Καζάνι που βράζει» είναι για μια ακόμα φορά ο καταυλισμός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Αφορμή ο θάνατος , ένας ακόμα Ιρακινού 55 ετών, εξαιτίας  προϋπάρχοντος καρδιολογικού προβλήματος (κολπικής μαρμαρυγής).

 
Ο θάνατος του 55χρονου προκάλεσε τη νέα έκρηξη βίας μεταξύ των κοινοτήτων, που, κάθε άλλο παρά ειρηνικά, συνυπάρχουν στη Μόρια.
Ανήμποροι να παρέμβουν δυναμικά και να σταματήσουν τις συγκρούσεις, κυρίως ανάμεσα σε Άραβες και Αφγανούς, ήταν οι αστυνομικοί, αφού η ύπαρξη μέσα στον καταυλισμό περισσότερων των 1.000 παιδιών ηλικίας κάτω των 8 ετών, δεν τους επιτρέπει να επιχειρήσουν, είτε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, είτε με χημικά.
Σήμερα λοιπόν αρκέστηκαν στο να δημιουργήσουν με τις ασπίδες τους φράγματα ανάμεσα στις αλληλοσυγκρουόμενες εθνικές ομάδες «μέχρι την επόμενη φορά», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μέσα στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας, αλλά και σε κτήματα γύρω από αυτόν, η κατάσταση θυμίζει μέρες του φθινοπώρου του 2015. Σε μια δομή με υποδομές στέγασης για 2.000 άτομα διαμένουν 5.500 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους είναι οικογένειες με πολλά παιδιά.
«Τίτλοι τέλους», έπεσαν, εν τω μεταξύ, για τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών της Σούδας, όπου συνεργεία του δήμου Χίου ξήλωσαν τους τελευταίους οικίσκους στη δομή , αφήνοντας μόνο σκηνές (rubhall) για τους τελευταίους 50 διαμένοντες. Ο καταυλισμός έφτασε κάποτε να φιλοξενεί και 2.000 άτομα, κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες. 
Σε Χίο και Λέσβο, πάντως, συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές. Μέσα, μόλις, σε μία ημέρα, έφτασαν στα δύο νησιά συνολικά 364 πρόσφυγες, προερχόμενοι από την Τουρκία.

Πηγή: ANTENNANEWS.GR ,bloko.gr