Σε οριακό σημείο βρίσκεται πλέον η κατάσταση στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, με ορατό τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο «ατύχημα», δεδομένου ότι εκατοντάδες
άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά, παραμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές υπό σφοδρή βροχόπτωση και σε διαρκώς επιδεινούμενες καιρικές συνθήκες.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση απλώς «σπρώχνει τον χρόνο», ελπίζοντας ότι ο χειμώνας θα σταματήσει τις ροές μεταναστών από την Τουρκία πριν συμβεί η καταστροφή, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων, την κοινωνική συνοχή στα νησιά αλλά και την αξιοπιστία της χώρας που έχει λάβει υψηλή χρηματοδότηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη Λέσβο, ο δήμαρχος της πόλης, Σπύρος Γαληνός, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα προχωρήσει σε γενική απεργία τη Δευτέρα προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. Την ίδια ημέρα, αναμένεται να διοργανωθεί και συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. «Στη Λέσβο των 32.000 κατοίκων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 8.200 μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», τονίζει μιλώντας στην «Κ». Περίπου πενήντα πρόσφυγες παραμένουν εδώ και μερικές ημέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης, διεκδικώντας να φύγουν από το νησί.
Η ολιγωρία από την άποψη του σχεδιασμού και της οργάνωσης έχει οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.
Το πρόγραμμα για το «ξεχειμώνιασμα» του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου(!). Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ληφθεί υπόψη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των καθημερινών αφίξεων έχει αυξηθεί από τον Αύγουστο. Aπό τις αρχές Νοεμβρίου έως και χθες στα ελληνικά νησιά είχαν φτάσει 1.603 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τον Σεπτέμβριο έφτασαν στην Ελλάδα 6.000 άτομα και ανάλογος ήταν και ο αριθμός των αφίξεων τον Οκτώβριο.
Στη Λέσβο βρίσκονται 8.293 πρόσφυγες και μετανάστες, οι 6.500 στη Μόρια, όπου βρίσκεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot), όπου η εγκατάσταση χωράει 2.300 άτομα. Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μόρια υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350-500 ασυνόδευτα ανήλικα. Πάνω από 1.500 άτομα κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές, χωρίς θέρμανση φυσικά αλλά και χωρίς επαρκή ρουχισμό. Ενδεικτικά τον Οκτώβριο έφτασαν 2.216 άτομα στη Λέσβο, τον Σεπτέμβριο 2.170 και τον Αύγουστο 1.053. Ομως, το πρόγραμμα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως ανακοινώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου και συνεχίζει να ισχύει, προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας του υπάρχοντος hotspot κατά 800 θέσεις, «με την αξιοποίηση κάθε ελεύθερου τετραγωνικού», αριθμός βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί.
Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες σημαντικός αριθμός ατόμων (έως και 1.000) προβλέπεται να μετακινηθούν από το νησί προς την ενδοχώρα, υπό την πίεση της τοπικής αντίδρασης. Επίσης, αναμένεται μέσω του προγράμματος για την ενοικίαση ξενοδοχείων και διαμερισμάτων να βρεθούν 1.000 θέσεις φιλοξενίας σε Λέσβο και Χίο ώστε να μεταφερθούν κυρίως παιδιά. «Αν όμως οι ροές συνεχιστούν και καθημερινά έρχονται περισσότερα από 100 άτομα, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί», παραδέχονται.
Στη Σάμο
Χθες στη Σάμο, οι εκατοντάδες άνθρωποι που παραμένουν στις περίπου 285 καλοκαιρινές σκηνές πέριξ του hotspot, άπλωσαν τα υπάρχοντά τους στον ήλιο για να στεγνώσουν από την έντονη βροχή που έπεσε τη νύχτα. Μικρά παιδιά και μωρά βρέθηκαν στις λάσπες, μέσα σε πλημμυρισμένες σκηνές. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι στη Σάμο, όπου παραμένουν 2.397 άτομα, ενώ η εγκατάσταση έχει χωρητικότητα 700 ατόμων, είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση για να αυξηθεί η χωρητικότητα, καθώς δεν υπάρχει επιπλέον χώρος. «Γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί η ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να υπάρχει θέρμανση εντός φυσικά των κοντέινερ. Για εκείνους που παραμένουν στις σκηνές λίγα μπορούν να γίνουν.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,bloko.gr