Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Ο Υπαρχιφύλακας, που συγκίνησε το πανελλήνιο με την ανάρτησή του για τον άτυχο Bares που κάηκε στην Μόρια, μιλά στην ΒΗΜΑ Τηλεόραση (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μία ανάρτηση στο facebook ο Υπαρχιφύλακας Κωνσταντίνος Βαγγελής που αφορούσε τον μικρό Bares, το προσφυγόπουλο που κάηκε μαζί με την μητέρα του στον
καταυλισμό στη Μόρια, κατάφερε να συγκινήσει το πανελλήνιο.

Καλεσμένος εχθές στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ΒΗΜΑ, μίλησε για την γνωριμία του με το "ψυχοπαίδι" του, όπως του λέγαν οι συνάδελφοί του για το μικρό αγγελούδι. Ο κ. Βαγγελής περνούσε κατά την παραμονή του στην Μόρια αρκετό χρόνο με τον μικρό Bares μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε στα Ιωάννινα. Φεύγοντας μάλιστα του είχε χαρίσει και ένα τηλεκατευθυνόμενο αμάξι ως αποχαιρετηστήριο δώρο. Λίγες μέρες πριν το συμβάν όπως είπε είχε μιλήσει μέσω skype με τον Bares, ενώ όταν άκουσε την είδηση για το ατυχές συμβάν δεν σκέφτηκε ότι αφορούσε τον μικρό φίλο του. Όταν μετά από τρείς μέρες τον κάλεσαν οι συνάδελφοί του και του το ανακοίνωσαν ήταν όπως είπε χαρακτηριστικά "σαν να έχασα δικό μου άνθρωπο". Όσον αφορά την ανάρτησή του δήλωσε πως δεν το σκέφτηκε και καθόλου και πως ήταν μία κατάθεση ψυχής.
https://youtu.be/A8-UcrYWiyc?t=5 Πηγη:vimanews.gr

Τι γράφει η νέα διαταγή για τις ηθικές αμοιβές, "Τέλος στις απρόσωπες και άχρωμες τελετές"

Η απόδοση ηθικής αμοιβής- τιμής στους αστυνομικούς που διαπρέπουν επί το έργον, δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζεται ως μια στερεοτυπική διαδικασία ρουτίνας και να εκτυλίσσεται ως μια τελετή δίχως χαρακτήρα, λένε στο bloko.gr πηγές του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.


Αφορμή στάθηκε η τοποθέτηση του αρχηγού στο αμφιθέατρο της ΔΑΕΑ, όταν κι έγινε αναφορά στην ανανοηματοδότηση του σημαίνοντος και του σημαινομένου ώστε ν' αποκτήσει υπόσταση και νόημα η απόδοση της τιμής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα διαταγή περιλαμβάνεται η πρόβλεψη της δημόσιας τελετής, με την παρουσία αστυνομικού προσωπικού καθώς και των μελών της οικογένειας του, ώστε και ο ίδιος αλλά και οι παριστάμενοι να γίνουν συμμέτοχοι στην ανάδειξη της πράξης που απέφερε την απόδοση της υπηρεσιακής τιμής.

Πρόκειται όπως επισημαίνεται για μια ακόμα πρωτοβουλία της ηγεσίας, ώστε ν' ανυψωθεί το γόητρο και το ηθικό των υπηρετούντων, αλλά και ν' αναγνωριστεί έμπρακτα και ουσιαστικά η εξαίρετη πράξη. Πηγή:bloko.gr

Τα νέα "θηρία" της ΕΛ.ΑΣ

Αλεξίσφαιρα τζάμια, θωρακισμένο περίβλημα και ελαστικά με εσωτερική ενίσχυση, που επιτρέπουν τη δυνατότητα κίνησης του οχήματος με 50 χ.α.ω ακόμα κι αν έχει βληθεί από πυρά και έχει κλατάρει. Αυτά είναι τα βασικά προτερήματα των νέων τζιπ, που παρέλαβε η ΕΛ.ΑΣ και πρόκειται να διατεθούν σε Δυτική Αττική, ΕΚΑΜ, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.


Τα οχήματα είναι Land Cruiser 4.2 TD, έχουν βάρος 3,5 τόνους και η ανώτατη ταχύτητά τους να φθάνει τα 170 χ.α.ω. Το τζιπ έχει μήκος 4,89μ και μπορεί να μεταφέρει ακόμα και 9 αστυνομικούς. Πηγή:bloko.gr

Ανάστατοι οι κάτοικοι στη δυτική Φθιώτιδα για τους πρόσφυγες

Έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου στη Μακρακώμη ζητούν με επιστολή τους 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ο ερχομός των προσφύγων στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ» των Λουτρών Πλατύστομου έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν ξαφνικά και χωρίς ενημέρωση από τους υπεύθυνους φορείς, με αποτέλεσμα ο καθένας να λέει ότι θέλει και να ακούγονται διάφορα νούμερα για το συνολικό αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα, αλλά και τους χώρους που θα φιλοξενηθούν.  
 
Δείτε παρακάτω την επιστολή που έστειλαν οι 15 Δημοτικοί Σύμβουλοι στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κυριαζή την οποία κοινοποιούν και στον Δήμαρχο Μακρακώμης κ. Παπαευθυμίου Θύμιο με θέμα: "Σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με αφορμή την άφιξη προσφύγων στο Δήμο μας".

«Κύριε Πρόεδρε,
Έχοντας τον απαιτούμενο από τον νόμο αριθμό Δημοτικών Συμβούλων και με αφορμή  την άφιξη προσφύγων στα Λουτρά Πλατύστομου και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», αιτούμεθα την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα: «Συζήτηση για την εγκατάσταση προσφύγων στο Δήμο μας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για τα μέτρα, τις  ενέργειες και τις διαδικασίες που πρέπει να αναληφθούν από το Δήμο μας για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας  για την προστασία των Δημοτών αλλά και των ιδίων των προσφύγων».
Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει να λάβετε μέριμνα ώστε στην συνεδρίαση να κληθούν προκειμένου να παράσχουν τις αναγκαίες διευκρινίσεις για την πλήρη και σαφή αποτύπωση της πραγματικότητας αλλά και των ενδεχόμενων παρενεργειών που θα πρέπει να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι παρακάτω:

αρμόδιος εκπρόσωπος - υπεύθυνος της Περιφέρειας Κεντρικής Στερεάς Ελλάδος,
εκπρόσωποί φορέων της περιοχής  όπως ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας,  
εκπρόσωπος της ιδιοκτησίας του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ», 
εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας καθώς και των  ΜΚΟ που ενδεχόμενα  υποστηρίζουν και διευκολύνουν την εγκατάσταση,
Πρόεδροι των Δημοτικών και των Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και 
εκπρόσωποι των Σχολικών Επιτροπών, Φορέων και Συλλόγων του Δήμου μας.
Οι αιτούντες: 
 
Λάμπρος Θεοδοσόπουλος 
Τζιβελέκας Νικόλαος                                                            
Ματθαίος Σκούρας
Νικόλαος Διαμαντής                                                                                              
Παναγιώτης Κοντογεώργος 
Μαρία Μίχου                     
Ιωάννης  Μπογιατζής 
Ανδρέας Παπασάρας
Διονύσιος Κυριόπουλος 
Ξενοφώντας Συράφος
Τσούνης Ηρακλής
Μάνθος Ιωάννης
Γόνης Γεώργιος
Λιτοσελίτη Βάσω
Γιαννακόπουλος Γεώργιος»


Πηγή: lamiareport.gr

Αντικαθιστούν με οικίσκους τις σκηνές των προσφύγων στη Μαλακάσα


Η τοποθέτηση 20 οικίσκων, συνολικής χωρητικότητας 200 ατόμων, ξεκίνησε σήμερα και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επίσης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, 100 άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα μετακινηθούν σήμερα σε ξενοδοχείο της περιοχής, έπειτα από συνεργασία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με χρηματοδότηση της DG ECHO. 

Τα υπόλοιπα 100 ευάλωτα άτομα που φιλοξενούνται στη δομή αναμένεται να μεταφερθούν και αυτά σε ξενοδοχεία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σήμερα τοποθετήθηκαν και θερμαντικά σώματα στις σκηνές των προσφύγων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου, για τη στέγαση των υπολοίπων προσφύγων (συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου φιλοξενούνται στη δομή 858 άτομα) θα τοποθετούνται 20 οικίσκοι την εβδομάδα, προκειμένου να αντικαταστήσουν όλες τις σκηνές.

Χθες, προηγήθηκε διαμαρτυρία των προσφύγων που διαμένουν στη δομή για τις συνθήκες διαβίωσης που αντιμετωπίζουν. Οι πρόσφυγες έστησαν σκηνές έξω από τη δομή και ζήτησαν τη βελτίωση των συνθηκών για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κρύο.
Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων: Ανεπαίσθητες βελτιώσεις στις δομές

Για ανεπαίσθητες βελτιώσεις στις δομές φιλοξενίας και ελλείψεις σε θέρμανση, πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και ασφαλείς χώρους για τις ευάλωτες ομάδες κάνει λόγο το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

«Το κρύο, η βροχή και ο επερχόμενος χιονιάς βυθίζει στην απελπισία τον προσφυγικό πληθυσμό που έχει φτάσει στα όριά του. Άνθρωποι με προβλήματα υγείας, χρόνια και μη, έγκυες γυναίκες, μικρά παιδιά, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένοι που επέζησαν του δύσκολου οδοιπορικού προς τη Δύση, αναγκάζονται τώρα να επιζήσουν και του χειμώνα σε μία δυτική χώρα. Σε μία ευρωπαϊκή χώρα», επισημαίνει το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σε σχετική ανακοίνωσή του.

Επίσης, αναφέρει ότι «χιλιάδες άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς χαρτιά και αρκετοί συλλαμβάνονται από την αστυνομία. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση όσων προσπαθούν να αιτηθούν άσυλο και δεν τα καταφέρνουν λόγω διοικητικών αδυναμιών. Είναι απαράδεκτο, όμως, οι αδυναμίες της διοίκησης, αιτιολογημένες ή μη, να εκθέτουν σε κινδύνους και τραυματικές διαδικασίες ανθρώπους που δικαιούνται την προστασίας μας».

Πηγή: skai.gr


«Συναγερμός» στην Europol για ενδεχόμενες επιθέσεις τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο είναι πιθανό να εξαπολύσει επιθέσεις στην Ευρώπη, προειδοποίησε την Παρασκευή η Europol, τονίζοντας πως δεκάδες τζιχαντιστές ενδεχομένως να φθάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τις ήττες που υφίσταται το ΙSIS στη Συρία και στο Ιράκ.

Σε έκθεσή της για την απειλή της ισλαμιστικής οργάνωσης στην 28μελή Ένωση, η Europol ανέφερε πως οι πιο πιθανοί τύποι επίθεσης είναι αυτοί που χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, από μαζικούς πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως αυτές στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες, έως επιθέσεις με μαχαίρια και άλλους τρόπους από ριζοσπάστες που δρουν μεμονωμένα.


Σύμφωνα με την Europol, παγιδευμένα αυτοκίνητα και απαγωγές, που είναι κοινή πρακτική στη Συρία, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν ως τακτικές και στην Ευρώπη, ενώ προστατευόμενες εγκαταστάσεις, όπως ηλεκτρικοί σταθμοί ενέργειας και πυρηνικοί σταθμοί, δεν θεωρούνται ύψιστοι στόχοι.

Ουσιαστικά ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται υπό απειλή, καθώς σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της υποστηρίζουν τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμό στη Συρία, σημείωσε η Europol, προειδοποιώντας ότι το ΙSIS μπορεί να εισχωρήσει στις κοινότητες των Σύρων προσφύγων στην Ευρώπη στην προσπάθεια να προκαλέσει εχθρότητα στις τάξεις των μεταναστών.

«Αν το Ισλαμικό Χαλιφάτο ηττηθεί ή εξασθενήσει σημαντικά στη Συρία/στο Ιράκ από τις δυνάμεις του συνασπισμού, μπορεί να υπάρξει ένας αυξανόμενος ρυθμός στην επιστροφή ξένων μαχητών και των οικογενειών τους από την περιοχή στην Ε.Ε. ή σε άλλες περιοχές συγκρούσεων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Europol.

Η αστυνομική υπηρεσία της Ε.Ε. τόνισε πως το ΙSIS είναι πιθανό επίσης να αρχίσει να σχεδιάζει επιθέσεις και να στέλνει μαχητές στην Ευρώπη από τη Λιβύη και πως και άλλες οργανώσεις, περιλαμβανομένης της αλ Κάιντα και των παραφυάδων της, εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για την ήπειρο.

Ο διευθυντής της Europol Ρομπ Ουέινραϊτ δήλωσε πως οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. ενέτειναν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας μετά τις πρόσφατες επιθέσεις του ΙSIS, με αποτέλεσμα να αποτραπούν περισσότερες συνωμοσίες.

«Ωστόσο, η σημερινή έκθεση δείχνει πως η απειλή εξακολουθεί να είναι υψηλή και περιλαμβάνει διάφορα συστατικά, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με ακόμη καλύτερη συνεργασία» επεσήμανε. Πηγή:zougla.gr

Διάσωση 50 προσφύγων στη Λέσβο

Στον εντοπισμό και τη διάσωση 50 προσφύγων προέβησαν, πρωινές ώρες της Παρασκευής, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή “Εφταλούς” νήσου Λέσβου, μηχανοκίνητη λέμβο σε δυσχερή θέση, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.


Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω πλοίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μήθυμνας. Πηγή:zougla.gr

Ο Γραμματέας της ΠΟΣΥΦΥ Ι. Τοτονίδης για την αναγνώριση της 5ετίας στο διπλάσιο


Ασφαλιστικό: Αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης 5ετίας ως πραγματικής υπηρεσίας στο διπλάσιο


Με τον νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016 που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη, επέρχονται αλλαγές στην αναγνώριση των πλασματικών χρόνων ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Όσο αφορά όμως την αναγνώριση του διπλασιασμού των πέντε ετών ( 5ετία) αυτή δεν επηρεάζεται. Αυτό ήδη η ΠΟΣΥΦΥ με έγγραφό της επεξηγηματικό πολύ έγκαιρα, από το περασμένο καλοκαίρι το είχε αναπτύξει.
Ήδη επισημαίνουμε πως ο χρόνος αυτός είναι πραγματικός και δεν είναι πλασματικός όπως κάποιοι αναλύουν σήμερα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι ευδιάκριτος στις σχετικές διατάξεις του νέου νόμου. Επίσης για την αποκατάσταση της ορθότητας επισημάναμε ότι ο υπολογισμός της 5ετίας ήδη υπολογίζεται με το 20 %. Η διαφορά έγκειται στο ότι ο υπολογισμός του 20% αφορά την υπερωριακή απασχόληση και όχι βέβαια του συνόλου των αποδοχών όπως πολύ κακώς καλλιεργείται. Για το λόγο αυτό παραθέτω ακόμη μια φορά την επεξήγηση για την αναγνώριση της 5ετίας όπως η ΠΟΣΥΦΥ δημοσιοποίησε στα μέλη της το περασμένο καλοκαίρι και επισημαίνω την προσοχή των συναδέλφων στην πληροφόρηση γιατί οι αποφάσεις μας είναι σημαντικές και κοστίζουν.

Τοτονίδης Ιωάννης
Γ.Γραμματέας ΠΟΣΥΦΥ


Παραθέτω το σχετικό ενημερωτικό της ΠΟΣΥΦΥ από 27.5.2016 για την αναγνώριση του χρόνου στο διπλάσιο της 5ετίας :


Αριθμ.  Πρωτ. 8/2016                                                                                Θεσσαλονίκη, 27/05/2016

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Ο

Διευκρινίσεις από την Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  για την μάχιμη πενταετία
Σχετ. α) Ν.4387/2016 Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – μεταρρύθμιση ασφαλιστικού        β) Ν.3865/2010 Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού συστήματος και Δημοσίου        γ) Ν.3863 /2010 Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις        δ) Ν.3996/2011 Αναμόρφωση τ. Σώματος Επιθεωρητών, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης        ε) Ν.2084/1992 άρθρο 40 «χρόνος ασφάλισης»
Η Ομοσπονδία παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της αναγνώρισης της μάχιμης  πενταετίας μετά και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου Ν.4387/2016. Παράλληλα γίνεται αποδέκτης και της ιδιαίτερης ανησυχίας των συναδέλφων σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης εισφορών για την συγκεκριμένη αναγνώριση.
Επειδή η γνώση είναι απαραίτητη για την κατάλληλη κρίση, ώστε κανείς να μην παρασύρεται από αναρτήσεις και συνδικαλιστικές προτροπές, η Ομοσπονδία διευκρινίζει τι ισχύει έως σήμερα σχετικά.
Καταρχήν σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 22 του Ν.3865/2010 «….. ο χρόνος υπηρεσίας των πέντε (5) ετών που λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ 169/2007), αναγνωρίζεται ως συντάξιμος με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, από τους ενδιαφερόμενους. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της εκάστοτε αποζημιώσεις που λαμβάνουν για εργασία πέραν του πενθημέρου, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης ΣΤ’ του άρθρου 55 ν. 1249/1982 (ΦΕΚ43 Α’) και παρακρατούνται κατά τον χρόνο καταβολής της αποζημίωσης, κατ’ ανώτατο όριο για μία πενταετία.»  , διευκρινίζεται για τα στελέχη των Σωμάτων  Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας πέντε (5) ετών που να λογίζεται αυξημένος εις το διπλάσιο,  πως οι εισφορές αυτές υπολογίζονται επί της εκάστοτε  αποζημίωσης που λαμβάνουν εργασία πέραν του πενθημέρου και αφορούν την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη.
Με βάση λοιπόν την ανωτέρω διάταξη, ο υπολογισμός των εισφορών  για την αναγνώριση της μάχιμης 5ετίας αφορά την αποζημίωση πενθημέρου για την υπερωριακή απασχόληση.
Πως υπολογίζεται σήμερα η αναγνώριση :
Το ποσό που προκύπτει από την υπερωριακή απασχόληση ως εργασία πέραν του πενθημέρου, για πέντε έτη ( μάχιμη πενταετία ) θα είναι :
5 έτη Χ 52 εβδομάδες / έτος  Χ  46 € (αποζ. πενθημέρου) = 11.960 €
Καθόσον η εισφορά αναγνώρισης είναι 20% ( ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη) επί του ανωτέρω ποσού ( 11.960 € )  και καταβάλλονται εξ ολοκλήρου από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο,   ο υπολογισμός σήμερα προκύπτει:
11.960 € Χ 20 %  = 2.392 € είναι το συνολικό ποσό καταβολής για την αναγνώριση.
Σύμφωνα και πάλι με τις κείμενες διατάξεις, το ποσό επιμερίζεται σε δόσεις τόσες όσοι είναι και οι μήνες της αναγνώρισης.
Δηλαδή, 2392 € : 60 μήνες ( 5ετία μάχιμη) = 39,87 € το ποσό της μηνιαίας καταβολή του ασφαλισμένου για την αναγνώριση.
Μετά την  ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου Ν.4387/2016, φαίνεται πως δεν επήλθε καμία ουσιαστική μεταβολή εις τον υπολογισμό των 5 ετών εις το διπλάσιο (μάχιμη πενταετία) καθώς δεν επηρεάζεται ούτε με τις ανωτέρω διατάξεις ούτε και καταργούνται κείμενες διατάξεις που την αφορούν. Ήδη ο υπολογισμός πραγματοποιείται επί του 20 %  και αφορά την υπερωριακή απασχόληση – αποζημίωση.
Προς αποφυγή παρερμηνειών και πέραν του νέου ασφαλιστικού νόμου, διαφοροποίηση έγκειται στον τρόπο υπολογισμού μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος  σε σχέση με το Στρατό.
Τέλος, διευκρινίζουμε πως τα ανωτέρω αποτελούν σημειώματα για την καλύτερη γνώση υπολογισμού της σχετικής αναγνώρισης και σε καμία περίπτωση προτροπή ή αποτροπή για το τι θα κάνει κάθε ασφαλισμένος.
Η Ομοσπονδία επιδιώκει, χωρίς κινδυνολογίες, στην αρτιότερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων ώστε η κρίση τους ανάλογα με τις ανάγκες και επιθυμίες τους, να είναι ασφαλήςΠέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. και Ενωση Καστοριάς στη βουλευτή Μαρία Αντωνίου

Στις 27/11/2016 κλιμάκιο της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. με την Ένωση Συνοριακών Καστοριάς στο πλαίσιο ενημέρωσης του πολιτικού κόσμου που αποφασίστηκε κατά την τελευταία Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ, με θέμα την προωθούμενη συγχώνευση -κατάργηση των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης, συναντήθηκε με τη βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας Αντωνίου Μαρία.

Εκθέσαμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις Υπηρεσίες μας και τον απειλούμενο κίνδυνο που κρύβεται από την επικείμενη αναδιάρθρωση στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η βουλευτής δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις θέσεις και τις απόψεις μας αλλά και τις ανησυχίες της σε μία τέτοια εξέλιξη στα κεντρικά όργανα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Πηγή:posyfy.gr


Ένταση με Ιρακινούς πρόσφυγες στην Μαλακάσα

Ένταση επικρατεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στη Μαλακάσα, όπου ομάδα Ιρακινών έβαλε φωτιά σε σκηνές και να αρνείται εμφατικά να επιστρέψει στα καταλύματα. 

Οι Ιρακινοί, που είχαν μεταφερθεί στη Μαλακάσα τον περασμένο Ιούνιο από το λιμάνι του Πειραιά, διαμαρτύρεται για τις συνθήκες στο κέντρο.


Εμφανίζονται δε, ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου. Πηγή:zougla.gr

VICE: "Oι μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο προς την ενδοχώρα λειτουργούν κανονικά"

Mετά από ακόμη ένα ρεπορτάζ του VICE αποδεικνύεται πως ο δρόμος του Έβρου δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τους διακινητές.

Το Ο Αμπντουλάχ Μοχάμεντ, Σύρος 17 ετών, κρύωνε πολύ. Φορούσε μάλλινο σκούφο και ένα κασκόλ τού σκέπαζε το πρόσωπο, όμως έτρεμε από το κρύο. Ήταν ένας από τους τουλάχιστον 50 πρόσφυγες -κατ' άλλους 70- που εγκατέλειψαν το πρωί της Τετάρτης διακινητές στο δάσος του Σέιχ Σου, στον δρόμο προς το ξενοδοχείο «Φιλίππειο». Αυτό είναι το πιο παράδοξο σημείο στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Eπίσης, μια ακόμη απόδειξη ότι οι μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο, τα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, προς την ενδοχώρα λειτουργούν κανονικά.

«Πληρώσαμε ο καθένας 2.000 ευρώ σε διακινητή στην Κωνσταντινούπολη. Μας μετέφεραν στα σύνορα και περάσαμε το ποτάμι πάνω σε φουσκωτές βάρκες. Είχε πολύ νερό. Με τους υπόλοιπους της ίδιας ομάδας περπατήσαμε για τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα», είπε ο Μοχάμεντ.

Η απόσταση είναι υπερβολικά μεγάλη και σίγουρα θα είχαν εντοπιστεί από τους συνοριοφύλακες στον Έβρο. Όπως και να 'χει, οι περιγραφές των υπολοίπων, όπως του Κίμο Μοχάμεντ, 44 ετών, επίσης Σύρου, που εντοπίστηκαν παγωμένοι στο δάσος του Σέιχ Σου, συγκλίνουν ότι κάπου έξω από την Αλεξανδρούπολη οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε ένα φορτηγό. «Ήμασταν όλοι από τη Συρία, κυρίως από τις πόλεις Καμισλί και Χομς. Υπήρχαν γυναίκες και παιδιά, τα οποία είχαν μελανιάσει από το κρύο. Στην καρότσα έκανε πολύ κρύο. Δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε. Ταξιδεύαμε όλο βράδυ», είπε ο 17χρονος Μοχάμεντ. Οι περισσότεροι πρόσφυγες είπαν στο VICE ότι έμειναν νηστικοί για τέσσερις ημέρες και ότι μετά το φαγητό, η πρώτη τους ανάγκη ήταν να κοιμηθούν. Εκτός από συμπτώματα υποθερμίας, η πλειονότητα των ανθρώπων που εγκαταλείφθηκαν στο χιονισμένο δάσος, πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, φέρονται να είναι καλά στην υγεία τους.

Αρχικά, διαπιστώθηκε ότι για το συγκεκριμένο όχημα είχε δηλωθεί κλοπή λίγα 24ωρα νωρίτερα σε αστυνομικό τμήμα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχε εξακριβωθεί αν επρόκειτο για το ίδιο φορτηγό που είχε μεταφέρει στην καρότσα του τους πρόσφυγες από τον Έβρο στην ενδοχώρα. Ούτε επίσης έχει διαπιστωθεί αν το όχημα των διακινητών κινήθηκε μέσω του ορεινού δρόμου που συνδέει το Ασβεστοχώρι με το κέντρο της πόλης ή μέσω της περιφερειακής οδού. Στην ερώτηση αν έχει εντοπιστεί κάποιος ως διακινητής, αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών δήλωσε «ότι αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί» και παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί αργότερα σήμερα από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Από την αρχή του 2016 περισσότεροι από 170.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα, οι περισσότεροι πριν από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα στα hot spots στα ελληνικά νησιά και σε κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 61.000 άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων υποφέρουν από το κρύο στα λεγόμενα καμπ. Την Τετάρτη πρόσφυγες από το καμπ των Βασιλικών πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, καταγγέλλοντας τις συνθήκες διαβίωσης.

Από την αρχή της χρονιάς φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει οι ροές και στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, στον Έβρο. Μόνο από την περιοχή ευθύνης της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 είχαν περάσει 1.200 άνθρωποι. Αντίστοιχος αριθμός εκτιμάται ότι πέρασε και πιο νότια, στο ύψος της Αλεξανδρούπολης.

Πηγή:e-evros.gr

Αναγνώριση χρόνου (πενταετίας, θητείας, ΑΕΙ/ΤΕΙ) - Τελευταία ευκαιρία!

Απομένει μόνο ένας μήνας για την εφαρμογή του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου (Ν. 4387/16) όσον αφορά τις αναγνωρίσεις.

Σύμφωνα με το νόμο, υπάρχουν 3 διατάξεις που αφορούν την αναγνώριση χρόνου (πενταετίας, θητείας, ΑΕΙ/ΤΕΙ).

α. Από 1-1-2017 το ποσοστό εισφορών αναγνώρισης για σύνταξη αυξάνεται (τριπλασιάζεται) από 6,67% σε 20% (παρ. 15.1.β).
β. Ως ασφαλιστέος μισθός θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών μαζί με όλα τα επιδόματα (παρ. 38.1).
γ. Εάν η αναγνώριση αρχίσει πριν την 1-1-2017 (με βάση την ημερομηνία αίτησης), η εξαγορά συνεχίζεται με τις παλιές διατάξεις (παρ. 34.1.δ).

Επί των ανωτέρω διατάξεων δεν προβλέπεται καμία εξαίρεση, οπότε οι συνέπειες της διάταξης (β) είναι οι εξής:
β.1. Παύει η αναγνώριση της πενταετίας στα σώματα ασφαλείας με βάση τις αποδοχές υπερωριακής απασχόλησης.
β.2. Αυξάνει ο ασφαλιστέος μισθός στους παλιούς ασφαλισμένους και εξισώνεται με τους νέους ασφαλισμένους.
Η αύξηση κυμαίνεται από 18 ~ 25% ανάλογα με τα επιδόματα και φυσικά αυξάνουν αντίστοιχα και οι εισφορές σύνταξης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Α. Στρατιωτικοί (θητεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ, πενταετία)
Α.1. Για νέους ασφαλισμένους (κατάταξη από 1-1-1993) το κόστος αναγνώρισης πενταετίας, θητείας και σπουδών ΑΕΙ/ΤΕΙ τριπλασιάζεται.
Α.2. Για παλιούς ασφαλισμένους (κατάταξη από 1-10-1990 έως 31-12-1992) το κόστος εξαγοράς αυξάνει πάνω από 3,5 φορές ( 3 x 1,20 = 3,60).

Β. Σώματα Ασφαλείας (θητεία, ΑΕΙ/ΤΕΙ)
Β.1. Για νέους ασφαλισμένους (κατάταξη από 1-1-1993) το κόστος αναγνώρισης θητείας και σπουδών ΑΕΙ/ΤΕΙ τριπλασιάζεται.
Β.2. Για παλιούς ασφαλισμένους (κατάταξη έως 31-12-1992) το κόστος εξαγοράς αυξάνει πάνω από 3,5 φορές ( 3 x 1,20 = 3,60).

Β. Σώματα Ασφαλείας (πενταετία – κατάταξη από 1-10-1990)
Β.3. Μέχρι τώρα η αναγνώριση της 5ετίας γινόταν με σταθερό ποσό 39,87 € ανά μήνα αναγνώρισης και ανεξάρτητα από τις αποδοχές, οπότε το ποσό εξαγοράς ήταν σταθερό για όλους και ισούταν με 2.392,20 €.
Από 1-1-2017 η αναγνώριση 5ετίας θα ισούται με τη θητεία και ΑΕΙ/ΤΕΙ (θα εξαρτάται από το μισθό), οπότε το συνολικό κόστος δεκαπλασιάζεται!
Πχ. για αποδοχές Αστυνόμου Β' η αναγνώριση 5ετίας από 1-1-2017 θα κοστίζει πάνω από 24.000 € (όσο θα κοστίζει και στο στρατό).

Τέλος σύμφωνα με έγγραφο του ΓΕΣ σχετικά με την πενταετία: http://apostolospapaparisis.blogspot.gr/2016/11/5.htmlμπορεί να γίνει αίτηση αναγνώρισης για την πενταετία εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει τουλάχιστον 5 χρόνια υπηρεσίας.
Πιθανώς ο περιορισμός να τέθηκε με το σκεπτικό ότι πρώτα πρέπει να παρέλθει ο χρόνος της πενταετίας και μετά να αναγνωριστεί, δηλαδή δεν μπορούν να αναγνωριστούν μελλοντικά χρόνια υπηρεσίας.

Α. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1-1-2017

Το πρώτο (και εύκολο) συμπέρασμα είναι ότι δεν συμφέρει οποιαδήποτε αίτηση αναγνώρισης μετά την 1-1-2017, λόγω του απαγορευτικού κόστους και της αναλογικά μικρής αύξησης της σύνταξης.
Ουσιαστικά μετά το 2017 «καταργούνται» έμμεσα οι αναγνωρίσεις, διότι δεν είναι δυνατόν πχ. να πληρώσει κάποιος περίπου 25.000 € (το μισό μελλοντικό εφάπαξ) για να αναγνωρίσει την 5ετία και να αυξηθεί η σύνταξή του κατά 100 € περίπου, με χρόνο απόσβεσης πάνω από 20ετία.

Β. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 31-12-2016

Οι εισφορές αναγνώρισης δεν επιστρέφονται σε περίπτωση που ο αναγνωριζόμενος χρόνος δεν χρησιμοποιηθεί, πχ. εάν κάποιος έχει ήδη πραγματική υπηρεσία ίση ή μεγαλύτερη από το ανώτατο όριο συντάξιμων ετών.
Οπότε η αναγνώριση της πενταετίας μέχρι 31-12-2016 συμφέρει οικονομικά μόνο εάν συντρέχουν και οι δύο κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Ο ενδιαφερόμενος έχει αποφασίσει να παραιτηθεί νωρίτερα από το μέγιστο χρόνο υπηρεσίας (35 ή 40 έτη κατά περίπτωση).
2. Η συντάξιμη υπηρεσία μαζί με τον αναγνωριζόμενο χρόνο δεν υπερβαίνει τα 35 έτη (όσοι εμπίπτουν στην 35ετία) ή τα 40 έτη για τους υπόλοιπους.

Γ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ / ΑΕΙΤΕΙ ΜΕΧΡΙ 31-12-2016

Η αναγνώριση θητείας / ΑΕΙΤΕΙ είναι ειδική περίπτωση όταν ο χρόνος θητείας ή σπουδών χρησιμοποιείται για μισθολογική προαγωγή και αύξηση του ΕΧΥ (όπως γίνεται στα Σώματα Ασφαλείας).
Εάν η θητεία δεν αναγνωριστεί (με πληρωμή εισφορών), τότε το ΓΛΚ ως συντάξιμες αποδοχές δεν θα υπολογίσει αυτές που έπαιρνε ο ενδιαφερόμενος, αλλά αυτές που θα έπαιρνε εάν δεν υπήρχε η θητεία.
Δηλαδή θα μειωθεί ο μέσος όρος αποδοχών μετά το 2002, διότι θα επανυπολογιστεί η μισθοδοσία όλων των ετών υπηρεσίας χωρίς τη θητεία.
Πχ. για θητεία 24 μηνών (χωρίς αναγνώριση), θα υπολογιστεί μειωμένο ΕΧΥ κατά 4% και ένας μισθολογικός βαθμός προς τα κάτω για όλα τα έτη.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω η αναγνώριση της θητείας ή ΑΕΙΤΕΙ μέχρι 31-12-2016 συμφέρει στις κάτωθι περιπτώσεις:
1. Όταν ο ενδιαφερόμενος σκοπεύει να εξαντλήσει το όριο πραγματικής υπηρεσίας (35 ή 40 έτη κατά περίπτωση) χωρίς να κάνει χρήση της 5ετίας, διότι σε αυτή την περίπτωση μαζί με τη θητεία θα διαθέτει 37 ή 42 συντάξιμα έτη αντίστοιχα.
2. Όταν η υπόλοιπη συντάξιμη υπηρεσία (πραγματική + 5ετία) είναι μικρότερη από το ανώτατο όριο των 35 ή 40 ετών.
3. Όταν δεν αναγνωριστεί καθόλου η μάχιμη 5ετία, διότι θα αυξηθεί σίγουρα η συντάξιμη υπηρεσία κατά το χρόνο της θητείας και ΑΕΙΤΕΙ.
4. Όταν ο ενδιαφερόμενος θέλει να παραιτηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, άσχετα από την οικονομική διάσταση του θέματος.

Για παράδειγμα οι περιπτώσεις (1) και (3) σημαίνουν ότι για όσους εμπίπτουν στην 40ετία και ταυτόχρονα δεν θέλουν να βγουν νωρίς στη σύνταξη (δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν την 5ετία), συμφέρει πάντα η αναγνώριση της θητείας και του ΑΕΙΤΕΙ.
Πχ. εάν η θητεία είναι 1,5 έτος, με αναγνώριση θα μπορούν μελλοντικά να επιλέξουν είτε να υπηρετήσουν 38,5+1,5 έτη (40 συντάξιμα) ώστε να φύγουν 1,5 χρόνο νωρίτερα, είτε να υπηρετήσουν 40+1,5 έτη (41,5 συντάξιμα) ώστε να βγάλουν μεγαλύτερη σύνταξη και να γίνει απόσβεση του κόστους εξαγοράς.
Αντίστοιχα εάν το ΑΕΙ είναι 4 έτη, με αναγνώριση θα μπορούν μελλοντικά να επιλέξουν είτε να υπηρετήσουν 36 έτη (+4 = 40 συντάξιμα) ώστε να φύγουν 4 χρόνια νωρίτερα, είτε να υπηρετήσουν 40 έτη (+4 = 44 συντάξιμα) ώστε να βγάλουν μεγαλύτερη σύνταξη και να γίνει απόσβεση του κόστους εξαγοράς.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

α. Για όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν δοκιμές στην ανανεωμένη σελίδα «Σύνταξη 2017» με την κατάλληλη εισαγωγή δεδομένων.
Για να συγκριθεί η σύνταξη με και χωρίς αναγνώριση της θητείας, εισάγετε πρώτα τη διάρκεια σε μήνες και βάλτε ΝΑΙ στο διπλανό πεδίο [Βαθμός από θητεία], μετά μηδενίστε τη θητεία και συγκρίνετε τα αποτελέσματα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα έτη σπουδών ΑΕΙΤΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι εάν δεν πληρώσατε εισφορές για τη θητεία, υποχρεωτικά πρέπει να εισάγετε 0 (μηδέν) μήνες στο πεδίο [Θητεία (μήνες)].

β. Δεν αναφέρθηκε καθόλου η αναγνώριση των εξαμήνων (πτητικά, καταδυτικά κλπ), διότι στον πρόσφατο Ν.4387 δεν καταγράφεται τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα (πχ. εάν θα συνεχίσει να δίνεται πρόσθετη αποζημίωση στη σύνταξη), οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία οικονομοτεχνική εκτίμηση.

γ. Όπως πάντα, όλα τα άρθρα στο site αναλύουν την υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει κατά την ημερομηνία ανάρτησής τους.
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα μελλοντικών αλλαγών στο ασφαλιστικό αλλά και στο καθεστώς των αναγνωρίσεων, οι οποίες φυσικά δεν μπορούν ποτέ να προβλεφθούν (φανταστείτε τα συμπεράσματα ενός αντίστοιχου άρθρου το 2008). Πηγη:policenet.gr