Τόσκας στον "Ε.Τ." της Κυριακής : Η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού απο τζιχαντιστές μπορεί να γίνει

     Με μια δήλωση σοκ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντά στην  ερώτηση "πόσο έτοιμοι είμαστε να εντοπίσουμε διελεύσεις ή παραμονή τζιχαντιστών στη χώρα μας" σε συνέντευξη που παραχώρησε την 9.7.2017 στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και στον δημοσιογράφο  Παναγιώτη Σπυρόπουλο. " Η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού από κάποιους με εξτρεμιστικές απόψεις ή τζιχαντιστές μπορεί να γίνει.." απάντησε μεταξύ άλλων.     Θυμίζουμε πως πριν ένα χρόνο το θέμα αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης με συνδικαλιστές της ΠΟΣΥΦΥ που είχαν αναφέρει σχετικά και είχαν και πάλι στηριχθεί σε δηλώσεις του ίδιου αλλά και άλλων πολιτικών.


Όλη η συνέντευξη στον "Ε.Τ." της Κυριακής 9.7.2017 :
   

 «Δεν θα συνδιοικήσω με κανέναν συνδικαλιστή», «Σε μερικές περιπτώσεις η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για τα Εξάρχεια είναι σωστή», «Σινούκ με “πατέντες” για την αεροπυρόσβεση», «Το Πυροσβεστικό Σώμα σέρνεται από τις διαφορές των αξιωματικών και των υπαξιωματικών του», «Είμαι αντίθετος με τις καταλήψεις, που εγκυμονούν κινδύνους, θα προχωρήσουμε σε εκκενώσεις που όμως δεν θα προαναγγείλουμε», «Η σύμβαση του συστήματος επικοινωνιών της Αστυνομίας (SEPURA) μπορεί να πάει σε επιτροπή της Βουλής», «Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία της βαριάς βιομηχανίας μας, του τουρισμού».
Οι παραπάνω φράσεις, που θα προκαλέσουν εντύπωση, αποτελούν μέρος της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ο υπουργός, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει συγκεντρώσει, αρνητικά και θετικά, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει «πολιτικάντης ή πολιτικός καριέρας», ενώ δεν σκοπεύει να μείνει για πολλά χρόνια στη θέση του βουλευτή ή του υπουργού. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εντυπωσιακή η αναφορά του πως «άσχετα με την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση κατά κόρον για το θέμα των Εξαρχείων, και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σωστή, η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταλογιστεί».
Ο κ. Τόσκας δηλώνει ότι πολλές φορές στις συγκρούσεις του με συνδικαλιστές «είχε δίκιο και άλλες άδικο», ενώ υποστήριξε ότι οι συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής δεν θέλουν τον έλεγχο και υπερασπίζονται σε μερικές περιπτώσεις συντεχνιακά συμφέροντα. Οσον αφορά στην απαγόρευση της συγκέντρωσης της ΠΟΑΣΥ στην πλατεία Εξαρχείων ανέφερε πως «ο θεσμικός ρόλος των συνδικαλιστών οργάνων δεν είναι να υποκαταστήσουν ούτε την ηγεσία της Αστυνομίας ούτε τα όργανα της τάξης».
Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις καταλήψεις, που εγκυμονούν κινδύνους, μίλησε για τα δίκτυα πληροφοριών στους καταυλισμούς μεταναστών και για τις ευθύνες ελέγχου στον τρομο-φάκελο κατά του Λουκά Παπαδήμου, οι οποίες θα πάνε και «ψηλότερα» από τους δύο αστυνομικούς που απομακρύνθηκαν. Τόνισε επίσης τις «αποτυχίες» και τα κενά της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως στην περίπτωση σύλληψης του Αρτέμη Σώρρα ή του «ληστή της ντουλάπας», αλλά και το τεράστιο πρόβλημα της καθαριότητας στις αστυνομικές υπηρεσίες και των ελλείψεων σε καύσιμα και αναλώσιμα.
Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην αδικία που είχε γίνει με τους συμβασιούχους πυροσβέστες, οι οποίοι ήταν υποβαθμισμένοι και υποτιμημένοι, δεν είχαν ούτε διακριτικό στη στολή τους, «γι’ αυτό εμείς τους δίνουμε αξία και προσπαθούμε για τη μονιμοποίησή τους». Επεσήμανε επίσης, την επιδίωξη ένταξης Ρομά στο αστυνομικό Σώμα και αναφέρθηκε στα αστυνομικά μέτρα για την προστασία της βαριάς βιομηχανίας μας, του τουρισμού, καθώς και στον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα στο Λαγανά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση ερευνάται από τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες συνέλαβαν άμεσα τους δράστες και εξετάζουν όλες τις προεκτάσεις».
Η εναέρια πυρόσβεση εμφανίζεται να είναι «γερασμένη» και προβληματική εξαιτίας των ελλείψεων σε μέσα. Με ποιον τρόπο προτίθεστε να λύσετε το σοβαρό αυτό πρόβλημα;
Αναζητούμε στο εξωτερικό λύσεις ή «πατέντες», όπως κάνουν σε όλο τον κόσμο, για να αναπληρώσουμε το κενό. Τα CL 215 είναι παλιά και δεν έχουν μεγάλο όριο ζωής ακόμη, συν ότι έχουν πολλά προβλήματα διαθεσιμότητας και ανταλλακτικών που αναζητούνται σε «μάντρες». Η εναλλακτική λύση πιστεύω ότι είναι στα στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ με κάδους και ηλεκτρονικό σύστημα τμηματικής ρίψης νερού. Μια τελευταία «πατέντα» που έχει κατασκευαστεί στην Αμερική είναι η τοποθέτηση μηχανισμού ρίψης νερού με μικρότερο κόστος. Εάν αυτή η πατέντα αξιοποιηθεί, θα μπορούσε να μειωθεί η δαπάνη των μισθωμένων. Σε αυτές τις λύσεις προσανατολιζόμαστε για το επόμενο καλοκαίρι. Δηλαδή Σινούκ, συν διάφορες «πατέντες» που μπορεί να επιλεγούν.
Ποια είναι η αιτία της διαμάχης που ξέσπασε αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα με τους συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής, με αφορμή τις πυρκαγιές στη Μάνη;
Οι συνδικαλιστές έβγαλαν μια ανακοίνωση με την οποία ειρωνεύονταν την επίσκεψή μου στο κέντρο επιχειρήσεων. Φυσικά, δεν μπορούν να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν την επίσκεψη στους χώρους της Πυροσβεστικής γιατί αν θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο, μάταια προσπαθούν. Υπάρχει μια μερίδα συνδικαλιστών, η οποία δεν θέλει καμία εκσυγχρονιστική προσπάθεια. Χλεύαζαν και προσπάθησαν με λυσσαλέο τρόπο να αποτρέψουν τη δημιουργία Πυροσβεστικής Σχολής στην Πτολεμαΐδα. Αντιστέκονταν, γιατί πιθανώς τα συμφέροντα ήταν στην παραμονή της σχολής στην Αθήνα και με τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να αποτρέψουν άλλους εκσυγχρονισμούς. Για παράδειγμα, τα GPS, που δείχνουν τη θέση κάθε πυροσβεστικού οχήματος σε όλη την Ελλάδα – ίσως κάποιοι να μη θέλουν τον έλεγχο. Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τεράστιες δομικές αδυναμίες και προβλήματα. Θα πρέπει επιτέλους να μοιάσει στα σύγχρονα πυροσβεστικά Σώματα, να εκσυγχρονιστεί, να αλλάξει αντιλήψεις και δομές. Πρέπει να πάψει να σέρνεται από τις διαφορές που υπάρχουν σε κατηγορίες των αξιωματικών και των υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος.
Πολύς λόγος γίνεται και μεγάλες αντιπαραθέσεις προκαλούνται για το «άβατο» των Εξαρχείων, με εσάς να κάνετε λόγο για ακροδεξιά βαρίδια της Νέας Δημοκρατίας που υποκίνησαν τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας σε μία εκδήλωση που τελικά απαγορεύτηκε…
Είναι ένα πρόβλημα πολλών δεκαετιών αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιλυθεί και να γίνουν τα Εξάρχεια μια γειτονιά σαν όλες τις άλλες. Θέλει όμως μεγάλη προσπάθεια, δεν γίνεται σε 24 ώρες, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά πιστεύω ότι αυτή η στροφή -με έμφαση στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών, των μεγάλων συμμοριών, των ληστών- έχει αποδώσει. Γιατί η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από δακρυγόνα και καταστολή, είναι για την προστασία του πολίτη και στην υπηρεσία του πολίτη. Ασχετα με την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση κατά κόρον για το θέμα των Εξαρχείων και εάν σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σωστή, η μείωση των ακραίων στοιχείων και η στροφή που έχει γίνει στην καλύτερη αποτελεσματικότητα και στην πιο σωστή παρουσία των αστυνομικών, νομίζω πως πρέπει να καταγραφεί. Τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών δεν είναι όργανα επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων, είναι για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των αστυνομικών.
Καταλήψεις: Υπάρχουν 37 στο κέντρο της πόλης, για πολλές από τις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους, οι οποίες δεν εκτελούνται. Υπάρχει σκέψη εκτέλεσής τους;
Προσωπικά πιστεύω ότι οι καταλήψεις είναι λάθος τρόπος έκφρασης αυτών που βρίσκονται σε αυτές. Από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα που, για να είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να επιλυθεί έτσι ώστε και να μην υπάρχουν αναταράξεις – και να επιλυθεί με κάποιον τρόπο. Είμαι αντίθετος με τις καταλήψεις ιδιωτικών χώρων και με τις καταλήψεις που εγκυμονούν κινδύνους.
Οπου επιβάλλει το κοινωνικό περιβάλλον και όπου υπάρχουν κίνδυνοι, εκεί προχωράμε. Οπως γνωρίζετε, οι επιχειρήσεις δεν προαναγγέλλονται.
Πόσο έτοιμοι είμαστε να εντοπίσουμε διελεύσεις ή παραμονή τζιχαντιστών στη χώρα μας; Υπάρχει κίνδυνος στα ελληνικά νησιά;
Πρέπει να διαχωρίσουμε το μεταναστευτικό με τα όποια προβλήματα τρομοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά, η χρησιμοποίηση του μεταναστευτικού από κάποιους με εξτρεμιστικές απόψεις ή τζιχαντιστές μπορεί να γίνει. Γι’ αυτό έχουμε απλώσει τις κεραίες μας και στα νησιά και στον ηπειρωτικό χώρο. Δεν κρύβουμε ότι φτιάχνουμε δίκτυα πληροφοριών, προσέχουμε τους καταυλισμούς, συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες, ακριβώς για να θωρακίσουμε τη χώρα και να αποτρέψουμε τέτοιους κινδύνους. Δεν έχουν εντοπιστεί πάντως κάποιοι επικίνδυνοι άνθρωποι για τη δημόσια ασφάλεια ή κάποιοι που να οργανώνονται προκειμένου να προβούν σε κάποια ενέργεια. Οφείλουμε όμως να μην εφησυχάζουμε.
Εχουμε ακόμη ενεργή εγχώρια τρομοκρατία με εντυπωσιακά χτυπήματα, όπως αυτό στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που ανέδειξε τρωτά σημεία στον έλεγχο εκρηκτικών σε φακέλους. Εχουν εντοπιστεί ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν;
Υπάρχουν αυτά τα συμπτώματα εδώ από «ουρές» της παλιάς τρομοκρατίας και κάποια άλλα περιστατικά, που επικεντρώνονται κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων. Υπενθυμίζω ότι επί εποχής δικής μας συνελήφθη η Ρούπα, μια τρομοκράτης καταζητούμενη για πολλά χρόνια. Προσπαθούμε επίσης να συλλάβουμε και αυτούς οι οποίοι κατασκευάζουν και διανέμουν αυτά τα «τρομοπακέτα», θύμα των οποίων έπεσε ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Σε επίπεδο ευθυνών έχουν απομακρυνθεί δύο αστυνομικοί και περιμένουμε αυτές τις ημέρες το πόρισμα ώστε να καθοριστεί το είδος των ευθυνών άλλων, εάν υπάρχουν.
Το αναλογικό σύστημα επικοινωνίας των αστυνομικών εμπεριέχει υποκλοπές και προβληματικές διαβιβάσεις σε κρίσιμες στιγμές επιχειρήσεων. Θα ολοκληρωθεί η προμήθεια του SEPURA; Ποια είναι τα προβλήματα που την καθυστερούν;
Tο οικονομικό κόστος της συντήρησης, που προβλέπει η συμφωνία, στα 2,2 εκατομμύρια, είναι υπερβολικό γιατί η δωρεάν χορηγία του συστήματος εκτιμήθηκε στα 25 εκατομμύρια. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει «δωρεάν» σε αυτόν τον κόσμο και αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει από την εταιρία την υλοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών αλλά και να μειώσει σημαντικά το κόστος. Εγώ πάντως δεν θα υπέγραφα συμφωνία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, όπως έγινε τον Δεκέμβριο του 2014. Το μεγάλο ύψος της κοστολόγησης της δωρεάς συμπαρέσυρε το κόστος συντήρησης, καθώς, σύμφωνα με τα εμπορικά δεδομένα, ανέρχεται περίπου στο 10% της εκτίμησης του κόστους της δωρεάς. Αυτό το θεωρούμε υπερβολικό και εάν δεν μειωθεί, εγώ θα παραπέμψω τη σύμβαση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Δεν θα ήθελα να γίνω πολιτικάντης και δεν προφταίνω να γίνω πολιτικός καριέρας

Ποιο είναι το πολιτικό μέλλον του Νίκου Τόσκα; Τι απαντάτε στις επικρίσεις της Νέας Δημοκρατίας;
Αλλη δουλειά έκανα επί 35 χρόνια. Δεν θα ήθελα να γίνω πολιτικάντης και δεν προφταίνω να γίνω πολιτικός καριέρας. Δεν έχω σκοπό να απασχοληθώ για πάρα πολλά χρόνια στη θέση του βουλευτή ή του υπουργού. Εγώ κουβαλάω μια προϊστορία και μια εμπειρία από την προηγούμενη σταδιοδρομία μου. Αυτή με έχει οδηγήσει σε αποφάσεις – και καλές και όχι καλές. Πάντα οι πράξεις μας έχουν σχέση με το παρελθόν μας, πώς βλέπουμε το μέλλον, πώς αντιμετωπίζουμε το παρόν. Η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας κάθε μέρα εκλογές, φάνηκε ότι έχει κοντόφθαλμο στόχο. Προϋπόθεση για να πάμε καλύτερα σε όλα τα επίπεδα είναι να υπάρχει ένα κλίμα κοινής προσπάθειας και σε μερικές περιπτώσεις και συναίνεσης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
 
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 


EmoticonEmoticon