Το κλείσιμο όλων των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και τη μεταφορά τους στην έκταση που έχει υποδείξει ο Σταμάτης Κάρμαντζης στο «18» στο Αίπος καθώς και η ταυτόχρονη 
 δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι η επίσημη πρόταση της Χίου προς το τελεσίγραφο του Υπουργού Νίκου Τόσκα, που εκπνέει την Κυριακή.

Σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή των δύο Βουλευτών, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπων των νοτιοχώρων και των δημοτικών συνδυασμών (προσήλθε μόνο ο Π. Λαμπρινούδης)αναλύθηκαν εκτενώς όλες οι διαστάσεις του ζητήματος.

Όπως ειπώθηκε η δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου από μόνη της δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σταμάτης Κάρμαντζης, εισηγήθηκε την συνολική λύση του ζητήματος, δηλαδή τη δημιουργία μίας και μοναδικής δομής στο «18» και σταδιακό κλείσιμο της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ. με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Αν πούμε ναι στο ΧΑΔΑ τότε πολύ φοβάμαι ότι το φράγμα παρά τις προσπάθειες τόσων ετών θα ακυρωθεί. Το είχα πει στο Μαξίμου, το λέω και σήμερα.», ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη να σημειώνει ότι πιθανά το Υπουργείο να αρνηθεί τη δημιουργία της δομής στο συγκεκριμένο σημείο εξαιτίας της δύσκολης οδικής πρόσβασης.

Από την πλευρά του πάντως ο Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι εδώ και 1 χρόνο η Κυβέρνηση αρκείται σε φθηνές δικαιολογίες χωρίς επί της ουσίας να προσφέρει τίποτα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος.

Τέλος ο Νότης Μηταράκης εστίασε στην αναξιοπιστία της Κυβέρνησης λέγοντας ότι εδώ και 1 χρόνο έχει χαθεί εξαιρετικά πολύτιμος χρόνος κάτι που καθιστά τους Υπουργούς και την Κυβέρνησης αναξιόπιστούς.

Τελικά μετά από συζήτηση 3 ωρών, Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχες, Βουλευτές, πλην των Π. Λαμπρινούδη που αποχώρησε από την αίθουσα αρνούμενος τη δημιουργία νέας δομής, του Γ. Γεωργούλη από το Επιμελητήριο, του ανεξάρτητου συμβούλου Μ. Κοντούδη και του Προέδρου της Βέσσας, αποφασίστηκε αντιπροσωπεία της Χίου να μεταβεί στην Αθήνα το πρωί του Σαββάτου προκειμένου να συναντηθεί με τον Νίκο Τόσκα και να αναλυθεί διεξοδικά η αντιπρόταση της Χίου για μία ενιαία δομή στο «18».

 πηγή: politischios