Ο θάνατος των πέντε προσφύγων στην Ελλάδα δεν προκάλεσε καμία αίσθηση στην Ευρώπη η οποία είναι πολύ απασχολημένη με τον εαυτό της ή με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει σε σχόλιό της η ιστοσελίδα του Spiegel προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν ταραχές στους καταυλισμούς. 

Μπορεί πριν από μια εβδομάδα οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη Σάμο να εξέπεμψαν σήμα κινδύνου λέγοντας: «Σας παρακαλούμε! Κάντε κάτι! Δεν έχουμε ψωμί και νερό. Είμαστε άρρωστοι. Δεν υπάρχει γιατρός. Οι άνθρωποι πεθαίνουν!» αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την Ευρώπη. 

«Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν πέντε πρόσφυγες σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Η Ευρώπη αγνοεί τη δυστυχία τους. Αντ´ αυτού οι Eυρωπαίοι ηγέτες συσκέπτονται για το πώς η ήπειρος θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο» προστίθεται στο κείμενο. Πριν από ένα σχεδόν χρόνο υπεγράφη η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, που υποτίθεται ότι απέβλεπε στην προστασία των προσφύγων. Η διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου έπρεπε να μπλοκαριστεί και να βρεθούν νόμιμοι δρόμοι προς την Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία αυτή μετέτρεψε τα ελληνικά νησιά σε φυλακές, όπου σήμερα φυτοζωούν πάνω από 15.000 πρόσφυγες. Ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η ΕΕ δεν είναι σε θέση ή δεν είναι πρόθυμες να προσφέρουν ένα μίνιμουμ υποδομών για τους πρόσφυγες», σημειώνεται επίσης από το Spiegel. 

Το δημοσίευμα κλείνει λέγοντας «Δέκα μήνες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας αρκετοί είναι οι πρόσφυγες που περιμένουν ακόμη στην Ελλάδα για να καταγραφούν. Τα ελληνικά δικαστήρια αρνούνται να χαρακτηρίσουν την Τουρκία ως "ασφαλή χώρα", ούτως ώστε να επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες σε αυτή. Τα ελληνικά νησιά είναι έτσι γεμάτα με πρόσφυγες. Ήδη από το φθινόπωρο οι καταυλισμοί ήταν υπερπλήρεις. Κάθε μέρα φθάνουν κι άλλοι. Θα υπάρξουν ταραχές. Κάποιοι απελπισμένοι πρόσφυγες έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν. Η ΕΕ από την πλευρά της, παρά τα αιτήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αρνείται να μεταφέρει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα. Η εκκένωση των χοτσπότ θα θεωρούνταν στις Βρυξέλλες, ως παραδοχή της αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου».


Πηγή: skai.gr