Συνοριοφύλακες σε Σερβία και Σκόπια θέλει η Κομισιόν

Tην ανάπτυξη συνοριοφυλάκων της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα 
εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο τρίτες γειτονικές χώρες ( Σερβία και ΠΓΔΜ), προκειμένου να επιτραπούν οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακης και Ακτοφυλακής στην επικράτειά τους. 

Τρεις μήνες μετά τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την πλήρη λειτουργία της, σε επίπεδο συνοριοφυλάκων και εξοπλισμού, καθώς και η δημιουργία νέων εφεδρειών για ομάδες επέμβασης στον τομέα των επιστροφών. 

Επί του παρόντος, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής διαθέτει περίπου 1.560 υπαλλήλους (760 στην Ελλάδα, 130 στη Βουλγαρία, 600 στην Ιταλία και 70 στα Δυτικά Βαλκάνια) οι οποίοι αποστέλλονται στα κράτη μέλη για τη στήριξη των εξωτερικών τους συνόρων, συμπληρώνοντας τις υπάρχουσες εθνικές ικανότητες των κρατών μελών (οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 100.000 συνοριοφύλακες). 

Ωστόσο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Οργανισμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κενά κατά την τρέχουσα λειτουργία του και τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν την επαρκή κάλυψη των κενών αυτών.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κάλεσε τα κράτη μέλη να παράσχουν τους αναγκαίους ανθρώπινους πόρους και τον εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να είναι σύντομα πλήρως λειτουργική. Πηγή:bloko.grEmoticonEmoticon