Το θέμα της δημιουργίας ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο συζητήθηκε, μεταξύ άλλων στην από κοινού

 συνάντηση που είχαν χθες με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλης, Χίου Α. Μιχαηλίδης και Σάμου Δ. Σεβαστάκης.
Όπως ενημερώνει σχετικό δελτίο Τύπου, ειδικά για το ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο «έχουν κινηθεί μια σειρά από τις απαιτούμενες διαδικασίες για την δημιουργία του στο συμφωνημένο σημείο, με την παράλληλη επισήμανση ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες καθώς εμπλέκονται αρκετές υπηρεσίες.».
Αναλυτικά το δελτίο Τύπου σημειώνει ότι κύριο αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε η αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών στις δομές φιλοξενίας των τριών νησιών του Βόρειου Αιγαίου.
Από την πλευρά των βουλευτών τέθηκε εκ νέου το αίτημα της άμεσης αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
Συζητήθηκαν μια σειρά από προτάσεις του Υπουργού και έγινε γόνιμος διάλογος για τη δόκιμη αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.
Ακόμα, επιδόθηκαν στον Υπουργό τα  αιτήματα των στελεχών που υπηρετούν στη Σάμο και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ αντίστοιχα ζητήματα τέθηκαν και από τους βουλευτές των άλλων δύο νησιών.
Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων και νομοθετικές, με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας των διαδικασιών κατά την εξέταση των αιτημάτων ασύλου στα νησιά.

Πηγη:alithia.gr,bloko.gr