ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Τροπολογία καταργεί κινήτα-φαντάσματα - Αντιδρούν οι πρόσφυγες

Συναγερμός έχει σημάνει σε συλλογικότητες προσφύγων και σε οργανώσεις δικαιωμάτων από την τροπολογία που προωθείται προς ψήφιση σήμερα, Παρασκευή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου
Ψηφιακής Πολιτικής, η οποία εμποδίζει την πρόσβαση στην κατοχή ελληνικού αριθμού κινητής τηλεφωνίας σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικό έγγραφο σε ισχύ, όπως είναι μεγάλο μέρος όσων ζητούν άσυλο.
Η τροπολογία επικαλείται λόγους ασφάλειας και προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας να αποκτήσει κανείς ελληνικό αριθμό κινητής τηλεφωνίας με επίδειξη φωτοτυπίας «δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή προκειμένου περί αλλοδαπών, άλλου αντίστοιχου εγγράφου, όπως φωτοτυπία άδειας παραμονής στην Ελλάδα ή ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή δελτίου ταυτότητας αλλοδαπού ή ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο αλλοδαπού ή ειδικού δελτίου ταυτότητας αλλοδαπού φυγάδα ή ειδικού δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας ή πιστοποιητικού μη απέλασης αλλοδαπού που έχει υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση ή ειδικού ταξιδιωτικού εγγράφου (T.DV) για πρόσφυγες, ανιθαγενείς ή αδείας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος 3783/2009 (άρθρο 2 παρ. 4).
Στο εξής, με την τροπολογία θα ζητάται «φωτοτυπία εν ισχύ δελτίου ταυτότητας ή εν ισχύ διαβατηρίου για ημεδαπούς και φωτοτυπία εν ισχύ διαβατηρίου για αλλοδαπούς».  
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «Με την προτεινόμενη τροποποίηση ... επιδιώκεται η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ταυτοποίησης και η προστασία της εθνικής ασφάλειας. Το πλήθος των εγγράφων που αναφέρονται στην ισχύουσα διάταξη, καθώς και τα όποια νέα ειδικού τύπου έγγραφα, αποδυναμώνουν τις δικλείδες ασφαλείας και καθιστούν αβέβαιη τη διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων ταυτότητας συνδρομητή.
»Οι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και το προσωπικό τους δεν είναι σε θέση να ελέγχουν τη γνησιότητα και την εγκυρότητα των εγγράφων ΠΟΥ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΧΟΡΗΓΟΥΝ σε αλλοδαπούς πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο κλπ. Κάποια δε από τα έγγραφα που εκδίδονται από τις Αρχές και χορηγούνται σε πρόσφυγες/μετανάστες είναι προσωρινού τύπου με εκκρεμή την ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας ταυτοποίησής τους κι επομένως ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για την ταυτοποίηση των χρηστών για τους σκοπούς του παρόντος νόμου».
Πηγή:efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου