ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Οι τζιχαντιστές απειλούν με χημικό πόλεμο την Ευρώπη - Η ΕΛ.ΑΣ. έχει κάνει άσκηση

Η τοξίνη RICIN (ρικίνη) είναι το νέο θανατηφόρο όπλο του Ισλαμικού Κράτους, που «διαφημίζει», απευθυνόμενο σε «μοναχικούς λύκους», με οδηγίες κατασκευής και αξιοποίησής του.

Ο υψηλός κίνδυνος χρησιμοποίησης ραδιολογικώνβιολογικώνχημικώνπυρηνικών όπλων (ΡΒΧΠ) από το Ισλαμικό Κράτος επισημαίνεται έντονα σε εκθέσεις μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στις αντίστοιχες ελληνικές. 
Τα απανωτά πλήγματα που έχει δεχθεί το ISIS το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο κινδύνου χρήσης τέτοιου «οπλισμού», υπό το πρίσμα της τελικής επίθεσης, την οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν οι τζιχαντιστές προκειμένου να δείξουν ότι είναι ακόμη ενεργοί και επικίνδυνοι και δεν έχουν πτοηθεί από τις ήττες τους. 
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης ήταν ένα από τα απόρρητα σενάρια της άσκησης επί χάρτου «Τυφώνας» που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), με παράλληλες επιθέσεις των τζιχαντιστών σε δίκτυα τροφίμων, ύδρευσης και σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών, με χρήση τέτοιων όπλων.
Μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη τρομοκρατική επίθεση με χρήση ΡΒΧΠ όπλων, ωστόσο υπάρχει ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναπτύξει τεχνογνωσία για τη δημιουργία τους, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις. Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων των Ηνωμένων Εθνών, όπως επισημαίνεται σε εγχειρίδιο του ΚΕΜΕΑ που παρουσιάστηκε σε ημερίδα τον περασμένο Ιούνιο, έχει επιβεβαιώσει τη χρήση από το Ισλαμικό Κράτος χημικών όπλων στη Συρία.

Εγχειρίδιο για τους «μοναχικούς λύκους»

Τον Μάιο του 2016 το Ισλαμικό Κράτος κυκλοφόρησε εγχειρίδιο που απευθυνόταν σε «μοναχικούς λύκους» της Ευρώπης, με οδηγίες κατασκευής, εξαγωγής και αξιοποίησης σε επιθέσεις της τοξίνης Ricin. Η ρικίνη προέρχεται από τους κόκκους του φυτού ρετσινολαδιά (Ricinus communis), από το οποίο εκχυλίζεται το καστορέλαιο. Είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που εμποδίζει την πρωτεϊνοσύνθεση στο κύτταρο, προκαλώντας κυτταρικό θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση (LD50) με χορήγηση από το στόμα είναι 1-20 mg και πολύ μικρότερη με εισπνοή ή ένεση. Μία δόση καθαρής ρικίνης σε σκόνη με μέγεθος ολίγων κόκκων επιτραπέζιου αλατιού μπορεί να επιφέρει το θάνατο σε ενήλικα άνθρωπο. Η ρικίνη είναι πολύ δηλητηριώδης είτε εισπνέεται είτε λαμβάνεται με ένεση είτε με κατάποση.
Μέσω βίντεο, οι τζιχαντιστές δείχνουν τη διαδικασία παρασκευής της τοξίνης RICIN
Αντίδοτο έχει αναπτυχθεί από το στρατό του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Ενα άλλο αντίδοτο, που αναπτύχθηκε από το στρατό των ΗΠΑ, έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε πειραματόζωα (ποντίκια) με ένεση, ενώ έγιναν και κάποιες δοκιμές σε ανθρώπους χωρίς όμως σαφή συμπεράσματα. Οι επιζώντες συχνά πάσχουν από μακροχρόνια βλάβη ορισμένων οργάνων. Η ρικίνη προκαλεί ισχυρή διάρροια και τα θύματα μπορεί να πεθάνουν από το κυκλοφορικό σοκ. Ο θάνατος επέρχεται συνήθως μέσα σε 3-5 ημέρες από την έκθεση. Ο φόβος χρήσης αυτής της τοξίνης από το ISIS αφορά κυρίως στην εναέρια διάχυσή της ή μέσω τροφίμων και δικτύων ύδρευσης.

Προβληματισμός από την επιλογή στόχων των τζιχαντιστών

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου στο εγχειρίδιο του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, με τίτλο «Ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση και τρομοκρατία στην Ευρώπη», επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με εξαίρεση την πολύνεκρη επίθεση στη Μαδρίτη το 2004, δεν έχουν ακόμη βιώσει την ένταση του κινδύνου της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, ωστόσο στα επόμενα χρόνια θα βρεθούν αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως η ενσωμάτωση των προσφύγων και η αναζήτηση ταυτότητας των μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς.
Το τζιχαντιστικό κίνημα έχει φθάσει στην 4η φάση του που προσδιορίζεται από το 2012 έως σήμερα. Το 2011, λόγω της κορύφωσης των αραβικών εξεγέρσεων και των συγκρούσεων στη Συρία, συνιστά καταλύτη στην εξέλιξη του τζιχαντιστικού κινήματος στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη από «μέρος στρατολόγησης, υποστήριξης, χρηματοδότησης, και όχι χώρος διεξαγωγής ένοπλων επιθέσεων» μετατρέπεται σε πεδίο εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων από ανθρώπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ευρωπαϊκές χώρες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των τζιχαντιστικών τρομοκρατικών επιθέσεων, με βίαιες ομάδες ή «μοναχικούς λύκους», διασπορά των επιθέσεων και συμμετοχή ατόμων με διαφορετικές υπηκοότητες και μορφωτικό επίπεδο.
Οι τρομοκρατικοί πυρήνες του ISIS, που επιχειρούν στην Ε.Ε., είναι κυρίως εγχώριοι και τοπικά οριοθετημένοι. Στην εγχώρια ισλαμιστική τρομοκρατία στην Ευρώπη παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή από τη μακρόχρονη διαδικασία ριζοσπαστικοποίησης στην άμεση στρατολόγηση. Στην επιλογή στόχων δίνεται έμφαση σε «μαλακούς στόχους» επειδή αποδεικνύονται περισσότερο αποτελεσματικές και με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, σε σχέση με κρίσιμες υποδομές, στο στρατό, στην αστυνομία και σε άλλους «σκληρούς στόχους».
Προβληματισμό έχει προκαλέσει αυτή η αλλαγή στο modus operandi των επιθέσεων, όπως η επιλογή «μαλακών» στόχων και απλών πολιτών, η χρήση εξελιγμένων μέσων επικοινωνίας, η συμμετοχή ατόμων με διαφορετικά κοινωνικά, πολιτισμικά και προσωπικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το γεγονός ότι η οργάνωση και η προετοιμασία των τρομοκρατικών επιθέσεων γίνεται μεν εντός ευρωπαϊκού εδάφους, με τους δράστες όμως να έχουν διασυνδέσεις με δίκτυα λογιστικής υποστήριξης σε άλλες χώρες.

Που ριζοσπαστικοποιούνται

Στις σχετικές διαπιστώσεις των ελληνικών και ξένων Αρχών είναι η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και εξελίσσεται στα σωφρονιστικά καταστήματα, ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός των κατηγορουμένων για βίαιο εξτρεμισμό και πράξεις σχετικές με την τρομοκρατία (κυρίως αλλοδαπών τρομοκρατών-μαχητών) αυξάνει τον κίνδυνο και ενισχύει το ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης και άλλων ατόμων.
Το περιβάλλον των σωφρονιστικών καταστημάτων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό χώρο ανάπτυξης και εξέλιξης της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης καθώς σε αυτό υφίστανται συγκεκριμένοι κίνδυνοι: Στρατολόγηση άλλων φυλακισμένων, υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων μέσα από τη φυλακή, υποστήριξη ριζοσπαστικοποίησης και στρατολόγησης μέσα από τις φυλακές, προετοιμασία κρατουμένων για δράσεις, εχθροπραξίες και επιθέσεις εναντίον άλλων ομάδων κρατουμένων ή στο σωφρονιστικό προσωπικό. Παρατηρείται επίσης εντατικοποίηση της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης λόγω του έντονου στρες, της απογοήτευσης και του θυμού που αναπτύσσεται από την κράτηση.
Αυξανόμενος είναι ο κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης εντός των δομών φιλοξενίαςτων μεταναστών και προσφύγων, καθώς ανάμεσα στον πληθυσμό που βρίσκεται στις δομές βρίσκονται άτομα με τραύματα που είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στον κίνδυνο της ριζοσπαστικοποίησης. Υπάρχει και το στοιχείο όξυνσης της πόλωσης από την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, με αποτέλεσμα τη στοχοποίηση των μουσουλμανικών κοινοτήτων από εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες και την αύξηση της «ισλαμοφοβίας».
Σημαντικό ρόλο στη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση παίζει η αξιοποίηση βίντεο με επιτυχημένες επιθέσεις, με βασανισμούς και εκτελέσεις θυμάτων, καθώς και η διάχυση μηνυμάτων υποστήριξης και εμψύχωσης τρομοκρατικών επιθέσεων και βίαιων πράξεων μέσω κρυπτογραφημένων μέσων επικοινωνίας όπως το telegram.

Σοβαρή απειλή οι μαχητές που επαναπατρίζονται

Οι μαχητές που επιστρέφουν έχουν υπόβαθρο εμπλοκής σε μάχη και αποτελούν μια επιπρόσθετη απειλή ασφαλείας, σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν εμπειρία συμμετοχής σε μάχες. Σύμφωνα με έρευνα του Thomas Hegghammer, ακαδημαϊκού, ειδικού στο βίαιο ισλαμισμό, ένας στους 15-20 από αυτούς που επιστρέφουν μπορεί να αποτελέσει δυνητική τρομοκρατική απειλή στη χώρα επιστροφής. Είναι σημαντικό, ακόμη και για αυτούς που θα καταδικαστούν αλλά κάποια στιγμή θα απελευθερωθούν, να υπάρξει πρόβλεψη επανένταξης και αντιμετώπισης της περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Οι ανήλικοι που έχουν εκπαιδευτεί και χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικά καθήκοντα, καθώς και ως βομβιστές αυτοκτονίας, έχουν εκτεθεί σε καταστάσεις ακραίας βαρβαρότητας και κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης έχουν υποστεί σημαντικά τραύματα. Η έμφαση στους αλλοδαπούς μαχητές που επιστρέφουν πρέπει να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και τις οικογένειες που επιστρέφουν από τη Συρία και το Ιράκ και κυρίως τα τραυματισμένα παιδιά αλλά και τους ενήλικες. Οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε αυτό το κομμάτι, δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί σημείο διέλευσης ατόμων (Ευρωπαίων και μη) που μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες, με αδιευκρίνιστους σκοπούς.
Ειδικότερα για την Ελλάδα υπάρχουν οι προκλήσεις για ζητήματα όπως της μη έγκαιρης αντιμετώπισης και διαχείρισης όσων επιστρέφουν που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης και στην αύξηση των κινδύνων και των άλλων προκλήσεων από αυτή. Υπάρχουν επίσης, προβληματισμοί για τα θέματα ενσωμάτωσης και κρίσης ταυτότητας της δεύτερης και σταδιακά της τρίτης γενιάς μουσουλμάνων μεταναστών και προσφύγων από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος εκμετάλλευσης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από μέλη εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών ομάδων. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η δυσκολία εντοπισμού μαχητών που επιστρέφουν οι οποίοι δεν είναι μόνο πολίτες κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και υπήκοοι τρίτων χωρών που θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Πηγη:newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου