Οικογένειες που για δύο χρόνια δεν έχουν δει ο ένας τον άλλον, θύματα βασανιστηρίων, πατεράδες που δεν γνώρισαν τα παιδιά τους αφού χωρίστηκαν όταν οι γυναίκες ήταν ακόμα έγκυες, άνδρες ή γυναίκες που έμειναν χήροι χωρίς να νεκροφιλήσουν τον άνθρωπό τους

Νοέμβριος ήταν πάλι πριν από τρία χρόνια όταν μερικές δεκάδες πρόσφυγες από τη Συρία έστηναν σκηνές στην πλατεία Συντάγματος ζητώντας να τους αναγνωριστούν και να δοθούν τα βασικά δικαιώματα του πρόσφυγα και ξεκινώντας μερικοί απεργία πείνας. Οι λίγες δεκάδες Σύροι πρόσφυγες τότε είχαν αναδείξει την ανυπαρξία μέριμνας για τους πρόσφυγες, πέραν του χαρτιού της εξάμηνης αναβολής απέλασης, και η τότε κυβέρνηση είχε τελειώσει τη διαμαρτυρία με μια επιχείρηση «σκούπα», με τους πρόσφυγες να χάνουν σε αυτή και τα λιγοστά τους υπάρχοντα.

Τώρα βρισκόμαστε στο 2017 και από τότε πολλά έχουν συμβεί. Οι λίγες δεκάδες έγιναν χιλιάδες πρόσφυγες που είτε πέρασαν από τη χώρα είτε εγκλωβίστηκαν, αλλά η μοίρα του πρόσφυγα δεν σταματά να τους πληγώνει. Εδώ και δύο ημέρες 14 πρόσφυγες, 7 γυναίκες και 7 άνδρες, ξεκίνησαν απεργία πείνας στο ίδιο σημείο ζητώντας αυτή τη φορά την επιτάχυνση της μεταφοράς τους στη Γερμανία για να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους. Οικογένειες που για δύο χρόνια δεν έχουν δει ο ένας τον άλλον, θύματα βασανιστηρίων, πατεράδες που δεν γνώρισαν τα παιδιά τους αφού χωρίστηκαν όταν οι γυναίκες ήταν ακόμα έγκυες, άνδρες ή γυναίκες που έμειναν χήροι χωρίς να νεκροφιλήσουν τον άνθρωπό τους.

«Αυτή τη στιγμή πάνω από 4.500 άτομα περιμένουμε τη μεταφορά μας μέσω της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης προς τη Γερμανία. Είμαστε οικογένειες που περιμένουμε στην Ελλάδα ήδη πάνω από 18 μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επανένωσης. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει δεκτοί στη Γερμανία πάνω από έξι μήνες, ξεπερνώντας την προθεσμία για μεταφορά, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εξαιτίας ανεπίσημης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας» καταγγέλλουν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας ότι δεν ξέρουν πότε θα καταφέρουν να ταξιδέψουν τελικά.

Ο Φαουάζ από τη Συρία κατήγγειλε επιπλέον ότι τους ζητούν να πληρώσουν μόνοι τους τα χρήματα των εισιτηρίων για τη μεταφορά τους στη Γερμανία, που ανέρχονται σε 350 ευρώ ανά άτομο.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, αρνήθηκε ότι οι πρόσφυγες πληρώνουν τα εισιτήρια, ενώ σχετικά με τις κατηγορίες των προσφύγων για καθυστερήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απάντησε πως «εμείς εφαρμόζουμε αυστηρά την ευρωπαϊκή νομοθεσία», υπονοώντας καθυστερήσεις της Γερμανίας, ενώ αναφέρθηκε σε επιστολή του, στις 16 Οκτωβρίου, με την οποία ζήτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να βάλει δύο πτήσεις τσάρτερ για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες πιο γρήγορα, αλλά η Γερμανία αρνήθηκε.

«Υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων που έχει περάσει το όριο των έξι μηνών, ο οποίος δεν είναι μεγάλος. Οι οικογενειακές επανενώσεις είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ζήτημα δικαιωμάτων των προσφύγων - μεταναστών, αλλά είναι και ένα μεγάλο ζήτημα, εθνικό, ζήτημα ασφάλειας, διαπραγματεύσεων, εξωτερικής πολιτικής, το οποίο αντιμετωπίζουμε διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ των αναγκών τόσο των προσφύγων όσο και των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας. Πηγή: ΑΥΓΗ.gr