Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης η ευθύνη της διαχείρισης και του συντονισμού των υπηρεσιών των ΜΚΟ για τους πρόσφυγες

Την 1η Αυγούστου η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση και το συντονισμό των υπηρεσιών, που παρέχονται στους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά και στους ασυνόδευτους ανήλικους σε όλη την Ελλάδα.

Εφτά μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), (CARE, Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης-IRC, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η «Save the Children» (Σώστε τα Παιδιά) και η αλληλεγγύη-Solidarity Now), οι οποίες δραστηριοποιούνται έως τώρα σε αυτές τις υπηρεσίες, επικροτούν τη μετάβαση, ωστόσο διατυπώνουν κάποιες ανησυχίες, σε κοινή τους ανακοίνωση.

«Καθώς η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δώσει λίγες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, που θα γίνει αυτή η μετάβαση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταδιακά περιορίζει την οικονομική της υποστήριξη της προς τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), αυξάνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο υποβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης», επισημαίνουν οι οργανώσεις.

Περίπου 14.000 άτομα, που αναζητούν διεθνή προστασία, βρίσκονται σήμερα στα νησιά της Ελλάδας και δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ηπειρωτική χώρα λόγω της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) -Τουρκίας. Από τις αρχές του έτους, περισσότεροι από 9.500 πρόσφυγες έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά για να ζητήσουν προστασία στην ΕΕ. Σε όλη την Ελλάδα, περίπου 1.000 ασυνόδευτα παιδιά παραμένουν χωρίς ασφαλές καταφύγιο. Δίχως ένα μεταβατικό σχέδιο, το οποίο να εφαρμόζεται με διαφάνεια και σε στενή συνεργασία με οργανισμούς, που παρέχουν σήμερα βοήθεια, οι ευάλωτοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, χωρίς τις υγειονομικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες και την ασφάλεια που χρειάζονται και έχουν δικαίωμα, αναφέρουν οι οργανώσεις.

Οι εφτά ΜΚΟ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να συμβουλεύεται τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, τις ΜΚΟ και την κοινωνία των πολιτών για την ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης για τη μεταβατική περίοδο και όχι μόνο. Επίσης, να προχωρήσει σε μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη εναλλακτική φροντίδα για ασυνόδευτα παιδιά.

Ακολούθως, ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίζει να παρέχει τεχνική και συντονιστική υποστήριξη, διασφαλίζοντας, ότι τα κεφάλαιά της είναι διαθέσιμα, ώστε να μη διακοπούν βασικές υπηρεσίες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι οργανισμοί, που διαθέτουν πόρους για τη διαχείριση του προσφυγικού, καταλήγουν οι οργανώσεις, να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των υπηρεσιών υγείας, ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, καθώς και των νομικών υπηρεσιών στα νησιά, αλλά επίσης να υπάρξουν και κατάλληλες εναλλακτικές επιλογές περίθαλψης για ασυνόδευτα παιδιά σε όλη την Ελλάδα.Πηγή: iefimerida.gr 
EmoticonEmoticon