Στη συνεδρίαση που συμμετείχε και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στο σοκ για την Ευρώπη από την προσφυγική κρίση, στο κλείσιμο των συνόρων, στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, για να τονίσει: "Η Ευρώπη φοβήθηκε. Η τρομοκρατία είναι ένας ακόμη λόγος που φοβήθηκε. Και συνέβη. Δεν είναι φαντασίωση οι νεκροί στο Παρίσι, δεν είναι φαντασίωση το χθεσινό γεγονός στο Λονδίνο. Εξίσου δεν είναι φαντασίωση ο πόλεμος στη Συρία".

«Μέσα από την αύξηση των δρόμων νόμιμης εισόδου στην Ευρώπη, θα αποτραπεί η παράνομη μετανάστευση και θα φύγει από τα χέρια των δουλεμπόρων», είναι η θέση που εξέφρασε μιλώντας στη συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.


Αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «από αυτή τη συμφωνία και μετά, οι ροές στην Ελλάδα από 10.000 πριν, από 2.500 με 3.000 αφού έγινε το παράνομο κλείσιμο των συνόρων, είναι σε μια μεγάλη περίοδο 40 με 60 την ημέρα και σε κάποιες φάσεις αυτό φτάνει τα 100 με 130 άτομα». Σχετικά, ο υπουργός υπογράμμισε πως όσοι πρεσβεύουν την κατάργηση της συμφωνίας αυτής, τότε θα πρέπει να έχουν και μια αντιπρόταση.

Αναφερόμενος στη φύλαξη των συνόρων, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «δεν αμφιβάλλει κανείς, εκτός από τις χώρες του Βίζεγκραντ, ότι φυλάμε πάρα πολύ καλά τα σύνορά μας, κάνοντας διασώσεις. Το μόνο που επιτρέπεται και μπορούμε να κάνουμε». Είπε επίσης ότι "η ακτοφυλακή μας κάνει εξαιρετικά τη δουλειά της".

Για την τάση που καλλιεργείται επίσης από τις χώρες του Βίζεγκραντ, ότι οι χώρες υποδοχές πρέπει να επωμιστούν το βάρος, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αυτό είναι όχι μόνο μια άδικη και ανήθικη άποψη, αλλά και κάτι που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, που θα οδηγήσει σε πτώση του συστήματος και σε κατάρρευση των υπηρεσιών υποδοχής σε όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως επίσης και των υπηρεσιών ασύλου.

Όσον αφορά το relocation (επανεγκατάσταση), ο κ. Μουζάλας ανέφερε πως ενώ υπήρχε η δυνατότητα για 35.000 επανεγκαταστάσεις προσφύγων σε χώρες της Ε.Ε., έχουν γίνει 12.000 και επίκεινται και άλλες 2.000. "Παλεύουμε ώστε για όσους είναι στη χώρα μας και δικαιούνται relocation, αυτό να συνεχιστεί, όσο αργά και αν πηγαίνει", είπε και πρόσθεσε ότι αυτή είναι και μια δέσμευση που έχει πάρει η ΕΕ και οφείλει να την τηρήσει.

Αναφορικά με το νέο Δουβλίνο, σημείωσε ότι με τον τρόπο που φτιάχνεται δεν θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί, δεν θα είναι αποτελεσματικό και αν προκύψει μια νέα κρίση όπως αυτή του 2015, το νέο Δουβλίνο θα καταπέσει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ