ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Επίδομα Παραμεθορίου : Η απάντηση του Υπουργού γιατί δεν δίνεται σε ολόκληρη την παραμεθόριο


Η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου σε Ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Δαβάκη Αθανάσιο, σχετικά με τον ορισμό του Επιδόματος παραμεθορίου και γιατί δεν δίδεται σε όλη την παραμεθόριο.

Φ.900α/1271/15570/ 12 Ιουλίου 2017
       
Σε απάντηση της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης με θέμα «Σχετικά με τον ορισμό της παραμεθορίου όσον αφορά το επίδομα του άρθρου 127 περίπτωση Ε του Ν.4472/2017» σας γνωρίζω, κατά το μέρος που αφορά στο ΥΠΕΘΑ και σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τέθηκαν υπόψη μου, τα ακόλουθα:
 
Κατ’ αρχήν οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι οι αρμοδιότητες για την πολιτική μισθών ανήκουν στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.
   
Σε ό,τι αφορά στο επίδομα απομακρυσμένων παραμεθόριων περιοχών καταβάλλεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 19 του νόμου 4354/2015 (ΦΕΚ τ. Α’176)  στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε προβληματικές περιοχές, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από τις οικείες διατάξεις και κοινές υπουργικές αποφάσεις, λόγω της δυσκολίας πρόσβασης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν και αποτελεί κίνητρο παραμονής στις υπηρεσίες των περιοχών αυτών.
   
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό θεσμικό μισθολογικό καθεστώς και επομένως δεν είναι συγκρίσιμη η αναλογική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς. Το μισθολόγιο τους είναι ειδικό και ρυθμίζει τις αποδοχές με συγκεκριμένα κριτήρια σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, τη φύση, τον τρόπο και το χώρο της προσφερόμενης εργασίας.
   
Ειδικότερα, με το άρθρο 127 περίπτωση Ε’ του νόμου 4472/2017 θεσπίστηκε το εν λόγω επίδομα σε αντιστάθμισμα της καταργηθείσας ημερήσιας αποζημίωσης που ελάμβαναν, κατά τις διατάξεις του Άρθρου 13 παρ.3 περ. θ Π.Δ.200/93 (ΦΕΚ τ. Α’ 75), όλα τα στελέχη που υπηρετούσαν στις αναφερόμενες περιοχές και περιοριστικά τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετούσαν σε συγκεκριμένες Μονάδες της Π.Α.
   
Περαιτέρω, κρίθηκε ότι οι συγκεκριμένοι γεωγραφικοί προσδιορισμοί εξακολουθούν να δικαιολογούν την καταβολή αποζημίωσης και την ανάγκη ύπαρξης κίνητρων, λόγω των ιδιόμορφων χαρακτηριστικών τους, ενώ τα πρόσθετα καθήκοντα με τα οποία οι στρατιωτικοί έχουν επιφορτιστεί π.χ. λόγω των προσφυγικών ροών, ενισχύουν την άποψη και την αναγκαιότητα αυτή.
   
Τέλος επειδή ενδιαφέρεστε, ορθώς, για το επίδομα παραμεθορίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σας καταθέτω συνημμένα πίνακα της ΔΟΙ του ΓΕΣ όπου εμφαίνονται οι χορηγηθείσες Ημέρες Εκτός Έδρας ετών 2012-2017 προκειμένου να έχετε πλήρη εικόνα της καταλυτικής διαφοράς και της εργώδους προσπάθειας της παρούσας πολιτικής ηγεσίας, (κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση)


να σας υπενθυμίσω δε ότι από την 25η Ιουνίου 2013 μέχρι την 9η Ιουνίου 2014 διατελέσατε ΥΦΕΘΑ οπότε, όπως προκύπτει, ο απολογισμός σας στο συγκριμένο ζήτημα αποδεικνύεται απογοητευτικός και συνεπώς είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μέμφεστε την παρούσα πολιτική ηγεσία.
Δείτε σχετικά και την Ερώτηση του Βουλευτή ΝΔ Λακωνίας κ. Δαβάκη Αθανάσιο : 


Ο Βουλευτής ΝΔ Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών (Αρ. Πρωτ. 6576/22-06-2017) με θέμα: «Σχετικά με τον ορισμό της παραμεθορίου όσον αφορά το επίδομα του άρθρου 127 περίπτωση Ε του Ν. 4472/2017».

Με το άρθρο 127 περίπτωση Ε' του Ν. 4472/2017 θεσπίζεται επίδομα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) που υπηρετεί σε ορισμένες μόνο από τις συνοριακές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, η ακριβής διατύπωση του πρώτου εδαφίου της ανωτέρω περίπτωσης είναι η ακόλουθη (η υπογράμμιση προστέθηκε):

«Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης, καθώς και στο ένστολο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρετεί ή είναι αποσπασμένο στη Σκύρο, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό ευρώ (100 €).»

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο, ο κ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέδωσε στο συγκεκριμένο επίδομα τον τίτλο «επίδομα παραμεθορίου», παρά το γεγονός ότι το ίδιο το κείμενο του νόμου δεν του αποδίδει - όπως φαίνεται και από το ανωτέρω απόσπασμα - κάποιον τίτλο ή άλλο χαρακτηρισμό.  

Σχετικά, ολόκληρη η Ερώτηση :  http://staratalogia.blogspot.gr/2017/06/blog-post_744.html

 0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου