική είσοδο της πόλης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 44χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγο πιο κάτω, ο δράστης τελικά ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς ένα (1) πλαστό δελτίο ταυτότητας και μία (1) πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των αρχών της Βουλγαρίας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε επίσης ένα (1) πλαστό δελτίο ταυτότητας, των Αρχών της Πολωνίας.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 44χρονος είχε παραβιάσει τακτική άδεια που του χορηγήθηκε από Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, όπου ήταν έγκλειστος για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών και αναζητούνταν από 18-5-2015.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ, ένα (1) tablet και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Πηγη:alexpoli.gr

Μετέφερε μη νόμιμο μετανάστη και ένα κιλό χασίς

Η έρευνα στο Ι.Χ. αποκάλυψε τέσσερις συσκευασίες που περιείχαν 982 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και οδήγησε στη σύλληψη της 51χρονης οδηγού

Ένας νεαρός μη νόμιμος μετανάστης από την Αλβανία, που πέρασε παράνομα στο ελληνικό έδαφος, ήταν ο εισαγωγέας σχεδόν ενός κιλού χασίς που μετέφερε μαζί με αυτόν με το αυτοκίνητο που οδηγούσε μια 51χρονη Ελληνίδα σε περιοχή της Φλώρινας.

Το Ι.Χ. αυτοκίνητο έπεσε σε μπλόκο και ακινητοποιήθηκε αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κρυσταλλοπηγής, οι οποίοι συνέλαβαν αρχικά τον 31χρονο αλλοδαπό όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και είχε έρθει στη χώρα από μη ελεγχόμενη διάβαση της μεθορίου. Μάλιστα, είχε πάνω του ένα γραμμάριο ηρωίνης και ένα μαχαίρι.

Η έρευνα στο Ι.Χ. αποκάλυψε τέσσερις συσκευασίες που περιείχαν 982 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και οδήγησε στη σύλληψη της 51χρονης οδηγού, πάνω στην οποία κατασχέθηκαν τρία κινητά και 130 ευρώ. Και οι δυο οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς με κατηγορίες κατά περίπτωση για εισαγωγή, κατοχή και μεταφορά ναρκωτικών, μεταφορά μη νόμιμου μετανάστη και παράβαση του νόμου περί όπλων.
 Πηγή:protothema.gr

Σχεδόν 11.500 οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Το τελευταίο διάστημα αναχώρησαν από τη Χίο 716 πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Ασύλου

Στους 3.427 πέφτει ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Χίο προσφύγων, από 4.143, όπως ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί. Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, το τελευταίο διάστημα αναχώρησαν από τη Χίο 716 πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Ασύλου.

Με αυτά τα δεδομένα, στη Λέσβο σήμερα θεωρείται ότι είναι εγκλωβισμένοι 5.589 μετανάστες και πρόσφυγες, στη Χίο 3.427 και στη Σάμο 2.311. Συνολικά δηλαδή στα νησιά του βορείου Αιγαίου θεωρείται πως ζουν 11.327 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ: Α. ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: "ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΥΧΕΡΟΥ"

Προς κατάργηση οδεύει το τμήμα συνοριακής φύλαξης Τυχερού σύμφωνα με το βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Δημοσχάκη. Η πληροφορία όπως λέει ο ίδιος ήρθε από τους ίδιους τους πολίτες και την ένωση συνοριοφυλάκων Έβρου.https://youtu.be/9qM51C8QqPM Πηγή: ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΈβρος – Τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών …δεν σταματάνε

Συνελήφθη χθες (13-11-2016) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εθνική Οδό Ορμενίου – Αρδανίου, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 49χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας είκοσι έναν (21) μη νόμιμους μετανάστες. Δώδεκα (12) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν, πέντε (5) ήταν υπήκοοι Συρίας και τέσσερις (4) υπήκοοι Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 49χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, με βουλγάρικες πινακίδες και να μεταφέρει με αυτό είκοσι έναν (21) μη νόμιμους μετανάστες, τους οποίους είχε αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στην καρότσα του οχήματος, προωθώντας τους με αυτό τον τρόπο παράνομα στην ενδοχώρα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω όχημα και 3 κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου.

metanastes-aft-georgianos

  Συνελήφθη 44χρονος υπήκοος Γεωργίας ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας 11 μη νόμιμους μετανάστες 

Συνελήφθη χθες (13-11-2016) το βράδυ, στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, 44χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Γεωργίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες. Οκτώ (8) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν και τρεις (3) υπήκοοι Μπανγκλαντές.

Η σχετική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του δράστη περιλαμβάνει επίσης τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ψευδούς ανωμοτής κατάθεσης, της απείθειας και της απόδρασης κρατουμένου.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 44χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, με πινακίδες των αρχών της Βουλγαρίας και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Αναλυτικότερα, στην ανατολική είσοδο της πόλης, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν σήμα στάσης στον 44χρονο οδηγό Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, προκειμένου να το ακινητοποιήσει, πλην όμως αυτός δεν συμμορφώθηκε και ακολουθήθηκε από τους αστυνομικούς.

Λίγο πιο κάτω, ο δράστης τελικά ακινητοποίησε το όχημα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός, πλην όμως συνελήφθη άμεσα από τους αστυνομικούς.

Σε έλεγχο που ακολούθησε στο εσωτερικό του, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα έντεκα (11) μη νόμιμους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι ο δράστης κατείχε και επέδειξε στους αστυνομικούς ένα (1) πλαστό δελτίο ταυτότητας και μία (1) πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των αρχών της Βουλγαρίας, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε επίσης ένα (1) πλαστό δελτίο ταυτότητας, των Αρχών της Πολωνίας.

Επιπλέον, από την αστυνομική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι ο 44χρονος είχε παραβιάσει τακτική άδεια που του χορηγήθηκε από Κατάστημα Κράτησης της Χώρας, όπου ήταν έγκλειστος για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών και αναζητούνταν από 18-5-2015.

Κατασχέθηκαν τα παραπάνω πλαστά έγγραφα, ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ, ένα (1) tablet και δύο (2) κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

  Συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης  3 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας 12 μη νόμιμους μετανάστες

 metanastes-aftokinito

Συνελήφθησαν χθες (13-11-2016) το πρωί, στην Εγνατία Οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Καβάλας με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, τρεις (3) αλλοδαποί διακινητές, δύο υπήκοοι Αλγερίας, ηλικίας 41 και 28 ετών και ένας 26χρονος υπήκοος Συρίας, οι οποίοι προωθούσαν, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες. Εννέα (9) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Συρίας και τρεις (3) υπήκοοι Πακιστάν.

 

Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμη άγνωστο, μέχρι στιγμής, συνεργό τους ο οποίος δεν εντοπίστηκε και αναζητείται.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες, διότι εντόπισαν τους δύο από αυτούς, ηλικίας 28 και 26 ετών, να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να λειτουργούν ως προπομποί, για την αποφυγή αστυνομικών ελέγχων σε δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, που οδηγούσαν οι άλλοι δύο δράστες, με τα οποία μετέφεραν, παράνομα, στην ενδοχώρα δώδεκα (12) μη νόμιμους μετανάστες.

 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο άγνωστος συνεργός, οδηγός του ενός  οχήματος, με το οποίο μετέφεραν επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες, δεν υπάκουσε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, συνέχισε την πορεία του και ακολουθήθηκε από αυτούς.  Λίγο πιο κάτω, ακινητοποίησε το όχημα του και το εγκατέλειψε διαφεύγοντας τη σύλληψη.

 

Κατασχέθηκαν τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, πέντε (5) κινητά τηλέφωνα, εκατό (100) δολάρια Αμερικής και το χρηματικό ποσό των 35 ευρώ.

 

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης Καβάλας.

Πηγη:faros-24.gr

Στους 61.807 ο αριθμός των προσφύγων σε όλη τη χώρα

Στους 61.807 καταγράφονται σήμερα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε όλη τη χώρα, με μόλις μία καινούργια άφιξη να έχει πραγματοποιηθεί στη Σάμο. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, στα νησιά παραμένουν εγκλωβισμένα 16.168 άτομα.


Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 12.543 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.139 και στην Αττική 8.836.

Στους χώρους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φιλοξενούνται συνολικά 10.761 πρόσφυγες.

Στο Ελληνικό παραμένουν 2.373 πρόσφυγες, ενώ εκτός δομών φιλοξενίας υπολογίζεται ότι βρίσκονται 8.800. Πηγή:zougla.gr

Έκλεισε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Τσεπέλοβο

Έπειτα από λειτουργία περίπου έξι μηνών έκλεισε το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου.

Και οι τελευταίες οικογένειες μεταφέρθηκαν σε ξενώνες και ξενοδοχεία, στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι χώροι της εστίας, οι οποίοι είχαν διαμορφωθεί από τον Ελληνικό Στρατό, τον περασμένο Απρίλιο. Στους χώρους αυτούς είχαν μεταφερθεί πρόσφυγες από την Ειδομένη, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσής τους.


Η λειτουργία του εν λόγω κέντρου κρίθηκε ασύμφορη, καθώς βρίσκονταν μακριά από αστικό κέντρο, ενώ ήταν δύσκολο να εξασφαλιστούν και δομές εκπαίδευσης για τα παιδιά.

Το πιθανότερο είναι ότι η πρώην μαθητική εστία του Τσεπελόβου δεν θα χρησιμοποιηθεί στο εξής για φιλοξενία προσφύγων, όμως μετά και τις παρεμβάσεις που είχαν γίνει είναι επιτακτική η ανάγκη για αξιοποίηση των χώρων αυτών από την τοπική κοινωνία.

ΠΗΓΗ: epiruspost.gr

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με τραυματισμό στη δομή προσφύγων της Σόφτεξ

Συμπλοκή σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της «Σόφτεξ», στη δυτική Θεσσαλονίκη, ενώ ένα άνδρας τραυματίστηκε και διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επεισόδιο ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, την ώρα της διανομής του φαγητού.

Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών με συνέπεια να τραυματιστεί ένας εξ αυτών. Τα πνεύματα ηρέμησαν μισή ώρα αργότερα, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις.

Πηγή: skai.gr

Η ΠΟΣΥΦΥ σε συναντήσεις στον Έβρο για τα προβλήματα. Τι ειπώθηκε για το κλείσιμο των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης

Η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. συνεχίζοντας τις επαφές με το προσωπικό που υπηρετεί στα σύνορα, βρέθηκε στον Εβρο όπου αντιπροσωπεία της συναντήθηκε  με την πολιτική και φυσική ηγεσία. Παραθέτουμε το σχετικό ενημερωτικό της ΠΟΣΥΦΥ : 

" Αντιπροσωπεία της  Ομοσπονδίας την περασμένη βδομάδα, επισκέφθηκε Υπηρεσίες και συναδέλφους στον Έβρο προκειμένου να ακούσει προβληματισμούς αλλά και ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους.
Η Ομοσπονδία είχε παράλληλα συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο Αναγνωστάκη, τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο κ. Ιωάννη  Διαμαντόπουλο, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ταξίαρχο κ. Νικ Μενεξίδη, τον Αστυνομικό Διευθυντή της ΔΑ Αλεξανδρούπολης κ. Παναγιώτη Κουτούζο και στην Ορεστιάδα με τον αναπλ. Αστυνομικό Διευθυντή Ορεστιάδος κ. Χαράλαμπο Ελευθεριάδη. Είχε συναντήσεις επίσης με τους Διοικητές των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης του Έβρου.
Ειδικότερα, μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής Ένωσης, συναντήθηκε με συναδέλφους  που υπηρετούν τόσο στην ΔΑ Αλεξανδρούπολης όσο και της ΔΑ Ορεστιάδος. Ενημερώθηκε άμεσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη του σχεδίου «ΑΣΠΙΔΑ».  Μείζον ζήτημα  ο εξοπλισμός των συναδέλφων, η ενίσχυση με νέους αξιωματικούς των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα οχήματα.
Η μεγάλη έξαρση των ροών όπως αυτή διαφαίνεται από τα επίσημα δεδομένα αλλά και των λαθροδιακινήσεων που συλλαμβάνονται καθημερινά,  απαιτούν  την διατήρηση της ενισχυτικής δύναμης σε όλο τον Έβρο αλλά και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Μπορεί η ανάσχεση των ροών να επιτυγχάνεται και η φύλαξη των συνόρων να διατηρείται στο μέγιστο βαθμό, όμως αυτή την προσπάθεια των συναδέλφων οφείλει να την ενισχύσει η Ηγεσία τόσο με την άμεση αντικατάσταση των θερμικών καμερών με νέες και σύγχρονες όσο και  με οχήματα.
Υποχρέωση μας όμως, να επιβραβεύσουμε και τη  μακροχρόνια προσπάθεια διοικητών και συναδέλφων στο ΤΣΦ Χειμωνίου και Διδυμοτείχου που κατάφεραν να δημιουργήσουν στις Υπηρεσίες αυτές ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με την αναμόρφωση των κτηριακών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα διαπιστώσαμε στην Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου που κάποτε η Ομοσπονδία είχε καταγγείλει για τις κάκιστες κτηριακές εγκαταστάσεις την πλήρη αναμόρφωση του χώρου με πρωτοβουλία της Διοίκησης και των συναδέλφων. Η μακροχρόνια προσπάθεια της Διοίκησης και η εξασφάλιση κονδυλίων για την αναμόρφωση του χώρου και του ΤΣΦ Χειμωνίου σήμερα επέφερε ανθρώπινες και ασφαλείς εργασιακές συνθήκες.
Η Ομοσπονδία επανέφερε το ζήτημα της αναγκαιότητας όχι μόνο διατήρησης των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης σε όλο τον Έβρο αλλά και της αναβάθμισής τους με τη δημιουργία ξεχωριστής Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην οποία θα υπάγονται όλες οι συσχετιζόμενες Υπηρεσίες όπως ισχύει σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Αδιανόητο να πιστέψουμε σε κάθε «αναδόμηση» της συνοριακής φύλαξης με κατάργηση Τμημάτων στα σύνορά μας. Η αναβάθμιση τονίσαμε και στον Υπαρχηγό αλλά και στον Γενικό Γραμματέα μπορεί να επέλθει και μόνο με την δημιουργία της προτεινόμενης δομής και σε καμία περίπτωση με καταργήσεις ή μετατροπές τους σε «γραφεία μετανάστευσης».   "