Με ένταση των μέτρων αστυνόμευσης εξωτερικά και εσωτερικά του νέου λιμανιού της Πάτρας, 

προσπαθούν οι αρχές να «αποκρούσουν» την πίεση που ασκείται το τελευταίο διάστημα από πρόσφυγες που επιχειρούν κατά ομάδες να βρουν τρόπο διαφυγής στην Ιταλία.

Οπως έδειξε η έρευνα της «Π» που παρουσιάστηκε στο φύλλο της Τρίτης, οι πιέσεις που ασκούνται από το μεταναστευτικό ρεύμα είναι διπλάσιες από πέρυσι, όμως προς το παρόν δεν μεταφράζονται σε αύξηση των παράνομων διαρροών προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, πολλές φορές οι χρήστες του λιμανιού μετρούν ζημιές και απώλειες εμπορευμάτων, ενώ δεν λείπουν και τα περιστατικά έντασης μεταξύ προσφύγων και οδηγών που προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Πάντως, το βράδυ της Τρίτης, κατά τις ώρες αναχώρησης των πλοίων της γραμμής, διαπιστώθηκε μια ένταση των μέτρων περιφρούρησης εξωτερικά και εσωτερικά του λιμανιού, καθώς οι σειρήνες των περιπολικών της αστυνομίας και του λιμενικού δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να ηχούν, ενώ το κυνηγητό ήταν διαρκές κατά μήκος της λιμενικής ζώνης. Αλλά χωρίς αψιμαχίες.

Πάντως, πηγές της «Π» αναφέρουν ότι πριν από λίγες ημέρες, μια ομάδα αρκετών προσφύγων επιχείρησε να προκαλέσει ρήγμα στον φράκτη που διαχωρίζει την λιμενική ζώνη από την περιοχή επιβίβασης στα πλοία της γραμμής και αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή.

Για τον λόγο αυτό ο ΟΛΠΑ αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση του φράκτη με απευθείας ανάθεση έργου. Επιπλέον, όπως δήλωσε στην «Π» ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας Νίκος Κοτρωνιάς, οι περιπολίες έξω από την λιμενική ζώνη θα διπλασιάζονταν τις ώρες επιβίβασης φορτηγών στα πλοία.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, δήλωσε ότι παρά την αύξηση των προσφυγικών πιέσεων που δέχεται το λιμάνι και που είναι ορατές από τον καθένα, οι αρμόδιες αρχές φροντίζουν με κατάλληλα μέτρα, να μην έχουν αυξηθεί σε αντίστοιχο βαθμό οι διαρροές προς το εξωτερικό.

«Θέλω να τονίσω ότι με την άριστη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΟΛΠΑ, Λιμενικής Αρχής και Αστυνομίας, έχουμε καταφέρει εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, να κρατάμε πολύ χαμηλά τις διαρροές προς την ΕΕ» τόνισε ο κ. Κοντοές.

Αυτό επιτυγχάνεται με βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η αύξηση των περιπολιών και η ενίσχυση του φράκτη της ζώνης ISPS, ενώ σε μακροχρόνια βάση, το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την κατασκευή της δεύτερης περίφραξης, εσωτερικά της χερσαίας λιμενικής ζώνης και παράλληλα της εξωτερικής περίφραξης.

Πηγη:dete.gr