ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017

Με «μπλόκο» των πλοίων διάσωσης μεταναστών στα λιμάνια της απειλεί η Ιταλία

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να υποχρεώσει τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν τα πλοία, αφού πολλές από τις ΜΚΟ που διεξάγουν τις επιχειρήσεις διάσωσης εδρεύουν σε αυτά

Απεγνωσμένη έκκληση για βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αθρόες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, απηύθυνε την Τετάρτη η Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποιώντας ότι εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο πλοίων διάσωσης μεταναστών στα λιμάνια της.

Τα παραπάνω μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της ιταλικής κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, ο πρεσβευτής της Ρώμης στην ΕΕ Μαουρίτσιο Μασάρι φέρεται να συναντήθηκε με τον επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και να του είπε «ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της στην χώρα του».

«Η ιδέα να απαγορευτεί η επιστροφή των πλοίων ανθρωπιστικών οργανώσεων με ξένες σημαίες στα ιταλικά λιμάνια έχει ήδη συζητηθεί», ανέφερε μια άλλη πηγή στο Reuters. Όπως επισήμανε, αυτή η εξέλιξη μπορεί να υποχρεώσει τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν τα πλοία, αφού πολλές από τις ΜΚΟ που διεξάγουν τις επιχειρήσεις διάσωσης εδρεύουν σε αυτά.

«Η Ιταλία έχει φτάσει σε οριακό σημείο», εξήγησε ο αξιωματούχος της ιταλικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως η Ρώμη είχε προβλέψει θέσεις φιλοξενίας για 200.000 αιτούντες ασύλου οι οποίες έχουν κιόλας σχεδόν καλυφθεί.

Περισσότεροι από 75.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης φέτος, 14% περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, όταν και καταγράφηκε αριθμός-ρεκόρ 181.000 αφίξεων. Πηγή:protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου