Αναδημοσίευση άρθρου της Καθημερινής και του Γιάννη Σουλιώτη το οποίο αποκαλύπτει την δημιουργία δικτύου πληροφοριοδοτών εντός των κέντρων κράτησης  στα πρότυπα των άλλων Ευρωπαικών κρατών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Στη διεύρυνση του δικτύου συλλογής πληροφοριών προχωράει η ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, εσωτερική και κυρίως διεθνή. Παράλληλα με τις έρευνες για την επίθεση με φάκελο-βόμβα στον Λουκά Παπαδήμο, η ηγεσία της αστυνομίας αποφάσισε να ανοίξει σιωπηρά τον κύκλο των πληροφοριοδοτών και άρα το πεδίο συλλογής δεδομένων. Το απόρρητο σχέδιο για τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου «πηγών» συμφωνήθηκε σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει. Η αρχή έγινε με την «απασχόληση» αλλοδαπών σε κέντρα κράτησης της χώρας με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τη δράση ισλαμιστών τρομοκρατών στην Ελλάδα. Οπως μάλιστα πληροφορείται η «Κ», το επόμενο διάστημα ο αριθμός τους προβλέπεται να υπερτριπλασιαστεί. Στην ενσωμάτωση αλλοδαπών για την καταγραφή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης στα κέντρα κράτησης έχουν προχωρήσει οι αρχές ασφαλείας και άλλων κρατών-μελών, όπως της Ιταλίας και της Γερμανίας. Αντίστοιχη στρατηγική φέρεται να ακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. για την απενεργοποίηση και των οργανώσεων του εγχώριου «αντάρτικου πόλης».
Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποκάλυψε στην «Κ» ότι στο δίκτυο πληροφοριοδοτών της ΕΛ.ΑΣ. έχουν τους τελευταίους μήνες ενσωματωθεί 30 αλλοδαποί, με καταγωγή από τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων, όπως το Πακιστάν, το Ιράκ, η Συρία και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Βρίσκονται κυρίως σε κέντρα κράτησης μεταναστών, όπου –μετά την απομάκρυνση οικογενειών που εγκαθίστανται σε διαμερίσματα– διαβιούν κυρίως νεαροί άνδρες. Συλλέγουν πληροφοριακά δεδομένα για τα οποία ενημερώνουν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. Οι δύο υπηρεσίες εξάλλου υπάγονται απευθείας στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, και έχουν την ευθύνη υλοποίησης του απόρρητου σχεδίου. Μάλιστα, καλά ενημερωμένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι το μυστικό σχέδιο της αστυνομίας προβλέπει τριπλασιασμό του αριθμού των πηγών, καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ενσωματωθούν στο αόρατο δίκτυο περίπου 70 αλλοδαποί σε καθεστώς «ειδικών συνεργατών».
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο επισπεύδουν τα γεγονότα στο πεδίο των μαχών και κυρίως η προσπάθεια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους να εγκαταλείψουν την «πρωτεύουσα» του Χαλιφάτου, Ράκα. «Σύμφωνα με τα πληροφοριακά δεδομένα που διαθέτουμε, οι τζιχαντιστές που εγκαταλείπουν τη Ράκα είτε διαχέονται στο εσωτερικό της Συρίας είτε κινούνται προς τη Λιβύη. Περισσότερο μας ανησυχούν μετακινήσεις αλβανόφωνων μουσουλμάνων από τις περιοχές του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου προς το Κόσοβο», σχολίασε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο θέμα είχε αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Αναφερόμενος σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας είχε πει μεταξύ άλλων ότι «η αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο πληροφοριών στους χώρους προσφύγων και μεταναστών, ώστε αν προσπαθήσουν να περάσουν τζιχαντιστές στην Ευρώπη, όταν πέσουν τα προπύργιά τους όπως η Μοσούλη και η Ράκα, να εντοπιστούν».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Ιταλίας, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της χώρας έχει ενσωματώσει στο δίκτυο συνεργατών της πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Νιγηρία. Αποστολή τους είναι να εντοπίζουν και να ενημερώνουν για την παρουσία στη χώρα οπαδών του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Ενας σημαντικός αριθμός πληροφοριοδοτών βρίσκεται στο λιμάνι Augusta της Σικελίας, όπου φτάνουν μετανάστες από τα παράλια της Λιβύης. Αντίστοιχα, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit είχε αποκαλύψει ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας είχε δημιουργήσει δίκτυο χιλίων συνεργαζόμενων μεταναστών και προσφύγων. Παρόμοια στρατηγική ακολουθεί η ΕΛ.ΑΣ. και σε ό,τι αφορά τις έρευνες για την εσωτερική τρομοκρατία. Οπως εξάλλου ομολογούν οι αξιωματούχοι ασφάλειας, «με τη χρήση εφαρμογών επικοινωνίας όπως το Viber και το WhatsApp οι δυνατότητες τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έχουν εκλείψει».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ