Αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί σε δεύτερο βαθμό από την υπηρεσία ασύλου και πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία οργανώθηκε στη Σάμο, υπό την αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Μιλώντας στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η αντιστράτηγος ανέφερε ότι, στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, προ δεκαημέρου αποφασίστηκε και με τη συμμετοχή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, να γίνει η επιχείρηση αυτή, στη βάση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν απορριπτικό ασύλου, που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Κατά την κ. Τσιριγώτη, Σάμος και Χίος «έχουν μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία: Δεν διαθέτουν χώρους προσωρινής κράτησης, όπως έχουν η Κως και η Μυτιλήνη, κι αυτό δυσκολεύει την ανεύρεση και την προσωρινή κράτηση των μεταναστών που πρέπει να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής».

Στην επιχείρηση που έλαβε χώρα πήραν μέρος 140 αστυνομικοί, τρεις διμοιρίες υποστήριξης, δύο ομάδες ΟΠΚΕ και στατικές δυνάμεις, παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ελέγχθηκαν όλα τα άτομα που διαμένουν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, περίπου 900, με αποτέλεσμα να γίνουν 138 προσαγωγές. Οι 23 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, καθώς για ορισμένους από αυτούς είχε απορριφθεί το αίτημά τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, αλλά και γιατί για κάποιους άλλους εκκρεμούσαν σε βάρος τους άλλες κατηγορίες.

Βάσει της συμφωνίας Ελλάδας - Τουρκίας, οι συλληφθέντες πρέπει να μεταφερθούν στη Μυτιλήνη, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), που λειτουργεί μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η επαναπαπροώθησή τους, με τη συνδρομή της Frontex.

«Το προναχωρησιακό κέντρο στη Μυτιλήνη δεν μπορεί να φιλοξενήσει μετανάστες και από τα γύρω νησιά. Ωστόσο, κάναμε αυτή την επιχείρηση για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες στη γειτονική χώρα ότι και στη Σάμο, όταν έρθετε, πάλι θα συλληφθείτε, πάλι θα γυρίσετε πίσω. Είναι μια τακτική που εφαρμόσαμε και στην Κω. Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιστραφεί περίπου 150 μετανάστες κι έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες επιστροφές, που έφθασαν σε περίπου 200 άτομα» σημείωσε η κ. Τσιριγώτη.

Πηγη:to vima.gr