Σχετικά με το νέο μισθολόγιο και τις ειδικές κατηγορίες του,  τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ.  Χαρέλας Παναγιώτης. Η δημοσίευση της πρώτης εγκυκλίου διευκρινίζει και επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς της ΠΟΣΥΦΥ κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου. " Θα διεκδικήσουμε την άρση των αδικιών στις δικαστικές αίθουσες" αναφέρει.


Η τοποθέτηση του Προέδρου : 

" Με την υπ’αριθμ  οικ. 2/52259 / ΔΕΠ  δημοσιεύθηκε την 19.7.017 η αναμενόμενη πρώτη εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή του ν.4472/2017 που αφορά  διατάξεις και μισθολογικές ρυθμίσεις ειδικών κατηγοριών.
         Με την δημοσίευση του ν.4472/2017 και το νέο μισθολόγιο το οποίο είναι εφαρμόσιμο με αναδρομική ισχύ από 01.01.2017  υπήρξαν πολλές ασάφειες οι οποίες αποτυπώθηκαν ποικιλότροπος. Τόσο από πλευράς συνδικαλιστικών φορέων αλλά και όσων γνωρίζω και με ερωτήματα της Υπηρεσίας προς το αρμόδιο Υπουργείο ζητήθηκε η αποσαφήνισή τους. Δυστυχώς όμως και η συγκεκριμένη πρώτη εγκύκλιος δεν ερμηνεύει όλες τις ιδιαίτερες ασάφειες, γεγονός που θεωρούμε πως θα επακολουθήσει και δεύτερη.
       Επιβεβαιώνει όμως όσων είχαμε επισημάνει με την επεξεργασία μας επι του σχεδίου νόμου που είχε διανεμηθεί και εκ των υστέρων ψηφίστηκε στη Βουλή. Σε αντίθεση με αυτά που είχαν επισημάνει πολλά στελέχη της Κυβέρνησης πως δεν χάνεται ούτε ένα ευρώ, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι αλλαγές που προέκυψαν οδηγούν στην ανάπτυξη ενός μισθολογίου, στο  όποιο η εξέλιξη θα είναι επιβραδύνουσα σε σχέση με αυτό το οποίο εφαρμόζεται έως σήμερα. Δηλαδή και χρήματα χάνονται και οι μισθοί θα είναι κουτσουρεμένοι. Εκφράσεις όπως «ο βασικός μισθός αυξάνεται..» στοχεύουν  στον αποπροσανατολισμό από την πραγματική εικόνα. Ουσιαστικά ακόμη και με την ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων στον βασικό μισθό, οι πραγματικές αποδοχές θα είναι μειωμένες.  Επιπρόσθετα, ακόμη και η «μισθολογική διαφορά» που αντισταθμίζει την «λογιστική χασούρα»  έχει ως σκοπό να επιβραδύνει οποιαδήποτε μισθολογική εξέλιξη για αρκετά χρόνια. Δηλαδή παγώνει την μισθολογική εξέλιξη για αρκετά έτη και οδηγεί σε μισθολογική στασιμότητα.
        Είναι προφανές όμως πως τόσο η «αύξηση» του βασικού μισθού ( ουσιαστικά η ενσωμάτωση ορισμένων επιδομάτων ) θα επιφέρει αύξηση των εισφορών σε Ταμεία και Κρατήσεις και κατ’ επέκταση μείωση στις πραγματικές αποδοχές. Περαιτέρω η μείωση του αφορολόγητου θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογές των φορολογικών κλιμακίων με στόχο τον περισσότερο φόρο και κατ’ επέκταση θα δούμε στα μισθολογικά σημειώματα αυξημένες κρατήσεις για φόρο. Αποτέλεσμα με μαθηματική ακρίβεια, η μείωση των πραγματικών αποδοχών για το κάθε ένστολο.
         Ως Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει επί της επεξεργασίας του Νομοσχεδίου τους περασμένους μήνες, προβάλαμε τη συνδικαλιστική μας διαμαρτυρία σε αντίθεση με τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης πως δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ !. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έρχεται να επιβεβαιώσει ότι είχαμε επισημάνει εμείς και όχι όσων δηλώνανε πως δεν θα έχουμε εισοδηματικές απώλειες.
         Επιπρόσθετα, η δημιουργία της τρίτης κατηγορίας ως προερχομένων των συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών που πλέον έχουν ενταχθεί στο αστυνομικό προσωπικό έχει ήδη δημιουργήσει θεσμικές ανισότητες για τις οποίες θα διεκδικήσουμε την άρση τους  στις δικαστικές αίθουσες.
         Είμαστε πεπεισμένοι τόσο για το δίκαιο του αγώνα μας όσο όμως και για την έκβαση αυτού. Τονίζουμε για ακόμη μια φορά με επιχειρήματα και αποδείξεις πως η αλήθεια για το αν χάνει ο κάθε ένστολος χρήματα από το νέο μισθολόγιο διατυπώνεται στο νόμο και στην εγκύκλιο και όχι στις πολιτικές εξαγγελίες.
        Οι Αποφάσεις της Δικαιοσύνης ( Αποφάσεις του ΣτΕ ) τις οποίες αναμέναμε να εφαρμόσει η σημερινή Κυβέρνηση όχι μόνο δεν τις υλοποίησε αλλά προχώρησε στην περαιτέρω εξαθλίωση του βιοτικού επιπέδου των ενστόλων.

     Θα παλέψουμε μέχρι τέλους.  "

πηγή : Bordernews.gr

Δείτε σχετικά τις δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης πριν την ψήφιση του νόμου 4472/2017 : 

http://www.iefimerida.gr/news/338272/exigiseis-toska-gia-neo-eidiko-misthologio-ton-enstolon