ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗΣ

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου 2017

Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Η μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο, που με τόση ένταση απασχόλησε τα δύο τελευταία χρόνια, αποτελεί πλέον παρελθόν για τους Ευρωπαίους εταίρους, όχι όμως και για την Ελλάδα. Το πρόβλημα
επιλύθηκε με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016 και την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν, πιστεύουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μάλιστα σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ανάλογα μοντέλα συμφωνιών με τις χώρες της Αφρικής, προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ιταλία.
Την πεποίθηση των Ευρωπαίων ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα από την πύλη εισόδου «Ελλάδα» έλαβε τέλος φανερώνει και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν συμμετείχε στην ευρωαφρικανική σύνοδο στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανησυχούν για τη –σοβαρή– πιθανότητα περικοπής των κονδυλίων προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και το τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο που θα παραμείνουν χωρίς να έχουν εναλλακτική λύση μετάβασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Συνεχίζονται οι αφίξεις
Αν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες –εκτός της Ιταλίας φυσικά– έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν αποστάσεις από το μεταναστευτικό πρόβλημα ή ακόμα περισσότερο να κλείσουν τα μάτια και τις «πόρτες τους», όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, η Ελλάδα εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις καθώς οι αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά συνεχίζονται.
Ενδεικτικά, από τις 21 Αυγούστου έως και το τέλος του μήνα 1.297 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά, ενώ δεν επέστρεψε κανένας στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αντιθέτως, 1.685 άτομα μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα και θα καταθέσουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, ο επίσημος νόμιμος δρόμος μετάβασης αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη (πρόγραμμα μετεγκατάστασης) κλείνει στο τέλος του μήνα.
Πηγη:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου