Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινάει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) Ελλάδας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με στόχο «τη συζήτηση και τη διεύρυνση τρόπων συνεργασίας με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Δανιήλ Εσδράς, συνοδευόμενος από στελέχη του οργανισμού θα βρίσκεται στη Λέρο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης». Η ενημερωτική εκστρατεία, εξηγεί ο ΔΟΜ, αποσκοπεί στη συνέχιση της επιτυχούς εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος.


Το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των προγραμμάτων Εθελοντικής Επιστροφής κι Επανένταξης, έχοντας βοηθήσει από το 2010 έως και σήμερα περισσότερους από 35.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια» επισημαίνει ο οργανισμός.

Σημειώνεται, ότι από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου του 2017, 5.944 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Εξ αυτών, οι 1.236 επιστροφές έχουν πραγματοποιηθεί από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω, της Λέρου και της Κρήτης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον ΔΟΜ Ελλάδας, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμενο κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Πηγή: ΑΜΠΕ