29 Νοεμβρίου του 2005...



    Ο απολογισμός ήταν τραγικός: δύο νεκροί, ο δράστης της ένοπλης ληστείας και ο 35χρονος συνοριοφύλακας συνοδηγός του περιπολικού Κωνσταντίνος Σομπόνης, και ένας βαριά τραυματίας, ο 25χρονος συνοριοφύλακας οδηγός Κωνσταντίνος Κούλης.

Στον παράδρομο της Αττικής Οδού, στο 4ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Παιανίας - Μαρκοπούλου, οι δύο συνοριοφύλακες επιχείρησαν να αποκλείσουν με το περιπολικό τον δρόμο στην τρελή πορεία του δραπέτη των φυλακών Μαλανδρίνου και δράστη  ένοπλης ληστείας Γιάννη Έλλισον. 
    Οι συνοριοφύλακες του Τμήματος Βορειοανατολικής Αττικής μόλις είχαν τελειώσει τη βάρδια τους και επέστρεφαν στην υπηρεσία τους. Μόλις άκουσαν το σήμα της Αμέσου Δράσεως για την καταδίωξη στην περιοχή, έσπευσαν να συνδράμουν στον εντοπισμό του δράστη. Στην προσπάθεια τους να ανακόψουν την τρελή πορεία του ένοπλου δραπέτη η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.  


Επικίνδυνος δραπέτης 
    Δραπέτης των φυλακών Μαλανδρίνου ήταν ο 59χρονος δράστης της ένοπλης ληστείας Γιάννης Έλλισον, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία και ληστείες. Ο δραπέτης, είχε πάρει τον Αύγουστο του 2005 πενθήμερη άδεια, αλλά ...δεν επανήλθε ποτέ στις φυλακές. Την 29η Νοεμβρίου 2005 φορώντας κουκούλα και εφοδιασμένος με πιστόλι και αυτόματο όπλο εισέβαλε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία της Παιανίας. Με απειλές υποχρέωσε υπαλλήλους και πελάτες να κατέβουν στο υπόγειο και αφού έκλεψε από δύο ταμεία όσα χρήματα υπήρχαν επιβιβάσθηκε σε κλεμμένο αυτοκίνητο για να διαφύγει. 
   Ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός της τράπεζας και ενημερώθηκε η Άμεση Δράση. Αστυνομικοί περιπολικού της Άμεσης Δράσης εντόπισαν έγκαιρα το κλεμμένο αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς το Μαρκόπουλο και το κατεδίωξαν. Για την καταδίωξη κινητοποιήθηκαν άλλα εννιά περιπολικά που βρίσκονταν σε κοντινές περιοχές. 
    Οι δυο συνοριοφύλακες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομεταναστών της Βορειοανατολικής Αττικής είχαν τελειώσει την υπηρεσία τους. Στη διαδρομή με το περιπολικό ενημερώθηκαν από τον ασύρματο για την καταδίωξη. 
Στο κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ένοπλος βρέθηκε το πιστόλι, το αυτόματο, καθώς και το ποσό που είχε κλαπεί από την τράπεζα. 
   Απο την μετωπική σύγκρουση, έχασε τη ζωή του ο Συνοριακός Φύλακας Σομπόνης Κωνσταντίνος και ο 59χρονος δραπέτης Γιάννης Έλλισον. 


Η Πολιτεία παρά τις υποσχέσεις, δεν τίμησε τους δύο Ήρωες συνοριοφύλακες. 

30.11.2005 Η δήλωση του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης :

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, με αφορμή το χθεσινό τραγικό περιστατικό του θανάσιμου τραυματισμού του συνοριοφύλακα και του σοβαρού τραυματισμού ενός άλλου, δήλωσε:
«Χθες άλλος ένας νεκρός προστέθηκε στα θύματα του καθήκοντος της Ελληνικής Αστυνομίας. Ένας συνοριοφύλακας έχασε τη ζωή του και ένας άλλος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στην προσπάθειά τους να συλλάβουν ισοβίτη επικίνδυνο κακοποιό.
Οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, με κίνδυνο της ζωής τους καθημερινά δίνουν τον πόλεμο ενάντια στο έγκλημα. Αξίζουν τον σεβασμό και την συμπαράστασή μας στη τόσο επικίνδυνη καθημερινότητά τους.
Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Επίσης θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένεια του τραυματία συνοριοφύλακα και ταχεία ανάρρωση.
Τέλος, ως μία έμπρακτη χειρονομία σεβασμού της μνήμης και οδύνης για τον άδικο χαμό του, αλλά και αναγνώρισης της αυτοθυσίας που επέδειξαν οι δύο συνοριοφύλακες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, έδωσα εντολή να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να τιμηθούν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και να υπαχθούν στις διατάξεις του βίαιου συμβάντος.»



bordernews.gr