ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Τουρκία: Λίγο πριν την κατάρρευση η συμφωνία με την ΕΕ

Κοντά στην κατάρρευση βρίσκεται σύμφωνα η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ στο Bloomberg.

Η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες από κάθε άλλη χώρα, περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, «έχει σώσει την ΕΕ από μια ρατσιστική αντίδραση που απειλεί το δημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ» σύμφωνα με τα λεγόμενα του τούρκου υπουργού. 

Ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε τη συμφωνία μονόπλευρη ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να συνεχίσει να την εφαρμόζει. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η δέσμευση της χώρας του να συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη της ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», δήλωσε επίσης. 

«Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο. Δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ» τόνισε. 

Μπορεί η στήριξη στην Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ να παραμένει αλλά η πεποίθηση ότι αυτό τελικά θα συμβεί έχει καταρρεύσει, δήλωσε ο Τσελίκ και πρόσθεσε πως το ζήτημα θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο λαό στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος για την εκ νέου εφαρμογή της θανατικής ποινής.


Πηγή: skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου