Στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm στην Κομοτηνή και στον Δήμο Μπακιρτζάκη μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Χαρέλας Παναγιώτης για τα προβλήματα των συνοριακών και τις μεταναστευτικές πιέσεις.



Αναδημοσίευση από xronos.gr :

Σχεδόν ρουτίνα αποτελεί πια για τους δημοσιογράφους της Θράκης –και όχι μόνο- η λήψη ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία περιλαμβάνεται δελτίο Τύπου για σύλληψη διακινητών μεταναστών. Την κατάσταση επιβεβαίωσε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, λέγοντας: «Σχεδόν κάθε υπηρεσία στην Θράκη κάθε μέρα έχει μια επιτυχία να συλλαμβάνει διακινητές. Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση εισροών και μεγάλη πίεση πάνω σε αυτό το κομμάτι»
Πέρα από τη διαπίστωση αυτή όμως, ο κος Χαρέλας περιγράφει μια κατάσταση η οποία είναι μάλλον ανησυχητική καθώς οι μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο γίνονται ολοένα πιο πιεστικές, την ώρα όμως που αστυνομική δύναμη μάλλον εξασθενεί, ενώ έχει αλλάξει και ο τρόπος της διακίνησης και πλέον γίνεται περισσότερο στοχευμένα με την εμπλοκή μάλιστα και μελών στα κυκλώματα, από χώρες που μέχρι πρότινος δεν συμμετείχαν: «Υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική πίεση η οποία αποτυπώνεται με τις συλλήψεις των διακινητών.
Πρόκειται για ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο στο οποίο μέσα υπάρχουν αυτοί οι διακινητές που πλέον οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται με διαφορετικό τρόπο μιλάνε με τους λαθροδιακινητές και ο σκοπός τους είναι να  εισέλθουν στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, δεν είναι αυτό που ζήσαμε το 2015 με τα κυκλώματα που όλους τους ανέβαζαν στην βάρκα και τους παραλαμβάναμε εμείς στα νησιά.
Πλέον βλέπουμε ότι αυτές οι στρόφιγγες έχουν ανοίξει και η ροή είναι αυξητική συνεχόμενα η μεταναστευτική και είναι αρκετά μεγάλη, αποτυπώνεται και στα στοιχεία. Αυτοί οι δρόμοι προς την Ευρώπη έχουνε βάλει και ανθρώπους από άλλες χώρες που μεσολαβούν για να φτάσουν στην Ευρώπη και είναι πιο εύκολα και από τα Σκόπια και από την Βουλγαρία να περνάνε αυτά τα κυκλώματα και να μεταφέρουν τους πρόσφυγες.
Ευτυχώς όμως για εμάς η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη αντέχει, αντέχει να έχουμε συναδέλφους στον δρόμο, να έχουμε έμπειρους συνοριακούς στα βουνά για να μπορούμε να εντοπίζουμε όσα περισσότερα κυκλώματα μπορούμε για να έχουμε αυτές τις επιτυχίες»
Την ίδια ώρα ο κος Χαρέλας εκτιμά ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει τακτική, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και αυτή είναι αρκετά επικίνδυνη, με δεδομένο μάλιστα ότι η αστυνομική δύναμη στον Έβρο έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: «Δεν νομίζω η Τουρκία να έχει αλλάξει τακτική, άλλες φορές ήτανε μια βάρκα την ημέρα σε ένα νησί, άλλες φορές πέντε βάρκες, η πίεση στον Έβρο δεν σταμάτησε ποτέ, εμείς το βιώνουμε αυτό κάθε μέρα στο πετσί μας.
Ενώ η πίεση δεν σταμάτησε ο αριθμός των συναδέλφων οι οποίοι επιχειρούν στην περιοχή του Έβρου συνεχώς μειώνεται. Αριθμητικά να το δούμε δεν είναι περισσότεροι από 350-400 συνάδελφοι που ενισχύουν τον Έβρο για τις μεταναστευτικές ροές. Θυμηθείτε το 2012 που είχαν αποσπαστεί και είχαν μετακινηθεί δυνάμεις της τάξης των 2.000 ανδρών και γυναικών, σαφέστατα και ήτανε υπερβολικά τα νούμερα τότε, αλλά σίγουρα δεν είναι επαρκείς οι 400 που είναι τώρα για αυτό σας είπα και πριν αντέχουμε»
   Εν τω μεταξύ οι συνοριακοί φύλακες ετοιμάζουν προσφυγή στη δικαιοσύνη με δεδομένες τις μισθολογικές περικοπές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση στον κλάδο τους.



Δήμος Μπακιρτζάκης