Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. σε άρθρο σχετικό με το νέο τεσσάρων ταχυτήτων μισθολόγιο που έφερε προ ημερών η Κυβέρνηση με την ψήφιση του Ν. 4472/2017, αναφέρεται στην ανάγκη για 
συσπείρωση και ισχυρή φωνή μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων όλων των αστυνομικών που προέρχονται από τις τάξεις των Συνοριακών Φυλάκων, καθώς για άλλη μια φορά η ομογενοποίηση φαίνεται να είναι μόνο ως προς τις υποχρεώσεις.

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την ψήφιση του Ν.4472/2017 που αφορά το νέο μισθολόγιο των ένστολων. Ένα μισθολόγιο που αδιαμφισβήτητα για το σύνολο του εργαζομένων περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές. Τις περιέγραψε η ΠΟΣΥΦΥ σε όλα τα έγγραφά της ποιες είναι και τι ποσά αφορά. Μόνο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης δεν θέλουν να το πιστέψουν ή αλλιώς προσπαθούν να τις αποκρύψουν. Είναι όμως επιβεβαιωμένες και πολύ σύντομα θα το διαπιστώσουμε όλοι μας στην πραγματικότητα. Όμως τότε, θα έχει περάσει το θέμα, θα είναι πλέον παρελθόν και δεν θα ασχολείται κανείς με το τι κόπηκε. Όλοι θα ασχολούνται με τις μεθοδεύσεις πώς να ξαναβάλουν χέρι στο μισθολόγιο για να κοπούν και άλλα. Η κατηγοριοποίηση, είναι προφανές πως διευκολύνει τις περικοπές στα χαμηλότερα κλιμάκια. Αυτά είναι τα γνωστά.


Το ζητούμενο όμως είναι άλλο. Τι κάνουμε εμείς. Ήδη ο διαχωρισμός του προσωπικού σε 4 κατηγορίες δημιουργεί μισθολόγια ταχυτήτων. Το κατώτερο προσωπικό που βρίσκεται στο δρόμο αμείβεται χαμηλότερα. Και η προέλευση του, δημιουργεί ακόμη έναν διαχωρισμό. Κατώτεροι των κατωτέρων όσοι λοιπόν είναι στον δρόμο. Όσοι προσλήφθηκαν ως συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί.

Χρόνια τώρα, φωνάζαμε πως η ομογενοποίηση δεν επετεύχθη. Οι διαχωρισμοί σε όλα τα επίπεδα ήταν πολλοί. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα πλέον και με την σφραγίδα του νέου μισθολογίου. Εκφραστές αυτής της άποψης, καθίσαμε και αγωνιστήκαμε τόσο να το αναδείξουμε στους συναδέλφους όσο και να το αντιμετωπίσουμε. Ως συνδικαλιστικός φορέας, επισημάναμε πολλές φορές τις ανισότητες στο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και σήμερα πλέον και στο μισθολογικό. Το ζητούμενο είναι τι κάνει ο συνάδελφος. Σαφώς και τα συμφέροντα είναι σε πολλές περιπτώσεις αντικρουόμενα. Το καθεστώς της πρόσληψής μας, και όλο το θεσμικό πλαίσιο που μας διέπει, δεν αφήνει περιθώρια να σκεφτεί κανείς πως τα δύσκολα τώρα ξεκινούν και οι αγώνες θα είναι δύσκολοι. Αγώνες που απαιτούν πλέον ισχυρή φωνή και συσπείρωση. Η εκπροσώπησή σου να είναι αντιπροσωπευτική και η διεκδίκηση για το δίκαιο των αιτημάτων σου να είναι σθεναρή. Ας σκεφθεί ο κάθε συνάδελφος που κατατάχθηκε ως συνοριακός φύλακας, μετά και τον τελευταίο διαχωρισμό του μισθολογίου πως πρέπει να εκπροσωπηθεί. Καλώς ή κακώς πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.










Παναγιώτης Χαρέλας
Πρόεδρος Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.
Πηγή:bloko.gr